Ozonlaag


Publicatie datum:

De wereldwijde bezorgdheid over onze ozonlaag

Gesponsorde koppelingen

Mede door uitlaatgassen, spuitbussen en koelkasten wordt onze ozonlaag steeds dunner, wat zeer verontrustend is. Ondanks wereldwijde inspanningen, gaat het proces gestaag door. 

Gesponsorde koppelingen

ozonlaag

Naast de economische crisis waar de hele wereld alleen nog maar mee bezig is, loert er een veel groter gevaar voor de mensheid, namelijk hoe houden we de natuur en het milieu op peil. De ozonlaag hebben wij hard nodig, zonder ozonlaag worden wij namelijk blootgesteld aan schadelijke uv-straling afkomstig van de zon.

verdrag

Het is nu 25 jaar geleden dat de wereldleiders onder grote druk het ozonverdrag moesten tekenen, om uitstoot van giftige gassen sterk te verminderen. Deze gassen versnellen het proces van de afbraak van de ozonlaag. Dit verdrag is inmiddels voor de zesde keer herzien, dat elke keer weer een stukje ambitieuzer wordt.

nieuw ozongat 

Ondanks wereldwijde inspanningen is er vorig jaar een nieuw ozongat ontdekt, maar niet  boven de noordpool maar gevaarlijk dicht bij Europa. Dit was nog nooit eerder waargenomen, ook boven Nederland steeg de ozonconcentratie flink. Volgens wetenschappers is het goed mogelijk dat er cfk's van jaren geleden nog steeds niet zijn afgebroken en houden ze de zonnewarmte vast.

klimaatverandering

Door de huidige klimaatverandering wordt de ozonlaag aangetast. In de stratosfeer waar de ozonlaag zich bevindt, bevindt zich aan de andere kant een steeds dikker wordende broeikasdeken, daardoor kan de warmte van de aarde niet weg. Het gevolg daarvan is dat de stratosfeer steeds kouder wordt en dat versnelt weer het afbraakproces van de ozonlaag.

nasa

Het amerikaanse ruimte-instituut denkt dat er een andere oorzaak is,namelijk dat door de opwarming van de aarde het zoute zeewater sneller verdampt, die deeltjes hebben de zelfde eigenschap als cfk's, maar dit is nog niet uitgesloten.

satelietten

Om alert te blijven op veranderde ozongaten, en het allemaal goed te kunnen bestuderen zijn er al satelieten de ruimte in gestuurd, om ons tijdig te kunnen waarschuwen voor dit, wat ons allemaal aangaat.       


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 11
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie natuur

Benodigde factoren bij het kiemen

De belangrijkste factoren die nodig zijn bij het kiemen van zaden.

Vulkanen spreekbeurt, Vulkanen werkstuk

Alles over Vulkanen, het ontstaan, de vorm en de indeling per soort.

Elysia chlorotica: Fotosynthese in een zeeslak

Elysia chlorotica: Fotosynthese in een zeeslak

Noordpoolijs smelt

Uiteenzetting over het onderwerp Noordpoolijs smelt.

Stikstofbinding door vrijlevende en door in symbiose levende bacteriën

in dit artikel wordt gekeken naar het gebruik van vrij stikstof in de lucht wat gebruikt kan worden door stikstof bindende bacteriën als bouwstof.