Hoe houd je een spreekbeurt?


Publicatie datum:

Het houden van een spreekbeurt kan best spannend zijn. Hoe pak je een spreekbeurt aan?

Gesponsorde koppelingen

Een spreekbeurt is een manier om een bepaald onderwerp te presenteren. Je laat daarmee zien en horen dat je het een en ander van je onderwerp afweet. Het houden van een spreekbeurt kan best spannend zijn, zeker als je nog niet zo goed weet hoe je het aan moet pakken. Met een paar tips gaat het allemaal vast lukken!

Een spreekbeurt

Je moet een spreekbeurt houden voor je klas, voor een vereniging of bij een andere gelegenheid. Meestal zal het in een schoolsituatie zijn.  Over een bepaald onderwerp vertel je belangrijke en interessante dingen aan je publiek. Dat is voor je publiek prettig om te zien en te horen, en zelf geef je hiermee het bewijs dat je de betreffende stof beheerst.

 

Waar moet je aan denken?

Als je niet zo goed weet hoe je een spreekbeurt aanpakt, kunnen onderstaande puntjes je op weg helpen.  Een goede voorbereiding is het halve werk, dus daar moet veel aandacht naar toe.

 

Stap 1. Breng jezelf op de hoogte.

Het is onmogelijk om een goed en samenhangend verhaal te vertellen aan je publiek als je niet weet waar je het over hebt. Je zult dus informatie moeten lezen, liefst uit verschillende bronnen. Soms kom je er achter, dat niet al je bronnen precies dezelfde informatie geven.

 

Stap 2.  Lees teveel!

Zorg dat je echt veel over je onderwerp te weten komt, ook al is dat misschien meer dan je in je spreekbeurt uiteindelijk zult verwerken. Met meer informatie heb je wat achter de hand als er vragen worden gesteld. Je toehoorders (en je leerkracht) zullen onder de indruk zijn als blijkt dat je ook over informatie beschikt om lastige vragen te beantwoorden. Dat gaat je cijfer goed doen!

 

Stap 3. Noteren

Zorg dat je een lijstje maakt van alles wat je hebt gelezen of bekeken. Als je een literatuurlijst moet overleggen, dan heb je die snel bij de hand. Bovendien is een lijstje voor jezelf ook handig als je nog eens iets moet nalezen of opzoeken.

 

Stap 4. Kernpunten

Maak een lijstje van kernpunten of steekwoorden over je onderwerp.

 

Stap 5. Volgorde

Bepaal een logische volgorde in je kernpunten. Met een logische volgorde zie je de eerste blauwdruk van je verhaal tevoorschijn komen.

 

Stap 6. Korte info

Bij elk kernpunt  schrijf je wat tekst, dit worden de hoofstukken van je spreekbeurt.

 

Stap 7. Toelichting

Zoek materiaal om te verduidelijken. Dat kan om afbeeldingen gaan, maar ook om voorwerpen. Pas op dat je spreekbeurt geen ‘plaatjes-kijken’ of ‘museumpje’ gaat worden. De afbeeldingen en voorwerpen zijn er om je verhaal te ondersteunen, niet andersom.

 

Stap 8. Organisatie

Bedenk van tevoren hoe je afbeeldingen of voorwerpen wilt laten zien. Houd er rekening mee, dat het doorgeven van afbeeldingen of voorwerpen altijd voor onrust zorgt, waardoor delen van de spreekbeurt niet bij iedereen meer zullen overkomen.

 

Stap 9. Vragen

Toehoorders van een spreekbeurt hebben soms vragen. Spreek van tevoren met je toehoorders af hoe die vragen gesteld mogen worden.  Sommige sprekers vinden het prima als al meteen tijdens het verhaal vragen gesteld worden. Voor anderen verstoort dit de doorgang en de concentratie. Zeker als je nog niet vaak spreekbeurten hebt gehouden is het verstandiger af te spreken dat de vragen moeten wachten tot een speciaal vragenmoment, na afloop van je praatje.

 

Stap 10. Steuntje

Tijdens je spreekbeurt mag je geen tekst voorlezen, het is per slot van rekening geen voorleesbeurt maar een spreekbeurt. Om ervoor te zorgen dat je zelf de draad niet kwijt raakt is het goed een papiertje te maken waarop je in kernwoorden hebt geschreven wat er allemaal aan bod moet gaan komen. Zo houd je je aan de juiste volgorde en vergeet je geen belangrijke dingen te vertellen.

 

Stap 11. Presentatie

Misschien heb je bedacht dat je bij je spreekbeurt gebruik gaat maken van een powerpointpresentatie. Dat kan inderdaad je verhaal ondersteunen, als je er maar voor zorgt dat de presentatie jouw verhaal ondersteund. Andersom, dat jij zo nu en dan iets zegt over wat er op de presentatie te zien is, is niet goed.  Het initiatief moet wel bij jou liggen.

 

Stap 12. Controle techniek

presentatieAls je gebruik wilt maken van een powerpointpresentatie moet je een paar dingen goed nagaan:

  • Is er in de ruimte waar je gaat presenteren een beamer of een digitaal bord met bijbehorende computer?
  • Heb je de powerpointpresentatie bij je, of staat hij in het netwerk van de school op een plek waar je tijdens de presentatie ook bij kunt?
  • Werkt de powerpointpresentatie ook op je schoolcomputer?

Het is beter dit soort dingen te controleren dan voor onaangename verrassingen te staan als je op het punt staat met je spreekbeurt te beginnen.

 

Je presentatie

Als je alles hebt voorbereid, klaar hebt liggen en hebt gecontroleerd, dan zal je spreekbeurt prima kunnen verlopen.

  • Spreek rustig en duidelijk, veel sprekers gaan door de zenuwen veel te snel en te gehaast praten. Dat is slecht voor de verstaanbaarheid en voor het geduld van je toehoorders. Als je zo praat dat je denkt dat het eigenlijk wat te langzaam is, is het meestal precies goed.
  • Sommige sprekers vinden het lastig om mensen in het publiek aan te kijken. Als je daar zenuwachtig van wordt, kijk dan net over de hoofden heen. Voor de toehoorder lijkt het of je ze toch aankijkt.
  • Zorg dat je de foto’s, afbeeldingen of voorwerpen die je tijdens je spreekbeurt wilt laten zien ook hebt klaarliggen, zodat je er goed bij kunt.

Veel succes met je spreekbeurt!

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 59
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie onderwijs

Hoe maak ik een werkstuk

Een werkstuk maken, hoe pak je dat aan?

De Koninklijke Landmacht

De Koninklijke Landmacht is het grootste krijgsmachtdeel van onze Nederlandse Krijgsmacht. In dit artikel alle feiten over de Koninklijke Landmacht.

Het My Lai bloedbad

In 1968 vond in My Lai een schandelijk bloedbad plaats

Hunebedden

Informatie over hunebedden op 4 vwo niveau.

10 tips om succesvol een schriftelijke studie/ cursus af te ronden

Een schriftelijke studie of cursus hangt af van je motivatie, planning en doorzettingsvermogen. 10 tips om je op weg te helpen.

Profielkeuze na havo 3: Natuur en Gezondheid

Als je in klas 3 van het havo zit kom je voor een keuze te staan. De profielkeuze: Je moet uit 1 van de 4 profielen kiezen. Dit is weer een stapje verder ter voorbereiding op een mogelijke opleiding en later beroep.

Voorlezen goed voor de ontwikkeling

voorlezen voor kinderen van alle leeftijden

De opkomst van de sociolecten

Straattaal, kantoortaak, en andere

Studiewijzer

Je leert het beste met een Studiewijzer.

Ben ik geschikt voor het voortgezet onderwijs?

Een goede docent maakt het verschil. Maar wat is nu eigenlijk een goede docent?

Hoofdletters

Wanneer gebruik je een hoofdletter

Ben je hoogbegaafd als je iets goed kunt?

Wat moet je kunnen om als hoogbegaafd te worden betiteld?

Het ontwerp en de uitvoer van experimenten in sociale wetenschappen

In dit artikel wordt uitgelegd welke soorten experimenten men kent en hoe deze worden uitgevoerd

Geschiedenis, dat moet levendig!

Gelukkig gaat het in geschiedenislessen niet alleen meer over jaartallen. Geschiedenisles moet actief en levendig zijn. Dat is niet alleen leuker, maar je onthoudt het ook veel beter.

Agressie bij kinderen

Hoe ontstaat stress bij kinderen, op welke wijze uiten zij dit in agressie en wat kunt u doen om uw kind te helpen?

Debat en socratisch gesprek

In dit artikel wordt uitgelegd wat een debat en een socratisch gesprek inhoudt. Ook worden de verschillen en overeenkomsten uitgelegd.

Het Proces van Neurenberg

De gebeurtenissen tijdens Het Proces van Neurenberg beschreven.

Beginner voor de klas (1)......nieuw op school.

In dit artikel lees je hoe het kan zijn om als beginneling voor de klas te staan. Je leest wat er fout kan gaan en krijgt tips om te voorkomen dat het fout zal gaan!

Autisme in de klas

Autisme is een stoornis waarbij er een beschadiging in de hersenen heeft plaatsgevonden.

Ondersteuning van uw kind in het onderwijs.

Hoe helpt u uw kind in het onderwijs?

Fotografie opleidingen HBO

Een goede opleiding kiezen is niet makkelijk, ook niet voor fotografie, en zeker niet op HBO-niveau. Hier alle opleidingen duidelijk onder elkaar.

Handelingsplan schrijven.

Hoe schrijf je een effectief handelingsplan?

Hoe kan de taal verloedering worden teruggedraaid?

Steeds meer mensen gebruiken te pas en te onpas scheldwoorden als kut, fuck, shit, klote in hun dagelijkse taalgebruik, hoe kan deze taal verloedering worden teruggedraaid?

Tafeltjes Oefenen

Een stukje waarin we laten zien hoe je spelenderwijs de tafels kunt leren.

Realistisch rekenonderwijs

Artikel realistisch rekenonderwijs