MBO-HBO Games maken


Publicatie datum:

Hier leest u de kern van de vakopleidingen voor games in Nederland

Gesponsorde koppelingen

Games zijn wereldwijd in de mode. Niet alleen als entertainment, maar ook met een specifiek doel. Op scholen (spelend leren), voor datings (spelend elkaar leren kennen) en zelfs voor revalidatie (spelend oefenen). Overal worden ze ingezet en grote economen (o.a. Willem Vermeend) verwacht dat in Nederland binnen vijf tot tien jaar het hart van de game-branche zal groeien tot de grootste van de wereld.

Veel gamers (jongeren) willen graag games (leren) maken en zoeken daar een opleiding voor. Maar wat voor talenten heb je daarvoor nodig? Een gamer is niet per definitie een game-maker, zoals een auto-coureur ook geen automonteur is. In dit soort studiekeuzes of beroepskeuzes (vooral bij game-opleidingen) worden nogal eens behoorlijke vergissingen gemaakt, met een aantal jaren verloren tijd vaak als gevolg. Laten we de benodigde talenten en vaardigheden eens op een rijtje zetten om een opleiding in een 'game-vak' succesvol te kunnen afronden.

Samenwerken een vereiste Een game maken gaat altijd in groepsverband. Je moet dus in de eerste plaats goed kunnen (willen) samenwerken en dat betekent dat je naar elkaar moet willen luisteren, elkaar moet willen respecteren, elkaars creativiteit moet willen accepterenen je moet je goed aan samenwerkingsregels willen houden. Er zijn verschillende disciplines (rollen) bij het maken van een game. We zetten ze in hoofdlijnen voor je neer.

Game Designer Dat is de bedenker (ontwerper) van het spel. Hij/zij maakt de spelregels, de wijze van punten scoren en alles wat maar met de Game Play te maken heeft. Designer betekent hier dus spelontwerper. Omdat je moet weten wat technisch wel en niet mogelijk is in een computerspel, moet je ook veel weten van de digitale technieken die gemoeid gaan met het maken van het spel. Een Game Designer wordt op een HBO opgeleid, het is een moeilijke studie en je moet er hard voor werken. Havo of de opleiding MBO Game Artist is hierbij een goede vooropleiding.

Level Designer Als een spel bedacht is, kun je er allelei niveaus in moeilijkheidsgraden voor bedenken. Dat doet de Level Designer. Vaak is dat een specialisme of een extra taak van de Game Designer. Hier is ook een HBO-studie voor nodig.

Art Director Deze persoon bedenkt de sferen van de werelden waarin het spel zich afspeelt. Ook de uitstraling van de karakters (de personen of wezens) die worden door de Art Director bedacht. Altijd is de doelgroep hierin het belangrijkste. De doelgroep is het publiek waarvoor het spelgemaakt wordt. Een Art Director moet dus niet alleen goed kunnen Grafisch Ontwerpen, hij/zij moet zich ook ook heel goed kunnen inleven in de doelgroep. Dat geldt natuurlijk ook voor de Game Designer en de Level Designer. Een game voor een klein kind is bijvoorbeeld heel anders dan voor een jongere of een voor volwassene. Ook de studie hiervoorkan alleen op het HBO worden gevolgd.

Game Artist Dat is de 'grafisch' vormgever van het spel. Voor dit vak heb je echte vormgeeftalenten nodig. Dat betekent dat je goed moet kunnen tekenen, want je moet de werelden verder vormgeven die de Art Director heeft bedacht. Specialisten hierin noemen we Enviroment (ruimtelijk) Designers. Ook de karakters die de Art Director heeft bedacht moet de Game Artist (Character Design)uitwerken (ook Character Design kan een specialisme zijn). De Game Artist moet zijn creatieve werk daarnaast zo kunnen aanleveren, dat de Game Developer het gemaakte digitale materiaal direct kan toepassen in de game. Het betekent dat je niet alleen artistiek/creatief moet zijn, maar ook digitaaltechnisch aangelegd. Soms zijn de Art Director en de Game Artist dezelfde persoon, maar meestal werken er verscheidene Game Artists onder een Art Director. Er bestaat een ook nog een verschil tussen een 2D- en een 3D Game Artist. De studie voor dit vak kan zowel op het MBO als op het HBO worden gevolgd. Veel MBO-ers stromen versneld door in het HBO.

Game Developer Dat is de man of vrouw die de gehele game in elkaar programmeert. Het is dus een digitaaltechnische ontwerper die al het art work aangeleverd krijgt. Samen met de Game Programmer(s) maken zij de game werkend. Hiervoor kun je een MBO- of een HBO-studie volgen.

Game Programmer Je las het hierboven al. De Game Developer bedenkt de techniek en de Game Programmer programmeert bepaalde onderdelen van de game. Ook hiervoor is een MBO- of HBO-studie nodig. Je begrijpt dat een Developer en een Programmer ook vaak een en dezelfde persoon zijn. Maar bij het maken van grote games werkenverscheidene programmeurs onder de Game Developer.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie onderwijs

Het maken van een profielwerkstuk

Een uitgebreide handleiding voor het schrijven van je profielwerkstuk.

PDD-NOS in de klas

PDD-NOS is de afkorting van Pervasive Developmental Disorder, Not Otherwise Specified. PDD-NOS is een sociale informatieverwerkingsstoornis.

Hoe bereid ik een spreekbeurt voor?

Een stappenplan voor het voorbereiden van een spreekbeurt

Talenknobbel? Of... Toch gewoon hard studeren!

talen leren met taalgevoel, aanleg, talent en meertalig opvoeden

De Koninklijke Marine

In dit artikel kom je te weten wat de taak van de marine is en welke eenheden bij de marine horen.

Ontwikkelingsgericht onderwijs met de 4 b's

betrokkenheid, betekenisvol, bedoelingen en bemiddelen in het onderwijs

Hoe kan de taal verloedering worden teruggedraaid?

Steeds meer mensen gebruiken te pas en te onpas scheldwoorden als kut, fuck, shit, klote in hun dagelijkse taalgebruik, hoe kan deze taal verloedering worden teruggedraaid?

Duitse naamvallen

De verschillende naamvallen in de duitse taal.

Operationaliseren bij vragenlijst

In dit artikel wordt uitgelegd wat het operationaliseren van vragenlijsten inhoudt

Educatieve rekenspelletjes, zelf maken!

Gemotiveerde kinderen leren beter en effectiever. Rekenspelletjes maken het rekenen leuk en zorgen voor de juiste motivatie!

Vind alle examens met alle antwoorden op www.examenblad.nl

Op www.examenblad.nl vindt je alle examens en antwoorden, van de laatste 10 jaar, van het vwo, de havo, het vmbo tl, het vmbo gl, het vmbo kb en het vmbo bb.

Theateroefeningen. 2: Basisimprovisatie

Theateroefeningen. 2: Basisimprovisatie

SBO, iets voor u?

Wat het SBO u zoal te bieden heeft.

Toerental boormachine berekenen

We doen deze proef om erachter te komen of opgegeven toerental van de boormachine inderdaad 2600 toeren per minuut is.

De criminologische theorie van moffit

In dit artikel wordt de theorie van Moffit besproken, met oog op criminaliteit

Mens en machine

Mens machine ontwikkeling menszijn

10 tips om succesvol een schriftelijke studie/ cursus af te ronden

Een schriftelijke studie of cursus hangt af van je motivatie, planning en doorzettingsvermogen. 10 tips om je op weg te helpen.

Bacheloropleiding Personeelwetenschappen

Bacheloropleiding Personeelwetenschappen op de Universiteit van Tilburg

Het 7S'en model

Uitleg over het 7S'en model

Het gemiddelde

In dit artikel wordt het rekenkundige gemiddelde uitgelegd

Wat is Kwalitatief marktonderzoek?

Kwalitatief marktonderzoek

Een onderwijsassistent

Een onderwijsassistent assisteert de docent in een groep.

Samenvatting Hoofdstuk 3 uit Neuropsychologie, over de gevolgen van hersenbeschadiging B. van Cranenburgh

Samenvatting Hoofdstuk 3. Analyse van het probleem.

Invloed van concentratie reactant op de chemische kinetiek

Invloed van concentratie reactant op de chemische kinetiek.

Debat en socratisch gesprek

In dit artikel wordt uitgelegd wat een debat en een socratisch gesprek inhoudt. Ook worden de verschillen en overeenkomsten uitgelegd.