Ben ik geschikt voor het voortgezet onderwijs?


Publicatie datum:

Een goede docent maakt het verschil. Maar wat is nu eigenlijk een goede docent?

Gesponsorde koppelingen

Vraag jij je wel eens af of je geschikt bent voor het voortgezet onderwijs? Beoordeel jezelf op onderstaande criteria in dit verhaal.  

Enthousiasme
Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je affiniteit hebt met het onderwijs. Zonder enthousiasme kom je niet ver. Wat lijkt je het allermooiste aan het werken met kinderen of jongeren?
Een enthousiaste docent, die zijn klas graag iets wil vertellen of leren, bereikt veel meer dan een docent die onverschillig en ongemotiveerd is. In iedere baan is enthousiasme natuurlijk belangrijk, maar in het onderwijs heeft het direct effect op je doelgroep. Ben jij enthousiast? Dan worden zij het vast ook!

Interesse
In het onderwijs werk je iedere dag met mensen. Je hebt contact met collega's, je leerlingen, en je leidinggevende(n). Om je werk goed uit te voeren, moet jij je kunnen inleven in al deze verschillende personen. Wat verwachten ze van jou? Wat houdt hen bezig? Wat kan je ze bieden? Kortom, zorg ervoor dat je geïnteresseerd bent in je omgeving. Wees oprecht nieuwsgierig naar wat er leeft. Leerlingen vinden het fijn om een betrokken docent te hebben die af en toe vraagt hoe het met ze is. Niet alleen de studieloopbaanbegeleider is daar verantwoordelijk voor. Vergeet niet dat interesse in collega's en leidinggevende(n) net zo belangrijk is. Een goede werkssfeer heeft ook weer invloed op het lesgeven.

Zelfverzekerdheid & kennis
Een onzeker en verlegen docent kan het in het onderwijs wel schudden. Leerlingen ruiken en zien het. Laat duidelijk zien dat jij degene bent die de touwtjes in handen heeft. Jij bepaald wat er die les gebeurd en wat de omgangsregels zijn. Een goede voorbereiding is daarbij essentieel. Jij moet als docent kennis hebben van het onderwerp. Heb je het onderwerp helemaal in je hoofd zitten en weet je er veel vanaf? Dan geeft dat een stuk zekerheid en dat straal je uit. Veel mensen denken dat een autoritaire docent een goede docent is. Dat hoeft niet zo te zijn. Het gaat om een duidelijke, zelfverzekerde houding in combinatie met een goede voorbereiding als het gaat om kennis. Leerlingen zullen dit respecteren.

Communicatie
Natuurlijk kan een goede communicatie in dit rijtje niet ontbreken. In de praktijk zijn er echter vaak problemen aan te wijzen op dit gebied. Denk aan onduidelijke readers, onduidelijke afspraken, teveel informatie in één les en te weinig herhaling. Communicatie, zowel verbaal als schriftelijk, is heel belangrijk. Begin je les met een inleiding en vertel duidelijk wat het programma is en wat de leerlingen kunnen verwachten. Schrijf het desnoods op het bord. Dit is ook handig voor jezelf. Communiceer duidelijk wat je verwachtingen zijn naar de leerlingen toe. Schrijf afspraken altijd op en laat ze het in hun agenda zetten. Communicatie betekent ook plannen.
Je moet een duidelijk programma hebben die je binnen een bepaald tijdsbestek wilt behandelen. Deze planning is ook heel belangrijk voor leerlingen. Zij willen graag weten waar ze aan toe zijn. Probeer je zoveel mogelijk aan deze planning te houden.

Eerlijkheid
Tot slot is eerlijkheid heel belangrijk. Heb je een hele bult nakijkwerk liggen en kom je er niet doorheen? En heb je wel gezegd dat het morgen klaar is? Dan heb je iets verkeerds gedaan. Wees altijd eerlijk naar je leerling toe. Dit geldt natuurlijk ook voor het contact met collega's en leidinggevende. Besef wel dat een leerling hier nog een stuk gevoeliger voor is. Hij of zij wil graag serieus behandeld worden en dat kan alleen als jij eerlijk en oprecht bent. Maak afspraken die je na kunt komen. Wees consequent in alles wat je doet en kom (zelden) op je beslissingen terug.

Samenvattend is een goede docent iemand die enthousiast, eerlijk, zelfverzekerd, duidelijk, geïnteresseerd en leergierig is. Je moet ervan houden om met mensen te werken, van je vak te houden en dit op een enthousiaste en duidelijke manier over te brengen. En, weet jij het al? Ben jij geschikt voor het voortgezet onderwijs?

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie onderwijs

Klinkers en medeklinkers

Wanneer is het een klinker en wanneer is het een medeklinker

Flagellanten en Jodenvervolging tijdens de pestepidemie van 1349-1350 in de Nederlanden

Rond 1349 zien we opeens pest, jodenvervolging en flagellanten

Beginner voor de klas (1)......nieuw op school.

In dit artikel lees je hoe het kan zijn om als beginneling voor de klas te staan. Je leest wat er fout kan gaan en krijgt tips om te voorkomen dat het fout zal gaan!

Evolutie van marketing

De evolutie van marketing vanaf de jaren 1860 tot heden.

Het taalniveau verhogen met de drie taalgroeimiddelen

Het taalniveau verhogen met de drie taalgroeimiddelen

Hoe creëer je wat rust in het leven van een brugklasser?

Vaak is het moeilijk voor een brugklasser om overzicht te bewaren in het begin van zijn tijd op de middelbare schooltijd.

Kindertekeningen (deel 2)

Ontwikkeling van de beeldende vermogens van het kind

Tips voor presenteren in het onderwijs

Problemen met presenteren? Vind hier wat tips over hoe je een goede presentatie neerzet!

Hoe herken je de verschillende intelligenties in je klas?

Meervoudige Intelligentie. Dit concept gaat er vanuit dat er meerdere intelligenties bestaan. Elk mens bezit acht intelligenties, maar deze intelligenties zijn niet alle acht even goed zichtbaar.

De geschiedenis van de opleiding Bouwkunde door Rob Mankor

Dit is een artikel over de geschiedenis van de opleiding bouwkunde door Rob Mankor.

Validiteit in wetenschappelijk onderzoek

In dit artikel wordt uitgelegd wat validiteit is en welke soorten er bestaan

Taalronde

Een taalronde is een taalwerkvorm waarbij spreken, luisteren, lezen en schrijven aan bod komen

Roosevelt Academy in Middelburg

Roosevelt Academy, een Liberal Arts & Sciences college in Middelburg

De rollen van spel en geslacht in ontwikkeling bij kinderen

Dit artikel heeft geen beschrijving.

Hoe kan de taal verloedering worden teruggedraaid?

Steeds meer mensen gebruiken te pas en te onpas scheldwoorden als kut, fuck, shit, klote in hun dagelijkse taalgebruik, hoe kan deze taal verloedering worden teruggedraaid?

Taalkundige begrippen

Handige taalkundige begrippen uitgelegd

De Koninklijke Marechausse

De Koninlijke Marechausse is de politie van het leger. Maar ook veel burgers zijn al in aanraking geweest met de marechaussee....

Inleiding Staatsrecht Deel 1

Introductie van het Nederlandse Staatsrecht

Hoogbegaafdheid - kenmerken

In dit artikel overlopen we de specifieke kenmerken van hoogbegaafdheid. Is alles te vatten in een IQ?

Eerst een boete nu geen stufi

Halbe Zijlstra (VVD) wil dat de studenten die een masterstudie volgen op de HBO of WO geen studiefinanciering meer krijgen. Zijn motie aan de Tweede Kamer is de basisbeurs vervangen door een sociaal leenstelsel.

Het geven van een theaterles voor de onderbouw (basisschool)

Idee over hoe een theaterles in elkaar zit

Studiewijzer

Je leert het beste met een Studiewijzer.

Free Energy een droom, illusie of een vergeten werkelijkheid?

Free Energy een droom, illusie of een vergeten werkelijkheid?

De algemene basisbegrippen van erfelijkheidsleer

Deze lijst van algemene basisbegrippen en de uitleg ervan, kan je makkelijk gebruiken als ondersteunend studiemateriaal.

Mens en machine

Mens machine ontwikkeling menszijn