Bombardementen op concentratiekampen?


Publicatie datum:

Hadden de geallieerden de toegangswegen naar de concentratiekampen moeten bombarderen?

Gesponsorde koppelingen

De Geallieerden hebben, en dat kunnen we toch wel zonder enige twijfel zeggen, ons ‘gered’ uit Duitse klauwen, net als zoveel andere landen. Duizenden soldaten stierven voor onze vrijheid. Met veel bombardementen op Duitse steden en fabrieken werd veel vernield. Maar tegelijkertijd werden er duizenden Joden naar concentratiekampen in Polen gebracht en daar vermoord. Waarom hebben de geallieerden dan eigenlijk nooit de spoor- en verbindingswegen naar de grote kampen gebombardeerd? Waren daar duizenden levens mee gespaard gebleven?

Er zijn verschillende redenen waarom de geallieerden geen bommen hebben laten vallen op spoorlijnen naar Sobibor en Auschwitz. De geallieerden voerden veel bombardementen uit op verschillende delen van Duitsland, maar ze probeerden om altijd zo dicht mogelijk bij de grens te blijven, zodat ze bij gevaar snel terug konden keren. De concentratiekampen lagen midden in Duits terrein, en waren dus zeer moeilijk bereikbaar. Bovendien waren vliegtuigen in die tijd er niet op gebouwd om 1500 km heen en terug te vliegen met een zware lading bomen.

Als de geallieerden gebombardeerd hadden, waren veel levens bespaard. Zeggen sommige mensen. Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Na zo’n bombardement zouden er door de Duitsers vele vergeldingsacties worden verricht. Bovendien kan een spoorlijn snel weer opnieuw aangelegd worden. In de tussentijd worden de gedeporteerden gewoon voor een deel via de weg of een andere spoorlijn vervoerd.

Een andere oplossing die genoemd wordt, is het bombarderen van een concentratiekamp zelf. Dit klinkt op het eerste gezicht een beetje lomp omdat alle gevangenen in één keer allemaal omkomen, maar als je er dieper over nadenkt, bedenk je dat het toch best handig kan zijn. De concentratiekampen kunnen niet meer gebruikt worden. De Duitsers hadden in dat geval vast wel andere manieren bedacht om hun ideeën uit te voeren. Origineel was de bedoeling dat de gedeporteerden werden vervoerd en achtergelaten op het Afrikaanse eiland Madagaskar, maar dat bleek uiteindelijk te duur en niet praktisch. Misschien zou dat plan dan wel zijn uitgevoerd, totdat de concentratiekampen weer herbouwd zouden zijn. Bovendien zouden er veel onschuldige gevangenen sterven, die anders misschien wel gered hadden kunnen worden.

 De geallieerden kozen voor de oplossing om zo snel mogelijk Duitsland uit te schakelen, om dus zó te voorkomen dat nog meer mensen werden vermoord. Dat vind ik terecht, de massamoorden in concentratiekampen waren natuurlijk verschrikkelijk, maar de geallieerden dachten evenveel aan alle andere volkeren onderdrukt door de Duitsers. Bovendien wisten de geallieerden ook niet alle details van de verschrikkelijke gebeurtenissen in die beruchte kampen. Ze wisten waar ze lagen, en ook dat er mensen werden vermoord, maar waarschijnlijk niet dat het met zo’n tempo en met zulke grootschaligheid gebeurde. Nog een argument op mijn menig is dus dat de geallieerden waarschijnlijk helemaal niet eens wisten dat aanvallen op de kampen nodig waren.

Mijn mening is dus eigenlijk, dat vanuit de informatie die de geallieerden hadden in de Tweede Wereldoorlog, weinig is aan te merken op de beslissing om de kampen of de wegen daar naartoe te bombarderen. Als we kijken wat voor een informatie we nu hebben, zouden de leiders van toen denk ik wel besloten hebben om te bombarderen. Maar ja, zoals altijd staan de beste stuurlui aan wal!


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 20
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie onderwijs

Toerental boormachine berekenen

We doen deze proef om erachter te komen of opgegeven toerental van de boormachine inderdaad 2600 toeren per minuut is.

Poldergemaal Balthasar van der Polweg - Delft

Een overzicht van informatie van het poldergemaal aan de Balthasar van der Polweg te Delft. Dit gemaal representateert een groot deel de Nederlandse gemalen.

Vind alle examens met alle antwoorden op www.examenblad.nl

Op www.examenblad.nl vindt je alle examens en antwoorden, van de laatste 10 jaar, van het vwo, de havo, het vmbo tl, het vmbo gl, het vmbo kb en het vmbo bb.

Basisbehoeften van kinderen

Kinderen hebben behoefte aan ontdekken, onderzoeken, experimenteren en spelen.

Heeft Voorschoolse Educatie voor Peuters zin?

Onderzoek toont aan dat VVE geen effect heeft. Hoe nu verder??

De Koninklijke Marechausse

De Koninlijke Marechausse is de politie van het leger. Maar ook veel burgers zijn al in aanraking geweest met de marechaussee....

Bacheloropleiding Personeelwetenschappen

Bacheloropleiding Personeelwetenschappen op de Universiteit van Tilburg

Hyperfocus, hyper wat?

Wat is Hyperfocus?

Lassenprocessen

Verschillende soorten lassen en lasprocessen

10 tips voor omgang met Pubers

Pubers kunnen zich impulsief gedragen en lijken weinig respect te hebben voor gezag, maar tegelijkertijd zijn pubers kwetsbaar en onzeker over de toekomst en over zichzelf. Hoe ga jij als leerkracht om met deze puber?

Roosevelt Academy in Middelburg

Roosevelt Academy, een Liberal Arts & Sciences college in Middelburg

Een passende studie kiezen

Wat te doen bij het kiezen van jouw studie

Het CITO-LOVS

Wat is het CITO-LOVS en wat kan het U vertellen over Uw kind op de basisschool?

De empirische cyclus bij wetenschappelijk onderzoek

Dit artikel geeft de stappen weer die men doorloopt wanneer men wetenschappelijk onderzoek doet. Deze stappen zijn weergegeven in een cyclische vorm

Oorlogsmisdaden van de Vietcong in Hue

In Hue richtte de Vietcong in 1968 een schandelijk bloedbad aa

De Nederlandse taal in het basisonderwijs

Wat zijn de definities van taal en hoe leren kinderen taal.

De algemene basisbegrippen van erfelijkheidsleer

Deze lijst van algemene basisbegrippen en de uitleg ervan, kan je makkelijk gebruiken als ondersteunend studiemateriaal.

De humanistische benadering

In dit artikel worden de kernideeën en theorieën van de humanistische benadering in de psychologie gegeven

Kindertekeningen

Ontwikkeling van de beeldende vermogens van het kind

Eventmarketing

Bij het organiseren van een evenement speelt marketing een grote rol.

De opkomst van de sociolecten

Straattaal, kantoortaak, en andere

Spreekbeurt Adolf Hitler, werkstuk Adolf Hitler

Alles over de geboorte en de ontwikkeling van Adolf Hitler, de man die de tweede wereldoorlog begon.

Profielkeuze na havo 3: Economie en Maatschappij

Als je in klas 3 van het havo zit kom je voor een keuze te staan. De profielkeuze: Je moet uit 1 van de 4 profielen kiezen. Dit is weer een stapje verder ter voorbereiding op een mogelijke opleiding en later beroep.

Het ontwerp en de uitvoer van experimenten in sociale wetenschappen

In dit artikel wordt uitgelegd welke soorten experimenten men kent en hoe deze worden uitgevoerd

Veranderen van ongewenst gedrag bij kinderen

Hoe verander je het gedrag van een groep kinderen?