Een goede samenvatting maken


Publicatie datum:

Leer om een goede samenvatting te maken.

Gesponsorde koppelingen

Een goede samenvatting maken is een moeilijke opdracht voor de meeste van ons, en soms nog een tijdrovende ook. Toch is een samenvatting in sommige gevallen erg handig. Een samenvatting is een geheugensteuntje met alle belangrijkste punten uit een tekst zodat je niet de hele tekst opnieuw door hoeft te lezen. Maar als je geen goede samenvatting maakt heb je hier nog niks aan. Daarom zal ik hier uitleggen hoe je het beste een goed samenvatting kan maken en de belangrijkste dingen uit een tekst kan halen.

Stap 1:  Lees de tekst goed door

Als je de tekst gaat lezen is het belangrijk om de hoofd en bijzaken te onderscheiden. De hoofdzaken hangen af van je leerdoel en van wat je al weet. Om de hoofdzaken te onderscheiden moet je de tekst kritisch lezen. Je moet jezelf afvragen wat voor jou belangrijk is.

Durf de hoofdzaken van de bijzaken te scheiden. Juist het niet onderscheiden hiervan maakt een samenvatting onoverzichtelijk en niet makkelijk om door te lezen.

De hele tekst lezen bij is bij een kleine tekst meestal niet zo’n probleem, maar bij een boek wordt het al moeilijker. In zo’n geval ben je misschien op het einde van een boek het begin al weer vergeten. Daarom is het misschien handiger om een  samenvatting te maken na elk hoofdstuk of paragraaf.

Stap 2:  Bewerk de tekst

Terwijl je de tekst alinea na alinea opnieuw leest, onderstreep je tegelijk de sleutelwoorden. Dit is een belangrijk punt want hier kan je later als je de samenvatting schrijft veel aan hebben.

De belangrijkste informatie in een alinea staat meestal in de kernzin. In de kernzin staat meestal de meer globale en algemenere informatie dat in de rest van de alinea. De kernzin is vaak de eerste, de tweede of  de laatste zin van de alinea.

Het is belangrijk om de kern van de alinea in eigen woorden neer te zetten. Zo onthoud je hem het best en is het alleen maar makkelijker om de samenvatting te maken. De kern in eigen woorden zetten kun je als volgt doen:

  • Schrijf de sleutelwoorden uit de tekst op       
  • Formuleer de zinnen met de sleutelwoorden, zonder naar de tekst te kijken.       
  • Vergelijk daarna wat je hebt geschreven met de oorspronkelijke tekst en controleer of je de belangrijkste punten hebt opgeschreven  

Stap 3: De samenvatting schrijven

Bij het schrijven van de samenvatting is het belangrijk dat je de kernwoorden en de kernzinnen gebruikt. Ook is het belangrijk om deze kermwoorden en zinnen in je eigen woorden te zetten. Daarmee dwing je jezelf om de leerstof te verwerken en te begrijpen. Ook worden dingen zo sneller duidelijk. Het is dus veel nuttiger om de tekst in eigen woorden te zetten dan de tekst letterlijk over te nemen.

Als je al deze dingen hebt gedaan is het schrijven van de samenvatting het makkelijkste deel. Je maakt een goed en overzichtelijk samengevat verhaal over de tekst, met de zinnen die je in de vorige stappen voor jou als belangrijk hebt gemarkeerd. Zorg er wel voor dat de samenvatting een logisch en overzichtelijk verhaal wordt, zodat je hem later makkelijk kan doorlezen. 

Stap 4: Bewerk de samenvatting

Nadat je de samenvatting hebt geschreven is het belangrijk om hem nog eens kritisch door te kijken. Verwijder herhalingen en overbodige informatie om je samenvatting zo overzichtelijk mogelijk te houden. Ook is het soms handig om nog eigen informatie toe te voegen om zo verbanden te leggen met de leerstof.

Nu je samenvatting klaar is heb je een goed samengevat verhaal dat de hele stof weer bij je naar boven kan halen. Dus zodra je je samenvatting tevoorschijn haalt weet je weer waar je artikel of leerstof over ging, en hoef je niet alles nog een keer door te lezen.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie onderwijs

Ouders en huiswerk

Welke rol kunnen ouders spelen bij het huiswerk van hun kind?

Een passende studie kiezen

Wat te doen bij het kiezen van jouw studie

Leren

Wat is dé beste manier om te leren? In dit artikel probeer ik daar een antwoord op te geven

De geschiedenis van de opleiding Bouwkunde door Rob Mankor

Dit is een artikel over de geschiedenis van de opleiding bouwkunde door Rob Mankor.

Mens en machine

Mens machine ontwikkeling menszijn

Alles over de wereldtaal Esperanto

Hoe is Esperanto ontstaan, wat is Esperanto en hoe staat het tegenwoordig met het Esperanto.

Profielkeuze na havo 3: Natuur en Techniek

Als je in klas 3 van het havo zit kom je voor een keuze te staan. De profielkeuze: Je moet uit 1 van de 4 profielen kiezen. Dit is weer een stapje verder ter voorbereiding op een mogelijke opleiding en later beroep.

Hoekse en Kabeljauwse twisten

De Hoekse en Kabeljauwse twisten rond 1350-1400

Alles over taalniveaus

Informatie over taalniveaus

De oorlog in Vietnam

Een korte beschrijving van de Vietnam oorlog

De humanistische benadering

In dit artikel worden de kernideeën en theorieën van de humanistische benadering in de psychologie gegeven

Wiskundige weetjes over Gulden Snede

Altijd al eens willen weten wat die Gulden Snede is? En waarom wiskundigen zo enthousiast zijn over deze verhouding? Kom daar zelf achter en ontdek zelf de mooie en magische verhoudingen in ons dagelijks leven.

Hoe overleef ik de brugklas als moeder van een brugklasser

Het is voor de brugklasser moeilijk, die eerste weken van de brugklas maar laten we vooral de moeder niet vergeten

Is de doos met knikkers van Anne Frank echt?

69 jaar na het overlijden van Anne Frank komt opeens de doos met knikkers van Anne Frank boven water, is de doos met knikkers van Anne Frank echt?

Stress voor het eindexamen

Hoe je om moet gaan met stress tijdens het eindexamen.

Debat en socratisch gesprek

In dit artikel wordt uitgelegd wat een debat en een socratisch gesprek inhoudt. Ook worden de verschillen en overeenkomsten uitgelegd.

De Creatie van het mondige kind (Ido Weijers)

Een heldere samenvatting van de ontwikkeling van de pedagogiek.

Liberal Arts & Sciences

Wat in nou precies de opleiding Liberal Arts & Sciences.

Het geven van een theaterles voor de onderbouw (basisschool)

Idee over hoe een theaterles in elkaar zit

Hoe je het beste kunt leren voor een tentamen of examen!

Dit artikel geeft een aantal tips over hoe je je het beste kunt voorbereiden op een tentamen of examen.

De internationale organisaties doen te weinig tegen kinderarbeid

De internationale organisaties doen te weinig tegen kinderarbeid

Digitale schoolborden

In veel klaslokalen duiken digitale schoolborden op. Wat zijn dit nou eigenlijk? Hoe werkt het? Wat zijn de voordelen en de mogelijkheden?

Hoofdletters

Wanneer gebruik je een hoofdletter

Hunebedden

Informatie over hunebedden op 4 vwo niveau.

Hoogbegaafdheid - kenmerken

In dit artikel overlopen we de specifieke kenmerken van hoogbegaafdheid. Is alles te vatten in een IQ?