Der Besuch der alten Dame


Publicatie datum:

Samenvatting van Duerrenmatts

Gesponsorde koppelingen

In dit artikel gaat het over een van de populairste werken van Friedrich Duerrenmatt (1921-1990). Het is een samenvatting van zijn theaterstuk "Der Besuch der alten Dame", dat in 1956 voor het eerst in Wenen werd opgevoerd. Tot heden wordt het veel in het vak Duits gebruikt, op scholen en ook op universiteiten.

 In de tragische komedie "Der Besuch der alten Dame" geschreven door Friedrich Duerrenmatt gaat het over een klein stadje, Güllen. Güllen is in een grote financiele noodsituatie. Jaren geleden was het een economisch bloeiend plekje, met veel industrie en cultuur. De stad bergt bovendien een donker geheim: Een voormalig bewoonster, Kläri Wäscher moest de stad 45 jaar geleden verlaten, zwanger en alleen. De vader van haar kindje had de vaderschapsprocess gemanipuleerd; daarom werd niet bewezen dat hij de vader was. Om deze reden was Kläri gedwongen te vertrekken, vernederd en beschaamd.

Nu is Kläri, die nu Claire Zachanassian heet, teruggekeerd. Ze is door de huwelijk met een armenische oliemilliardär nu zeer rijk en kan alles kopen wat ze wil. Ook in Güllen is ze van plan om iets te kopen, namelijk rechtvaardigheid. Ze biedt de stad een miljard als iemand van de inwoners Alfred Ill, de vader van haar kindje, vermoord. In het begin vind iedereen het een niet vervulbare vordering. Claire blijft rustig en wacht af. Alfred Ill, die inmiddels een hoge status in de stad heeft, voelt zich en zijn leven meer en meer gekwetst. Hoewel iedereen hem toeverzekerd dat hem niets zal gebeuren is hij zeker dat hij zal sterven. Opeens koopt iedereen op basis van krediet, daardoor wordt de stad meer en meer afhankelijk van Claire's offerte. Op een dag komt de burgermeester bij Ill langs en biedt hem aan zichzelf te vermoorden. Hij heeft zelfs een geweer meegenomen. Volgens hem kan Ill op die manier zijn geweten zuiveren. Dat vind Ill, die inmiddels bereid is om te sterven, een te makklelijke manier. Hij zegt tegen de burgermeester dat als de inwoners hem dood willen zien zij het zelf moeten doen. Enige dagen later wordt een gemeenteverzameling gehouden tijdens welke beslist zal worden of de stad Güllen de "Zachanassian-Stiftung" wil stichten. Door het stemmen voor deze stichting wordt het doodvonnis van Alfred Ill bevestigd. De gemeentszaal wordt ontruimt met uitzondering van Ill en de machtigste mensen van de stad. Het licht doofd en als het weer helder wordt ligt Ill dood op de grond. De pers komt alleen te weten dat zijn hart opeens ophield met slaan. "Tod aus Freude" noemen zij het.

Claire heeft dus haar doel bereikt en betaalt Güllen een miljard. Ze laat Ill in de doodskist leggen die ze speciaal voor hem had meegenomen en vertrekt met hem en haar personeel uit de stad. Het reisdoel is Capri, waar ze extra voor Ill een mausoleum had laten bouwen. De inwoners van Güllen zijn gelukkig, de koor zingt voor de afscheid en iedereen is blij dat de stad is gered.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie onderwijs

Hoe belangrijk is ICT op de basisschool?

De stoa / Het Stoïcisme

Het stoïcisme is een filosofische stroming van rond 300 v.Chr. die behoort tot de Hellenistische filosofieën. Het bekendste deel hiervan is de levensfilosofie van de jonge Stoa: Seneca, Epictetus en Marcus Aurelius.

10 minuten gesprekken

Informatie voor nieuwe ouders met kinderen die naar de basisschool gaan: Wat kun je van een 10 minuten gesprek verwachten?

Leren

Wat is dé beste manier om te leren? In dit artikel probeer ik daar een antwoord op te geven

Debat en socratisch gesprek

In dit artikel wordt uitgelegd wat een debat en een socratisch gesprek inhoudt. Ook worden de verschillen en overeenkomsten uitgelegd.

Het trema. Of is het een umlaut...

Ja, wat is het eigenlijk? Een trema of een umlaut? Wat zijn de verschillen, wat de overeenkomsten? Hoe en wanneer worden en werden ze gebruikt? En kunnen we überhaupt wel zonder dit leesteken?

Kleuterleidster weer in opleiding?

Zijn afgestudeerde pabo-studenten bevoegd om kleuters op de juiste manier te leiden? Of moeten we weer terugtreden naar de Klossers?

Het aangeboren taalvermogen

Het taalvermogen blijkt aangeboren te zijn. Het is een instinct en een mentaal orgaan.

Basisontwikkeling: brede ontwikkeling

Basisontwikkeling: brede ontwikkeling

Basisontwikkeling: basiskenmerken

Basisontwikkeling: basiskenmerken

Poldergemaal Balthasar van der Polweg - Delft

Een overzicht van informatie van het poldergemaal aan de Balthasar van der Polweg te Delft. Dit gemaal representateert een groot deel de Nederlandse gemalen.

Spelling van werkwoorden tegenwoordige tijd

Uitleg over de spelling van de werkwoorden in de tegenwoordige tijd

Spreekbeurt Adolf Hitler, werkstuk Adolf Hitler

Alles over de geboorte en de ontwikkeling van Adolf Hitler, de man die de tweede wereldoorlog begon.

meer efficiente PCR methode (polymerase-kettingreactie)

Een meer efficiente manier van het gebruiken van een PCR

Klinkers en medeklinkers

Wanneer is het een klinker en wanneer is het een medeklinker

Hoe herken je de verschillende intelligenties in je klas?

Meervoudige Intelligentie. Dit concept gaat er vanuit dat er meerdere intelligenties bestaan. Elk mens bezit acht intelligenties, maar deze intelligenties zijn niet alle acht even goed zichtbaar.

Ondersteuning van uw kind in het onderwijs.

Hoe helpt u uw kind in het onderwijs?

Het taalniveau verhogen met de drie taalgroeimiddelen

Het taalniveau verhogen met de drie taalgroeimiddelen

Liberal Arts & Sciences

Wat in nou precies de opleiding Liberal Arts & Sciences.

Pagadder of sinjoor.

Een inwoner van Antwerpen noemen we een sinjoor. Maar zijn alle inwoners van Antwerpen wel echte sinjoren?

Hyperfocus, hyper wat?

Wat is Hyperfocus?

Redoxreactie

wat is een redoxreactie en waar wordt deze gebruikt

Het maken van een (profiel)werkstuk

De opbouw en tips bij het maken van een (profiel)werkstuk

Hun hebben

Moet 'hun hebben' voortaan goedgerekend worden? En waardoor ontstaat deze fout eigenlijk?

Hoofdletters

Wanneer gebruik je een hoofdletter