De aanval op Pearl Harbor


Publicatie datum:

De meeste mensen weten nog wel dat Japan tijdens de tweede wereldoorlog Amerika op Pearl Harbor heeft aangevallen. Maar weinig mensen weten ook waarom ze dit hebben gedaan.

Gesponsorde koppelingen

Op 7 december 1941 vielen de Japanners de Amerikaanse vloot aan die gestationeerd was op de basis in Oahu, Hawai. Deze aanval kwam voor de Amerikanen compleet onverwacht, maar was eigenlijk het gevolg van de afwachtende houding van de Amerikanen. Een geval van uitproberen hoever de Japanners konden gaan....lees de feiten maar in dit artikel.

De situatie voor 1940.

De Amerikanen hadden de eilendengroep Hawai als ideale uitvalsbasis voor de handel met het verre Oosten. Daarnaast konden ze hun contacten in het Oosten beter beschermen wanneer ze hier hun troepen konden stationeren. Met Japan was er een fragile vrede.

japan voorjapan na

Japan echter had een groeiende industrie, maar gebrek aan grondstoffen. Deze grondstoffen gingen ze zoeken in onder andere China en Indonesië. Uiteindelijk besloten ze in 1932 Mantsjoerije in te nemen en maakten ze hier een nieuwe provincie van Japan van. Deze provincie noemden ze: Manchukuo.

Amerika zagen deze aanvallen en ondanks dat Japan hierme een aantal verdragen schond, besloot Amerika niet te reageren. Ze wilde vrede met Japan houden. Het kon zelfs zo gek lopen dat de Japanners in 1937 China binnen konden vallen en maar milde sancties opgelegd kregen. Het leek wel alsof Amerika bang was voor Japan. Wanneer de japanners ook nog een Amerikaans marineschip aan konden vallen en er met een excuses mee weg konden komen was het voor hun duidelijk. Amerika zou zich niet met de gebeurtenissen in het verre oosten gaan bemoeien. Japan had vrij spel gekregen.

De situatie na 1940.

Het begin van de oorlog, die later de tweede wereldoorlog genoemd zou worden, is geweest. Duitslang is Oostenrijk en Polen binnengevallen. Heel veel landen veroordelen deze aanvallen, maar Italië en Japan niet. Deze landen gaan zelfs praten met Duitsland en sluiten samen een pact. Ze spreken af dat wanneer één van de drie landen aangevallen zou worden, ze elkaar zouden helpen.

Vanwege de oorlog in Europa kan Amerika niet meer afwachten, ze moeten iets doen om de Japanners en pactgenoten een halt toe te roepen. Dit doen ze in eerste instanties door de Japanners een aantal handelembargos op te leggen. De Japanners onderhandelde met de Amerikanen over deze embargos, maar de Amerikanen gaven nu niet meer toe. Sterker nog, ze eisten zelfs dat de Japanners zich terug trokken uit China. Maar de Japanners deden dit niet. Ze zagen nog maar één uitweg en dat was Amerika de oorlog te verklaren.

 

 

 

 

 

Het vliegveld op Pearl Harbor

 

De aanval op Pearl Harbor.

In de ochtend van 7 december 1941 vielen de Japanners de Amerikaanse vloot in Pearl Harbor aan. Dit deden ze door een aantal vliegtuigen vanaf de vliegdekschepen weg te sturen voor twee aanvalsgolven. De eerste om een aantal minuten voor 8 en de twee een uur later. Deze aanval zit vol ironie, want de meeste schepen werden wel beschadigd, maar omdat ze in ondiep water lagen zonken ze niet en konden ze gerepareerd worden. Daarnaast waren de Amerikaanse vliegdekschepen die dag niet op de basis, waardoor die niet beschadigd werden. Daarnaast waren er verschillende olie opslagplaatsen die vol in het zicht lagen, maar niet aangevallen werden. Dit omdat de Japanners gewoonweg niet konden geloven dat de Amerikanen deze opslagplaatsen niet zouden camoufleren.

Toch werden er 2400 Amerikanen gedood tijdens deze aanval. Dit is erg veel. Helemaal wanneer je weet dat de Japanse verliezen minimaal waren. Toch was de aanval niet helemaal geslaagd. Omdat de Amerikaanse vliegdekschepen niet geraakt waren en de meeste boten gerepareerd konden worden, was het een kwestie van tijd voordat de Amerikanen terug zouden slaan. Dit wisten de Japanners maar al te goed.....

De situatie na 8 december 1941.

Amerika verklaarde Japan de oorlog en begon zijn strijdkrachten uit te breiden. Dit zorgde voor een bloeiende industrie, want er moesten meer schepen, vliegtuigen en materieel gemaakt worden. Het hoogtepunt van de grootte van de strijdkrachten was in 1943 toen er meer dan 7 miljoen mannen en vrouwen deel uit maakten van het Amerikaanse leger.

Einde van de oorlog met Japan.

Het ene na het andere gevecht tussen de Amerikanen en Japan werd uitgevochten. Maar uiteindelijk gaf Japan zich over nadat Amerika twee atoombommen afgeworpen had op Hiroshima en Nagasaki. Op 15 augustus 1945 maakte de Japanse keizer bekend dat ze zich moesten overgeven, maar dit was nog niet voor elke Japanner duidelijk. Dit was wel zo wanneer op 2 september  de Japanse minister van buitenlandse zaken en de Amerikaanse Generaal MacArthur de overgave officieel tekenden aan boord van het Amerikaanse slagschip Missouri. De oorlog was voorbij.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker kaatje19

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 44
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie onderwijs

De Creatie van het mondige kind (Ido Weijers)

Een heldere samenvatting van de ontwikkeling van de pedagogiek.

Help, een werkstuk!

Hoe maak je op een zo effectief moeglijke wijze een werkstuk.

hoe werkt molrekenen, Mol en mmol

Leer op een makkelijke manier molrekenen, de basis van scheikunde!

Jullie luisteren en ik vertel!

Frontaal lesgeven wordt ook wel de voordrachtvorm genoemd. De docent verteld en de leerlingen luisteren. Dit wordt meestal niet gewaardeerd door de leerlingen, maar waarom kan een docent er dan toch voor kiezen om op deze manier les te geven?

Hoe maak ik een boekverslag

Hier een stappenplan voor het schrijven van een boekverslag

Hoe belangrijk is ICT op de basisschool?

Het taalniveau verhogen met de drie taalgroeimiddelen

Het taalniveau verhogen met de drie taalgroeimiddelen

PDD-NOS in de klas

PDD-NOS is de afkorting van Pervasive Developmental Disorder, Not Otherwise Specified. PDD-NOS is een sociale informatieverwerkingsstoornis.

Alles over de wereldtaal Esperanto

Hoe is Esperanto ontstaan, wat is Esperanto en hoe staat het tegenwoordig met het Esperanto.

Samenvatting Hoofdstuk 3 uit Neuropsychologie, over de gevolgen van hersenbeschadiging B. van Cranenburgh

Samenvatting Hoofdstuk 3. Analyse van het probleem.

De mol

Het leven van de mol

Studeren met de nieuwe wetgeving

studeren en de wetgeving en besluiten van de overheid

Droge voeten in de polder, maar hoe?

Het water vanuit de polder oppompen naar het boezemsysteem zal uiteindelijk zorgen voor droge voeten binnen de polder. Een fenomeen waar meer dan 50% van Nederland niet bij stil staat!

De Koninklijke Marechausse

De Koninlijke Marechausse is de politie van het leger. Maar ook veel burgers zijn al in aanraking geweest met de marechaussee....

Het CITO-LOVS

Wat is het CITO-LOVS en wat kan het U vertellen over Uw kind op de basisschool?

De Koninklijke Luchtmacht

De Koninklijke Luchtmacht is een professionele organisatie, maar welk materieel hebben ze ter bechikking? In dit artikel veel leuke informatie en mooie beelden!

Kindertekeningen (deel 3)

Ontwikkeling van de beeldende vermogens van het kind.

Hoe je het beste kunt leren voor een tentamen of examen!

Dit artikel geeft een aantal tips over hoe je je het beste kunt voorbereiden op een tentamen of examen.

Hyperfocus, hyper wat?

Wat is Hyperfocus?

Het My Lai bloedbad

In 1968 vond in My Lai een schandelijk bloedbad plaats

Rationalisme vs Empirisme in de filosofie

verschillende stromingen binnen de filosofie worden in dit artikel besproken.

Lassenprocessen

Verschillende soorten lassen en lasprocessen

Hoe maak ik een spreekbeurt

Handige informatie over het schrijven van een spreekbeurt

Basisbehoeften van kinderen

Kinderen hebben behoefte aan ontdekken, onderzoeken, experimenteren en spelen.

Interesses van kinderen

Wat is nou de belevingswereld van kinderen en hoe kun je dat terug laten komen in je les?