De opkomst van de sociolecten


Publicatie datum:

Straattaal, kantoortaak, en andere

Gesponsorde koppelingen

Aight bro, yoyo, wa’un faal, en ga zo even door. Perfecte voorbeelden van straattaal, een van de meest gesproken sociolecten in Nederland. Maar wat zijn dat nu precies, sociolecten? En hoe zijn ze ontstaan en waarom zijn ze zo populair? We nemen je mee naar een stukje geschiedenis en ontwikkeling van deze opkomende talen.

Sociolecten zijn variaties op het Nederlands die gesproken worden door verschillende groepen mensen. Een heel bekend voorbeeld van een sociolect is dus straattaal. Straattaal is een mengtaal van woorden uit het Surinaams, Engels en nog een aantal meer talen met Nederlands als basis. De straattaal wordt meestal gesproken door jongeren met veelal buitenlandse afkomst. Straattaal is niet te verwarren met jongerentaal, dat is een heel ander sociolect.

 

De kantoortaal is een ander bekend Nederlands sociolect. Deze wordt veelal gebruikt door ambtenaren en politici. Het belangrijkste kenmerk van deze taal is het overmatige gebruik van moeilijke woorden waardoor meestal het verhaal erg moeilijk te volgen wordt, zelfs voor sprekers van het sociolect. Voor het ‘’gewone” volk is dit ook meestal moeilijk te begrijpen.

 

Je hebt ook nog het Poldernederlands. Dit is eigenlijk niet een apart sociolect maar meer een andere uitspraak van het normale Nederlands. Ze spreken dan de tweeklanken en lange klinkers heel anders uit. Ze laten dan de kaak zakken en doen hun mond ver open, waardoor bijvoorbeeld de klank ‘’ei’’ klinkt als ‘’aai’’. Veel wordt dit accent, want dat is het eigenlijk, gesproken door hoogopgeleiden die breken met het ABN, het Algemeen Beschaafd Nederlands.

 

Er zijn verschillende redenen voor het ontstaan van zo’n sociolect. De eerstgenoemde straattaal is waarschijnlijk ontstaan omdat de sprekers een eigen manier van converseren en communiceren wilden ontwikkelen. Ook kan het een manier zijn om het Nederlands te combineren met hun moedertaal of gewoon het Engels.  Imponeren en overtreffen is een mogelijke oorzaak bij het ontstaan van kantoortaal, waar mensen elkaar wilden overtreffen met hun moeilijke taalgebruik. Het Poldernederlands ontstond zo’n veertig jaar geleden toen mensen wilden breken met het ‘’normale’’ Nederlands.

 

De sociolecten zijn vooral erg populair omdat ze bereiken wat in de vorige alinea is beschreven. Alhoewel, veel mensen denken dat sprekers van sociolecten niet meer in staat zijn om goed Nederlands te spreken. Anderen denken terecht dat de meeste sprekers dit gewoon wel kunnen. Maar veel mensen vinden het gebruik van kantoortaal erg irritant omdat ze het vaak niet begrijpen.

 

Mijn eigen mening hierover is dat mensen zelf moeten weten of ze sociolecten spreken of niet, hetzelfde of ze een dialect willen spreken of niet. Als ze maar in staat zijn als het nodig is in correct Nederlands te spreken, want dat is nu eenmaal onze moedertaal die gesproken wordt in dit land. 

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 20
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie onderwijs

Meetfouten bij experimenten in sociale wetenschappen

In dit artikel wordt duidelijk welke meetfouten er bestaan bij experimenten in de sociale wetenschappen

Free Energy een droom, illusie of een vergeten werkelijkheid?

Free Energy een droom, illusie of een vergeten werkelijkheid?

Poldergemaal Balthasar van der Polweg - Delft

Een overzicht van informatie van het poldergemaal aan de Balthasar van der Polweg te Delft. Dit gemaal representateert een groot deel de Nederlandse gemalen.

De zuurconstante pKa

De zuurconstante pKa

Kindertekeningen (deel 2)

Ontwikkeling van de beeldende vermogens van het kind

De Koninklijke Landmacht

De Koninklijke Landmacht is het grootste krijgsmachtdeel van onze Nederlandse Krijgsmacht. In dit artikel alle feiten over de Koninklijke Landmacht.

Scholieren in Nederland minder gemotiveerd

Nederlandse scholieren hebben minder motivatie voor school dan leerlingen in het buitenland.

Gelderse Musical Opleidingen

Gelderse Musical Opleidingen, DE musicalschool van Gelderland

Monogamie/polygamie

De neurobiologische basis van monogamie

Cito toets-feiten en voorbereiding.

Uitleg over de achtergrond en feiten van de cito eindtoets en tips om kinderen hierop het beste voor te bereiden.

Toerental boormachine berekenen

We doen deze proef om erachter te komen of opgegeven toerental van de boormachine inderdaad 2600 toeren per minuut is.

Een verhaal vertellen aan kinderen

Hoe maak je het vertellen van een verhaal aan kinderen tot een onvergetelijke ervaring

Het My Lai bloedbad

In 1968 vond in My Lai een schandelijk bloedbad plaats

Langstudeerboete

Een betoog over de langstudeerboete in het onderwijs, wat de hbo en wo studenten moet overhalen, hun studie op tijd af te ronden.

Autisme op de middelbare school

Tips voor medeleerlingen, docenten en mentoren

Van basisschool naar voortgezet onderwijs

Welke school kiezen we? Hoe begeleid ik mijn kind goed?

Agressie bij kinderen

Hoe ontstaat stress bij kinderen, op welke wijze uiten zij dit in agressie en wat kunt u doen om uw kind te helpen?

Hoe maak ik een spreekbeurt

Handige informatie over het schrijven van een spreekbeurt

Wat is Kwalitatief marktonderzoek?

Kwalitatief marktonderzoek

Minder lesuitval, maar tegen welke prijs?

De zomervakantie wordt een week ingekort.

Jullie luisteren en ik vertel!

Frontaal lesgeven wordt ook wel de voordrachtvorm genoemd. De docent verteld en de leerlingen luisteren. Dit wordt meestal niet gewaardeerd door de leerlingen, maar waarom kan een docent er dan toch voor kiezen om op deze manier les te geven?

Voorbeeld van een impressionistische tekst

Deze tekst kan gebruikt worden als hulpmiddel voor het schrijven van een impressionistische tekst

Het trema. Of is het een umlaut...

Ja, wat is het eigenlijk? Een trema of een umlaut? Wat zijn de verschillen, wat de overeenkomsten? Hoe en wanneer worden en werden ze gebruikt? En kunnen we überhaupt wel zonder dit leesteken?

De Urbar (grondboek) van het klooster Wietmarschen

het grondboek van het klooster Wietmarschen bevat veel interessante informatie over gewone mensen uit de 15e en 16e eeuw

Speciaal Basis Onderwijs BSO

Wat is een BSO en voor wie is het geschikt