Fotografie opleidingen HBO


Publicatie datum:

Een goede opleiding kiezen is niet makkelijk, ook niet voor fotografie, en zeker niet op HBO-niveau. Hier alle opleidingen duidelijk onder elkaar.

Gesponsorde koppelingen

Fotografie, een leuke hobby. Maar wat als je meer wilt dan een hobby, als je er je beroep van wilt maken? In Nederland zijn verschillende fotografie-opleidingen, maar welke HBO-opleiding past het beste bij jou?

Fotoacademie, Amsterdam

De fotoacademie, misschien wel de bekendste foto-opleiding van Nederland. Maar ook de duurste, omdat het een particuliere opleiding is loopt het collegegeld op tot 13.500 euro per jaar! En studiefinanciering zit er ook niet in, denk dus heel goed na voordat je aan deze opleiding begint. Als je de opleiding tot fotograaf wilt doen, kun je eerst de basisopleiding (2 maanden) doen of het instapjaar (1 jaar) om je goed voor te bereiden. Voor sommigen is het mogelijk om gelijk met de opleiding tot fotograaf te beginnen, deze opleiding duurt 3 jaar waarin je 2/3 dagen les hebt en verder nog veel uren in zelfstudie steekt.

Fotovakschool

Ook een goed bekend staande opleiding, ook deze is particulier, maar wel een stuk minder duur dan de fotoacademie. Het collegegeld is nog steeds hoog, zo'n 3400 euro per jaar, of 400 per maand. De fotovakschool biedt verschillende opleidingen aan, op HBO-niveau kun je kiezen uit Creative Photodesign (3 jaar), Fotografische vormgeving (2 jaar) en Toegepaste Fotografie & Beeldcommunicatie (4 jaar), TFB en FVG zijn hetzelfde, maar bij TFB wordt veel dieper ingegaan in de lesstof en je krijgt meer vakken. TFB volg je in Rotterdam, FVG kan in Amsterdam, Apeldoorn, Rotterdam en Venlo.

Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU)

De HKU is een kunstopleiding, Photography is een studierichting, een opleiding die 4 jaar duurt. HKU is niet particulier, dus het collegegeld is het wettelijk collegegeld, zo'n 1700 euro. Voordat je aan de opleiding kunt beginnen moet je een toelating doen, deze bestaat uit een vragenlijst en een aantal thuisopdrachten (bijvoorbeeld je leven in beeld brengen in een fotoserie van 10 foto's), hoe makkelijk je deze toelating haalt ligt natuurlijk aan het aantal studenten dat zich aanmeld voor de toelating.

Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten, Den Haag (KABK)

Op de KABK begin je met een basisjaar fotografie waarna je een 3-jarige vervolg opleiding doet in Redactionele Fotografie of Wervende Fotografie. In totaal duurt de studie dus 4 jaar. Het collegegeld is het wettelijk collegegeld, zo'n 1700 euro. Ook voor het KABK geldt een toelatingsprocedure. Je moet meedoen aan een meeloopochtend en ook moet je weer een aantal opdrachten maken die dan op het KABK worden besproken.

Rietveldacademie

De opleiding fotografie aan de Rietveldacademie duurt 3 jaar en kost evenveel als de HKU en KABK. Ook hier moet je eerst een toelating doen om te kijken of je genoeg talent in huis hebt. Je kunt ook een oriëntatie of vooropleiding volgen voordat je aan de opleiding begint.

Om echt te beslissen welke opleiding het beste bij jou past kun je natuurlijk toch het best de open dagen bezoeken.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie onderwijs

PDD-NOS in de klas

PDD-NOS is de afkorting van Pervasive Developmental Disorder, Not Otherwise Specified. PDD-NOS is een sociale informatieverwerkingsstoornis.

Cubacrisis

In het begin van de jaren '60 is de wereld op het nippertje ontsnapt aan een derde wereldoorlog. Hoe kon het zo ver komen? En hoe zijn we er aan ontsnapt?

Heeft Voorschoolse Educatie voor Peuters zin?

Onderzoek toont aan dat VVE geen effect heeft. Hoe nu verder??

Beginner voor de klas(4)….het lesplan.

In dit artikel geef ik een voorbeeld van een overzichtelijk lesplan die je heel goed kan gebruiken wanneer je les geeft.

Als je ADHD hebt

In het onderwijs krijg je met veel verschillende kinderen te maken. Maar hoe ga je dan om met kinderen die een stoornis als ADHD, PDD-NOS, ADD, NLD, autisme hebben

Waarom is voorlezen zo belangrijk voor uw kind?

Geef uw kind een voorsprong. Ontdek zelf de voordelen van lezen.

Criteria voor goede communicatie

Bij het aanleren van communicatieve vaardigheden speelt op de achtergrond altijd de vraag: wat is nu eigenlijk goede communicatie?

Hoe je het beste kunt leren voor een tentamen of examen!

Dit artikel geeft een aantal tips over hoe je je het beste kunt voorbereiden op een tentamen of examen.

Liberal Arts & Sciences

Wat in nou precies de opleiding Liberal Arts & Sciences.

Leren

Wat is dé beste manier om te leren? In dit artikel probeer ik daar een antwoord op te geven

Examens zijn makkelijk!

Is de tijd daar gekomen dat er eindelijk examens gedaan moeten worden? Laat je dan goed inlichten hoe je het beste en snelste kan leren, want examens zijn makkelijk!

Een vakleerkracht gymnastiek, is dat nodig?

Wat zijn de voor- en nadelen van een vakleerkracht bewegingsonderwijs?

Wiskundige weetjes over Gulden Snede

Altijd al eens willen weten wat die Gulden Snede is? En waarom wiskundigen zo enthousiast zijn over deze verhouding? Kom daar zelf achter en ontdek zelf de mooie en magische verhoudingen in ons dagelijks leven.

Redoxreactie

wat is een redoxreactie en waar wordt deze gebruikt

Scholieren in Nederland minder gemotiveerd

Nederlandse scholieren hebben minder motivatie voor school dan leerlingen in het buitenland.

8-S Model

De opbouw van het 8-S model, ook wel 7-S model genoemd.

Help uw kind beter te lezen: Letters flitsen

Geef uw kind een goede leesstart. Naast school kunnen ouders veel betekenen voor snel leren lezen!

Mens en machine

Mens machine ontwikkeling menszijn

Tolerantie in de Gouden Eeuw

Tolerantie in de Gouden Eeuw, kunst en wetenschap

Leerkracht: Omgaan met lastige ouders

Hoe ga je om met ouders die lastig gedrag vertonen?

Zelfhypnose en het nut er van

Het bewust in soort trace, hypnotische staat komen

Tafeltjes Oefenen

Een stukje waarin we laten zien hoe je spelenderwijs de tafels kunt leren.

Is de doos met knikkers van Anne Frank echt?

69 jaar na het overlijden van Anne Frank komt opeens de doos met knikkers van Anne Frank boven water, is de doos met knikkers van Anne Frank echt?

Verbeter je les, gebruik de gespreksvorm

Wil je ook weten hoe jij je les leuk kan houden, door de lesstof op een afwisselende manier op de leerlingen over te brengen?

Invloed van concentratie reactant op de chemische kinetiek

Invloed van concentratie reactant op de chemische kinetiek.