Ozonlaag


Publicatie datum:

De wereldwijde bezorgdheid over onze ozonlaag

Gesponsorde koppelingen

Mede door uitlaatgassen, spuitbussen en koelkasten wordt onze ozonlaag steeds dunner, wat zeer verontrustend is. Ondanks wereldwijde inspanningen, gaat het proces gestaag door. 

Gesponsorde koppelingen

ozonlaag

Naast de economische crisis waar de hele wereld alleen nog maar mee bezig is, loert er een veel groter gevaar voor de mensheid, namelijk hoe houden we de natuur en het milieu op peil. De ozonlaag hebben wij hard nodig, zonder ozonlaag worden wij namelijk blootgesteld aan schadelijke uv-straling afkomstig van de zon.

verdrag

Het is nu 25 jaar geleden dat de wereldleiders onder grote druk het ozonverdrag moesten tekenen, om uitstoot van giftige gassen sterk te verminderen. Deze gassen versnellen het proces van de afbraak van de ozonlaag. Dit verdrag is inmiddels voor de zesde keer herzien, dat elke keer weer een stukje ambitieuzer wordt.

nieuw ozongat 

Ondanks wereldwijde inspanningen is er vorig jaar een nieuw ozongat ontdekt, maar niet  boven de noordpool maar gevaarlijk dicht bij Europa. Dit was nog nooit eerder waargenomen, ook boven Nederland steeg de ozonconcentratie flink. Volgens wetenschappers is het goed mogelijk dat er cfk's van jaren geleden nog steeds niet zijn afgebroken en houden ze de zonnewarmte vast.

klimaatverandering

Door de huidige klimaatverandering wordt de ozonlaag aangetast. In de stratosfeer waar de ozonlaag zich bevindt, bevindt zich aan de andere kant een steeds dikker wordende broeikasdeken, daardoor kan de warmte van de aarde niet weg. Het gevolg daarvan is dat de stratosfeer steeds kouder wordt en dat versnelt weer het afbraakproces van de ozonlaag.

nasa

Het amerikaanse ruimte-instituut denkt dat er een andere oorzaak is,namelijk dat door de opwarming van de aarde het zoute zeewater sneller verdampt, die deeltjes hebben de zelfde eigenschap als cfk's, maar dit is nog niet uitgesloten.

satelietten

Om alert te blijven op veranderde ozongaten, en het allemaal goed te kunnen bestuderen zijn er al satelieten de ruimte in gestuurd, om ons tijdig te kunnen waarschuwen voor dit, wat ons allemaal aangaat.       


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 11
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie natuur

Tijdreizen is mogelijk

Door veel mensen wordt tijdreizen onmogelijk geacht. In dit artikel wordt het tegendeel bewezen.

Dinoflagellaat: een giftige alg

De dinoflagellaat, een giftige alg opgemerkt in Nederland. Wat is een dinoflagellaat, waar komt het voor en waarom zijn ze giftig?

Brandnetels, kruid of onkruid?

Brandnetels in Nederland, kruid of onkruid. Wat gebeurd er al je wordt geprikt en wat kun je er tegen doen?

Man versus vrouw

Biologische verschillen tussen man en vrouw, wetenschappelijke basis.

De eendenkooi

Een beschrijving van de eendenkooien door de jaren heen in Nederland en de werking ervan