Help, een werkstuk!


Publicatie datum:

Hoe maak je op een zo effectief moeglijke wijze een werkstuk.

Gesponsorde koppelingen

Bij veel studies, maar ook gewoon op de middelbare school, moeten werkstukken worden gemaakt. Werkstukken of scripties of presentaties of welk woord ook maar wordt gebruikt. Voor nogal wat mensen een lastige zaak, ondanks dat men er op de basisscholen al ervaring mee heeft opgedaan. Een van de oorzaken is het feit dat men er in verdrinkt, men weet geen handvatten aan te brengen om de zaak goed aan te pakken. Toch zijn er wel een paar te noemen.

In de eerste plaats is het erg belangrijk om precies te weten wat er verwacht wordt. Hoeveel bladzijden bijvoorbeeld dient een werkstuk te bevatten. Hoe vaak niet wordt een kloek werkstuk ingeleverd van misschien wel dertig pagina’s, terwijl er een minimum aantal van vier vereist was. Waarom zo veel gedaan, terwijl net niet hoeft en doorgaans ook niet wordt beloond.

In de tweede plaats is het erg belangrijk precies te bepalen waar over het werkstuk zal gaan. Kies een onderwerp dat je ligt of als er verplichte onderwerpen zijn, datgene dat je het meest aanspreekt of waarvan je weet dat er veel informatie over is te vinden. Ga vervolgens nog dat onderwerp verdelen in zoveel mogelijk deelonderwerpen en kies een deelonderwerp. En ben je in staat ook daar weer een onderverdeling in te maken en een keuze in te maken, doe dat dan. Probeer te schrijven over een zo “klein” mogelijk onderwerp, of zoals dat ook wel wordt genoemd, maak een zo gericht mogelijke onderzoeksvraag over een zo beperkt mogelijk onderwerp. Voorbeeld: je kunt over Napoleon schrijven, maar dat wordt een algemeen verhaal want er is zoveel te vertellen. Je kunt over de val van Napoleon schrijven, ook daar is heel wat over te vertellen. Je kunt ook de Slag bij Waterloo uitdiepen, dan wordt het al een stuk beter en veel interessanter. En helemaal als je het beslissende uur van die dag er uit zou pakken en dat tot hoofdonderwerp zou hebben.

Natuurlijk moet je bij het inperken van je onderwerp wel steeds in de gaten houden dat er genoeg informatie over te vinden is. Je kunt niet schrijven over iets waar weinig over te vinden is.                                                                                                   Heb je eenmaal een concreet onderwerp, dan  zoekt het ook gemakkelijker. Want je hoeft niet meer hele boeken of artikelen door te spitten, maar je kunt je steeds richten op dat kleine stukje waar jij over schrijft. Je kunt een boek over Napoleon nemen, maar je beperken tot de Slag om Waterloo. Dat scheelt zoekwerk, dat scheelt tijd.

In de derde plaats: probeer de regel toe te passen dat je veel vertelt over weinig. Bij punt twee is daarvan al een voorbeeld gegeven. Een werkstuk dat heel algemeen iets vertelt over iets waar iedereen in het algemeen al iets over weet, spreekt weinig tot de verbeelding. Maar een werkstuk dat je meeneemt naar de details van een onderwerp, daar uitgebreid over vertelt, is veel interessanter. Zo zal een werkstuk over de Tweede Wereldoorlog weinig tot de verbeelding spreken. Ga je echter vertellen over het weinig bekende bombardement op Nijmegen, dan wekt dat meer interesse.

Hou je tenslotte aan de gestelde regels voor het werkstuk. Doorgaans krijg je een “wensenlijstje” waar je werkstuk aan moet voldoen. Bijvoorbeeld: een duidelijk voorblad, een inleiding, een bepaalde opbouw, een conclusie, een bronvermelding. Doorgaans zijn ook met deze onderdelen punten te verdienen die het eindcijfer van je werkstuk bepalen. Het is dus dom om daar niet op te letten.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 22
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie onderwijs

Speciaal Basis Onderwijs BSO

Wat is een BSO en voor wie is het geschikt

Het geven van een theaterles voor de onderbouw (basisschool)

Idee over hoe een theaterles in elkaar zit

Trends en vernieuwingen op gebied van bewegingsonderwijs.

Trends en vernieuwingen op gebied van bewegingsonderwijs.

10 minuten gesprekken

Informatie voor nieuwe ouders met kinderen die naar de basisschool gaan: Wat kun je van een 10 minuten gesprek verwachten?

Langstudeerboete

Een betoog over de langstudeerboete in het onderwijs, wat de hbo en wo studenten moet overhalen, hun studie op tijd af te ronden.

Evolutie van marketing

De evolutie van marketing vanaf de jaren 1860 tot heden.

Leertheoretische modellen als verklaring voor verslaving

In dit artikel worden leertheoretische modellen als verklaring voor verslaving uitgelegd

Hoogbegaafdheid - kenmerken

In dit artikel overlopen we de specifieke kenmerken van hoogbegaafdheid. Is alles te vatten in een IQ?

Hunebedden

Informatie over hunebedden op 4 vwo niveau.

Een opleiding kiezen na de middelbare school

Van passie naar beroep

Jongeren in het verkeer

Uitleg over de consequenties van gevaarlijk rijden door jongeren.

Dualisme vs. Reductionisme in de filosofie

Uitleg van bepaalde filosofische stromingen

Verbeter je les, gebruik de opdrachtvorm!

Wil jij je les afwisselend houden? Wissel de verschillende werkvormen dan af. In dit artikel geef ik hier meer tips over.

Atoombouw

Uitleg over atoombouw en begrippen daaromheen

Ontwikkelingsgericht onderwijs met de 4 b's

betrokkenheid, betekenisvol, bedoelingen en bemiddelen in het onderwijs

Inleiding Staatsrecht Deel 1

Introductie van het Nederlandse Staatsrecht

Use Cases

Hulp bij het maken van Use cases.

De zuurconstante pKa

De zuurconstante pKa

Werking van zeep

Uitleg werking van zeep

MBO-HBO Games maken

Hier leest u de kern van de vakopleidingen voor games in Nederland

Dissociatiegraad en pH

Dissociatiegraad en pH

PDD-NOS in de klas

PDD-NOS is de afkorting van Pervasive Developmental Disorder, Not Otherwise Specified. PDD-NOS is een sociale informatieverwerkingsstoornis.

Studeren in Zweden

Studeren in Zweden als Nederlandse student heeft zo z’n voordelen, maar is soms ook erg ingewikkeld!

Hoe een onderzoeksinterview voorbereiden en houden?

Een onderzoeksinterview is een geschikte onderzoeksmethode als u op zoek bent naar genuanceerde, kwalitatieve informatie en verwacht dat respondenten moeite hebben met het invullen van een vragenlijst, bijvoorbeeld omdat ze de Nederlandse taal niet goed beheersen of omdat het een ingewikkeld thema betreft.

Basisontwikkeling: basiskenmerken

Basisontwikkeling: basiskenmerken