Hoe bereid ik een spreekbeurt voor?


Publicatie datum:

Een stappenplan voor het voorbereiden van een spreekbeurt

Gesponsorde koppelingen

Je moet of mag een spreekbeurt houden. Maar hoe bereid je het voor? Met dit stappenplan wordt dat alvast een stuk gemakkelijker

Een spreekbeurt houden

Je moet of mag een spreekbeurt houden. Met het onderstaande stappenplan kun je je spreekbeurt goed voorbereiden! In dit voorbeeld is er gekozen voor het onderwerp de hond.

  1. kies een onderwerp
  2. bedenk wat je wilt vertellen over het onderwerp en deel het onderwerp in in kleine hoofdstukjes
  3. zoek de informatie op
  4. maak aantekeningen bij je hoofdstukjes
  5. zoek er duidelijke plaatjes bij
  6. oefen je spreekbeurt

STAP 1: kies een onderwerp

Niet ieder onderwerp is geschikt voor een spreekbeurt en het is ook niet leuk als ieamdn anders een spreekbeurt over hetzelfde onderwerp houdt. Het beste kun je een onderwerp kiezen dat jou interesseert of waarover je al een beetje weet. Bijvoorbeeld over een hobby van je. In dit voorbeeld is gekozen voor de hond.

STAP 2: wat wil je vertellen over het onderwerp? Deel dit in in kleine hoofdstukjes

Het is onmogelijk om alles over een onderwerp te vertellen, dan duurt een spreekbeurt veel te lang. Dus het is belangrijk dat je van te voren alvast bedenkt wat je wel en wat je niet wil vertellen. Lange lijsten met opsommingen zijn niet geschikt voor een spreekbeurt. In het voorbeeld van de hond heeft het geen zin om alle hondenrassen op te sommen. Bij de hond zouden de onderwerpen kunnen zijn: sinds wanneer is de hond een huisdier, hoe kun je het beste voor een hond zorg, hoe kun je een hond trainen of trucjes leren en je kunt iets vertellen over je eigen hond.

STAP 3: zoek de informatie op

Nu je weet wat je wil vertellen kun je gericht de juiste informatie opzoeken. Informatie kun je vinden in boeken of op het inernet. Let op: niet alle informatie op het internet is betrouwbaar en er staan een heleboel dingen op internet die helemaal niet waar zijn. Je moet dus wel een betrouwbare site gebruiken. In de bibliotheek kunnen ze je vertellen welke sites wel en niet betrouwbaar zijn. Ook je juf of meester weet wat betrouwbare bronnen zijn en wat niet.

STAP 4: maak aantekeningen bij de hoofdstukjes

Helemaal uit je hoofd een spreekbeurt vertellen is erg moeilijk omdat je dan waarschijnlijk vanalles vergeet. Wat hiervoor helpt is de informatie in punten op een soort spiekbrieje zetten. Je kunt hier bijvoorbeeld jaartallen opzetten en de titels van je hoofdstukjes. Zo lees je niet heel je spreekbeurt voor van een briefje, maar heb je wel een leidraad om niets te vergeten.

STAP 5: zoek leuke plaatjes op

Als je plaatjes wil laten zien in je klas, dan moeten de plaatjes wel groot genoeg zijn om ook door de kinderen op de achterste rij te kunnen worden gezien. Je kunt ook dingen doorgeven (in het geval van de hond bijvoorbeeld een foto van je hond, of misschien mag je zelfs je hond wel meenenen!). De plaatjes die je laat zien moeten natuurlijk wel echt iets met je verhaal te maken hebben.

Het is ook mogelijk om je spreekbeurt te maken in powerpoint, als je hier goed mee overweg kan. Je kunt dan de plaatjes en de punten die je wil bespreken op sheets zetten. Ook bij een spreekbeurt met powerpoint is het niet de bedoeling dat je hele lappen tekst op sheets zet, want dan heb je eigenlijk niets meer te vertellen.

STAP 6: oefenen

Vraag of ouders, broertjes, zusjes of vrienden komen luisteren als jij je spreekbeurt oefent. Probeer net te doen alsof dit je echte spreekbeurt is. Je weet dan gelijk wat er allemaal goed gaat en wat je nog moet oefenen. Je kunt zo vaak oefenen als je wil.

Moet je een werkstuk maken, kijk dan hier!             Moet je een artikel schrijven, kijk dan hier!

Heb je vragen of opmerkingen? Reageer dan op dit artikel door je hier in te schrijven, daarna kun je een reactie plaatsten...

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Nicole2

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 149
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie onderwijs

Kindertekeningen (deel 3)

Ontwikkeling van de beeldende vermogens van het kind.

Huiswerk

Een aantal tips om goed met huiswerk bezig te zijn

Dissociatiegraad en pH

Dissociatiegraad en pH

Kleuterleidster weer in opleiding?

Zijn afgestudeerde pabo-studenten bevoegd om kleuters op de juiste manier te leiden? Of moeten we weer terugtreden naar de Klossers?

Is de doos met knikkers van Anne Frank echt?

69 jaar na het overlijden van Anne Frank komt opeens de doos met knikkers van Anne Frank boven water, is de doos met knikkers van Anne Frank echt?

Eerst een boete nu geen stufi

Halbe Zijlstra (VVD) wil dat de studenten die een masterstudie volgen op de HBO of WO geen studiefinanciering meer krijgen. Zijn motie aan de Tweede Kamer is de basisbeurs vervangen door een sociaal leenstelsel.

Het geven van een theaterles voor de onderbouw (basisschool)

Idee over hoe een theaterles in elkaar zit

Help, een werkstuk!

Hoe maak je op een zo effectief moeglijke wijze een werkstuk.

Het Godsbewijs van Alvin Plantinga

Het Godsbewijs van Alvin Plantinga uitgelegd

Hoogbegaafdheid - kenmerken

In dit artikel overlopen we de specifieke kenmerken van hoogbegaafdheid. Is alles te vatten in een IQ?

PDD-NOS in de klas

PDD-NOS is de afkorting van Pervasive Developmental Disorder, Not Otherwise Specified. PDD-NOS is een sociale informatieverwerkingsstoornis.

Profielkeuze na havo 3: Natuur en Techniek

Als je in klas 3 van het havo zit kom je voor een keuze te staan. De profielkeuze: Je moet uit 1 van de 4 profielen kiezen. Dit is weer een stapje verder ter voorbereiding op een mogelijke opleiding en later beroep.

Speciaal Basis Onderwijs BSO

Wat is een BSO en voor wie is het geschikt

Hyperfocus, hyper wat?

Wat is Hyperfocus?

Het trema. Of is het een umlaut...

Ja, wat is het eigenlijk? Een trema of een umlaut? Wat zijn de verschillen, wat de overeenkomsten? Hoe en wanneer worden en werden ze gebruikt? En kunnen we überhaupt wel zonder dit leesteken?

Het effect van tekstwaardering op imago.

In het onderwijs en bedrijfsleven wordt veel tijd en geld besteed aan foutloos schrijven. Dit omdat wordt verwacht dat taalfouten een negatieve invloed hebben op het oordeel van de tekst en misschien zelfs op het imago van de schrijver.

Met een -d of met een -t ?

De juiste schrijfwijze van een werkwoord

De opkomst van de sociolecten

Straattaal, kantoortaak, en andere

Theateroefeningen. 1: Frituurpannetje

Theateroefeningen voor basisonderwijs of thuis.

Universiteitsbibliotheek Binnenstad Utrecht

Een kort artikel over de Universiteitsbibliotheek in de binnenstad van Utrecht.

Wiskundige weetjes over Gulden Snede

Altijd al eens willen weten wat die Gulden Snede is? En waarom wiskundigen zo enthousiast zijn over deze verhouding? Kom daar zelf achter en ontdek zelf de mooie en magische verhoudingen in ons dagelijks leven.

Veranderen van ongewenst gedrag bij kinderen

Hoe verander je het gedrag van een groep kinderen?

Profielkeuze 3 Havo

Altijd al een goeie vraag geweest op de 3 Havo, wat voor profiel moet ik kiezen?!

Taalontwikkeling van kinderen en het belang van een rijk taalaanbod

Hoe verloopt de taalontwikkeling van kinderen en waarom is voorlezen zo belangrijk?

Langstudeerboete

Een betoog over de langstudeerboete in het onderwijs, wat de hbo en wo studenten moet overhalen, hun studie op tijd af te ronden.