De Koninklijke Marechausse


Publicatie datum:

De Koninlijke Marechausse is de politie van het leger. Maar ook veel burgers zijn al in aanraking geweest met de marechaussee....

Gesponsorde koppelingen

De militaire politie heeft een belangrijke taak, maar zijn daardoor niet altijd even populair bij de militairen. Wat wel duidelijk is is dat ze onmisbaar zijn in de krijgsmacht, daarom in dit artikel alle informatie die je moet en wilt weten over de marechaussee.

Vreemde eend in de bijt…

De Koninklijke Marechaussee vormt samen met de Koninklijke Landmacht, Koninklijke Luchtmacht en de Koninklijke Marine de Nederlandse Krijgsmacht. Een groot verschil echter is dat de marechaussee wel onder de verantwoordelijkheid van het Ministerie van Defensie valt, maar vanwege hun gevarieerde takenpakket ook onder het gezag van andere ministeries valt. En dan werken ze voornamelijk voor het Ministerie van Justitie. De marechaussee is dan ook een politieorganisatie die onder defensie valt.

Hun taak.

De marechaussee is een organisatie die bestaat uit ongeveer 6600 mensen. Dit zijn zowel burgers als militairen. De taken zijn erg veelzijdig en moeilijk te beschrijven. Het varieert namelijk van de bekende politietaken, recherchetaken tot objectbeveiliging en persoonsbeveiliging. Voor militairen staat de marechaussee voornamelijk als de militaire politie. Die politie kan je helpen wanneer je hulp nodig hebt, maar ook bekeuren wanneer je de wet overtreed. Om al deze verschillende taken te kunnen vervullen heeft de marechaussee verschillende eenheden die allemaal een eigen taak hebben. Een voorbeeld hiervan is het Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB). De BSB is een eenheid die erop getraind is om in een hoog geweldspectrum op te treden. Niet iedereen is dan ook geschikt om bij deze eenheid te werken. In het filmpje hieronder wordt een uitleg gegeven over de soort mensen die dit werk doen, wat het materieel is wat ze ter beschikking hebben en hoe ze te werk gaan.

Het contact met de burgers.

Toch heeft de marechaussee niet alleen een militaire taak. Bijna iedereen die via schiphol gevlogen heeft is in aanraking met de marechaussee gekomen. Het is namelijk ook hun taak om op luchthavens en in de zeehavens toezicht te houden op de grenscontrole. Dit betekend dus dat heel veel mensen die vanaf schiphol naar hun bestemming vertrekken gecontroleerd worden door de marechaussee. Dit valt ook onder hun taakgebied. Zo en zo vormt de marechaussee een groot beveiligingsdeel van de luchthaven Schiphol.

De eenheden.

De marechaussee is georganiseerd in een aantal onderdelen. Deze worden districten genoemd. Ze kennen de volgende districten:

-           Staf Commandant der Koninklijke Marechaussee
-           District West
-           District Zuid
-           District Noord-oost
-           District Schiphol
-           Landelijke- en Buitenlandse eenheden
-           Landelijk Opleidings- en Kenniscentrum Koninklijke Marechaussee

Ter afsluiting.

Als laatste is het interessant om te weten dat de marechaussee in 1814 opgericht is als politieorganisatie. Die organisatie kreeg een duidelijke opdracht. Namelijk: ‘ Er zal worden opgericht, een Korps der Marechaussee, bestemd om de orde te handhaven, de uitvoering der wetten te verzekeren en te waken voor de veiligheid der grenzen en grote wegen.’ De organisatie mag dan verschillende keren aangepast en veranderd zijn, maar deze opdracht is ook vandaag de dag nog steeds het bestaansrecht van de Koninklijke Marechaussee.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker kaatje19

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 44
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie onderwijs

Spreekbeurt Adolf Hitler, werkstuk Adolf Hitler

Alles over de geboorte en de ontwikkeling van Adolf Hitler, de man die de tweede wereldoorlog begon.

Tips voor docenten

Het wordt steeds moeilijker om goed en zelfverzekerd voor de klas te staan. In dit artikel worden tips gegeven en inzichten geprobeerd over te brengen.

Hunebedden

Informatie over hunebedden op 4 vwo niveau.

De zuurconstante pKa

De zuurconstante pKa

Het My Lai bloedbad

In 1968 vond in My Lai een schandelijk bloedbad plaats

Taalronde

Een taalronde is een taalwerkvorm waarbij spreken, luisteren, lezen en schrijven aan bod komen

Dromenvanger maken met kinderen

Waar komt de dromenvanger vandaan en wat is de betekenis ervan? Hoe kun je er op een eenvoudige manier eentje maken met kinderen?

Leertheoretische modellen als verklaring voor verslaving

In dit artikel worden leertheoretische modellen als verklaring voor verslaving uitgelegd

Het aangeboren taalvermogen

Het taalvermogen blijkt aangeboren te zijn. Het is een instinct en een mentaal orgaan.

Klinkers en medeklinkers

Wanneer is het een klinker en wanneer is het een medeklinker

Dissociatiegraad en pH

Dissociatiegraad en pH

Leren

Wat is dé beste manier om te leren? In dit artikel probeer ik daar een antwoord op te geven

De kleutergroep

Hoe gaat het eraan toe in een kleutergroep?

Principe van Monty Hall

Is het mogelijk de kansen van een spelquiz in jouw voordeel te beslissen met heel simpele wiskundige methoden? Ja, dat is goed mogelijk! Lees hier hoe u de grootste kans maakt op het winnen van de hoofdprijs (Reis, BMW, Keuken, etc.)

PDD-NOS in de klas

PDD-NOS is de afkorting van Pervasive Developmental Disorder, Not Otherwise Specified. PDD-NOS is een sociale informatieverwerkingsstoornis.

Langstudeerboete

Een betoog over de langstudeerboete in het onderwijs, wat de hbo en wo studenten moet overhalen, hun studie op tijd af te ronden.

Toerental boormachine berekenen

We doen deze proef om erachter te komen of opgegeven toerental van de boormachine inderdaad 2600 toeren per minuut is.

Debat en socratisch gesprek

In dit artikel wordt uitgelegd wat een debat en een socratisch gesprek inhoudt. Ook worden de verschillen en overeenkomsten uitgelegd.

Profielkeuze 3 Havo

Altijd al een goeie vraag geweest op de 3 Havo, wat voor profiel moet ik kiezen?!

Ben je hoogbegaafd als je iets goed kunt?

Wat moet je kunnen om als hoogbegaafd te worden betiteld?

Beginner voor de klas(4)….het lesplan.

In dit artikel geef ik een voorbeeld van een overzichtelijk lesplan die je heel goed kan gebruiken wanneer je les geeft.

Erasmus Universiteit Rotterdam

De Erasmus Universiteit Rotterdam

hoe werkt molrekenen, Mol en mmol

Leer op een makkelijke manier molrekenen, de basis van scheikunde!

Verbeter je les, gebruik de gespreksvorm

Wil je ook weten hoe jij je les leuk kan houden, door de lesstof op een afwisselende manier op de leerlingen over te brengen?

Activerende Directe Instructiemodel - doeltreffende spellingslessen geven

Doeltreffende spellingslessen geven?