Stress voor het eindexamen


Publicatie datum:

Hoe je om moet gaan met stress tijdens het eindexamen.

Gesponsorde koppelingen

Het tijdperk van zweten, bikkelen en te laat slapen is weer aangebroken. Scholieren bereiden zich voor het eindexamen maar nu is het echt menens. De tijd daarvóór zijn leerlingen geneigd om pas de nacht voor een toets of schriftelijke overhoring te gaan leren. Die tijd is dus voorbij. De meeste mensen vinden het gedachte alleen al van het eindexamen nogal eng. Naarmate die tijd steeds dichterbij komt, wordt de angst alsmaar groter. Om zo goed mogelijk te voorbereiden voor het eindexamen zijn er hier wat tips.

Onderzoek wijst uit dat zoveel informatie in je hoofd te leren binnen de kortste keren het slechtste methode is van studeren en het heeft nog een ander nadeel: slaaptekort. Mensen onderschatten deze feit nog wel eens. Slaaptekort kan leiden tot een slechte concentratie en nog veel meer. Probeer een paar maanden van te voren al een paar dingen uit het boek (die belangrijk zijn) door te nemen. Mensen denken dat het niks oplevert omdat het eindexamen nog zo ver weg is, integendeel. Ons langetermijngeheugen zal je meer moeten vertrouwen dan je denkt. Het zijn maar kleine hoeveelheden leerstof die je doorneemt maar naarmate het eindexamen dichterbij komt, zul je zien dat het beter gaat met leren omdat het in een keer niet zoveel leerstof is die je moet doornemen. Je hebt hiermee ook een voordeel: voldoende slaap. En zo blijf je dan ook geconcentreerd voor wat je nog moet leren. Zonodig kun je ook een lijst maken met de belangrijkte sleutelwoorden. Zo heb je een overzicht wat je allemaal moet kunnen en kennen.

Als je daarmee begonnen bent met een paar maanden van te voren te leren, moet je dan niet denken dat je na een paar weken al zoveel weet. Je moet je tijd goed indelen, zonodig moet je dan een schema maken om te zien wat je nog allemaal moet doen. Je moet nog steeds blijven leren tot een week vóór het eindexamen.

Als je de leerstof doorneemt, probeer dat dan niet meer dan twee uur te doen. Dit leidt tot hoofdpijn en je zult er weinig van onthouden. Probeer natuurlijk ook tussendoor wat pauze te nemen of iets anders te doen.

In de tussentijd moet je natuurlijk ook goed en gevariëerd blijven eten. Omdat mensen druk bezig zijn met hun voorbereiding, gaan mensen dan overstappen naar junk food of iets wat makkelijk en snel te bereiden is. Dat moet je het meest vermijden als je aan het leren bent.

Oefenen baart kunst. Dit moet je zeker veel doen tijdens het eindexamen. Naast het doornemen van de leerstof moet je natuurlijk ook in de tussentijd steeds een paar vragen doornemen van een eindexamen van de vorige jaren. Dit om te kijken hoever je staat wat betreft je kennis voor het eindexamen.

Het week voor de tentamen probeer je dan langzamerhand je vaart te verminderen. Dit om te voorkomen dat je straks helemaal overbelast bent. Een paar dagen uitrusten voor het eindexamen zal zeker geen kwaad doen.

Tenslotte, het grootste factor die mensen nog altijd onderschatten is hun gedachtegang of mindset. De angst voor het eindexamen is vanzelfsprekend. Het probleem is dat die angst soms wordt omgezet tot pessimisme en dat moet absoluut vermeden worden. Het beste benadering voor het eindexamen is optimisme en het volste vertrouwen dat je het gaat halen. Je hebt niks te verliezen als je optimistisch bent. Pas dan ook op met perfectionisme. Dat komt nog wel eens voor dat scholieren alles goed en keurig willen doen, dat ze het moeilijk maken voor zichzelf. Als je klaar bent met een bepaald vak van het eindexamen, moet je jezelf niet gaan bombarderen met vragen of je het goed hebt gedaan of niet. Wees opgelucht nadat je iets hebt afgemaakt en wees trots op jezelf dat je het uiterst best heb gedaan. Dat moet je natuurlijk altijd doen: je uiterst best doen!


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 56
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie onderwijs

Hoe maak ik een boekverslag

Hier een stappenplan voor het schrijven van een boekverslag

Studeren in deeltijd

Studeren in deeltijd kan op veel manieren

De mediaan en de modus

In dit artikel worden de wiskundige mediaan en modus uitgelegd

Studiewijzer

Je leert het beste met een Studiewijzer.

SAT by Dictionary

SAT by Dictionairy

De internationale organisaties doen te weinig tegen kinderarbeid

De internationale organisaties doen te weinig tegen kinderarbeid

De algemene basisbegrippen van erfelijkheidsleer

Deze lijst van algemene basisbegrippen en de uitleg ervan, kan je makkelijk gebruiken als ondersteunend studiemateriaal.

Redoxreactie

wat is een redoxreactie en waar wordt deze gebruikt

Morele Ontwikkeling - Kohlberg

Morele Ontwikkeling - Kohlberg

Het gemiddelde

In dit artikel wordt het rekenkundige gemiddelde uitgelegd

Velcro is een merknaam en geen vertaling van klittenband in het engels.

Velcro is een engelse term voor klittenband. Dit is een merknaam en geen echte vertaling. Wat is de engelse vertaling voor klittenband?

Erasmus Universiteit Rotterdam

De Erasmus Universiteit Rotterdam

Geschiedenis Tijd van jagers en boeren

Samenvatting van geschiedenis over de tijd van de jagers en boeren.

Leren

Wat is dé beste manier om te leren? In dit artikel probeer ik daar een antwoord op te geven

Theateroefeningen. 1: Frituurpannetje

Theateroefeningen voor basisonderwijs of thuis.

De humanistische benadering

In dit artikel worden de kernideeën en theorieën van de humanistische benadering in de psychologie gegeven

Cito toets-feiten en voorbereiding.

Uitleg over de achtergrond en feiten van de cito eindtoets en tips om kinderen hierop het beste voor te bereiden.

De Koninklijke Marine

In dit artikel kom je te weten wat de taak van de marine is en welke eenheden bij de marine horen.

Bacheloropleiding Personeelwetenschappen

Bacheloropleiding Personeelwetenschappen op de Universiteit van Tilburg

Der Besuch der alten Dame

Samenvatting van Duerrenmatts

meer efficiente PCR methode (polymerase-kettingreactie)

Een meer efficiente manier van het gebruiken van een PCR

bijzonder onderwijs

Welk schooltype kies je als jouw kind niet schoolrijp is of één of andere achterstand heeft

Een passende studie kiezen

Wat te doen bij het kiezen van jouw studie

De encyclopedie.

Wat is een encyclopedie en wat vinden we er in terug?

Ben ik geschikt voor het voortgezet onderwijs?

Een goede docent maakt het verschil. Maar wat is nu eigenlijk een goede docent?