Educatieve rekenspelletjes, zelf maken!


Publicatie datum:

Gemotiveerde kinderen leren beter en effectiever. Rekenspelletjes maken het rekenen leuk en zorgen voor de juiste motivatie!

Gesponsorde koppelingen

Niet voor alle kinderen is het even vanzelfsprekend om rekenvaardigheden onder de knie te krijgen. Het thuis doen van extra oefeningen kan helpen, maar veel kinderen vinden dat helemaal niet leuk. Het gevolg is: frustratie, boze woorden, veel strijd en weinig leer-rendement. Dat kan anders, leuker en veel effectiever met
rekenspelletjes. En rekenspelletjes, die kun je gewoon zelf maken.

Een beetje meer tijd nodig

rekenmemory

Sommige kinderen werken gemakkelijk met getallen en bewerkingen. Ze vliegen door de rekenopgaven heen en maken hooguit hier of daar een slordigheidsfoutje door de hoge snelheid. Dat geldt niet voor alle kinderen, voor sommigen is het allemaal erg ingewikkeld en lastig. Het gaat ze allemaal niet een beetje te vlug, ze houden het tempo van de juf, de klas en de methode niet bij. Het gevolg is, dat ze daardoor steeds een beetje te weinig oefenmateriaal krijgen om zich de stof eigen te maken.  En dat heeft dan weer tot gevolg, dat het steeds moeilijker gaat worden. De motivatie loopt terug in hetzelfde tempo als de beoordelingen. Kinderen haken af en raken gefrustreerd bij de gedachte aan de rekenles of zelfs bij school in het algemeen.  En dat moeten we toch zien te voorkomen!

 

Oorzaken rekenproblemen

Eigenlijk kun je stellen dat de belangrijkste oorzaak van rekenproblemen ligt in:

  • Tijd. Kinderen hebben onvoldoende tijd om zich de stof eigen te maken, omdat de klas alweer met een nieuw type som bezig gaat. Als je bijvoorbeeld de tafels van vermenigvuldiging niet voldoende beheerst zul je vast en zeker problemen krijgen met vermenigvuldigend cijferen. Het kost teveel tijd en moeite, het werk zal niet afkomen en er zullen fouten in zitten.
  • Uitleg. Kinderen krijgen, misschien ook door tijdproblemen, de sommen niet goed uitgelegd. In dit geval is er een didactisch probleem.
  • Oefening. Kinderen hebben uitstekende uitleg gehad, maar hebben te weinig met de nieuwe sommen geoefend om het principe echt onder de knie te krijgen.

 

En wat nu?

De hoeveelheid beschikbare tijd en de hoeveelheid oefenmateriaal houden natuurlijk verband met elkaar. Als het normale onderwijsprogramma onvoldoende mogelijkheden biedt, dan kan er eventueel ook thuis worden geoefend. Belangrijk daarbij is dat de kinderen gemotiveerd blijven. Dat is voor de kinderen leuker, maar ook voor de ouders.  Oefenwerk thuis moet dus leuk zijn. Ofwel: het moet worden verpakt in een spelletje.

 

Spelletjes zelf maken

Diverse websites bieden rekenspelletjes aan, waar kinderen met de computer, telefoon of tablet op kunnen oefenen. Het is slim om even bij de leerkracht van je kind na te gaan welke websites en spelletjes deze aanbeveelt. Niet alle websites en computer-rekenspelletjes zitten didactisch even goed in elkaar. Er zijn ook allerlei spelletjes te koop die je aan tafel speelt en die je kunt gebruiken om de rekenvaardigheid  te trainen. Maar het kan ook een stuk goedkoper door de spelletjes zelf te maken. Ook een leuke en leerzame activiteit om dat, als dat mogelijk is, samen met je kind te doen. In de meeste gevallen kom je met papier, een liniaal, schrijf- en kleurgerei al een heel eind.  Realiseer je, dat kinderen rekenspelletjes niet alleen moeten spelen. Dat is niet leuk, niet gezellig en bovendien is er geen controle op rekenresultaten. Je zult dus mee moeten spelen!

 

Voorbeelden

Hieronder zie je een aantal voorbeelden van rekenspelletjes die je gewoon thuis kunt maken.

  • Tafelmemory. Er zijn kaartjes met sommen en kaarten met uitkomsten. De juiste combinatie moet bij elkaar worden gezocht.
  • Flitsspel. Je hebt kaartjes nodig met aan één kant de som, aan de andere kant de som met de uitkomst. Speler 1 laat aan speler 2 de som zien, speler 2 moet het antwoord geven. Omdat speler 1 aan de achterkant de juiste som met uitkomst ziet staan kan deze het gegeven antwoord controleren.
  • Rekendomino. Je hebt een aantal kaartjes. Op elk kaartje staan twee vakken, aan de linkerkant staat een uitkomst, aan de rechterkant een ándere som. Om de beurt leg je een kaartje neer. Je mag alleen aanleggen waar de uitkomst van jouw kaartje klopt met de som die al op tafel ligt.
  • De getallenstraat. Je hebt drie (of meer) vakken, en getallenkaartjes van 0 tot 10, of 1 tot 100. Je trekt een kaartje. Leg het op één van de drie vakken. Let op, de getallen moeten op volgorde komen te liggen.  Kun je een kaartje niet plaatsen, dan komt het onderop de stapel. In hoeveel beurten ligt het straatje vol?
  • Bingo. Je hebt een bingokaart, waarop sommen staan.  Als je een getal hoort omroepen dat de uitkomst is van één van je sommen, mag je er een fiche op leggen. Wie heeft het eerst bingo?

 

(c) 9 maart 2015 Hans van Gemert

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 59
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie onderwijs

Fotografie opleidingen HBO

Een goede opleiding kiezen is niet makkelijk, ook niet voor fotografie, en zeker niet op HBO-niveau. Hier alle opleidingen duidelijk onder elkaar.

De werkwoorden in de Nederlandse taal

Uitleg van de werkwoorden in de Nederlandse taal

Digitale schoolborden

In veel klaslokalen duiken digitale schoolborden op. Wat zijn dit nou eigenlijk? Hoe werkt het? Wat zijn de voordelen en de mogelijkheden?

Het CITO-LOVS

Wat is het CITO-LOVS en wat kan het U vertellen over Uw kind op de basisschool?

Tolerantie in de Gouden Eeuw

Tolerantie in de Gouden Eeuw, kunst en wetenschap

Orde houden in de klas - Hoe pak je dit aan?

Kinderen zijn altijd op zoek naar grenzen. Regels zijn daarom belangrijk voor een kind, omdat dit structuur biedt en een veilig gevoel geeft.

Der Besuch der alten Dame

Samenvatting van Duerrenmatts

De goedkoopste keuken ontwerp je zelf met deze gratis 3D ontwerpsoftware

Op internet vind je allerlei kleurplaten op onderwerp gesorteerd. O.a. Disney, Pokemon, Cars, Dora, K3, Dieren, Bumba, Nijntje en nog veel meer!

Wisselbank en de Amsterdamse/Antwerpse haven

Kom alles te weten over de wisselbak en de havenstad van Amsterdam

Use Cases

Hulp bij het maken van Use cases.

Opleiding tot Technische Specialist Personen Auto's

Wil jij weten wat je allemaal leert tijdens een opleiding tot technische specialist personen auto's kijk dan hier.

Profielkeuze na havo 3: Natuur en Gezondheid

Als je in klas 3 van het havo zit kom je voor een keuze te staan. De profielkeuze: Je moet uit 1 van de 4 profielen kiezen. Dit is weer een stapje verder ter voorbereiding op een mogelijke opleiding en later beroep.

Profielkeuze na havo 3: Economie en Maatschappij

Als je in klas 3 van het havo zit kom je voor een keuze te staan. De profielkeuze: Je moet uit 1 van de 4 profielen kiezen. Dit is weer een stapje verder ter voorbereiding op een mogelijke opleiding en later beroep.

Beginner voor de klas(4)….het lesplan.

In dit artikel geef ik een voorbeeld van een overzichtelijk lesplan die je heel goed kan gebruiken wanneer je les geeft.

English tenses (Engelse werkwoordstijden)

Uitleg van de vervoeging en toepassing van de Engelse werkwoordstijden.

Tips voor docenten

Het wordt steeds moeilijker om goed en zelfverzekerd voor de klas te staan. In dit artikel worden tips gegeven en inzichten geprobeerd over te brengen.

Alles over taalniveaus

Informatie over taalniveaus

Marketingplan

Schrijven van een marketingplan

Hoe je het beste kunt leren voor een tentamen of examen!

Dit artikel geeft een aantal tips over hoe je je het beste kunt voorbereiden op een tentamen of examen.

Kinderen op typles?

Alle kinderen zouden een typcursus moeten volgen.

Autisme in de klas

Autisme is een stoornis waarbij er een beschadiging in de hersenen heeft plaatsgevonden.

Leerkracht: Omgaan met kinderen die faalangst hebben.

Hoe herken je en ga je om met kinderen die faalangst hebben.

Profielkeuze na havo 3: Natuur en Techniek

Als je in klas 3 van het havo zit kom je voor een keuze te staan. De profielkeuze: Je moet uit 1 van de 4 profielen kiezen. Dit is weer een stapje verder ter voorbereiding op een mogelijke opleiding en later beroep.

Bezuinig op de bezuinigingen!

Lage rendement van de Havo

Pagadder of sinjoor.

Een inwoner van Antwerpen noemen we een sinjoor. Maar zijn alle inwoners van Antwerpen wel echte sinjoren?