Een passende studie kiezen


Publicatie datum:

Wat te doen bij het kiezen van jouw studie

Gesponsorde koppelingen

Het is nu wel bekend. Uit een onderzoek blijkt dat één op de drie vwo'ers de verkeerde studie hebben gekozen. Het is natuurlijk mogelijk dat studenten eens de verkeerde studie kiezen. Ze hebben veel interesses en het is niet op één kader te plaatsen of ze kregen een totaal verkeerd beeld van hun gekozen studie. Hoe komt het eigenlijk dat mensen de verkeerde studie kiezen?

Voorafgaand aan de studie moet je natuurlijk veel oriënteren. Daar komt het op neer. Je hebt veel interesses en je moet dus goed kijken op welk onderwerp je het meest geïnteresseerd bent. Het kan van alles zijn: klimaat(verandering), maatschappij, criminaliteit, opvoeding en gezondheid, politiek, nieuws, milieu enzovoort. Het kan natuurlijk voorkomen dat je zoveel interesses heb dat je niet weet hoe je ze in een kader moet plaatsen. Daar kun je jezelf op testen om te kijken waar je het meest bent geïnteresseerd. Er zijn Nederlandse en Engelse sites die je kunt raadplegen voor dit soort tests.

Studenten beginnen vooral aan een studie waarin ze een goede beeld hebben gekregen. Zo simpel is het dus niet. Mensen die afgehakt hebben met hun studie dachten dat die opleidingen meteen een goede functie opleveren in de arbeidsmarkt en sommige mensen denken ook of een opleiding meteen al een baan oplevert die heel goed betaalt. Het moet dus realistischer.

Er moet gezocht worden naar de opleiding die je het meest interesseert, eentje dat haalbaar is en ook die afgestemd is op je capaciteiten en vaardigheden. Motivatie speelt ook een rol bij het afhakken van een studie. Dit stemt dan vooral af van je interesse en van het beeld die je gekregen had voorafgaand aan de studie. Je mag natuurlijk open zijn voor suggesties van buitenaf, maar uiteindelijk moet je zelf beslissen wat je gaat doen. Je bent diegene die de opleiding gaat doen, dus je moet dan ook op je eigen gevoel afgaan. Niet alleen afgaan op je gevoel maar ook door voldoende informatie te verzamelen over opleidingen die voor jou interessant zijn kan je op jouw studie leiden.

Als je nog steeds niet weet wat je wil gaan doen, kun je ook even een jaartje iets anders doen. Je kunt dan naar voorlichtingsdagen en meelopdagen gaan. Zo heb je een beter beeld van een opleiding. Misschien dat je dan iets tegenkomt die jou interesseert. Ook vrijwilligerswerk of ergens werken zou je ook nog kunnen doen. Hiermee vergaar je nog meer kennis en ervaring vanuit een ander perspectief.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 56
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie onderwijs

Hoe creëer je wat rust in het leven van een brugklasser?

Vaak is het moeilijk voor een brugklasser om overzicht te bewaren in het begin van zijn tijd op de middelbare schooltijd.

Mens en machine

Mens machine ontwikkeling menszijn

Sociaal Pedagogische Hulpverlening

Weet jij eigenlijk niet zo goed wat de studie SPH inhoud, maar lijkt het je toch een leuke studie? Lees dan gauw verder voor een samenvatting van de opleiding geschreven door een student.

PDD-NOS in de klas

PDD-NOS is de afkorting van Pervasive Developmental Disorder, Not Otherwise Specified. PDD-NOS is een sociale informatieverwerkingsstoornis.

Profielkeuze na havo 3: Cultuur en Maatschappij

Als je in klas 3 van het havo zit kom je voor een keuze te staan. De profielkeuze: Je moet uit 1 van de 4 profielen kiezen. Dit is weer een stapje verder ter voorbereiding op een mogelijke opleiding en later beroep.

Leertheoretische modellen als verklaring voor verslaving

In dit artikel worden leertheoretische modellen als verklaring voor verslaving uitgelegd

meer efficiente PCR methode (polymerase-kettingreactie)

Een meer efficiente manier van het gebruiken van een PCR

Studiewijzer

Je leert het beste met een Studiewijzer.

Is de doos met knikkers van Anne Frank echt?

69 jaar na het overlijden van Anne Frank komt opeens de doos met knikkers van Anne Frank boven water, is de doos met knikkers van Anne Frank echt?

Veranderende sociaal-economische omstandigheden in het Romeinse Rijk - 2e/3e voor Christus ; Opkomst van populisme en Caesar

Rome, Romeinse Rijk, Caesar, Populisme, Republiek, Keizerrijk

Kinderen op typles?

Alle kinderen zouden een typcursus moeten volgen.

Theateroefeningen. 1: Frituurpannetje

Theateroefeningen voor basisonderwijs of thuis.

Julius Caesar

Informatie over het leven van Julius Caesar

Als je ADHD hebt

In het onderwijs krijg je met veel verschillende kinderen te maken. Maar hoe ga je dan om met kinderen die een stoornis als ADHD, PDD-NOS, ADD, NLD, autisme hebben

Studeren in deeltijd

Studeren in deeltijd kan op veel manieren

succesvolle voorbereiding van een toets: 6 tips om faalangst te voorkomen

Beter je examens voorbereiden, uitgelegd, 6 tips voor de perfecte voorbereiding!

Autisme op de middelbare school

Tips voor medeleerlingen, docenten en mentoren

THIMUN overleven

Artikel over wat THIMUN is en hoe het er aan toe gaat.

De werkwoorden in de Nederlandse taal

Uitleg van de werkwoorden in de Nederlandse taal

Examens zijn makkelijk!

Is de tijd daar gekomen dat er eindelijk examens gedaan moeten worden? Laat je dan goed inlichten hoe je het beste en snelste kan leren, want examens zijn makkelijk!

Hoe schrijf je een practicum verslag?

Richtlijnen voor een practicum verslag

De Urbar (grondboek) van het klooster Wietmarschen

het grondboek van het klooster Wietmarschen bevat veel interessante informatie over gewone mensen uit de 15e en 16e eeuw

Gezakt! En nu?

Wat te doen als je gezakt bent gezakt

English tenses (Engelse werkwoordstijden)

Uitleg van de vervoeging en toepassing van de Engelse werkwoordstijden.

Kindertekeningen (deel 2)

Ontwikkeling van de beeldende vermogens van het kind