Een opleiding kiezen na de middelbare school


Publicatie datum:

Van passie naar beroep

Gesponsorde koppelingen

Het duurt niet lang meer en dan heb je als het goed is je diploma op zak, en dan? Meestal moet je de keuze voor een studie midden in je pubertijd maken, een periode waarin je hele leven al veranderd en waar vaak veel onzekerheid bij komt kijken. Niet zo handig dus.

Bovendien zijn er verschillende mensen in je omgeving die er wel een mening over hebben, je ouders, oudere broers of zussen, vrienden. Of je er wel of geen geld mee kan verdienen. Eigenlijk is die mening van anderen niet belangrijk, het gaat erom wat JIJ wil, het is jouw leven. Als je een opleiding kiest die niet bij je past zal je daar uiteindelijk niet gelukkig van worden en er vroeg of laat mee stoppen. Dat betekent niet dat je nu goed MOET kiezen en dat er geen weg terug is. Van elke opleiding die je kiest zal je iets waardevols leren, ook al is het misschien dat een bepaald beroep niets voor jou is.

 

Een aantal punten die je kunnen helpen bij je keuze:

-          Wat vind je het leukst om te doen? Wat is je passie? Ben je het liefst met je computers bezig? Ga de ICT in. Of vindt je het super om brommers uit elkaar te halen? Misschien is automonteur iets. Zit je het liefst op Facebook of MSN? Een opleiding in de communicatie of PR is dan misschien wat voor jou. Vind je het leuk om mensen te helpen of teksten te schrijven? Denk aan een opleiding tot psycholoog of journalist. Bij elke passie kan je wel een opleiding bedenken.

-          Wat wilde je vroeger worden? Had je vroeger hobby’s die nu op de achtergrond zijn geraakt? Denk aan tekenen, schilderen, schrijven?

-          Er zijn verschillende beroepskeuzetests op internet te vinden, waarmee je snel te weten komt wat voor soort baan bij jou zou passen. bijv http://keuzetest.carrieretijger.nl/

-          Ga naar voorlichtingsdagen en praat met studenten die de opleiding doen. Proef de sfeer. Voel je je er thuis?

-          Laat je niet afschrikken door de werkloosheidcijfers van de beroepsgroep. Tegen de tijd dat je klaar bent is toch alles weer anders.

-          Bedenk of je met je handen wil werken of met je hoofd. Met een universitaire opleiding kom je uiteindelijk terecht in het management van een bedrijf of op de universiteit. Heb je bijvoorbeeld je VWO diploma en wil je onderzoek doen, dan kan het toch handiger zijn om een HBO opleiding (Hoger Laboratorium Onderwijs) te kiezen. Wil je dan alsnog promoveren dan is dat vaak ook mogelijk met je HLO diploma.

-          Bedenk ook dat er op dit moment flink bezuinigd wordt op het onderwijs en studenten zelf hun Masterfase moeten gaan betalen. Aangezien HBO studenten wel de volledige 4 jaar een basisbeurs krijgen, kan dat heel veel geld schelen.

-          Als je ouders je studie willen betalen, maar ze zijn het niet eens met je studiekeuze, bedenk dan of je echt afhankelijk van je ouders wilt zijn. Het is misschien ook mogelijk om met de basisbeurs voor uitwonenden en een bijbaantje op jezelf te gaan wonen.

-          Je staat nog aan het begin van je carrière en je interesses en passies zullen nog veranderen. Dat is niet erg. Vaak kan je de dingen die je in je eerste opleiding of baan geleerd hebt later weer gebruiken in een andere carrière.


Foobie gebruiker DutchLight

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 14
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie onderwijs

Basisontwikkeling: basiskenmerken

Basisontwikkeling: basiskenmerken

De rollen van spel en geslacht in ontwikkeling bij kinderen

Dit artikel heeft geen beschrijving.

Wiskunde functies en grafieken (HAVO)

Dit artikel geeft een beknopte samenvatting van alle wiskunde examenstof op HAVO niveau wat betreft functies en grafieken

Voorlezen goed voor de ontwikkeling

voorlezen voor kinderen van alle leeftijden

Leertheoretische modellen als verklaring voor verslaving

In dit artikel worden leertheoretische modellen als verklaring voor verslaving uitgelegd

10 tips om succesvol een schriftelijke studie/ cursus af te ronden

Een schriftelijke studie of cursus hangt af van je motivatie, planning en doorzettingsvermogen. 10 tips om je op weg te helpen.

dyslexie, geen paniek!

dyslexie en wat we er kunnen aan doen,

Vind alle examens met alle antwoorden op www.examenblad.nl

Op www.examenblad.nl vindt je alle examens en antwoorden, van de laatste 10 jaar, van het vwo, de havo, het vmbo tl, het vmbo gl, het vmbo kb en het vmbo bb.

Inleiding Staatsrecht Deel 1

Introductie van het Nederlandse Staatsrecht

Debat en socratisch gesprek

In dit artikel wordt uitgelegd wat een debat en een socratisch gesprek inhoudt. Ook worden de verschillen en overeenkomsten uitgelegd.

Evolutie van marketing

De evolutie van marketing vanaf de jaren 1860 tot heden.

10 minuten gesprekken

Informatie voor nieuwe ouders met kinderen die naar de basisschool gaan: Wat kun je van een 10 minuten gesprek verwachten?

Kleuterleidster weer in opleiding?

Zijn afgestudeerde pabo-studenten bevoegd om kleuters op de juiste manier te leiden? Of moeten we weer terugtreden naar de Klossers?

De zuurconstante pKa

De zuurconstante pKa

Cubacrisis

In het begin van de jaren '60 is de wereld op het nippertje ontsnapt aan een derde wereldoorlog. Hoe kon het zo ver komen? En hoe zijn we er aan ontsnapt?

Hoe schrijf je een goed artikel?

Tips voor het schrijven van een goed artikel

SBO, iets voor u?

Wat het SBO u zoal te bieden heeft.

De Creatie van het mondige kind (Ido Weijers)

Een heldere samenvatting van de ontwikkeling van de pedagogiek.

Geschiedenis, dat moet levendig!

Gelukkig gaat het in geschiedenislessen niet alleen meer over jaartallen. Geschiedenisles moet actief en levendig zijn. Dat is niet alleen leuker, maar je onthoudt het ook veel beter.

Asperger in de klas

De stoornis van Asperger is een aan soortgelijke autisme contactstoornis, welke oppervlakkig gezien niet direct opvalt.

Educatieve rekenspelletjes, zelf maken!

Gemotiveerde kinderen leren beter en effectiever. Rekenspelletjes maken het rekenen leuk en zorgen voor de juiste motivatie!

Maatschappelijk Werk en Dienstverlening

Een informatief artikel over de HBO opleiding Maatschappelijk werk en Dienstverlening

Trends en vernieuwingen op gebied van bewegingsonderwijs.

Trends en vernieuwingen op gebied van bewegingsonderwijs.

succesvolle voorbereiding van een toets: 6 tips om faalangst te voorkomen

Beter je examens voorbereiden, uitgelegd, 6 tips voor de perfecte voorbereiding!

Orde houden in de klas - Hoe pak je dit aan?

Kinderen zijn altijd op zoek naar grenzen. Regels zijn daarom belangrijk voor een kind, omdat dit structuur biedt en een veilig gevoel geeft.