Studiewijzer


Publicatie datum:

Je leert het beste met een Studiewijzer.

Gesponsorde koppelingen

Wie een opleiding volgt dient te studeren. Studeren is een vaardigheid, die de een makkelijker afgaat dan de ander. Maar, zoals elke vaardigheid geldt, geldt ook studeren dat het aan te leren is. Cursisten die niet gewend zijn om te studeren zullen het leerboek ter hand nemen en gewoon gaan lezen. Natuurlijk steken ze daar wat van op, maar als je effectief wilt studeren moet je veel planmatiger te werk gaan. Natuurlijk moet je zelf enige discipline opleggen, want studeren is niet makkelijk. Er is een ijzeren wil voor nodig om vol te houden, of zoals er wordt gezegd: ‘’ Studeren is tegen de stroom in roeien, wie niet roeit, drijft af!”.

Lees de tips en aanwijzingen rustig door en probeer te eraan te houden. Kijk tijdens het verdere verloop van de studie regelmatig terug naar deze studie wijzer/tips om te zien of je de raadgevingen wel opvolgt. Het helpt echt!.

 

Omgeving

Studeren doe je op een aparte plaats. Je zit daarbij aan een werkblad, met ruimte voor je studiemateriaal. Het licht komt van links af en moet voldoende zijn, zonder dat je er last van hebt, let op spiegelingen. Je studeert in een stille omgeving. Vermijd storende prikkels, zoals radio, muziek, televisie of videobeelden. Studeren doe je altijd met pen en papier voor je om aantekeningen te kunnen maken. Je zit in een goede houding op een goede stoel aan een tafel of bureau.

Planning

Studeren doe je regelmatig volgens een opgesteld plan; je studeert niet te lang achter elkaar. Vaker een korte periode studeren is beter dan ineens een lange periode. Maak je planning van je studie en leg daarin ook de volgorde van de leerstofonderdelen vast. Kun je onmogelijk volgens die planning studeren, pas dan de planning aan, maar studeer nooit zonder enige planning. Neem ook de tijd om de leerstof te laten bezinken. Ontspan je na het leren.

Conditie

Je studeert het best als je geen lichamelijke of geestelijke problemen hebt. Gebruik geen alcohol of nicotine, kortom geen drugs tijdens het leren: het gif belemmert je hersenwerking. Ga niet leren vlak na het eten: ’Een gevulde maag leert niet graag!”. Leer niet als je niet fit bent: ’Bij ziekte of stress’’.

Leren van Teksten

Tijdens je studie teksten leren uit een leerboek. Dat is niet zo eenvoudig. Het bestuderen van teksten doe je systematisch, volgens een bepaald systeem. De kennis is dan meer bruikbaar en gemakkelijker oproepbaar. Zorg ervoor dat de relaties tussen de begrippen worden, leg een verband c.q. link. De link ontstaat door waarom en waardoor vragen te stellen. Vragen stellen naar feiten heeft niet zoveel zin. De antwoorden staan in de tekst. Maar bij genoemde denkvragen moet je juist iets met de tekst doen en dat is verbanden en relaties leggen. Zo kom je vanzelf bij de hoofdzaak van elke tekst terecht.Dat houdt in dat je actief met de tekst omgaat, dat je probeert te achterhalen wat de hoofdzaken zijn en wat de bijzaken. Dat doe je altijd met pen en papier. Probeer zoveel mogelijk de tekst te visualiseren, dat wil zeggen er afbeeldingen bij te maken,schema’s met pijlen die de relaties tussen de begrippen aangeven. Deze relaties moeten logisch zijn,duidelijk volgens jouw gezond verstand. Maak hierbij classificatieschema’s, zoals een schematische overzicht. Wat je la gelezen hebt en wat je al weet zet je aan de kantlijn “zie pagina’. Probeer zelf voorbeelden te bedenken en oplossingen. Zet ze in je eigen woorden. Als je dit alles doet werk je volgens een plan. Een plan dat je steeds moet volgen om te slagen.

In het kort.

Werk altijd systematisch.

De inhoud moet goed georganiseerd worden opgeslagen in je geheugen.

Let op betrekkingen tussen begrippen, stel waarom en waardoor vragen.

Visualiseer de leerstof, maak schema’s.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 14
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie onderwijs

De rollen van spel en geslacht in ontwikkeling bij kinderen

Dit artikel heeft geen beschrijving.

Bacheloropleiding Personeelwetenschappen

Bacheloropleiding Personeelwetenschappen op de Universiteit van Tilburg

Ondersteuning van uw kind in het onderwijs.

Hoe helpt u uw kind in het onderwijs?

Opleiding tot Technische Specialist Personen Auto's

Wil jij weten wat je allemaal leert tijdens een opleiding tot technische specialist personen auto's kijk dan hier.

Zelfhypnose en het nut er van

Het bewust in soort trace, hypnotische staat komen

Essay geschiedenis

was de franse revolutie een unieke omwenteling aan het eind van de 18de eeuw.

Oorlogsmisdaden van de Vietcong in Hue

In Hue richtte de Vietcong in 1968 een schandelijk bloedbad aa

Een opleiding kiezen na de middelbare school

Van passie naar beroep

Tolerantie in de Gouden Eeuw

Tolerantie in de Gouden Eeuw, kunst en wetenschap

De Koninklijke Marine

In dit artikel kom je te weten wat de taak van de marine is en welke eenheden bij de marine horen.

Beginner voor de klas (2)....de kennismaking.

In het tweede artikel van deze serie praat ik over de onzekerheden en twijfels die je aan het begin van het schooljaar kan ervaren. Natuurlijk krijg je ook weer tips hoe je de eerste kennismaking met de klas goed voor kan bereiden.

Romeinse Cijfers

wat zijn romeinse cijfers

Ontwikkelingsgericht onderwijs met de 4 b's

betrokkenheid, betekenisvol, bedoelingen en bemiddelen in het onderwijs

Geschiedenis, dat moet levendig!

Gelukkig gaat het in geschiedenislessen niet alleen meer over jaartallen. Geschiedenisles moet actief en levendig zijn. Dat is niet alleen leuker, maar je onthoudt het ook veel beter.

Ouders en huiswerk

Welke rol kunnen ouders spelen bij het huiswerk van hun kind?

Studeren met de nieuwe wetgeving

studeren en de wetgeving en besluiten van de overheid

Help, een werkstuk!

Hoe maak je op een zo effectief moeglijke wijze een werkstuk.

THIMUN overleven

Artikel over wat THIMUN is en hoe het er aan toe gaat.

Autisme in de klas

Autisme is een stoornis waarbij er een beschadiging in de hersenen heeft plaatsgevonden.

Hoe creëer je wat rust in het leven van een brugklasser?

Vaak is het moeilijk voor een brugklasser om overzicht te bewaren in het begin van zijn tijd op de middelbare schooltijd.

Huiswerk

Een aantal tips om goed met huiswerk bezig te zijn

Beginner voor de klas(4)….het lesplan.

In dit artikel geef ik een voorbeeld van een overzichtelijk lesplan die je heel goed kan gebruiken wanneer je les geeft.

Het gemiddelde

In dit artikel wordt het rekenkundige gemiddelde uitgelegd

De Nederlandse taal in het basisonderwijs

Wat zijn de definities van taal en hoe leren kinderen taal.

Hoogbegaafdheid - kenmerken

In dit artikel overlopen we de specifieke kenmerken van hoogbegaafdheid. Is alles te vatten in een IQ?