Van basisschool naar voortgezet onderwijs


Publicatie datum:

Welke school kiezen we? Hoe begeleid ik mijn kind goed?

Gesponsorde koppelingen

Elk jaar staan weer andere ouders voor dezelfde vraag. Welke school en en welk niveau passen het best bij mijn kind? Laat ik hem of haar zelf de keuze voor de nieuwe school maken, of bemoei ik me er als ouder mee?

Wat doe ik als ik het niet eens ben met het niveauadvies van de leerkracht van groep 8? Welke onderbouwing heeft deze leerkracht voor deze keuze? Kan ik tegen deze keuze in gaan of heb ik er geen stem in? Wat is de beste keuze voor mijn kind?

Een heleboel logische vragen waar ik als leerkracht een antwoord op kan geven.

Als leerkracht is het een jaarlijks terugkomend verschijnsel. Ouders die het liefst al in groep 7 willen weten naar welke school hun kind kan na groep 8. Afspraak is hierin meestal dat dit advies pas na de cito-eindtoets in groep 8 wordt gegeven. In groep 7 wordt n.a.v. de cito-entreetoets al wel een indicatie gegeven. Niet aan de ouders, maar aan de leerkracht van groep 8.

Na de cito-eindtoets in februari krijgen de kinderen hun definitieve schooladvies. Veel ouders denken dat hierbij alleen wordt gekeken naar de score van deze toets. Niets is minder waar. Het Leerlingvolgsysteem waarmee de school werkt, heeft uw kind al jaren gevolgd. Als het goed is bent u van deze vorderingen op de hoogte gehouden. Als ouder heeft u het recht om deze toetsgegevens in te zien.

Het zou dus geen verrassing moeten zijn als uw kind het advies krijgt in het laatste schooljaar. De leerkracht bepaalt het definitieve advies, maar natuurlijk is daar wel over te praten. U kent uw kind ook goed en heeft vast een mening over de kwaliteiten van uw kind. Praten over de mogelijkheden waarbij u uw argumenten rustig duidelijk maakt, is op dit moment het beste. Samen komt u vast tot een goed besluit. Als dit niet lukt kunt u altijd een gesprek aanvragen met de school van uw keuze.

De schoolkeuze daarna is soms een net zo lastige opgave. In januari hebben de verschillende scholen open dagen. Mijn advies is om daar met uw kind heen te gaan. Daarna kunt u praten over de sfeer en de mogelijkheden van elke school. Bedenk wel; uw kind gaat straks dagelijks naar de school toe en dat gaat een stuk makkelijker als hij of zij achter de gemaakte keuze staat!

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie onderwijs

Het Godsbewijs van Alvin Plantinga

Het Godsbewijs van Alvin Plantinga uitgelegd

Gezakt! En nu?

Wat te doen als je gezakt bent gezakt

Studiewijzer

Je leert het beste met een Studiewijzer.

Roosevelt Academy in Middelburg

Roosevelt Academy, een Liberal Arts & Sciences college in Middelburg

De stoa / Het Stoïcisme

Het stoïcisme is een filosofische stroming van rond 300 v.Chr. die behoort tot de Hellenistische filosofieën. Het bekendste deel hiervan is de levensfilosofie van de jonge Stoa: Seneca, Epictetus en Marcus Aurelius.

10 minuten gesprekken

Informatie voor nieuwe ouders met kinderen die naar de basisschool gaan: Wat kun je van een 10 minuten gesprek verwachten?

De aanval op Pearl Harbor

De meeste mensen weten nog wel dat Japan tijdens de tweede wereldoorlog Amerika op Pearl Harbor heeft aangevallen. Maar weinig mensen weten ook waarom ze dit hebben gedaan.

De opkomst van de sociolecten

Straattaal, kantoortaak, en andere

Engels in het basisonderwijs in Friesland

Hoe gaat men op de basisschool in Friesland om met Engels?

Het ontwerp en de uitvoer van experimenten in sociale wetenschappen

In dit artikel wordt uitgelegd welke soorten experimenten men kent en hoe deze worden uitgevoerd

Voorbeeld van een impressionistische tekst

Deze tekst kan gebruikt worden als hulpmiddel voor het schrijven van een impressionistische tekst

Basisbehoeften van kinderen

Kinderen hebben behoefte aan ontdekken, onderzoeken, experimenteren en spelen.

De Urbar (grondboek) van het klooster Wietmarschen

het grondboek van het klooster Wietmarschen bevat veel interessante informatie over gewone mensen uit de 15e en 16e eeuw

Profielkeuze na havo 3: Economie en Maatschappij

Als je in klas 3 van het havo zit kom je voor een keuze te staan. De profielkeuze: Je moet uit 1 van de 4 profielen kiezen. Dit is weer een stapje verder ter voorbereiding op een mogelijke opleiding en later beroep.

Klinkers en medeklinkers

Wanneer is het een klinker en wanneer is het een medeklinker

Als je ADHD hebt

In het onderwijs krijg je met veel verschillende kinderen te maken. Maar hoe ga je dan om met kinderen die een stoornis als ADHD, PDD-NOS, ADD, NLD, autisme hebben

Hoe herken je de verschillende intelligenties in je klas?

Meervoudige Intelligentie. Dit concept gaat er vanuit dat er meerdere intelligenties bestaan. Elk mens bezit acht intelligenties, maar deze intelligenties zijn niet alle acht even goed zichtbaar.

Hoe houd je een spreekbeurt?

Het houden van een spreekbeurt kan best spannend zijn. Hoe pak je een spreekbeurt aan?

MBO-HBO Games maken

Hier leest u de kern van de vakopleidingen voor games in Nederland

Voorlezen goed voor de ontwikkeling

voorlezen voor kinderen van alle leeftijden

Use Cases

Hulp bij het maken van Use cases.

Dualisme vs. Reductionisme in de filosofie

Uitleg van bepaalde filosofische stromingen

Pieter Harmen Witkamp

Dit artikel behandelt Pieter Harmen Witkamp (Amsterdam, 30 oktober 1816 - 1896) was een Nederlands cartograaf en bouwkundige

Hyperfocus, hyper wat?

Wat is Hyperfocus?

De goedkoopste keuken ontwerp je zelf met deze gratis 3D ontwerpsoftware

Op internet vind je allerlei kleurplaten op onderwerp gesorteerd. O.a. Disney, Pokemon, Cars, Dora, K3, Dieren, Bumba, Nijntje en nog veel meer!