De Koninklijke Marechausse


Publicatie datum:

De Koninlijke Marechausse is de politie van het leger. Maar ook veel burgers zijn al in aanraking geweest met de marechaussee....

Gesponsorde koppelingen

De militaire politie heeft een belangrijke taak, maar zijn daardoor niet altijd even populair bij de militairen. Wat wel duidelijk is is dat ze onmisbaar zijn in de krijgsmacht, daarom in dit artikel alle informatie die je moet en wilt weten over de marechaussee.

Vreemde eend in de bijt…

De Koninklijke Marechaussee vormt samen met de Koninklijke Landmacht, Koninklijke Luchtmacht en de Koninklijke Marine de Nederlandse Krijgsmacht. Een groot verschil echter is dat de marechaussee wel onder de verantwoordelijkheid van het Ministerie van Defensie valt, maar vanwege hun gevarieerde takenpakket ook onder het gezag van andere ministeries valt. En dan werken ze voornamelijk voor het Ministerie van Justitie. De marechaussee is dan ook een politieorganisatie die onder defensie valt.

Hun taak.

De marechaussee is een organisatie die bestaat uit ongeveer 6600 mensen. Dit zijn zowel burgers als militairen. De taken zijn erg veelzijdig en moeilijk te beschrijven. Het varieert namelijk van de bekende politietaken, recherchetaken tot objectbeveiliging en persoonsbeveiliging. Voor militairen staat de marechaussee voornamelijk als de militaire politie. Die politie kan je helpen wanneer je hulp nodig hebt, maar ook bekeuren wanneer je de wet overtreed. Om al deze verschillende taken te kunnen vervullen heeft de marechaussee verschillende eenheden die allemaal een eigen taak hebben. Een voorbeeld hiervan is het Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB). De BSB is een eenheid die erop getraind is om in een hoog geweldspectrum op te treden. Niet iedereen is dan ook geschikt om bij deze eenheid te werken. In het filmpje hieronder wordt een uitleg gegeven over de soort mensen die dit werk doen, wat het materieel is wat ze ter beschikking hebben en hoe ze te werk gaan.

Het contact met de burgers.

Toch heeft de marechaussee niet alleen een militaire taak. Bijna iedereen die via schiphol gevlogen heeft is in aanraking met de marechaussee gekomen. Het is namelijk ook hun taak om op luchthavens en in de zeehavens toezicht te houden op de grenscontrole. Dit betekend dus dat heel veel mensen die vanaf schiphol naar hun bestemming vertrekken gecontroleerd worden door de marechaussee. Dit valt ook onder hun taakgebied. Zo en zo vormt de marechaussee een groot beveiligingsdeel van de luchthaven Schiphol.

De eenheden.

De marechaussee is georganiseerd in een aantal onderdelen. Deze worden districten genoemd. Ze kennen de volgende districten:

-           Staf Commandant der Koninklijke Marechaussee
-           District West
-           District Zuid
-           District Noord-oost
-           District Schiphol
-           Landelijke- en Buitenlandse eenheden
-           Landelijk Opleidings- en Kenniscentrum Koninklijke Marechaussee

Ter afsluiting.

Als laatste is het interessant om te weten dat de marechaussee in 1814 opgericht is als politieorganisatie. Die organisatie kreeg een duidelijke opdracht. Namelijk: ‘ Er zal worden opgericht, een Korps der Marechaussee, bestemd om de orde te handhaven, de uitvoering der wetten te verzekeren en te waken voor de veiligheid der grenzen en grote wegen.’ De organisatie mag dan verschillende keren aangepast en veranderd zijn, maar deze opdracht is ook vandaag de dag nog steeds het bestaansrecht van de Koninklijke Marechaussee.


Foobie gebruiker kaatje19

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 44
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie onderwijs

Hoe herken je de verschillende intelligenties in je klas?

Meervoudige Intelligentie. Dit concept gaat er vanuit dat er meerdere intelligenties bestaan. Elk mens bezit acht intelligenties, maar deze intelligenties zijn niet alle acht even goed zichtbaar.

Asperger in de klas

De stoornis van Asperger is een aan soortgelijke autisme contactstoornis, welke oppervlakkig gezien niet direct opvalt.

Hoofdletters

Wanneer gebruik je een hoofdletter

Meidenvenijn, de Queen Bee en haar Wannabees

Hoe meidenvenijn in zijn werk gaat en tips over wat je er aan kunt doen

Wiskundige weetjes over Gulden Snede

Altijd al eens willen weten wat die Gulden Snede is? En waarom wiskundigen zo enthousiast zijn over deze verhouding? Kom daar zelf achter en ontdek zelf de mooie en magische verhoudingen in ons dagelijks leven.

Handelingsplan schrijven.

Hoe schrijf je een effectief handelingsplan?

Een verhaal vertellen aan kinderen

Hoe maak je het vertellen van een verhaal aan kinderen tot een onvergetelijke ervaring

Velcro is een merknaam en geen vertaling van klittenband in het engels.

Velcro is een engelse term voor klittenband. Dit is een merknaam en geen echte vertaling. Wat is de engelse vertaling voor klittenband?

Use Cases

Hulp bij het maken van Use cases.

Criteria voor goede communicatie

Bij het aanleren van communicatieve vaardigheden speelt op de achtergrond altijd de vraag: wat is nu eigenlijk goede communicatie?

Stress voor het eindexamen

Hoe je om moet gaan met stress tijdens het eindexamen.

Poldergemaal Balthasar van der Polweg - Delft

Een overzicht van informatie van het poldergemaal aan de Balthasar van der Polweg te Delft. Dit gemaal representateert een groot deel de Nederlandse gemalen.

Het aangeboren taalvermogen

Het taalvermogen blijkt aangeboren te zijn. Het is een instinct en een mentaal orgaan.

Waarom is voorlezen zo belangrijk voor uw kind?

Geef uw kind een voorsprong. Ontdek zelf de voordelen van lezen.

Trends en vernieuwingen op gebied van bewegingsonderwijs.

Trends en vernieuwingen op gebied van bewegingsonderwijs.

tips bij het leren voor een examen

waarom moeilijk leren als het ook makkelijk kan?

Principe van Monty Hall

Is het mogelijk de kansen van een spelquiz in jouw voordeel te beslissen met heel simpele wiskundige methoden? Ja, dat is goed mogelijk! Lees hier hoe u de grootste kans maakt op het winnen van de hoofdprijs (Reis, BMW, Keuken, etc.)

Een onderwijsassistent

Een onderwijsassistent assisteert de docent in een groep.

Alles over de wereldtaal Esperanto

Hoe is Esperanto ontstaan, wat is Esperanto en hoe staat het tegenwoordig met het Esperanto.

Basisontwikkeling: specifieke kennis en vaardigheden

Basisontwikkeling: specifieke kennis en vaardigheden

Profielkeuze na havo 3: Natuur en Techniek

Als je in klas 3 van het havo zit kom je voor een keuze te staan. De profielkeuze: Je moet uit 1 van de 4 profielen kiezen. Dit is weer een stapje verder ter voorbereiding op een mogelijke opleiding en later beroep.

Operationaliseren bij vragenlijst

In dit artikel wordt uitgelegd wat het operationaliseren van vragenlijsten inhoudt

Is de doos met knikkers van Anne Frank echt?

69 jaar na het overlijden van Anne Frank komt opeens de doos met knikkers van Anne Frank boven water, is de doos met knikkers van Anne Frank echt?

Hun hebben

Moet 'hun hebben' voortaan goedgerekend worden? En waardoor ontstaat deze fout eigenlijk?

De criminologische theorie van moffit

In dit artikel wordt de theorie van Moffit besproken, met oog op criminaliteit