Hoe kun je goed scoren bij de Citotoets Eindtoets Basisonderwijs?


Publicatie datum:

Er wordt steeds meer waarde toegekend aan een hoge score bij de eindtoets van het Basisonderwijs. Hoe kun je goed scoren bij de Eindtoets Basisonderwijs?

Gesponsorde koppelingen

cito logo

Bijna iedereen heeft hem vroeger ook gemaakt, de Citotoets. Vroeger werd er weinig ophef gemaakt als de citotoets er aan zat te komen. Op een gegeven moment kreeg je hem en een paar weken later hoorde je de uitslag. De uitslag van de Citotoets was toen ook al mede bepalend voor de keuze je vervolg opleiding.

De Citotoets:
In de dagelijkse spreektaal heeft iedereen het over de Citotoets. Men bedoeld hier echter de Eindtoets Basisonderwijs* mee die ieder jaar door de CITO** wordt samengesteld.

* Eindtoets Basisonderwijs:
De Eindtoets Basisonderwijs is er in twee versies namelijk de Eindtoets Basis en de Eindtoets Niveau. Het verschil tussen beide toetsen is dat De Eindtoets Basis iets makkelijker is dan de Eindtoets Niveau. Beide versies bevatten wel dezelfde onderdelen en hetzelfde aantal opgaven. De Eindtoets Basis is bestemd voor leerlingen van wie de school denkt dat zij doorstromen naar de gemengde/theoretische leerweg van het vmbo, of de havo of het vwo. De Eindtoets Niveau is bestemd voor leerlingen van wie de school verwacht dat zij doorstromen naar de leerweg van het vmbo-basis of het vmbo-kader.

**CITO:
CITO staat voor Centraal Instituut voor Toetsontwikkeling. De CITO is in 1987 opgericht als een publiekrechtelijke instelling, die valt onder de Wet op de Onderwijsverzorging. De CITO is in januari 1999 als besloten venootschap geprivatiseerd met de naam Cito B.V.. De eigenaar van Cito B.V. is de Stichting Cito Instituut voor Toetsontwikkeling. De Stichting Cito Instituut voor Toetsontwikkeling activiteiten is het uitvoerend orgaan van de Wet subsidiëring landelijke onderwijsondersteunende activiteiten (Wet SLOA) en een aantal gemeenschappelijke afdelingen die werkzaamheden verrichten voor Cito als geheel. In tegenstelling tot wat algemeen gedacht wordt werkt Cito B.V. niet alleen voor de kinderen in groep 8 van het Primair onderwijs maar werkt Cito B.V. ook voor, Voorschoolse educatie, Voortgezet onderwijs, Beroeps- en volwasseneneducatie, Hoger onderwijs, Bedrijfsleven, overheden en Particulieren.

Cito_Eindtoets_Basisonderwijs

Hoe kun je goed scoren bij de Eindtoets Basisonderwijs?
De eerste voorwaarde voor een goede score bij de Eindtoets Basisonderwijs is dat de school de juiste keuze maakt voor de “De Eindtoets Basis” of de “De Eindtoets Niveau”. Leerlingen met een vmbo-basis of het vmbo-kader niveau zullen namelijk niet goed scoren als ze een “Eindtoets Niveau” voorgeschoteld krijgen. Kinderen met een vmbo gemengde/theoretische leerweg, of havo of vwo niveau zullen echter een te hoge score halen als ze een “Eindtoets Basis” voorgeschoteld krijgen. Een leerling scoort dus het best als de leerling de juiste Eindtoets Basisonderwijs voorgeschoteld krijgt.

Wat is goed scoren bij de Eindtoets Basisonderwijs?
De beste score bij de Eindtoets Basisonderwijs is die score die een juist beeld geeft van het niveau van de deelnemer waarmee de school een goed advies kan geven aan de leerling voor de te volgen vervolgopleiding.

VMBO-HAVO-VWO


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie onderwijs

Hoofdletters

Wanneer gebruik je een hoofdletter

Scholieren in Nederland minder gemotiveerd

Nederlandse scholieren hebben minder motivatie voor school dan leerlingen in het buitenland.

Het trema. Of is het een umlaut...

Ja, wat is het eigenlijk? Een trema of een umlaut? Wat zijn de verschillen, wat de overeenkomsten? Hoe en wanneer worden en werden ze gebruikt? En kunnen we überhaupt wel zonder dit leesteken?

Profielkeuze na havo 3: Natuur en Techniek

Als je in klas 3 van het havo zit kom je voor een keuze te staan. De profielkeuze: Je moet uit 1 van de 4 profielen kiezen. Dit is weer een stapje verder ter voorbereiding op een mogelijke opleiding en later beroep.

Het CITO-LOVS

Wat is het CITO-LOVS en wat kan het U vertellen over Uw kind op de basisschool?

Julius Caesar

Informatie over het leven van Julius Caesar

Hyperfocus, hyper wat?

Wat is Hyperfocus?

MBO-HBO Games maken

Hier leest u de kern van de vakopleidingen voor games in Nederland

Use Cases

Hulp bij het maken van Use cases.

Pieter Harmen Witkamp

Dit artikel behandelt Pieter Harmen Witkamp (Amsterdam, 30 oktober 1816 - 1896) was een Nederlands cartograaf en bouwkundige

Taalkundige begrippen

Handige taalkundige begrippen uitgelegd

De Nederlandse Krijgsmacht

Er wordt de komende tijd 635 miljoen euro bezuinigd op het budget van Defensie. Maar hoe groot is Defensie en uit welke onderdelen bestaat het?

Plagiaatcontrole voor studenten nu ook in Nederland beschikbaar

Het controleren op plagiaat is geen sinecure. Je moet als student wel verstand hebben van wat nu precies plagiaat is en hoe je dit kunt voorkomen.

SBO, iets voor u?

Wat het SBO u zoal te bieden heeft.

De zuurconstante pKa

De zuurconstante pKa

Handelingsplan schrijven.

Hoe schrijf je een effectief handelingsplan?

Beginner voor de klas (3)...lesvoorbereiding.

Dit is het derde artikel in de reeks om je te helpen wanneer je nieuw bent in het lesgeven.

Gezakt! En nu?

Wat te doen als je gezakt bent gezakt

Atoombouw

Uitleg over atoombouw en begrippen daaromheen

Dissociatiegraad en pH

Dissociatiegraad en pH

Spreekbeurt Adolf Hitler, werkstuk Adolf Hitler

Alles over de geboorte en de ontwikkeling van Adolf Hitler, de man die de tweede wereldoorlog begon.

Profielkeuze 3 Havo

Altijd al een goeie vraag geweest op de 3 Havo, wat voor profiel moet ik kiezen?!

Tolerantie in de Gouden Eeuw

Tolerantie in de Gouden Eeuw, kunst en wetenschap

De mediaan en de modus

In dit artikel worden de wiskundige mediaan en modus uitgelegd

Help uw kind beter te lezen: Letters flitsen

Geef uw kind een goede leesstart. Naast school kunnen ouders veel betekenen voor snel leren lezen!