Ben ik geschikt voor het voortgezet onderwijs?


Publicatie datum:

Een goede docent maakt het verschil. Maar wat is nu eigenlijk een goede docent?

Gesponsorde koppelingen

Vraag jij je wel eens af of je geschikt bent voor het voortgezet onderwijs? Beoordeel jezelf op onderstaande criteria in dit verhaal.  

Enthousiasme
Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je affiniteit hebt met het onderwijs. Zonder enthousiasme kom je niet ver. Wat lijkt je het allermooiste aan het werken met kinderen of jongeren?
Een enthousiaste docent, die zijn klas graag iets wil vertellen of leren, bereikt veel meer dan een docent die onverschillig en ongemotiveerd is. In iedere baan is enthousiasme natuurlijk belangrijk, maar in het onderwijs heeft het direct effect op je doelgroep. Ben jij enthousiast? Dan worden zij het vast ook!

Interesse
In het onderwijs werk je iedere dag met mensen. Je hebt contact met collega's, je leerlingen, en je leidinggevende(n). Om je werk goed uit te voeren, moet jij je kunnen inleven in al deze verschillende personen. Wat verwachten ze van jou? Wat houdt hen bezig? Wat kan je ze bieden? Kortom, zorg ervoor dat je geïnteresseerd bent in je omgeving. Wees oprecht nieuwsgierig naar wat er leeft. Leerlingen vinden het fijn om een betrokken docent te hebben die af en toe vraagt hoe het met ze is. Niet alleen de studieloopbaanbegeleider is daar verantwoordelijk voor. Vergeet niet dat interesse in collega's en leidinggevende(n) net zo belangrijk is. Een goede werkssfeer heeft ook weer invloed op het lesgeven.

Zelfverzekerdheid & kennis
Een onzeker en verlegen docent kan het in het onderwijs wel schudden. Leerlingen ruiken en zien het. Laat duidelijk zien dat jij degene bent die de touwtjes in handen heeft. Jij bepaald wat er die les gebeurd en wat de omgangsregels zijn. Een goede voorbereiding is daarbij essentieel. Jij moet als docent kennis hebben van het onderwerp. Heb je het onderwerp helemaal in je hoofd zitten en weet je er veel vanaf? Dan geeft dat een stuk zekerheid en dat straal je uit. Veel mensen denken dat een autoritaire docent een goede docent is. Dat hoeft niet zo te zijn. Het gaat om een duidelijke, zelfverzekerde houding in combinatie met een goede voorbereiding als het gaat om kennis. Leerlingen zullen dit respecteren.

Communicatie
Natuurlijk kan een goede communicatie in dit rijtje niet ontbreken. In de praktijk zijn er echter vaak problemen aan te wijzen op dit gebied. Denk aan onduidelijke readers, onduidelijke afspraken, teveel informatie in één les en te weinig herhaling. Communicatie, zowel verbaal als schriftelijk, is heel belangrijk. Begin je les met een inleiding en vertel duidelijk wat het programma is en wat de leerlingen kunnen verwachten. Schrijf het desnoods op het bord. Dit is ook handig voor jezelf. Communiceer duidelijk wat je verwachtingen zijn naar de leerlingen toe. Schrijf afspraken altijd op en laat ze het in hun agenda zetten. Communicatie betekent ook plannen.
Je moet een duidelijk programma hebben die je binnen een bepaald tijdsbestek wilt behandelen. Deze planning is ook heel belangrijk voor leerlingen. Zij willen graag weten waar ze aan toe zijn. Probeer je zoveel mogelijk aan deze planning te houden.

Eerlijkheid
Tot slot is eerlijkheid heel belangrijk. Heb je een hele bult nakijkwerk liggen en kom je er niet doorheen? En heb je wel gezegd dat het morgen klaar is? Dan heb je iets verkeerds gedaan. Wees altijd eerlijk naar je leerling toe. Dit geldt natuurlijk ook voor het contact met collega's en leidinggevende. Besef wel dat een leerling hier nog een stuk gevoeliger voor is. Hij of zij wil graag serieus behandeld worden en dat kan alleen als jij eerlijk en oprecht bent. Maak afspraken die je na kunt komen. Wees consequent in alles wat je doet en kom (zelden) op je beslissingen terug.

Samenvattend is een goede docent iemand die enthousiast, eerlijk, zelfverzekerd, duidelijk, geïnteresseerd en leergierig is. Je moet ervan houden om met mensen te werken, van je vak te houden en dit op een enthousiaste en duidelijke manier over te brengen. En, weet jij het al? Ben jij geschikt voor het voortgezet onderwijs?

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie onderwijs

Poldergemaal Balthasar van der Polweg - Delft

Een overzicht van informatie van het poldergemaal aan de Balthasar van der Polweg te Delft. Dit gemaal representateert een groot deel de Nederlandse gemalen.

De Koninklijke Marechausse

De Koninlijke Marechausse is de politie van het leger. Maar ook veel burgers zijn al in aanraking geweest met de marechaussee....

Evolutie van marketing

De evolutie van marketing vanaf de jaren 1860 tot heden.

Kindertekeningen (deel 4)

Ontwikkeling van de beeldende vermogens van het kind.

Vind alle examens met alle antwoorden op www.examenblad.nl

Op www.examenblad.nl vindt je alle examens en antwoorden, van de laatste 10 jaar, van het vwo, de havo, het vmbo tl, het vmbo gl, het vmbo kb en het vmbo bb.

Hoe kan de taal verloedering worden teruggedraaid?

Steeds meer mensen gebruiken te pas en te onpas scheldwoorden als kut, fuck, shit, klote in hun dagelijkse taalgebruik, hoe kan deze taal verloedering worden teruggedraaid?

Hoe bereid ik een spreekbeurt voor?

Een stappenplan voor het voorbereiden van een spreekbeurt

Het maken van een profielwerkstuk

Een uitgebreide handleiding voor het schrijven van je profielwerkstuk.

Hoekse en Kabeljauwse twisten

De Hoekse en Kabeljauwse twisten rond 1350-1400

Theateroefeningen. 2: Basisimprovisatie

Theateroefeningen. 2: Basisimprovisatie

Jongeren in het verkeer

Uitleg over de consequenties van gevaarlijk rijden door jongeren.

Digitale schoolborden

In veel klaslokalen duiken digitale schoolborden op. Wat zijn dit nou eigenlijk? Hoe werkt het? Wat zijn de voordelen en de mogelijkheden?

Voor- en vroegschoolse educatie

Wat is voor-en vroegschoolse educatie en hoe effectief is het?

Theateroefeningen. 1: Frituurpannetje

Theateroefeningen voor basisonderwijs of thuis.

Tolerantie in de Gouden Eeuw

Tolerantie in de Gouden Eeuw, kunst en wetenschap

Eventmarketing

Bij het organiseren van een evenement speelt marketing een grote rol.

Hoe Hitler aan de macht kwam

Hoe Hitler aan de macht kwam en de jodenvervolging.

Als je ADHD hebt

In het onderwijs krijg je met veel verschillende kinderen te maken. Maar hoe ga je dan om met kinderen die een stoornis als ADHD, PDD-NOS, ADD, NLD, autisme hebben

Activerende Directe Instructiemodel - doeltreffende spellingslessen geven

Doeltreffende spellingslessen geven?

tips bij het leren voor een examen

waarom moeilijk leren als het ook makkelijk kan?

Taalontwikkeling van kinderen en het belang van een rijk taalaanbod

Hoe verloopt de taalontwikkeling van kinderen en waarom is voorlezen zo belangrijk?

Gezakt! En nu?

Wat te doen als je gezakt bent gezakt

Essay geschiedenis

was de franse revolutie een unieke omwenteling aan het eind van de 18de eeuw.

Romeinse Cijfers

wat zijn romeinse cijfers

Hunebedden

Informatie over hunebedden op 4 vwo niveau.