10 minuten gesprekken


Publicatie datum:

Informatie voor nieuwe ouders met kinderen die naar de basisschool gaan: Wat kun je van een 10 minuten gesprek verwachten?

Gesponsorde koppelingen

Het is zover: Je kind gaat naar de basisschool en plotseling is daar de brief met de uitnodiging voor een 10 minuten gesprek met de leerkracht van je kind. Voor nieuwe ouders roept dit soms vragen op, moet ik zelf vragen stellen? Waarover gaat dit gesprek eigenlijk?

Hier volgt uitleg over wat het inhoud en wat je er globaal van kunt verwachten, namelijk niet elke leerkracht pakt dit hetzelfde aan.

De 10 minuten gesprekken zijn voor ouders en leerkrachten bedoeld om kort informatie uit te wisselen over de prestaties van het kind. Over het algemeen zal de leerkracht het gesprek leiden. Hoewel het voor ouders zeker aan te raden is om van te voren te bedenken wat je wilt weten over je kind of over de gang van zaken in de klas. Ook wil je misschien nog een bijzonderheid kwijt over je kind, schrijf dit eventueel op, zodat je het niet vergeet.

Vaak zal de leerkracht het gesprekje algemeen beginnen over hoe het met je kind gaat in de klas. Of het lekker in zijn vel zit, hoe het overkomt op leerkrachten en/of andere kinderen. De vraag of dit gedrag vergelijkbaar is met thuis kan dan gesteld worden. Kinderen laten soms uiteenlopend gedrag zien, thuis of op school.

De leerkracht zal daarna waarschijnlijk informatie verstrekken over de toetsresultaten die je kind behaald heeft. Niet bij elk 10 minuten gesprek zullen pas geleden toetsen zijn afgenomen, en per groep zul je ook een verschillend aantal resultaten kunnen verwachten. Groep 7 en 8, maakt natuurlijk meer toetsen dan groep 1 en 2.

Aan het einde van het gesprek zullen leerkrachten vaak ruimte geven om nog vragen te stellen, probeer dit niet te uitgebreid te maken, de volgende ouders staan mogelijk al weer te wachten. Heb je het gevoel niet genoeg tijd te hebben gehad, vraag dan om een vervolg gesprek, zodat je dan al je vragen nog kwijt kunt.

Grote gedrags- of leerproblemen zullen leerkrachten u meestal niet meedelen in een 10 minuten gesprek. Hiervoor is meer gesprekstijd nodig en vaak krijgt u dan tussen de 10 minuten-momenten door al een uitnodiging. Als u zelf twijfels heeft en niet tot de 10 minuten gesprekken kunt wachten, heeft een school vaak een instuif moment of spreekuur waar u gebruik van kunt maken. Vraag dan de leerkracht om een afspraak te maken.  

Wees zelf verder eerlijk in het geven van uw mening of informatie. Leerkrachten stellen het op prijs om te weten wat ouders vinden. Scholen houden vaak nauwgezet bij wat er allemaal besproken is, zodat volgende leerkrachten niet alles op nieuw hoeven te vragen. Wijkt u af van de juiste informatie dan kan dit verwarring scheppen en een schuine verhouding opleveren. Dit is in het nadeel van je kind en dat belang staat voor beide partijen voor op.

De meeste scholen hanteren 2 of 3x 10 minutengesprekken per leerjaar. Houd de uitnodiging in de gaten en vergeet je anders niet in te schrijven!

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie onderwijs

Hoe kun je goed scoren bij de Citotoets Eindtoets Basisonderwijs?

Er wordt steeds meer waarde toegekend aan een hoge score bij de eindtoets van het Basisonderwijs. Hoe kun je goed scoren bij de Eindtoets Basisonderwijs?

Essay geschiedenis

was de franse revolutie een unieke omwenteling aan het eind van de 18de eeuw.

Als je ADHD hebt

In het onderwijs krijg je met veel verschillende kinderen te maken. Maar hoe ga je dan om met kinderen die een stoornis als ADHD, PDD-NOS, ADD, NLD, autisme hebben

Kinderen op typles?

Alle kinderen zouden een typcursus moeten volgen.

Fotografie opleidingen HBO

Een goede opleiding kiezen is niet makkelijk, ook niet voor fotografie, en zeker niet op HBO-niveau. Hier alle opleidingen duidelijk onder elkaar.

Klinkers en medeklinkers

Wanneer is het een klinker en wanneer is het een medeklinker

Thermiet

Thermiet is een mengsel van een metaalpoeder en een fijn verdeeld metaal oxide. Voorwaarde voor de reactie is dat het metaalpoeder minder edel is dan de metaaloxide

Scholieren in Nederland minder gemotiveerd

Nederlandse scholieren hebben minder motivatie voor school dan leerlingen in het buitenland.

De algemene basisbegrippen van erfelijkheidsleer

Deze lijst van algemene basisbegrippen en de uitleg ervan, kan je makkelijk gebruiken als ondersteunend studiemateriaal.

Interesses van kinderen

Wat is nou de belevingswereld van kinderen en hoe kun je dat terug laten komen in je les?

Hoe herken je de verschillende intelligenties in je klas?

Meervoudige Intelligentie. Dit concept gaat er vanuit dat er meerdere intelligenties bestaan. Elk mens bezit acht intelligenties, maar deze intelligenties zijn niet alle acht even goed zichtbaar.

Een goede samenvatting maken

Leer om een goede samenvatting te maken.

Bacheloropleiding Personeelwetenschappen

Bacheloropleiding Personeelwetenschappen op de Universiteit van Tilburg

Cubacrisis

In het begin van de jaren '60 is de wereld op het nippertje ontsnapt aan een derde wereldoorlog. Hoe kon het zo ver komen? En hoe zijn we er aan ontsnapt?

Beginner voor de klas(4)….het lesplan.

In dit artikel geef ik een voorbeeld van een overzichtelijk lesplan die je heel goed kan gebruiken wanneer je les geeft.

Digitale schoolborden

In veel klaslokalen duiken digitale schoolborden op. Wat zijn dit nou eigenlijk? Hoe werkt het? Wat zijn de voordelen en de mogelijkheden?

Hoe je het beste kunt leren voor een tentamen of examen!

Dit artikel geeft een aantal tips over hoe je je het beste kunt voorbereiden op een tentamen of examen.

10 minuten gesprekken

Informatie voor nieuwe ouders met kinderen die naar de basisschool gaan: Wat kun je van een 10 minuten gesprek verwachten?

Toerental boormachine berekenen

We doen deze proef om erachter te komen of opgegeven toerental van de boormachine inderdaad 2600 toeren per minuut is.

Studeren in Zweden

Studeren in Zweden als Nederlandse student heeft zo z’n voordelen, maar is soms ook erg ingewikkeld!

Beginner voor de klas (1)......nieuw op school.

In dit artikel lees je hoe het kan zijn om als beginneling voor de klas te staan. Je leest wat er fout kan gaan en krijgt tips om te voorkomen dat het fout zal gaan!

Voorbeeld van een impressionistische tekst

Deze tekst kan gebruikt worden als hulpmiddel voor het schrijven van een impressionistische tekst

Atoombouw

Uitleg over atoombouw en begrippen daaromheen

Universiteitsbibliotheek Binnenstad Utrecht

Een kort artikel over de Universiteitsbibliotheek in de binnenstad van Utrecht.

Hoe maak ik een werkstuk

Een werkstuk maken, hoe pak je dat aan?