Minder lesuitval, maar tegen welke prijs?


Publicatie datum:

De zomervakantie wordt een week ingekort.

Gesponsorde koppelingen
In het schooljaar van 2011 op 2012 zal de zomervakantie voor het voortgezet onderwijs met een week worden ingekort. Op deze manier wil staatssecretaris Van Bijsterveldt (foto) zorgen voor minder lesuitval en dat de scholen aan het vereiste aantal lesuren per jaar komen (1040 voor Onderbouw, 1000 voor Bovenbouw).

In ruil hiervoor krijgen we 5 vrije dagen verspreid over het jaar, dit mede om de werkdruk van de leraren beter te spreiden. Deze dagen kunnen door de leraren worden gebruikt voor bijvoorbeeld vergaderingen, cursussen, congressen en dat soort dingen, maar de lerarenvakbond zelf heeft al laten weten dat deze maatregel hun werkdruk alleen maar zal verhogen. “Werk is gewoon werk, ook sta je op dat moment niet voor de klas.” De maatregel zou er voor moeten zorgen dat er minder lessen gaan uitvallen. Het LIA (Leraren in Actie) heeft 5 februari dit jaar op hun website laten weten “Staken lijkt onvermijdelijk.” Hoe zit dat? Gaan wij dat ook doen? Van de leraren wordt verwacht dat ze een extra week gratis gaan werken.

Uit een gezamenlijke steekproef van het LAKS en de website Scholieren.com is gebleken dat scholieren gemiddeld twee volle lesweken opgehokt op school zitten zonder les of actieve begeleiding, aldus LAKS-voorzitter Steven de Jong. Je kent ze wel, van die invaluren. Dit komt vooral voor in de brugklas waar de urennorm hoger is en er vrijwel altijd voor vervanging wordt gezorgd van uitvallende lessen. Wanneer die extra schoolweek ingaat worden dat er alleen maar meer.

Het beleid van onze school is altijd al hopeloos bezig met het vol krijgen van die uren, dat is te zien aan bijvoorbeeld de activiteitenweken en de maatschappelijke stage. Deze zijn puur bedacht om maar weer wat uurtjes te vullen, in mijn ervaring.

Van alle kanten uit het onderwijs wordt dus fel gereageerd. Zowel leraren en leerlingen hebben duidelijk laten weten wat ze vinden. Op de website www.prima-online.nl is recent een poll verschenen waar ruim 1600 mensen op hebben gereageerd “Het inkorten van de zomervakantie in het voortgezet onderwijs verbetert de onderwijskwaliteit”. Maar liefst 87% liet een duidelijk ‘nee’ horen.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie onderwijs

Geschiedenis van opvoeding en onderwijs

een samenvatting van het boek 'vijf eeuwen opvoeden in nederland'.

Verbeter je les, gebruik de gespreksvorm

Wil je ook weten hoe jij je les leuk kan houden, door de lesstof op een afwisselende manier op de leerlingen over te brengen?

Cubacrisis

In het begin van de jaren '60 is de wereld op het nippertje ontsnapt aan een derde wereldoorlog. Hoe kon het zo ver komen? En hoe zijn we er aan ontsnapt?

Bombardementen op concentratiekampen?

Hadden de geallieerden de toegangswegen naar de concentratiekampen moeten bombarderen?

Verbeter je les, gebruik de opdrachtvorm!

Wil jij je les afwisselend houden? Wissel de verschillende werkvormen dan af. In dit artikel geef ik hier meer tips over.

Atoombouw

Uitleg over atoombouw en begrippen daaromheen

Lassenprocessen

Verschillende soorten lassen en lasprocessen

8-S Model

De opbouw van het 8-S model, ook wel 7-S model genoemd.

Educatieve rekenspelletjes, zelf maken!

Gemotiveerde kinderen leren beter en effectiever. Rekenspelletjes maken het rekenen leuk en zorgen voor de juiste motivatie!

Profielkeuze 3 Havo

Altijd al een goeie vraag geweest op de 3 Havo, wat voor profiel moet ik kiezen?!

Alles over taalniveaus

Informatie over taalniveaus

Marketingplan

Schrijven van een marketingplan

Een verhaal vertellen aan kinderen

Hoe maak je het vertellen van een verhaal aan kinderen tot een onvergetelijke ervaring

Kindertekeningen (deel 3)

Ontwikkeling van de beeldende vermogens van het kind.

Profielkeuze na havo 3: Natuur en Techniek

Als je in klas 3 van het havo zit kom je voor een keuze te staan. De profielkeuze: Je moet uit 1 van de 4 profielen kiezen. Dit is weer een stapje verder ter voorbereiding op een mogelijke opleiding en later beroep.

Use Cases

Hulp bij het maken van Use cases.

Hoekse en Kabeljauwse twisten

De Hoekse en Kabeljauwse twisten rond 1350-1400

Wiskundige weetjes over Gulden Snede

Altijd al eens willen weten wat die Gulden Snede is? En waarom wiskundigen zo enthousiast zijn over deze verhouding? Kom daar zelf achter en ontdek zelf de mooie en magische verhoudingen in ons dagelijks leven.

Waarom is voorlezen zo belangrijk voor uw kind?

Geef uw kind een voorsprong. Ontdek zelf de voordelen van lezen.

Het CITO-LOVS

Wat is het CITO-LOVS en wat kan het U vertellen over Uw kind op de basisschool?

Minder lesuitval, maar tegen welke prijs?

De zomervakantie wordt een week ingekort.

Fotografie opleidingen HBO

Een goede opleiding kiezen is niet makkelijk, ook niet voor fotografie, en zeker niet op HBO-niveau. Hier alle opleidingen duidelijk onder elkaar.

Werking van zeep

Uitleg werking van zeep

De school als morele gemeenschap

De school inrichten als een morele gemeenschap door het creeeren van een vormingscontext naar menselijke maat.

Meetfouten bij experimenten in sociale wetenschappen

In dit artikel wordt duidelijk welke meetfouten er bestaan bij experimenten in de sociale wetenschappen