Verbeter je les met een goede evaluatie.


Publicatie datum:

We kennen twee soorten evaluaties die je aan het eind van je les kan gebruiken. Dit doe je wanneer je wilt weten of je les wel bij de leerlingen is overgekomen of wanneer je je les wilt verbeteren!

Gesponsorde koppelingen

We kennen twee soorten groepsevaluaties. De productevaluatie en procesevaluatie. Waarom is het belangrijk de tijd te nemen om deze evaluaties te doen? Waarom zal deze tijd uiteindelijk wel besteed zijn? Dat lees je in dit artikel!

De groepsevaluatie.

Of u nu werkzaam bent voor de klas, als teamleider of als de allerhoogste directeur, u ontkomt er niet aan om regelmatig te luisteren naar de mensen in uw groep. U kunt ervoor kiezen om dit niet te doen en alleen maar naar uw eigen mening en gedachten te luisteren, maar uiteindelijk zal dit ten koste gaan van de motivatie van uw leerlingen of mensen. Voor het leesgemak zal ik in dit artikel een voorbeeld gebruiken van een lessituatie in de klas met leerlingen. Maar het mag duidelijk zijn dat deze manier van evalueren in elke andere omgeving waar met mensen gewerkt wordt gebruikt kan worden!

Het voorbeeld: Ik heb net heel de ochtend les EHBO gegeven aan een klas van 20 leerlingen. Ik had deze les goed voorbereid en heb me een het lesplan gehouden. Ik heb daar dus best wel veel voorbereidingstijd in gestoken. Maar heb ik nu mijn doel bereid? Dit weet ik pas nadat ik met de groep gesproken heb. Dit ga ik doen door middel van een evaluatie.

Productevaluatie.

Het doel van de productevaluatie is erachter komen of mijn leerstof goed is aangekomen bij de leerlingen. Ik kan mijn verhaal helemaal verteld hebben zoals ik het had voorbereid, maar misschien is dit niet goed aangekomen bij de leerlingen. Dit is wel belangrijk te weten, anders heb ik net zonder dat ik het wist mijn lestijd wel weggegooid en zal ik dit in de toekomst blijven doen! Dit ga ik dus aan het einde van mijn les controleren. Dit kan ik doen door:

a)      Vragen te stellen;

b)      Praktijkopdrachten te geven.

Hoe ik dit ga controleren is afhankelijk van de tijd die ik nog heb. Omdat ik dit een belangrijk onderdeel van mijn les vind, heb ik hier veel tijd voor overgehouden. Ik heb net de les EHBO gegeven en een leerdoel van deze les is om op de juiste manier de hartslag van een slachtoffer te kunnen controleren. Ik kan een leerlingen a) vragen mij te vertellen hoe je dit moet doen, a) aan een andere leerling vragen of dit klopt en b) een andere leerling vragen om het voor te doen. Als laatste kan ik weer een andere leerling a) vragen of hij dit goed gedaan heeft. Ik heb nu met één praktijkopdracht die uitgevoerd is door één leerling, vier leerlingen kunnen controleren. Nu weet ik of de leerstof bij deze leerlingen goed overgekomen is.

Procesevaluatie.

De leerstof kan goed aangekomen zijn bij de leerlingen, maar de volgende stap is om erachter te komen of de manier waarop ook wel de beste manier was. Hier kan ik een hele duidelijke mening over hebben, maar ik kan misschien ook wel wat leren van opmerkingen die de leerlingen maken.
Dit kan ik heel simpel doen door een startvraag te stellen. Ik heb net de les EHBO gegeven en heb de leerlingen heel de ochtend alleen maar laten lezen over hoe ze de hartslag van een slachtoffer op moeten meten. Ze kunnen mij nu heel goed vertellen hoe ze dit moeten doen. Mijn startvraag zal zijn: “Ik heb ervoor gekozen om jullie heel de ochtend dit boek te laten lezen, wat vinden jullie daarvan?” Hoogstwaarschijnlijk zal ik de kritiek krijgen dat het erg saai was en dat ze dit na een half uur ook wel geweten zouden hebben. Omdat ik open moet staan voor opbouwende kritiek van de leerlingen zal een logische tweede vraag zijn: “Hoe kan ik dat de volgende keer beter doen?” De leerlingen zullen met goede ideeën komen en met minder goede ideeën. Maar ik kan hierdoor mijn les wel aanpassen, zodat wanneer ik de volgende keer deze les zal geven, ik de les anders op zal bouwen. Hierdoor hoop ik dat de leerlingen de les leuker zullen vinden en gemotiveerd blijven om zich te concentreren op de les.

De praktijk.

In de praktijk zullen de leerlingen soms met opmerkingen komen die nergens op slaan of niet haalbaar zijn met jouw budget of op jouw locatie. Ze kunnen heel graag naar een echt ziekenhuis gaan om daar leren de pols te voelen, maar ik heb hier met mijn opleiding geen budget voor. Dit kan ik de leerlingen dan ook gewoon uitleggen. Wel is het belangrijk om de leerlingen te waarderen voor hun inbreng in de situatie. Dus aan het einde van elke evaluatie bedank ik de leerlingen voor hun aandacht en inbreng. Ik waardeer het dat ze meedenken en zal hier de volgende keer zeker wat mee doen. Of wanneer het niet kan leg ik uit dat ik zeker wat met hun inbreng zou willen doen, maar dat het gewoon niet kan in verband met budget. Door dit op deze manier te benoemen benader ik de leerlingen op een volwassen manier. Over het algemeen waarderen ze dit en voelen ze zich hierdoor serieus genomen. Het gevolg hiervan is dat ze tijdens de volgende evaluatie weer opbouwende opmerkingen zullen maken omdat ze weten dat hier serieus mee omgegaan en gewaardeerd zal worden. Dit zorgt voor een hele aangename sfeer in jouw leslokaal.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker kaatje19

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 44
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie onderwijs

Rationalisme vs Empirisme in de filosofie

verschillende stromingen binnen de filosofie worden in dit artikel besproken.

Hoe kan de taal verloedering worden teruggedraaid?

Steeds meer mensen gebruiken te pas en te onpas scheldwoorden als kut, fuck, shit, klote in hun dagelijkse taalgebruik, hoe kan deze taal verloedering worden teruggedraaid?

Inleiding Staatsrecht Deel 1

Introductie van het Nederlandse Staatsrecht

Morele Ontwikkeling - Kohlberg

Morele Ontwikkeling - Kohlberg

Collectivisme versus individualisme

De verschillen tussen collectivistische en individualistische culturen worden besproken. De nadruk wordt in dit artikel gelegd op de verschillen in ideeën over onderwijs.

Het Godsbewijs van Alvin Plantinga

Het Godsbewijs van Alvin Plantinga uitgelegd

Leren

Wat is dé beste manier om te leren? In dit artikel probeer ik daar een antwoord op te geven

Thermiet

Thermiet is een mengsel van een metaalpoeder en een fijn verdeeld metaal oxide. Voorwaarde voor de reactie is dat het metaalpoeder minder edel is dan de metaaloxide

Basisontwikkeling: brede ontwikkeling

Basisontwikkeling: brede ontwikkeling

Weegt het te weinig?!

Op een pak koffie staat 500 gram, wegen wijst uit dat het maar 486 gram weegt! Wat nu?

De internationale organisaties doen te weinig tegen kinderarbeid

De internationale organisaties doen te weinig tegen kinderarbeid

Het My Lai bloedbad

In 1968 vond in My Lai een schandelijk bloedbad plaats

De kleutergroep

Hoe gaat het eraan toe in een kleutergroep?

De geschiedenis van de opleiding Bouwkunde door Rob Mankor

Dit is een artikel over de geschiedenis van de opleiding bouwkunde door Rob Mankor.

Een verhaal vertellen aan kinderen

Hoe maak je het vertellen van een verhaal aan kinderen tot een onvergetelijke ervaring

Voor- en vroegschoolse educatie

Wat is voor-en vroegschoolse educatie en hoe effectief is het?

Dualisme vs. Reductionisme in de filosofie

Uitleg van bepaalde filosofische stromingen

De criminologische theorie van moffit

In dit artikel wordt de theorie van Moffit besproken, met oog op criminaliteit

Invloed van concentratie reactant op de chemische kinetiek

Invloed van concentratie reactant op de chemische kinetiek.

Ouders en huiswerk

Welke rol kunnen ouders spelen bij het huiswerk van hun kind?

Geschiedenis Tijd van jagers en boeren

Samenvatting van geschiedenis over de tijd van de jagers en boeren.

Hoe schrijf je een goed artikel?

Tips voor het schrijven van een goed artikel

Samenvatting Hoofdstuk 3 uit Neuropsychologie, over de gevolgen van hersenbeschadiging B. van Cranenburgh

Samenvatting Hoofdstuk 3. Analyse van het probleem.

Autisme op de middelbare school

Tips voor medeleerlingen, docenten en mentoren

De goedkoopste keuken ontwerp je zelf met deze gratis 3D ontwerpsoftware

Op internet vind je allerlei kleurplaten op onderwerp gesorteerd. O.a. Disney, Pokemon, Cars, Dora, K3, Dieren, Bumba, Nijntje en nog veel meer!