Stress voor het eindexamen


Publicatie datum:

Hoe je om moet gaan met stress tijdens het eindexamen.

Gesponsorde koppelingen

Het tijdperk van zweten, bikkelen en te laat slapen is weer aangebroken. Scholieren bereiden zich voor het eindexamen maar nu is het echt menens. De tijd daarvóór zijn leerlingen geneigd om pas de nacht voor een toets of schriftelijke overhoring te gaan leren. Die tijd is dus voorbij. De meeste mensen vinden het gedachte alleen al van het eindexamen nogal eng. Naarmate die tijd steeds dichterbij komt, wordt de angst alsmaar groter. Om zo goed mogelijk te voorbereiden voor het eindexamen zijn er hier wat tips.

Onderzoek wijst uit dat zoveel informatie in je hoofd te leren binnen de kortste keren het slechtste methode is van studeren en het heeft nog een ander nadeel: slaaptekort. Mensen onderschatten deze feit nog wel eens. Slaaptekort kan leiden tot een slechte concentratie en nog veel meer. Probeer een paar maanden van te voren al een paar dingen uit het boek (die belangrijk zijn) door te nemen. Mensen denken dat het niks oplevert omdat het eindexamen nog zo ver weg is, integendeel. Ons langetermijngeheugen zal je meer moeten vertrouwen dan je denkt. Het zijn maar kleine hoeveelheden leerstof die je doorneemt maar naarmate het eindexamen dichterbij komt, zul je zien dat het beter gaat met leren omdat het in een keer niet zoveel leerstof is die je moet doornemen. Je hebt hiermee ook een voordeel: voldoende slaap. En zo blijf je dan ook geconcentreerd voor wat je nog moet leren. Zonodig kun je ook een lijst maken met de belangrijkte sleutelwoorden. Zo heb je een overzicht wat je allemaal moet kunnen en kennen.

Als je daarmee begonnen bent met een paar maanden van te voren te leren, moet je dan niet denken dat je na een paar weken al zoveel weet. Je moet je tijd goed indelen, zonodig moet je dan een schema maken om te zien wat je nog allemaal moet doen. Je moet nog steeds blijven leren tot een week vóór het eindexamen.

Als je de leerstof doorneemt, probeer dat dan niet meer dan twee uur te doen. Dit leidt tot hoofdpijn en je zult er weinig van onthouden. Probeer natuurlijk ook tussendoor wat pauze te nemen of iets anders te doen.

In de tussentijd moet je natuurlijk ook goed en gevariëerd blijven eten. Omdat mensen druk bezig zijn met hun voorbereiding, gaan mensen dan overstappen naar junk food of iets wat makkelijk en snel te bereiden is. Dat moet je het meest vermijden als je aan het leren bent.

Oefenen baart kunst. Dit moet je zeker veel doen tijdens het eindexamen. Naast het doornemen van de leerstof moet je natuurlijk ook in de tussentijd steeds een paar vragen doornemen van een eindexamen van de vorige jaren. Dit om te kijken hoever je staat wat betreft je kennis voor het eindexamen.

Het week voor de tentamen probeer je dan langzamerhand je vaart te verminderen. Dit om te voorkomen dat je straks helemaal overbelast bent. Een paar dagen uitrusten voor het eindexamen zal zeker geen kwaad doen.

Tenslotte, het grootste factor die mensen nog altijd onderschatten is hun gedachtegang of mindset. De angst voor het eindexamen is vanzelfsprekend. Het probleem is dat die angst soms wordt omgezet tot pessimisme en dat moet absoluut vermeden worden. Het beste benadering voor het eindexamen is optimisme en het volste vertrouwen dat je het gaat halen. Je hebt niks te verliezen als je optimistisch bent. Pas dan ook op met perfectionisme. Dat komt nog wel eens voor dat scholieren alles goed en keurig willen doen, dat ze het moeilijk maken voor zichzelf. Als je klaar bent met een bepaald vak van het eindexamen, moet je jezelf niet gaan bombarderen met vragen of je het goed hebt gedaan of niet. Wees opgelucht nadat je iets hebt afgemaakt en wees trots op jezelf dat je het uiterst best heb gedaan. Dat moet je natuurlijk altijd doen: je uiterst best doen!

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 56
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie onderwijs

Basisontwikkeling: basiskenmerken

Basisontwikkeling: basiskenmerken

Pagadder of sinjoor.

Een inwoner van Antwerpen noemen we een sinjoor. Maar zijn alle inwoners van Antwerpen wel echte sinjoren?

Opleiding tot Technische Specialist Personen Auto's

Wil jij weten wat je allemaal leert tijdens een opleiding tot technische specialist personen auto's kijk dan hier.

Handelingsplan schrijven.

Hoe schrijf je een effectief handelingsplan?

Duitse naamvallen

De verschillende naamvallen in de duitse taal.

De zuurconstante pKa

De zuurconstante pKa

De geschiedenis van de opleiding Bouwkunde door Rob Mankor

Dit is een artikel over de geschiedenis van de opleiding bouwkunde door Rob Mankor.

De Urbar (grondboek) van het klooster Wietmarschen

het grondboek van het klooster Wietmarschen bevat veel interessante informatie over gewone mensen uit de 15e en 16e eeuw

Hyperfocus, hyper wat?

Wat is Hyperfocus?

Gelderse Musical Opleidingen

Gelderse Musical Opleidingen, DE musicalschool van Gelderland

Oorlogsmisdaden van de Vietcong in Hue

In Hue richtte de Vietcong in 1968 een schandelijk bloedbad aa

SBO, iets voor u?

Wat het SBO u zoal te bieden heeft.

Hoe maak ik een spreekbeurt

Handige informatie over het schrijven van een spreekbeurt

Hoe belangrijk is ICT op de basisschool?

Verbeter je les met een goede evaluatie.

We kennen twee soorten evaluaties die je aan het eind van je les kan gebruiken. Dit doe je wanneer je wilt weten of je les wel bij de leerlingen is overgekomen of wanneer je je les wilt verbeteren!

Het taalniveau verhogen met de drie taalgroeimiddelen

Het taalniveau verhogen met de drie taalgroeimiddelen

Use Cases

Hulp bij het maken van Use cases.

Collectivisme versus individualisme

De verschillen tussen collectivistische en individualistische culturen worden besproken. De nadruk wordt in dit artikel gelegd op de verschillen in ideeën over onderwijs.

Marketingplan

Schrijven van een marketingplan

Hoe kan de taal verloedering worden teruggedraaid?

Steeds meer mensen gebruiken te pas en te onpas scheldwoorden als kut, fuck, shit, klote in hun dagelijkse taalgebruik, hoe kan deze taal verloedering worden teruggedraaid?

Help, een werkstuk!

Hoe maak je op een zo effectief moeglijke wijze een werkstuk.

Poldergemaal Balthasar van der Polweg - Delft

Een overzicht van informatie van het poldergemaal aan de Balthasar van der Polweg te Delft. Dit gemaal representateert een groot deel de Nederlandse gemalen.

Voor- en vroegschoolse educatie

Wat is voor-en vroegschoolse educatie en hoe effectief is het?

Talenknobbel? Of... Toch gewoon hard studeren!

talen leren met taalgevoel, aanleg, talent en meertalig opvoeden

10 minuten gesprekken

Informatie voor nieuwe ouders met kinderen die naar de basisschool gaan: Wat kun je van een 10 minuten gesprek verwachten?