De aanval op Pearl Harbor


Publicatie datum:

De meeste mensen weten nog wel dat Japan tijdens de tweede wereldoorlog Amerika op Pearl Harbor heeft aangevallen. Maar weinig mensen weten ook waarom ze dit hebben gedaan.

Gesponsorde koppelingen

Op 7 december 1941 vielen de Japanners de Amerikaanse vloot aan die gestationeerd was op de basis in Oahu, Hawai. Deze aanval kwam voor de Amerikanen compleet onverwacht, maar was eigenlijk het gevolg van de afwachtende houding van de Amerikanen. Een geval van uitproberen hoever de Japanners konden gaan....lees de feiten maar in dit artikel.

De situatie voor 1940.

De Amerikanen hadden de eilendengroep Hawai als ideale uitvalsbasis voor de handel met het verre Oosten. Daarnaast konden ze hun contacten in het Oosten beter beschermen wanneer ze hier hun troepen konden stationeren. Met Japan was er een fragile vrede.

japan voorjapan na

Japan echter had een groeiende industrie, maar gebrek aan grondstoffen. Deze grondstoffen gingen ze zoeken in onder andere China en Indonesië. Uiteindelijk besloten ze in 1932 Mantsjoerije in te nemen en maakten ze hier een nieuwe provincie van Japan van. Deze provincie noemden ze: Manchukuo.

Amerika zagen deze aanvallen en ondanks dat Japan hierme een aantal verdragen schond, besloot Amerika niet te reageren. Ze wilde vrede met Japan houden. Het kon zelfs zo gek lopen dat de Japanners in 1937 China binnen konden vallen en maar milde sancties opgelegd kregen. Het leek wel alsof Amerika bang was voor Japan. Wanneer de japanners ook nog een Amerikaans marineschip aan konden vallen en er met een excuses mee weg konden komen was het voor hun duidelijk. Amerika zou zich niet met de gebeurtenissen in het verre oosten gaan bemoeien. Japan had vrij spel gekregen.

De situatie na 1940.

Het begin van de oorlog, die later de tweede wereldoorlog genoemd zou worden, is geweest. Duitslang is Oostenrijk en Polen binnengevallen. Heel veel landen veroordelen deze aanvallen, maar Italië en Japan niet. Deze landen gaan zelfs praten met Duitsland en sluiten samen een pact. Ze spreken af dat wanneer één van de drie landen aangevallen zou worden, ze elkaar zouden helpen.

Vanwege de oorlog in Europa kan Amerika niet meer afwachten, ze moeten iets doen om de Japanners en pactgenoten een halt toe te roepen. Dit doen ze in eerste instanties door de Japanners een aantal handelembargos op te leggen. De Japanners onderhandelde met de Amerikanen over deze embargos, maar de Amerikanen gaven nu niet meer toe. Sterker nog, ze eisten zelfs dat de Japanners zich terug trokken uit China. Maar de Japanners deden dit niet. Ze zagen nog maar één uitweg en dat was Amerika de oorlog te verklaren.

 

 

 

 

 

Het vliegveld op Pearl Harbor

 

De aanval op Pearl Harbor.

In de ochtend van 7 december 1941 vielen de Japanners de Amerikaanse vloot in Pearl Harbor aan. Dit deden ze door een aantal vliegtuigen vanaf de vliegdekschepen weg te sturen voor twee aanvalsgolven. De eerste om een aantal minuten voor 8 en de twee een uur later. Deze aanval zit vol ironie, want de meeste schepen werden wel beschadigd, maar omdat ze in ondiep water lagen zonken ze niet en konden ze gerepareerd worden. Daarnaast waren de Amerikaanse vliegdekschepen die dag niet op de basis, waardoor die niet beschadigd werden. Daarnaast waren er verschillende olie opslagplaatsen die vol in het zicht lagen, maar niet aangevallen werden. Dit omdat de Japanners gewoonweg niet konden geloven dat de Amerikanen deze opslagplaatsen niet zouden camoufleren.

Toch werden er 2400 Amerikanen gedood tijdens deze aanval. Dit is erg veel. Helemaal wanneer je weet dat de Japanse verliezen minimaal waren. Toch was de aanval niet helemaal geslaagd. Omdat de Amerikaanse vliegdekschepen niet geraakt waren en de meeste boten gerepareerd konden worden, was het een kwestie van tijd voordat de Amerikanen terug zouden slaan. Dit wisten de Japanners maar al te goed.....

De situatie na 8 december 1941.

Amerika verklaarde Japan de oorlog en begon zijn strijdkrachten uit te breiden. Dit zorgde voor een bloeiende industrie, want er moesten meer schepen, vliegtuigen en materieel gemaakt worden. Het hoogtepunt van de grootte van de strijdkrachten was in 1943 toen er meer dan 7 miljoen mannen en vrouwen deel uit maakten van het Amerikaanse leger.

Einde van de oorlog met Japan.

Het ene na het andere gevecht tussen de Amerikanen en Japan werd uitgevochten. Maar uiteindelijk gaf Japan zich over nadat Amerika twee atoombommen afgeworpen had op Hiroshima en Nagasaki. Op 15 augustus 1945 maakte de Japanse keizer bekend dat ze zich moesten overgeven, maar dit was nog niet voor elke Japanner duidelijk. Dit was wel zo wanneer op 2 september  de Japanse minister van buitenlandse zaken en de Amerikaanse Generaal MacArthur de overgave officieel tekenden aan boord van het Amerikaanse slagschip Missouri. De oorlog was voorbij.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker kaatje19

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 44
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie onderwijs

Profielkeuze na havo 3: Economie en Maatschappij

Als je in klas 3 van het havo zit kom je voor een keuze te staan. De profielkeuze: Je moet uit 1 van de 4 profielen kiezen. Dit is weer een stapje verder ter voorbereiding op een mogelijke opleiding en later beroep.

Is de doos met knikkers van Anne Frank echt?

69 jaar na het overlijden van Anne Frank komt opeens de doos met knikkers van Anne Frank boven water, is de doos met knikkers van Anne Frank echt?

dyslexie, geen paniek!

dyslexie en wat we er kunnen aan doen,

De Koninklijke Landmacht

De Koninklijke Landmacht is het grootste krijgsmachtdeel van onze Nederlandse Krijgsmacht. In dit artikel alle feiten over de Koninklijke Landmacht.

Verbeter je les, gebruik de opdrachtvorm!

Wil jij je les afwisselend houden? Wissel de verschillende werkvormen dan af. In dit artikel geef ik hier meer tips over.

Hoe je het beste kunt leren voor een tentamen of examen!

Dit artikel geeft een aantal tips over hoe je je het beste kunt voorbereiden op een tentamen of examen.

Spelling van werkwoorden tegenwoordige tijd

Uitleg over de spelling van de werkwoorden in de tegenwoordige tijd

Free Energy een droom, illusie of een vergeten werkelijkheid?

Free Energy een droom, illusie of een vergeten werkelijkheid?

Wat is Kwalitatief marktonderzoek?

Kwalitatief marktonderzoek

De internationale organisaties doen te weinig tegen kinderarbeid

De internationale organisaties doen te weinig tegen kinderarbeid

Kindertekeningen

Ontwikkeling van de beeldende vermogens van het kind

Roosevelt Academy in Middelburg

Roosevelt Academy, een Liberal Arts & Sciences college in Middelburg

Verbeter je les met een goede evaluatie.

We kennen twee soorten evaluaties die je aan het eind van je les kan gebruiken. Dit doe je wanneer je wilt weten of je les wel bij de leerlingen is overgekomen of wanneer je je les wilt verbeteren!

Profielkeuze na havo 3: Natuur en Gezondheid

Als je in klas 3 van het havo zit kom je voor een keuze te staan. De profielkeuze: Je moet uit 1 van de 4 profielen kiezen. Dit is weer een stapje verder ter voorbereiding op een mogelijke opleiding en later beroep.

Klinkers en medeklinkers

Wanneer is het een klinker en wanneer is het een medeklinker

SBO, iets voor u?

Wat het SBO u zoal te bieden heeft.

De rollen van spel en geslacht in ontwikkeling bij kinderen

Dit artikel heeft geen beschrijving.

Profielkeuze 3 Havo

Altijd al een goeie vraag geweest op de 3 Havo, wat voor profiel moet ik kiezen?!

Erasmus Universiteit Rotterdam

De Erasmus Universiteit Rotterdam

Ontwikkelingsgericht onderwijs met de 4 b's

betrokkenheid, betekenisvol, bedoelingen en bemiddelen in het onderwijs

Waarom is voorlezen zo belangrijk voor uw kind?

Geef uw kind een voorsprong. Ontdek zelf de voordelen van lezen.

8-S Model

De opbouw van het 8-S model, ook wel 7-S model genoemd.

Ben ik geschikt voor het voortgezet onderwijs?

Een goede docent maakt het verschil. Maar wat is nu eigenlijk een goede docent?

Hoekse en Kabeljauwse twisten

De Hoekse en Kabeljauwse twisten rond 1350-1400

Engels in het basisonderwijs in Friesland

Hoe gaat men op de basisschool in Friesland om met Engels?