Ralstonia solanacearum


Publicatie datum:

Ralstomia solanacearum in een pathogene becterie.

Gesponsorde koppelingen

Ralstomia solanacearum in een pathogene becterie, die vele gewassen kan aantasten. Hierin staat wat voor bacterie is het en hoe komt het de plant binnenkomt.

Gesponsorde koppelingen

Ralstonia solanacearum

RSol is een bacterie die wereldwijd ziektes veroorzaakt bij allerlei gewassen. In de tropen is sprake van grote schade in bijvoorbeeld tomaten, tabak, aubergine en banaan waar infectie met RSol tot verwelking leidt. In gematigde gebieden kan RSol race 3 biovar 2 bruinrot veroorzaken in aardappelen.                                                                                                                                      RSol  race 3 biovar 2 kan ook in Pelargonium voorkomen waar infectie tot vergeling en afsterving van blad leidt, en uiteindelijk tot afsterving van de hele plant.                                                                      In de EU is RSol  race 3 biovar 2 een quarantainepathogeen. Dit betekent dat er eisen worden gesteld bij import van plantmateriaal en dat de overheid in actie zal komen om de ziekte te bestrijden als deze toch aangetroffen wordt. Dit kan inhouden dat het hele gewas moet worden vernietigd.                                 

Race en biovar                                                                                                                                      De “race” factor bij RSol zegt iets over de gastheer die er door wordt aangetast. Bij andere pathogenen wordt het gebruikt voor de doorbreking van de resistentie.Biovar zegt wat over de biochemische eigenschappen zoals het omzetten van suikers. 

Race

Gastheer bereik

Geografische spreiding

Biovar

1

Breed

Azië, Australië

3, 4

Amerika

1

2

Bananen

Caribisch gebied, Brazilië, Wereldwijd

1

3

Aardappel, geranium, en andere soorten

Wereldwijd op Verenigde Staten en Canada na

2

4

Gember

Azië

3, 4

5

Moerbei

China

5

RSol is een bacterie die in de bodem voorkomt. Het is een Gram negatieve beweeglijke staaf. Hij groeit aëroob en maakt geen endosporen. Aëroob houdt in dat hij zuurstof gebruikt.

Hoge temperaturen en hoge bodemvochtigheid zijn over het algemeen gunstige omstandigheden voor RSol, Sommige race 3 soorten die bij aardappelen voorkomen zijn in staat om te groeien en bij lagere temperaturen. De ziekteverwekker is te vinden in vele verschillende bodemtypen en over een breed scala van de bodem pH. Het organisme overleeft in besmet plantaardig materiaal, wilde planten en de bodem. Het organisme heeft afwisselende gastheren, vooral latent geïnfecteerd onkruid, die een belangrijke rol spelen bij de overwintering van het organisme in gebieden met minder hoge temperaturen. Verspreiding vindt plaats door oppervlaktewater, besmet onkruid, besmette bodem, besmet plantgoed, geïnfecteerd plantmateriaal zoals gereedschap en apparatuur. Eenmaal gevestigd in een gebied, dan vindt er verspreiding plaats van de wortel van een geïnfecteerde plant naar de wortels van een gezonde plant. RSol komt de plant binnen via wonden in de wortel door teeltapparatuur, insecten en schuren waaruit secundaire wortels uit voort komen. Eenmaal in de plant gevestigd, kan hij zich door de gehele plant verspreiden, maar zal je hem niet terug vinden in alle delen van de plant.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie natuur

Voortplanting kat

Een artikel over de voortplanting van katten met toevoeging van medische termen.

Afrikaantjes tegen allerlei kwalen en ziektes, Tagetes tegen allerlei kwalen en ziektes

In China gebruikt men de bekende tuinbloemetjes Tagetes of te wel Afrikaantjes tegen allerlei kwaaltjes en ziektes.

De rode zonnehoed (deel 2)

De prairie Indianen van Noord-Amerika noemde het kruid slangenbeet en gebruikte het vooral om infecties te bestrijden en bij beten van slagen. Ze kneusden de plant tussen stenen en legden het op wonden.

Gras is overal - of toch niet?

De hoeveelheid zeegras in Nederland is de sinds de jaren dertig sterk afgenomen. Met behulp van verschillende maatregelen wordt er gestreeft naar herstel.

Lente bloemen, welke bloemen brengen nu het zonnetje in huis

Dit artikel gaat over lentebloemen en hun oorsprong