The Cove, het geheim van Taiji


Publicatie datum:

Tot op heden vindt er een dolfijnenslachterij plaats in het Japanse plaatsje Taiji.

Gesponsorde koppelingen

Angstig zwemt een groep dolfijnen in het water. Boten achter hen jagen de dieren op. Bemanningsleden maken geluiden met stokken, waardoor de dieren van slag raken. De baai komt steeds dichterbij en plotseling worden de dolfijnen omsloten door netten. Ze zijn aangekomen in een baai in het Japanse dorpje Taiji. Onrustig zwemmen de dieren rond in de baai welke spoedig rood zal kleuren.

Deze afschuwelijke beelden worden getoond in de documentaire ‘The Cove’. Deze film laat de dolfijnenslachterij zien die tot op heden plaats vindt in Taiji en zet onder andere de kijkers van de film er toe aan actie te ondernemen.

Gesponsorde koppelingen

Velen van ons hebben het dolfinarium wel eens bezocht of hebben de serie ‘Flipper’ gezien. Dolfijnen doen trucjes en lijken altijd blij. In werkelijkheid is het leven van dolfijnen vaak niet zo rooskleurig als wordt gesuggereerd. De voormalige trainer van Flipper, Richard O’Barry, zag dit in na de dood van deze dolfijn. Samen met anderen werkt hij in ‘The Cove’ mee om de situatie in Taiji zichtbaar te maken voor de wereld.

Eerste beelden in de film tonen hoe dolfijnentrainers geschikte dieren uitzoeken. Hoewel de gekozen dieren een leven in gevangenschap te wachten staat, is hun lot beter dan dat van overgebleven dolfijnen. Deze dieren worden afgevoerd naar een door rotsen afgeschermd deel van de baai waar ze worden vermoord. Het vlees belandt vervolgens op het bord van veelal onwetende Japanners. Deze zijn meestal niet op de hoogte van het gebruik van dolfijnenvlees als voedsel.

De actievoerders waren vooral geïnteresseerd in het afgeschermde deel van de baai. Het filmen hiervan was echter ingewikkeld, want inwoners en politie houden pottenkijkers graag uit de buurt. Het in de buurt komen of filmen van de baai was ten strengste verboden. Met behulp van onder andere verborgen camera’s lukte het de actievoerders toch om de verborgen bezigheden in beeld te brengen.

De verkregen beelden tonen wat er met ‘afgewezen’ dolfijnen gebeurt. Op gruwelijke wijze worden deze dieren vermoord. Met een priem wordt de ruggengraat doorboord en spartelend zwemmen de dolfijnen nog minutenlang door. Bij het zien van deze beelden krijg je spontaan een brok in je keel.

 

De makers van ‘The Cove’ wilden mensen tot actie aanzetten. De documentaire bracht tot op heden vele reacties en acties teweeg om de slachterij in Taiji te stoppen. De film werd beloond met onder andere een Oscar en ging zelfs in première in Japan zelf. Hoewel er steeds meer aandacht is voor de gruwelijke praktijken in Taiji, vinden deze nog volop plaats. In Europa heeft de aandacht wél al geleid tot een verbod op handel en import van dolfijnen. Nu de rest van de wereld nog.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie natuur

Tijdreizen is mogelijk

Door veel mensen wordt tijdreizen onmogelijk geacht. In dit artikel wordt het tegendeel bewezen.

Waar komen wij vandaan?

Waar komen wij vandaan? Zijn we buitenaards? Hoe kwam het leven op aarde?

Voortplanting kat

Een artikel over de voortplanting van katten met toevoeging van medische termen.

Muskusrattenbestrijding, wat, hoe en waarom is het?

De muskusrattenbestrijding. Wat, hoe en waarom is het? Uitleg.

Uilen

Wetenswaardigheden over uilen, hoe ze eten, opvoeden en jagen.