Rudimentaire organen bij de mens, hebben ze werkelijk geen functie?


Publicatie datum:

Rudimentaire organen worden beschreven als organen die in de loop der tijd hun functie zijn verloren of bijna door het evolueren van een organisme. In dit artikel gaan we dieper in op de rudimentaire organen die wij als mens bezitten; hebben ze nou werkelijk geen functie?

Gesponsorde koppelingen

Je hebt je vast wel eens afgevraagd waar je staartbeentje nou goed voor is... Het wormvormige aanhangsel en ons staartbotje zijn bekende voorbeelden van rudimentaire organen die hun functie grotendeels of geheel zijn verloren. Ze zijn dus eigenlijk overbodig geworden. De verschillende rudimentaire organen worden stuk voor stuk behandeld. Ook wordt erbij vermeld waarom ze geen functie hebben of misschien juist wel na nader onderzoek. Ook wordt er gekeken naar de functie die ze zouden kunnen vervullen (bij dieren bijvoorbeeld).

Het wormvormige aanhangsel of appendix

We beginnen met het orgaan dat ook wel het wormvormige aanhangsel of appendix wordt genoemd. Het is eigenlijk een verlenging van de blinde darm dat zijn functie mogelijk is verloren. Meestal is dit rolronde aanhangsel ongeveer 10 cm lang en heeft een diameter van enkele millimeters. Een record is een 26 cm lang wormvormig aanhangsel dat is verwijderd tijdens een operatie in Zagreb (Kroatië). Het wormvormig aanhangsel is in de kinderjaren vrij lang en krimpt naarmate iemand ouder wordt.

Nieuwe onderzoeken stellen vast dat het wormvormig aanhangsel toch wel een degelijke functie heeft. Het vormt namelijk een onderdeel van ons immuunsysteem door de lymfocyten die erin aanwezig zijn. Lymfocyten dienen om ons lichaam te beschermen tegen bijv. schadelijke bacteriënen zijn er in diverse typen.

Het wormvormig aanhangsel kan ontstoken raken. Dit wordt ook wel (onterecht) blindedarmontsteking genoemd. Deze ontsteking komt het meest voor bij kinderen tussen de 8 en 13 jaar en kan leiden tot de dood. Deze zal dan operatief verwijderd moeten worden, wat geen schadelijke gevolgen heeft.

De functie die de blindedarm en het verlengde ervan bij herbivoren heeft, is het afbreken van plantenmateriaal. D.m.v. bepaalde bacteriën kan het orgaan de stof cellulose afbreken, wat een veelvoorkomende molecule is in plantenmateriaal. Voorstanders van de evolutietheorie geloven dat wij, mensen afstammen van herbivore zoogdieren waarbij het wormvormig aanhangsel en de blindedarm wel een belangrijke functie vervulden.

Het staartbeentje

Dit is het laatste stukje van onze wervelkolom. Het is de plek waar bij veel dieren de staart begint en bestaat uit 3, 4 of 5 vergroeide wervels. Het staartbotje kan vreselijk veel pijn doen, waarna het operatief verwijderd kan worden. Dit heeft verder geen gevolgen. Bij de meeste mensen hechten zich spieren aan het staartbeentje wat de mogelijkheid moest bieden om deze alle kanten op te bewegen. Deze spieren blijkt men niet te kunnen gebruiken.

Mensen die geloven dat wij als mensen afstammen van apen, denken dat dit staartbeentje een rol speelde bij het bewegen van een mogelijke staart. Een staart kon toen dienen voor balans en als grijporgaan worden gebruikt.

De staartwervels

Wist je dat je als embryo een staart hebt gehad van 10 tot 12 wervels. Tussen de vierde en vijfde week beslaat deze staart zeker 10 % van de totale lichaamslengte en steekt uit voorbij de anus en benen. De ontwikkeling van een staart wordt mogelijk gemaakt door bepaalde genen die ook aanwezig zijn bij zoogdieren en `daar ook voor de vorming van een staart zorgen.

Normaal gesproken wordt een mens zonder echte staart geboren. Deze wordt namelijk afgestoten door ons immuunsysteem. Maar het komt daarentegen wel eens voor dat er een baby wordt geboren met een kleine staart die soms zelfs staartwervels bezit en spieren. Kenmerken die ook bij een echte staart horen.

Verstandskiezen

Meer dan 90 % van alle volwassenen krijgt te maken met het doorkomen van verstandskiezen. Maximaal kunnen er 4 kiezen doorkomen achterin de boven- en onderkaak maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Deze 'nutteloze' kiezen kunnen operatief verwijderd worden als ze tot hevige pijn leiden wat vaak het geval is. Dit hele probleem ontstaat doordat onze kaak te kort is om extra kiezen te kunnen herbergen.

Maar waarom hebben wij verstandskiezen als ze toch onnodig zijn? Evolutie voorstanders geloven dat wij mensen afstammen van herbivore zoogdieren zoals al eerder is vermeld. Voor deze zoogdieren was het handig om een langere kaak te hebben zodat plantaardig voedsel beter te vermalen was. De kaak is in de loop der jaren steeds kleiner geworden zodat er steeds minder ruimte beschikbaar was voor de kiezen.

Oorspieren

ieder mens heeft 3 oorspieren die van de schedel naar het kraakbeen van het oor lopen. Deze zouden het oor of de oorschelp omhoog, naar voren en naar achteren moeten kunnen bewegen. Dit kan alleen bereikt worden door ze bewust te trainen maar ook dan kunnen de oren amper bewogen worden. Een enkeling zou ze misschien onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen.

Dieren hebben deze spieren ook. De meeste van hen kunnen hun oren wel in de genoemde richtingen bewegen om bijvoorbeeld te detecteren uit welke richting een geluid komt. Deze functie hebben de oorspieren bij ons echter niet (meer). Als wij inderdaad van dieren afstammen zijn de oorspieren rudimentaire organen die grotendeels hun functie hebben verloren.

De bovengenoemde organen zijn enkele voorbeelden. Het blijkt inderdaad dat de meeste overbodig zijn geworden en er op zich wel zonder kunnen.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Nathanja

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 64
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie natuur

De onvoorstelbare krachten van de natuur

In dit artikel vertel ik over natuurgeweld en de gevolgen ervan.

Blue Energy

Wat is blauwe energie?

Waarom willen mannen seks met vrouwen en mannen?

Seks is de grootste drijfveer voor het gedrag van mannen, waarom willen mannen altijd seks?

Rudimentaire organen bij de mens, hebben ze werkelijk geen functie?

Rudimentaire organen worden beschreven als organen die in de loop der tijd hun functie zijn verloren of bijna door het evolueren van een organisme. In dit artikel gaan we dieper in op de rudimentaire organen die wij als mens bezitten; hebben ze nou werkelijk geen functie?

Bestaat de verloren wereld echt en is er een onderaardse wereld waar nog dinosaurussen leven?

In de film “The lost world” naar een verhaal van Arthur Conan Doyle daalt een groep mensen af in een grot en komen ze terecht in een onderaardse wereld waar allerlei prehistorische dieren leven. In de film speelt het verhaal zich natuurlijk af in een studio met allemaal speciale effecten. Zou de verloren wereld ech

Wateropname en transport in planten.

Uitleg wateropname en transport van water in planten.

Zeewater Intrusie – Watermanagement

De oorzaken en gevolgen van zeewater intrusie in kust- en delta gebieden kunnen enorm zijn zonder dat men het weet en er aandacht aanbesteed. Toch is het fenomeen zeewater intrusie één van de grootste internationale zorgen van de watermanagers (ingenieurs).

De mooiste visstekken van Nederland volgens Gerard van der Horst

Artikel over mooie visstekken van Nederland volgens Gerard van der Horst

Lente bloemen, welke bloemen brengen nu het zonnetje in huis

Dit artikel gaat over lentebloemen en hun oorsprong

De rode zonnehoed (deel 1)

De plant bevat pijnstillende, infectiewerende en bloedzuiverende stoffen, doodt bacteriën en schimmels en verhoogt de algemene weerstand. Vandaar dat de plant nu veel wordt gebruikt.

De schubkarper in Nederland.

Het leven van de schubkarper in Nederland.

Actiepotentiaal in zenuwcellen

Uitleg hoe een zintuigcel een zenuwcel activeert.

Goedkope botanische tulpen.

Uitgebreide informatie over Tulpen kopen, planten en kweken van botanische tulpen.

Waarom is biodiesel veroorzaker van grootschalige bijensterfte.

Opeens is het weer actueel, bijensterfte die veroorzaakt wordt door bestrijdingsmiddelen.

Gazon onderhoud.

hier alles om een mooi gazon aan te leggen en te behouden.

Klaprozen

Wat mag er niet ontbreken in een landelijke of boerentuin? Juist. Klaprozen!

Natuurrampen en het ontstaan ervan

De uitleg over het ontstaan van verschillende natuurrampen.

De zon en onze aarde

energie van de zon en de ozonlaag

Olieramp Mexicaanse Golf grootste ooit!

Olievlek grotere bedreiging voor milieu dan gedacht!

Minder dan vierentwintig uur per dag

In maart 2011 was er een beving in Japan die tot veel slachtoffers en schade heeft geleid. Deze tekst beschrijft het achterliggende mechanisme en het effect van de beving op de as van onze aarde.

Beekdalen

De verscheidenheid van de natuur in een beekdal

Voortplanting kat

Een artikel over de voortplanting van katten met toevoeging van medische termen.

Reflexen, spieren en zenuwen

Beschrijving reflex: De route door het lichaam.

De Peelrandbreuk en wijst

Een bijzonder natuurverschijsel in Oost Brabant

Belangrijke cycli

Beschrijving van vier cycli