8-S Model


Publicatie datum:

De opbouw van het 8-S model, ook wel 7-S model genoemd.

Gesponsorde koppelingen

Het 8-s-model bestaat in de literatuur slechts als het 7-s-model. De toevoeging van de s, surrounding is echter nuttig. Om bij de S te blijven is surrounding vertaald als samenleving. Het belang van het model is het inzicht dat het geeft in het onderling verband tussen de s-en.

Dit managementinstrument, volgens Mckinsey, zorgt voor sturing en samenhang tussen de andere instrumenten. Het heeft invloed op de bedrijfsvoering. 

http://www.floor.nl/HPplaatjes/mckinsey_7s.jpg

Via deze link vind u een weergave van het 7S model. In dit artikel zal hij worden uitgebreid, zoals al gemeld, met de S van Samenleving/Surrounding. En noemen we het model ook wel het 8S model. Het bevat dus een achttal managementinstrumenten, bestaande uit:

 1. Structuur (structure): dit gaat om de inrichting van de onderneming zelf. Zoals de organisatievorm en het organisatieschema, ook wel organogram genoemd. Een organogram is een afbeelding/model/schema waarin, op hierarchische manier, wordt weergegeven in welke verhouding bepaalde afdelingen en medewerkers ten opzichte van elkaar staan. Onder structuur valt dus ook de arbeids- en taakverdeling.
 2. Systemen (systems): hierbij gaat het over de manier van informatie en communicatie binnen een organisatie. Ook wel de informatie- en communicatiestromen genoemd. Hierbij kan onderscheid gemaakt worden tussen formeel (zakelijk) en informeel (persoonlijk). Maar ook bepaalde noemenswaardige regelingen en afspraken die binnen de organisatie gelden.
 3. Stijl van management (style): dit gaat over de gedragspatronen die voor het management karakteriserend zijn. Er kan gedacht worden aaan de manier waarop het management omgaat met zijn/haar medewerkers en de manier waarop men met elkaar omgaat. Dus de wijze van communiceren en samenwerken vanaf het management richting zijn/haar medewerkers.
 4. Staf (staff): hierbij ligt de aandacht bij de zogenoemde Human resources binnen een organisatie. De definite van Human Resource Management (HRM) is het geheel van normen en waarden met betrekking tot werkende mensen en een vertaling daarvan naar uitgangspunten, technieken en methoden gericht op benutting van menselijke kwaliteiten in het kader van het realiseren van organisatiedoelen. Hierbij gaat het dus om de manier waarop de kwaliteiten van personen gebruikt worden binnen de organisatie. Meer informatie over Human Resource Management vind je op: http://artikelen.foobie.nl/werk-opleiding/human-resource-management/
  Maar het gaat bij Staf ook om de manier waarop nieuwe werknemers worden aangetrokken, geschoold worden en hoe men beloond en behouden wordt binnen de organisatie.  
 5. Sleutelvaardigheden (skills): vaardigheden waarin een organisatie als geheel uitblinkt, dus onderscheidend is van de concurrentie. Dus hierbij gaat het om de vraag: Waar is de onderneming goed en waarin onderscheid de organisatie zich van de concurrentie?
 6. Strategie (strategy): Het plan dat gemaakt is over hoe de organisatie de hoofddoelstellingen wil bereiken. Maar ook de manier waarop men deze doelen wil bereiken, de middelen en de invulling.
 7. Significante waarde (shared values): deze wordt door McKinsey in het centrum van het model geplaats. Dit wordt ook wel de visie van de organisatie genoemd. Het gaat over de waarden en opvattingingen die binnen de organisatie van toepassing zijn
  Deze factor zorgt vor de samen van de overige factoren, vanuit dit oogpunt zal de gehele organisaitie ingericht zijn.
 8. Samenleving (surrounding): dit gaat over de samenleving rondom de organisatie. De mensen waarmee men buiten de organisatie rekening moet houden. Het draait hier ook wel om de omgevings- en maatschappelijke factoren van de organisatie, deze hebben een grote invloed op de ontwikkelingen binnen de organisatie.

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 42
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie onderwijs

De Nederlandse Krijgsmacht

Er wordt de komende tijd 635 miljoen euro bezuinigd op het budget van Defensie. Maar hoe groot is Defensie en uit welke onderdelen bestaat het?

Digitale schoolborden

In veel klaslokalen duiken digitale schoolborden op. Wat zijn dit nou eigenlijk? Hoe werkt het? Wat zijn de voordelen en de mogelijkheden?

Ouders en huiswerk

Welke rol kunnen ouders spelen bij het huiswerk van hun kind?

Een goed persbericht schrijven

Communicatief schrijven is het besef dat je weet voor wie je schrijft, dus wie je doelgroep is! Hoe schrijf je een goed persbericht?

Het trema. Of is het een umlaut...

Ja, wat is het eigenlijk? Een trema of een umlaut? Wat zijn de verschillen, wat de overeenkomsten? Hoe en wanneer worden en werden ze gebruikt? En kunnen we überhaupt wel zonder dit leesteken?

Help uw kind beter te lezen: Letters flitsen

Geef uw kind een goede leesstart. Naast school kunnen ouders veel betekenen voor snel leren lezen!

Help, een werkstuk!

Hoe maak je op een zo effectief moeglijke wijze een werkstuk.

Der Besuch der alten Dame

Samenvatting van Duerrenmatts

Voorlezen goed voor de ontwikkeling

voorlezen voor kinderen van alle leeftijden

Studiewijzer

Je leert het beste met een Studiewijzer.

Scholieren in Nederland minder gemotiveerd

Nederlandse scholieren hebben minder motivatie voor school dan leerlingen in het buitenland.

Huiswerk

Een aantal tips om goed met huiswerk bezig te zijn

De goedkoopste keuken ontwerp je zelf met deze gratis 3D ontwerpsoftware

Op internet vind je allerlei kleurplaten op onderwerp gesorteerd. O.a. Disney, Pokemon, Cars, Dora, K3, Dieren, Bumba, Nijntje en nog veel meer!

Romeinse Cijfers

wat zijn romeinse cijfers

De Creatie van het mondige kind (Ido Weijers)

Een heldere samenvatting van de ontwikkeling van de pedagogiek.

Hoekse en Kabeljauwse twisten

De Hoekse en Kabeljauwse twisten rond 1350-1400

Principe van Monty Hall

Is het mogelijk de kansen van een spelquiz in jouw voordeel te beslissen met heel simpele wiskundige methoden? Ja, dat is goed mogelijk! Lees hier hoe u de grootste kans maakt op het winnen van de hoofdprijs (Reis, BMW, Keuken, etc.)

Leerkracht: Omgaan met kinderen die faalangst hebben.

Hoe herken je en ga je om met kinderen die faalangst hebben.

Met een -d of met een -t ?

De juiste schrijfwijze van een werkwoord

Hoe maak ik een spreekbeurt

Handige informatie over het schrijven van een spreekbeurt

Het gemiddelde

In dit artikel wordt het rekenkundige gemiddelde uitgelegd

Spelling en Stijl

Wat is de juiste spellingsmanier? Hoe voorkom ik een stijlfout?

Als je ADHD hebt

In het onderwijs krijg je met veel verschillende kinderen te maken. Maar hoe ga je dan om met kinderen die een stoornis als ADHD, PDD-NOS, ADD, NLD, autisme hebben

Basisontwikkeling: basiskenmerken

Basisontwikkeling: basiskenmerken

Geschiedenis Tijd van jagers en boeren

Samenvatting van geschiedenis over de tijd van de jagers en boeren.