Als Hollander studeren in België


Publicatie datum:

Een kort artikel over de voornaamste verschillen tussen studeren in Nederland en studeren in België

Gesponsorde koppelingen

Je bedenkt wel eens wat. Als Hollander studeren in België, dit kan toch niet heel erg anders zijn dan studeren in Nederland? Nou ik kan je vertellen dat is het wel. Nadeliger? Nee, dat niet. Het heeft zo zijn voor én nadelen.

Gesponsorde koppelingen

Een groot voordeel is dat de kosten een stuk lager liggen. Studiegeld is ongeveer 600 euro per jaar en daar komen natuurlijk nog de schoolboeken bij. Dit is een gróót voordeel maar buiten dit voordeel zijn er toch wel een aantal dingen die je snel over het hoofd ziet. Ik studeer namelijk communicatie. Ja, ik hoor je denken, “leuk communicatie maar dit kun je toch ook in Nederland studeren?” Ja inderdaad dit kan ook in Nederland maar België leek mij wel een uitdaging. Ik was alleen eventjes vergeten dat communicatie om communiceren gaat en dan kom je al bij obstakel nummero 1: Vlaams. Het is eventjes de eerste twee maanden flink de oren gespitst houden en de drie woorden ‘wat zeg je’ zijn ook menig keer uit mijn mond gekomen. Maar na twee maanden snap je dat ze met een ‘kleedje’ een jurkje bedoelen en dat ‘lopen’ niet het zelfde is, maar dat het Nederlandse ‘lopen’ in het Vlaams ‘stappen’ is en de Belgen met het Nederlandse ‘lopen’, ‘rennen’ bedoelen. Snappen jullie het nog? Verder lezen de Belgen tijdens het ontbijt niet het ‘AD’, ‘NRC’ of ‘Telegraaf’ maar ‘De Morgen’, ‘Het Laatste Nieuws’ of misschien zelfs wel ‘De Tijd’. De tv-zenders zijn natuurlijk ook helemaal anders en ik als Hollander had zowel van de Belgische kranten namen, als de Belgische televisiezenders nog nooit gehoord.  Dit is even een bijkomstigheid als je als Hollander besluit in België Communicatie Management besluit te gaan studeren maar ik moet zeggen daar wen je vrij snel aan hoor. Ik gebruik overigens steeds het woord ‘Hollander’ want voor een Belg ben je geen Nederlander maar nee een heuse echte ‘Hollander’!  Als je dus alle negatieve elementen opweegt tegen de positieve punten is studeren in België toch wel echt een aanrader hoor! Je zit er zo met het openbaar vervoer, het is er erg gezellig, het op kot gaan (het Belgische op kamers gaan) is een stuk gemakkelijker en goedkoper, je krijgt gewoon studiefinanciering en eventuele OV-vergoeding en misschien wel het aller, aller grootste voordeel, de ‘pintjes’ zijn een stuk goedkoper dan in Nederland!!

Kort Belgisch woordenboek voor beginners:

Kleedje = jurkje
Tapijtje = kleedje
Frak = jas
Chacoche = tas
Ajuin = ui
Look = Knoflook
Stappen/wandelen = lopen (terwijl in Nederland stappen weer uitgaan is!)
Lopen = rennen
Op kot = op kamers
Je botten = je laarzen
Bompa = opa
Bomma = oma
Met mijn bankcontact betalen = pinnen

En zo zijn er nog veel meer woorden die je zelf maar moet ondervinden!

© Vyella Kaptein


Foobie gebruiker Vyella

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie onderwijs

Hoe belangrijk is ICT op de basisschool?

Scholieren in Nederland minder gemotiveerd

Nederlandse scholieren hebben minder motivatie voor school dan leerlingen in het buitenland.

Erasmus Universiteit Rotterdam

De Erasmus Universiteit Rotterdam

De empirische cyclus bij wetenschappelijk onderzoek

Dit artikel geeft de stappen weer die men doorloopt wanneer men wetenschappelijk onderzoek doet. Deze stappen zijn weergegeven in een cyclische vorm

Eerst een boete nu geen stufi

Halbe Zijlstra (VVD) wil dat de studenten die een masterstudie volgen op de HBO of WO geen studiefinanciering meer krijgen. Zijn motie aan de Tweede Kamer is de basisbeurs vervangen door een sociaal leenstelsel.