Weegt het te weinig?!


Publicatie datum:

Op een pak koffie staat 500 gram, wegen wijst uit dat het maar 486 gram weegt! Wat nu?

Gesponsorde koppelingen

Misschien heb je je er wel eens afgevraagd wat je kan doen tegen een pak (koffie) dat te weinig weegt. Wanneer kan je stappen ondernementegen de fabrikant van de pakken. Hiervoor zijn verschillende berekeningen van toepassing om uit te rekenen of de fabrikant confronteerbaar is met het lage gewicht. 

Het begint allemaal met het verzamelen van informatie over het pak. Gewicht, hoeveel minder mag het pak wegen? In dit voorbeeld zal ik een pak koffie gebruiken dat 500 gram weegt. De standaardafwijking van het pak is 4 gram. Om een goede afspiegeling te krijgen of er te weinig in het pak zit moet je er natuurlijk meerdere testen. In dit voorbeeld doe ik dat met 50 pakken.

Het eerste wat we moeten doen is onze normale verdeling maken. In het midden ligt natuurlijk 500 gram, de meeste pakken liggen rond dat getal en daar is het "bergje" dus ook op zijn hoogste punt. Dit gemiddelde noemen we de µ (spreek uit: mu). De standaardafwijking noemen we de σ (spreek uit: sigma). Dit zie je ook terug in het plaatje. De reden waarom de sigma gedeeld wordt door 50 is omdat we de test doen met 50 pakken. Als je het met 40 pakken zou doen moet je delen door √40.

Normale verdeling

 

Het is nu zaak de linkergrens uit te rekenen, aangegeven met de g op het plaatje. Dit geeft aan wanneer wie gelijk heeft. Ligt het getal dat je uiteindelijk krijgt links van de grens, dan weegt het dus minder dan toegestaan is en kan je boos bij de fabrikant aankloppen. Ligt het uitgerekende getal rechts van de grens dan krijgt de fabrikant gelijk, ook al weegt het pak minder. Je kan moeilijk zeggen dat je de fabrikant aanklaagt als de pakken 499,87 gram wegen. 

Voor de gevorderden onder ons: 

We nemen voor het voorbeeld een significantieniveau van 5%, ofwel 0,05. Nu kunnen we met de rekenmachine de grens berekenen. Je moet een rekenmachine hebben die met normale verdelingen kan werken, een Casio fx-CG 20 bijvoorbeeld. Daar ga je naar menu 5 en typ je: Y1=NormCD(-1099,x,4/√50,500)

Y2=0.05

Door het snijpunt van deze twee functies te zoeken op je rekenmachine heb je de grens. Bij dit voorbeeld komt hier 499,07 gram uit. Heb jij bij een meting van vijftig pakken een gemiddelde lager dan deze grens dan mag je gaan klagen bij de fabrikant. Komt je gemiddelde uit op 499,43 gram uit dan is er niks aan de hand en handelt de fabrikant goed.

 

Weet dat dit een voorbeeld is, geen echt bestaande situatie. Ik ben niet aansprakelijk voor eventueel hieruit volgende zaken met wie dan ook. 

Hopelijk vinden jullie het interessant en heb je er wat aan. 

TheStuffUWannaKnow


Foobie gebruiker TheStuffUWannaKnow

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie onderwijs

Gelderse Musical Opleidingen

Gelderse Musical Opleidingen, DE musicalschool van Gelderland

Profielkeuze na havo 3: Natuur en Gezondheid

Als je in klas 3 van het havo zit kom je voor een keuze te staan. De profielkeuze: Je moet uit 1 van de 4 profielen kiezen. Dit is weer een stapje verder ter voorbereiding op een mogelijke opleiding en later beroep.

Monogamie/polygamie

De neurobiologische basis van monogamie

Rationalisme vs Empirisme in de filosofie

verschillende stromingen binnen de filosofie worden in dit artikel besproken.

Hoe Hitler aan de macht kwam

Hoe Hitler aan de macht kwam en de jodenvervolging.

Een opleiding kiezen na de middelbare school

Van passie naar beroep

Het My Lai bloedbad

In 1968 vond in My Lai een schandelijk bloedbad plaats

De Nederlandse taal in het basisonderwijs

Wat zijn de definities van taal en hoe leren kinderen taal.

Profielkeuze na havo 3: Natuur en Techniek

Als je in klas 3 van het havo zit kom je voor een keuze te staan. De profielkeuze: Je moet uit 1 van de 4 profielen kiezen. Dit is weer een stapje verder ter voorbereiding op een mogelijke opleiding en later beroep.

Hoe creëer je wat rust in het leven van een brugklasser?

Vaak is het moeilijk voor een brugklasser om overzicht te bewaren in het begin van zijn tijd op de middelbare schooltijd.

Beginner voor de klas (2)....de kennismaking.

In het tweede artikel van deze serie praat ik over de onzekerheden en twijfels die je aan het begin van het schooljaar kan ervaren. Natuurlijk krijg je ook weer tips hoe je de eerste kennismaking met de klas goed voor kan bereiden.

De algemene basisbegrippen van erfelijkheidsleer

Deze lijst van algemene basisbegrippen en de uitleg ervan, kan je makkelijk gebruiken als ondersteunend studiemateriaal.

Verbeter je les met een goede evaluatie.

We kennen twee soorten evaluaties die je aan het eind van je les kan gebruiken. Dit doe je wanneer je wilt weten of je les wel bij de leerlingen is overgekomen of wanneer je je les wilt verbeteren!

8-S Model

De opbouw van het 8-S model, ook wel 7-S model genoemd.

Het ontwerp en de uitvoer van experimenten in sociale wetenschappen

In dit artikel wordt uitgelegd welke soorten experimenten men kent en hoe deze worden uitgevoerd

Morele Ontwikkeling - Kohlberg

Morele Ontwikkeling - Kohlberg

Het effect van kinderopvang op de ontwikkeling van geslachtsrol en geslachtsstereotypes

Dit artikel heeft geen beschrijving.

Geschiedenis van opvoeding en onderwijs

een samenvatting van het boek 'vijf eeuwen opvoeden in nederland'.

Kleuterleidster weer in opleiding?

Zijn afgestudeerde pabo-studenten bevoegd om kleuters op de juiste manier te leiden? Of moeten we weer terugtreden naar de Klossers?

Spelling en Stijl

Wat is de juiste spellingsmanier? Hoe voorkom ik een stijlfout?

Studiewijzer

Je leert het beste met een Studiewijzer.

Redoxreactie

wat is een redoxreactie en waar wordt deze gebruikt

Minder lesuitval, maar tegen welke prijs?

De zomervakantie wordt een week ingekort.

SBO, iets voor u?

Wat het SBO u zoal te bieden heeft.

Bacheloropleiding Personeelwetenschappen

Bacheloropleiding Personeelwetenschappen op de Universiteit van Tilburg