De opkomst van de sociolecten


Publicatie datum:

Straattaal, kantoortaak, en andere

Gesponsorde koppelingen

Aight bro, yoyo, wa’un faal, en ga zo even door. Perfecte voorbeelden van straattaal, een van de meest gesproken sociolecten in Nederland. Maar wat zijn dat nu precies, sociolecten? En hoe zijn ze ontstaan en waarom zijn ze zo populair? We nemen je mee naar een stukje geschiedenis en ontwikkeling van deze opkomende talen.

Sociolecten zijn variaties op het Nederlands die gesproken worden door verschillende groepen mensen. Een heel bekend voorbeeld van een sociolect is dus straattaal. Straattaal is een mengtaal van woorden uit het Surinaams, Engels en nog een aantal meer talen met Nederlands als basis. De straattaal wordt meestal gesproken door jongeren met veelal buitenlandse afkomst. Straattaal is niet te verwarren met jongerentaal, dat is een heel ander sociolect.

 

De kantoortaal is een ander bekend Nederlands sociolect. Deze wordt veelal gebruikt door ambtenaren en politici. Het belangrijkste kenmerk van deze taal is het overmatige gebruik van moeilijke woorden waardoor meestal het verhaal erg moeilijk te volgen wordt, zelfs voor sprekers van het sociolect. Voor het ‘’gewone” volk is dit ook meestal moeilijk te begrijpen.

 

Je hebt ook nog het Poldernederlands. Dit is eigenlijk niet een apart sociolect maar meer een andere uitspraak van het normale Nederlands. Ze spreken dan de tweeklanken en lange klinkers heel anders uit. Ze laten dan de kaak zakken en doen hun mond ver open, waardoor bijvoorbeeld de klank ‘’ei’’ klinkt als ‘’aai’’. Veel wordt dit accent, want dat is het eigenlijk, gesproken door hoogopgeleiden die breken met het ABN, het Algemeen Beschaafd Nederlands.

 

Er zijn verschillende redenen voor het ontstaan van zo’n sociolect. De eerstgenoemde straattaal is waarschijnlijk ontstaan omdat de sprekers een eigen manier van converseren en communiceren wilden ontwikkelen. Ook kan het een manier zijn om het Nederlands te combineren met hun moedertaal of gewoon het Engels.  Imponeren en overtreffen is een mogelijke oorzaak bij het ontstaan van kantoortaal, waar mensen elkaar wilden overtreffen met hun moeilijke taalgebruik. Het Poldernederlands ontstond zo’n veertig jaar geleden toen mensen wilden breken met het ‘’normale’’ Nederlands.

 

De sociolecten zijn vooral erg populair omdat ze bereiken wat in de vorige alinea is beschreven. Alhoewel, veel mensen denken dat sprekers van sociolecten niet meer in staat zijn om goed Nederlands te spreken. Anderen denken terecht dat de meeste sprekers dit gewoon wel kunnen. Maar veel mensen vinden het gebruik van kantoortaal erg irritant omdat ze het vaak niet begrijpen.

 

Mijn eigen mening hierover is dat mensen zelf moeten weten of ze sociolecten spreken of niet, hetzelfde of ze een dialect willen spreken of niet. Als ze maar in staat zijn als het nodig is in correct Nederlands te spreken, want dat is nu eenmaal onze moedertaal die gesproken wordt in dit land. 


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 20
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie onderwijs

Wat kan ik verwachten op de middelbare school?

Lees hier wat je moet weten VOOR je naar de middelbare school gaat!

dyslexie, geen paniek!

dyslexie en wat we er kunnen aan doen,

Kindertekeningen

Ontwikkeling van de beeldende vermogens van het kind

Help uw kind beter te lezen: Letters flitsen

Geef uw kind een goede leesstart. Naast school kunnen ouders veel betekenen voor snel leren lezen!

Roosevelt Academy in Middelburg

Roosevelt Academy, een Liberal Arts & Sciences college in Middelburg

Betoog: Er moeten meer dierenrechten en zwaardere straffen tegen dierenmishandeling en verwaarlozing van dieren komen!

Betoog met argumenten voor het tegengaan van dierenmishandeling

Tips voor presenteren in het onderwijs

Problemen met presenteren? Vind hier wat tips over hoe je een goede presentatie neerzet!

Cubacrisis

In het begin van de jaren '60 is de wereld op het nippertje ontsnapt aan een derde wereldoorlog. Hoe kon het zo ver komen? En hoe zijn we er aan ontsnapt?

Geschiedenis, dat moet levendig!

Gelukkig gaat het in geschiedenislessen niet alleen meer over jaartallen. Geschiedenisles moet actief en levendig zijn. Dat is niet alleen leuker, maar je onthoudt het ook veel beter.

De Koninklijke Marine

In dit artikel kom je te weten wat de taak van de marine is en welke eenheden bij de marine horen.

Hoe kan de taal verloedering worden teruggedraaid?

Steeds meer mensen gebruiken te pas en te onpas scheldwoorden als kut, fuck, shit, klote in hun dagelijkse taalgebruik, hoe kan deze taal verloedering worden teruggedraaid?

Profielkeuze na havo 3: Natuur en Gezondheid

Als je in klas 3 van het havo zit kom je voor een keuze te staan. De profielkeuze: Je moet uit 1 van de 4 profielen kiezen. Dit is weer een stapje verder ter voorbereiding op een mogelijke opleiding en later beroep.

Scholieren in Nederland minder gemotiveerd

Nederlandse scholieren hebben minder motivatie voor school dan leerlingen in het buitenland.

Jongeren in het verkeer

Uitleg over de consequenties van gevaarlijk rijden door jongeren.

meer efficiente PCR methode (polymerase-kettingreactie)

Een meer efficiente manier van het gebruiken van een PCR

Klinkers en medeklinkers

Wanneer is het een klinker en wanneer is het een medeklinker

Evolutie van marketing

De evolutie van marketing vanaf de jaren 1860 tot heden.

Educatieve rekenspelletjes, zelf maken!

Gemotiveerde kinderen leren beter en effectiever. Rekenspelletjes maken het rekenen leuk en zorgen voor de juiste motivatie!

10 minuten gesprekken

Informatie voor nieuwe ouders met kinderen die naar de basisschool gaan: Wat kun je van een 10 minuten gesprek verwachten?

Beginner voor de klas (2)....de kennismaking.

In het tweede artikel van deze serie praat ik over de onzekerheden en twijfels die je aan het begin van het schooljaar kan ervaren. Natuurlijk krijg je ook weer tips hoe je de eerste kennismaking met de klas goed voor kan bereiden.

Pagadder of sinjoor.

Een inwoner van Antwerpen noemen we een sinjoor. Maar zijn alle inwoners van Antwerpen wel echte sinjoren?

Spreekbeurt Adolf Hitler, werkstuk Adolf Hitler

Alles over de geboorte en de ontwikkeling van Adolf Hitler, de man die de tweede wereldoorlog begon.

Thermiet

Thermiet is een mengsel van een metaalpoeder en een fijn verdeeld metaal oxide. Voorwaarde voor de reactie is dat het metaalpoeder minder edel is dan de metaaloxide

Het trema. Of is het een umlaut...

Ja, wat is het eigenlijk? Een trema of een umlaut? Wat zijn de verschillen, wat de overeenkomsten? Hoe en wanneer worden en werden ze gebruikt? En kunnen we überhaupt wel zonder dit leesteken?

Kinderen op typles?

Alle kinderen zouden een typcursus moeten volgen.