Der Besuch der alten Dame


Publicatie datum:

Samenvatting van Duerrenmatts

Gesponsorde koppelingen

In dit artikel gaat het over een van de populairste werken van Friedrich Duerrenmatt (1921-1990). Het is een samenvatting van zijn theaterstuk "Der Besuch der alten Dame", dat in 1956 voor het eerst in Wenen werd opgevoerd. Tot heden wordt het veel in het vak Duits gebruikt, op scholen en ook op universiteiten.

 In de tragische komedie "Der Besuch der alten Dame" geschreven door Friedrich Duerrenmatt gaat het over een klein stadje, Güllen. Güllen is in een grote financiele noodsituatie. Jaren geleden was het een economisch bloeiend plekje, met veel industrie en cultuur. De stad bergt bovendien een donker geheim: Een voormalig bewoonster, Kläri Wäscher moest de stad 45 jaar geleden verlaten, zwanger en alleen. De vader van haar kindje had de vaderschapsprocess gemanipuleerd; daarom werd niet bewezen dat hij de vader was. Om deze reden was Kläri gedwongen te vertrekken, vernederd en beschaamd.

Nu is Kläri, die nu Claire Zachanassian heet, teruggekeerd. Ze is door de huwelijk met een armenische oliemilliardär nu zeer rijk en kan alles kopen wat ze wil. Ook in Güllen is ze van plan om iets te kopen, namelijk rechtvaardigheid. Ze biedt de stad een miljard als iemand van de inwoners Alfred Ill, de vader van haar kindje, vermoord. In het begin vind iedereen het een niet vervulbare vordering. Claire blijft rustig en wacht af. Alfred Ill, die inmiddels een hoge status in de stad heeft, voelt zich en zijn leven meer en meer gekwetst. Hoewel iedereen hem toeverzekerd dat hem niets zal gebeuren is hij zeker dat hij zal sterven. Opeens koopt iedereen op basis van krediet, daardoor wordt de stad meer en meer afhankelijk van Claire's offerte. Op een dag komt de burgermeester bij Ill langs en biedt hem aan zichzelf te vermoorden. Hij heeft zelfs een geweer meegenomen. Volgens hem kan Ill op die manier zijn geweten zuiveren. Dat vind Ill, die inmiddels bereid is om te sterven, een te makklelijke manier. Hij zegt tegen de burgermeester dat als de inwoners hem dood willen zien zij het zelf moeten doen. Enige dagen later wordt een gemeenteverzameling gehouden tijdens welke beslist zal worden of de stad Güllen de "Zachanassian-Stiftung" wil stichten. Door het stemmen voor deze stichting wordt het doodvonnis van Alfred Ill bevestigd. De gemeentszaal wordt ontruimt met uitzondering van Ill en de machtigste mensen van de stad. Het licht doofd en als het weer helder wordt ligt Ill dood op de grond. De pers komt alleen te weten dat zijn hart opeens ophield met slaan. "Tod aus Freude" noemen zij het.

Claire heeft dus haar doel bereikt en betaalt Güllen een miljard. Ze laat Ill in de doodskist leggen die ze speciaal voor hem had meegenomen en vertrekt met hem en haar personeel uit de stad. Het reisdoel is Capri, waar ze extra voor Ill een mausoleum had laten bouwen. De inwoners van Güllen zijn gelukkig, de koor zingt voor de afscheid en iedereen is blij dat de stad is gered.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie onderwijs

Ondersteuning van uw kind in het onderwijs.

Hoe helpt u uw kind in het onderwijs?

Tafeltjes Oefenen

Een stukje waarin we laten zien hoe je spelenderwijs de tafels kunt leren.

Hoe herken je de verschillende intelligenties in je klas?

Meervoudige Intelligentie. Dit concept gaat er vanuit dat er meerdere intelligenties bestaan. Elk mens bezit acht intelligenties, maar deze intelligenties zijn niet alle acht even goed zichtbaar.

Veranderende sociaal-economische omstandigheden in het Romeinse Rijk - 2e/3e voor Christus ; Opkomst van populisme en Caesar

Rome, Romeinse Rijk, Caesar, Populisme, Republiek, Keizerrijk

Beginner voor de klas(4)….het lesplan.

In dit artikel geef ik een voorbeeld van een overzichtelijk lesplan die je heel goed kan gebruiken wanneer je les geeft.

Als je ADHD hebt

In het onderwijs krijg je met veel verschillende kinderen te maken. Maar hoe ga je dan om met kinderen die een stoornis als ADHD, PDD-NOS, ADD, NLD, autisme hebben

Validiteit in wetenschappelijk onderzoek

In dit artikel wordt uitgelegd wat validiteit is en welke soorten er bestaan

De aanval op Pearl Harbor

De meeste mensen weten nog wel dat Japan tijdens de tweede wereldoorlog Amerika op Pearl Harbor heeft aangevallen. Maar weinig mensen weten ook waarom ze dit hebben gedaan.

Het maken van een (profiel)werkstuk

De opbouw en tips bij het maken van een (profiel)werkstuk

De school als morele gemeenschap

De school inrichten als een morele gemeenschap door het creeeren van een vormingscontext naar menselijke maat.

Interesses van kinderen

Wat is nou de belevingswereld van kinderen en hoe kun je dat terug laten komen in je les?

Agressie bij kinderen

Hoe ontstaat stress bij kinderen, op welke wijze uiten zij dit in agressie en wat kunt u doen om uw kind te helpen?

Wiskunde functies en grafieken (HAVO)

Dit artikel geeft een beknopte samenvatting van alle wiskunde examenstof op HAVO niveau wat betreft functies en grafieken

Hoe kun je goed scoren bij de Citotoets Eindtoets Basisonderwijs?

Er wordt steeds meer waarde toegekend aan een hoge score bij de eindtoets van het Basisonderwijs. Hoe kun je goed scoren bij de Eindtoets Basisonderwijs?

8-S Model

De opbouw van het 8-S model, ook wel 7-S model genoemd.

Gezakt! En nu?

Wat te doen als je gezakt bent gezakt

Poldergemaal Balthasar van der Polweg - Delft

Een overzicht van informatie van het poldergemaal aan de Balthasar van der Polweg te Delft. Dit gemaal representateert een groot deel de Nederlandse gemalen.

Monogamie/polygamie

De neurobiologische basis van monogamie

Hoe komen wij aan onze achternaam?

Vanaf 1811 moeten Nederlanders een achternaam voeren

Lassenprocessen

Verschillende soorten lassen en lasprocessen

Thermiet

Thermiet is een mengsel van een metaalpoeder en een fijn verdeeld metaal oxide. Voorwaarde voor de reactie is dat het metaalpoeder minder edel is dan de metaaloxide

Leerkracht: Omgaan met kinderen die faalangst hebben.

Hoe herken je en ga je om met kinderen die faalangst hebben.

De oorlog in Vietnam

Een korte beschrijving van de Vietnam oorlog

Asperger in de klas

De stoornis van Asperger is een aan soortgelijke autisme contactstoornis, welke oppervlakkig gezien niet direct opvalt.

Tips voor docenten

Het wordt steeds moeilijker om goed en zelfverzekerd voor de klas te staan. In dit artikel worden tips gegeven en inzichten geprobeerd over te brengen.