De aanval op Pearl Harbor


Publicatie datum:

De meeste mensen weten nog wel dat Japan tijdens de tweede wereldoorlog Amerika op Pearl Harbor heeft aangevallen. Maar weinig mensen weten ook waarom ze dit hebben gedaan.

Gesponsorde koppelingen

Op 7 december 1941 vielen de Japanners de Amerikaanse vloot aan die gestationeerd was op de basis in Oahu, Hawai. Deze aanval kwam voor de Amerikanen compleet onverwacht, maar was eigenlijk het gevolg van de afwachtende houding van de Amerikanen. Een geval van uitproberen hoever de Japanners konden gaan....lees de feiten maar in dit artikel.

De situatie voor 1940.

De Amerikanen hadden de eilendengroep Hawai als ideale uitvalsbasis voor de handel met het verre Oosten. Daarnaast konden ze hun contacten in het Oosten beter beschermen wanneer ze hier hun troepen konden stationeren. Met Japan was er een fragile vrede.

japan voorjapan na

Japan echter had een groeiende industrie, maar gebrek aan grondstoffen. Deze grondstoffen gingen ze zoeken in onder andere China en Indonesië. Uiteindelijk besloten ze in 1932 Mantsjoerije in te nemen en maakten ze hier een nieuwe provincie van Japan van. Deze provincie noemden ze: Manchukuo.

Amerika zagen deze aanvallen en ondanks dat Japan hierme een aantal verdragen schond, besloot Amerika niet te reageren. Ze wilde vrede met Japan houden. Het kon zelfs zo gek lopen dat de Japanners in 1937 China binnen konden vallen en maar milde sancties opgelegd kregen. Het leek wel alsof Amerika bang was voor Japan. Wanneer de japanners ook nog een Amerikaans marineschip aan konden vallen en er met een excuses mee weg konden komen was het voor hun duidelijk. Amerika zou zich niet met de gebeurtenissen in het verre oosten gaan bemoeien. Japan had vrij spel gekregen.

De situatie na 1940.

Het begin van de oorlog, die later de tweede wereldoorlog genoemd zou worden, is geweest. Duitslang is Oostenrijk en Polen binnengevallen. Heel veel landen veroordelen deze aanvallen, maar Italië en Japan niet. Deze landen gaan zelfs praten met Duitsland en sluiten samen een pact. Ze spreken af dat wanneer één van de drie landen aangevallen zou worden, ze elkaar zouden helpen.

Vanwege de oorlog in Europa kan Amerika niet meer afwachten, ze moeten iets doen om de Japanners en pactgenoten een halt toe te roepen. Dit doen ze in eerste instanties door de Japanners een aantal handelembargos op te leggen. De Japanners onderhandelde met de Amerikanen over deze embargos, maar de Amerikanen gaven nu niet meer toe. Sterker nog, ze eisten zelfs dat de Japanners zich terug trokken uit China. Maar de Japanners deden dit niet. Ze zagen nog maar één uitweg en dat was Amerika de oorlog te verklaren.

 

 

 

 

 

Het vliegveld op Pearl Harbor

 

De aanval op Pearl Harbor.

In de ochtend van 7 december 1941 vielen de Japanners de Amerikaanse vloot in Pearl Harbor aan. Dit deden ze door een aantal vliegtuigen vanaf de vliegdekschepen weg te sturen voor twee aanvalsgolven. De eerste om een aantal minuten voor 8 en de twee een uur later. Deze aanval zit vol ironie, want de meeste schepen werden wel beschadigd, maar omdat ze in ondiep water lagen zonken ze niet en konden ze gerepareerd worden. Daarnaast waren de Amerikaanse vliegdekschepen die dag niet op de basis, waardoor die niet beschadigd werden. Daarnaast waren er verschillende olie opslagplaatsen die vol in het zicht lagen, maar niet aangevallen werden. Dit omdat de Japanners gewoonweg niet konden geloven dat de Amerikanen deze opslagplaatsen niet zouden camoufleren.

Toch werden er 2400 Amerikanen gedood tijdens deze aanval. Dit is erg veel. Helemaal wanneer je weet dat de Japanse verliezen minimaal waren. Toch was de aanval niet helemaal geslaagd. Omdat de Amerikaanse vliegdekschepen niet geraakt waren en de meeste boten gerepareerd konden worden, was het een kwestie van tijd voordat de Amerikanen terug zouden slaan. Dit wisten de Japanners maar al te goed.....

De situatie na 8 december 1941.

Amerika verklaarde Japan de oorlog en begon zijn strijdkrachten uit te breiden. Dit zorgde voor een bloeiende industrie, want er moesten meer schepen, vliegtuigen en materieel gemaakt worden. Het hoogtepunt van de grootte van de strijdkrachten was in 1943 toen er meer dan 7 miljoen mannen en vrouwen deel uit maakten van het Amerikaanse leger.

Einde van de oorlog met Japan.

Het ene na het andere gevecht tussen de Amerikanen en Japan werd uitgevochten. Maar uiteindelijk gaf Japan zich over nadat Amerika twee atoombommen afgeworpen had op Hiroshima en Nagasaki. Op 15 augustus 1945 maakte de Japanse keizer bekend dat ze zich moesten overgeven, maar dit was nog niet voor elke Japanner duidelijk. Dit was wel zo wanneer op 2 september  de Japanse minister van buitenlandse zaken en de Amerikaanse Generaal MacArthur de overgave officieel tekenden aan boord van het Amerikaanse slagschip Missouri. De oorlog was voorbij.


Foobie gebruiker kaatje19

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 44
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie onderwijs

Thermiet

Thermiet is een mengsel van een metaalpoeder en een fijn verdeeld metaal oxide. Voorwaarde voor de reactie is dat het metaalpoeder minder edel is dan de metaaloxide

Veranderende sociaal-economische omstandigheden in het Romeinse Rijk - 2e/3e voor Christus ; Opkomst van populisme en Caesar

Rome, Romeinse Rijk, Caesar, Populisme, Republiek, Keizerrijk

Tafeltjes Oefenen

Een stukje waarin we laten zien hoe je spelenderwijs de tafels kunt leren.

Het Godsbewijs van Alvin Plantinga

Het Godsbewijs van Alvin Plantinga uitgelegd

SBO, iets voor u?

Wat het SBO u zoal te bieden heeft.

Ouders en huiswerk

Welke rol kunnen ouders spelen bij het huiswerk van hun kind?

Hoe bereid ik een spreekbeurt voor?

Een stappenplan voor het voorbereiden van een spreekbeurt

Der Besuch der alten Dame

Samenvatting van Duerrenmatts

Profielkeuze na havo 3: Natuur en Gezondheid

Als je in klas 3 van het havo zit kom je voor een keuze te staan. De profielkeuze: Je moet uit 1 van de 4 profielen kiezen. Dit is weer een stapje verder ter voorbereiding op een mogelijke opleiding en later beroep.

dyslexie, geen paniek!

dyslexie en wat we er kunnen aan doen,

Meetfouten bij experimenten in sociale wetenschappen

In dit artikel wordt duidelijk welke meetfouten er bestaan bij experimenten in de sociale wetenschappen

Een vakleerkracht gymnastiek, is dat nodig?

Wat zijn de voor- en nadelen van een vakleerkracht bewegingsonderwijs?

Profielkeuze na havo 3: Economie en Maatschappij

Als je in klas 3 van het havo zit kom je voor een keuze te staan. De profielkeuze: Je moet uit 1 van de 4 profielen kiezen. Dit is weer een stapje verder ter voorbereiding op een mogelijke opleiding en later beroep.

De werkwoorden in de Nederlandse taal

Uitleg van de werkwoorden in de Nederlandse taal

Activerende Directe Instructiemodel - doeltreffende spellingslessen geven

Doeltreffende spellingslessen geven?

De Koninklijke Landmacht

De Koninklijke Landmacht is het grootste krijgsmachtdeel van onze Nederlandse Krijgsmacht. In dit artikel alle feiten over de Koninklijke Landmacht.

Romeinse Cijfers

wat zijn romeinse cijfers

Asperger in de klas

De stoornis van Asperger is een aan soortgelijke autisme contactstoornis, welke oppervlakkig gezien niet direct opvalt.

Taalontwikkeling van kinderen en het belang van een rijk taalaanbod

Hoe verloopt de taalontwikkeling van kinderen en waarom is voorlezen zo belangrijk?

Validiteit in wetenschappelijk onderzoek

In dit artikel wordt uitgelegd wat validiteit is en welke soorten er bestaan

Verbeter je les, gebruik de opdrachtvorm!

Wil jij je les afwisselend houden? Wissel de verschillende werkvormen dan af. In dit artikel geef ik hier meer tips over.

Ben je hoogbegaafd als je iets goed kunt?

Wat moet je kunnen om als hoogbegaafd te worden betiteld?

Het periodiek systeem der elementen

Het periodiek systeem der elementen zoals opgesteld door Mendelejev.

Het maken van een profielwerkstuk

Een uitgebreide handleiding voor het schrijven van je profielwerkstuk.

Leertheoretische modellen als verklaring voor verslaving

In dit artikel worden leertheoretische modellen als verklaring voor verslaving uitgelegd