Tips voor presenteren in het onderwijs


Publicatie datum:

Problemen met presenteren? Vind hier wat tips over hoe je een goede presentatie neerzet!

Gesponsorde koppelingen

Tegenwoordig bestaat het onderwijs veel uit het geven van presentaties. Zeker op het HBO worden studenten vaak gevraagd even een presentatie te geven. Moet je vaak presenteren en heb je hier problemen mee? Lees dan deze tips!

Gesponsorde koppelingen

Presentatie tips

  1. De voorbereiding van een presentatie is misschien wel het meest belangrijk. Is de presentator zenuwachtig, druk, onbeholpen en slordig of is de presentator juist erg rustig, netjes en goed voorbereid? Alles valt en staat met een goede voorbereiding. Wees voorbereid op tegenslagen (computer doet het niet) en zorg er ook voor dat je weet wat er op een hulpmiddel is aangegeven!
  2. Gebruik mensentaal tijdens een presentatie. Vertel je verhaal altijd in eigen woorden en vertel zeker niet wat je in het verslag/werkstuk/project heb staan. Er is een duidelijk verschil tussen spreek- en schrijftaal!
  3. Als het mogelijk is, gebruik dan een power point presentatie als hulpmiddel bij het presenteren. Bedenk daarbij echter wel dat de power point niet jouw eigen presentatie kan overnemen. De power point is een ondersteuning bij jouw verhaal en heeft een verduidelijkende functie.
  4. Zorg ervoor dat je speelt met je stemgebruik. Als publiek is er niets wat saaier is dan luisteren naar een monotone stem. Benadruk belangrijke woorden door bijvoorbeeld iets luider te spreken.
  5. Zorg voor oogcontact met het publiek. Als je tijdens het presenteren je publiek aankijkt zal je informatie beter tot hen doordringen.
  6. Communiceer duidelijk tijdens het presenteren. Stop woordjes zoals 'uuh' leiden tot irritatie bij het publiek. In het ergste geval turft het publiek hoe vaak je een stopwoordje gebruikt. Probeer stopwoordjes te vermijden.
  7. Draag nette kleding tijdens een presentatie. Voor de meest belangrijke presentaties is een pak natuurlijk het best. Er zijn echter ook andere mogelijkheden, denk bijvoorbeeld aan een overhemd met colbert er overheen. Dit staat vaak ook erg netjes en wordt bij het publiek gewaardeerd.
  8. Je non-verbale communicatie is ook van groot belang bij het geven van een presentatie. Een enthousiaste presentator houdt de presentatie levendig. Het publiek blijft daardoor beter bij de les.

Tot slot is het belangrijk dat je lef toont bij het geven van een presentatie. Iedereen heeft wel een beetje moeite met presenteren. De goede presentators kenmerken zich echter door zich over dit punt heen te helpen; zij tonen lef, slikken een paar keer en gaan er voor. Zet jezelf hiertoe, gebruik ook de 8 overige tips en je zult een goede presentatie neerzetten.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie onderwijs

De geschiedenis van de opleiding Bouwkunde door Rob Mankor

Dit is een artikel over de geschiedenis van de opleiding bouwkunde door Rob Mankor.

10 tips voor omgang met Pubers

Pubers kunnen zich impulsief gedragen en lijken weinig respect te hebben voor gezag, maar tegelijkertijd zijn pubers kwetsbaar en onzeker over de toekomst en over zichzelf. Hoe ga jij als leerkracht om met deze puber?

Speciaal Basis Onderwijs BSO

Wat is een BSO en voor wie is het geschikt

Spelling en Stijl

Wat is de juiste spellingsmanier? Hoe voorkom ik een stijlfout?

Hoofdletters

Wanneer gebruik je een hoofdletter