Een opleiding kiezen na de middelbare school


Publicatie datum:

Van passie naar beroep

Gesponsorde koppelingen

Het duurt niet lang meer en dan heb je als het goed is je diploma op zak, en dan? Meestal moet je de keuze voor een studie midden in je pubertijd maken, een periode waarin je hele leven al veranderd en waar vaak veel onzekerheid bij komt kijken. Niet zo handig dus.

Bovendien zijn er verschillende mensen in je omgeving die er wel een mening over hebben, je ouders, oudere broers of zussen, vrienden. Of je er wel of geen geld mee kan verdienen. Eigenlijk is die mening van anderen niet belangrijk, het gaat erom wat JIJ wil, het is jouw leven. Als je een opleiding kiest die niet bij je past zal je daar uiteindelijk niet gelukkig van worden en er vroeg of laat mee stoppen. Dat betekent niet dat je nu goed MOET kiezen en dat er geen weg terug is. Van elke opleiding die je kiest zal je iets waardevols leren, ook al is het misschien dat een bepaald beroep niets voor jou is.

 

Een aantal punten die je kunnen helpen bij je keuze:

-          Wat vind je het leukst om te doen? Wat is je passie? Ben je het liefst met je computers bezig? Ga de ICT in. Of vindt je het super om brommers uit elkaar te halen? Misschien is automonteur iets. Zit je het liefst op Facebook of MSN? Een opleiding in de communicatie of PR is dan misschien wat voor jou. Vind je het leuk om mensen te helpen of teksten te schrijven? Denk aan een opleiding tot psycholoog of journalist. Bij elke passie kan je wel een opleiding bedenken.

-          Wat wilde je vroeger worden? Had je vroeger hobby’s die nu op de achtergrond zijn geraakt? Denk aan tekenen, schilderen, schrijven?

-          Er zijn verschillende beroepskeuzetests op internet te vinden, waarmee je snel te weten komt wat voor soort baan bij jou zou passen. bijv http://keuzetest.carrieretijger.nl/

-          Ga naar voorlichtingsdagen en praat met studenten die de opleiding doen. Proef de sfeer. Voel je je er thuis?

-          Laat je niet afschrikken door de werkloosheidcijfers van de beroepsgroep. Tegen de tijd dat je klaar bent is toch alles weer anders.

-          Bedenk of je met je handen wil werken of met je hoofd. Met een universitaire opleiding kom je uiteindelijk terecht in het management van een bedrijf of op de universiteit. Heb je bijvoorbeeld je VWO diploma en wil je onderzoek doen, dan kan het toch handiger zijn om een HBO opleiding (Hoger Laboratorium Onderwijs) te kiezen. Wil je dan alsnog promoveren dan is dat vaak ook mogelijk met je HLO diploma.

-          Bedenk ook dat er op dit moment flink bezuinigd wordt op het onderwijs en studenten zelf hun Masterfase moeten gaan betalen. Aangezien HBO studenten wel de volledige 4 jaar een basisbeurs krijgen, kan dat heel veel geld schelen.

-          Als je ouders je studie willen betalen, maar ze zijn het niet eens met je studiekeuze, bedenk dan of je echt afhankelijk van je ouders wilt zijn. Het is misschien ook mogelijk om met de basisbeurs voor uitwonenden en een bijbaantje op jezelf te gaan wonen.

-          Je staat nog aan het begin van je carrière en je interesses en passies zullen nog veranderen. Dat is niet erg. Vaak kan je de dingen die je in je eerste opleiding of baan geleerd hebt later weer gebruiken in een andere carrière.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker DutchLight

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 14
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie onderwijs

Geschiedenis van opvoeding en onderwijs

een samenvatting van het boek 'vijf eeuwen opvoeden in nederland'.

Eerst een boete nu geen stufi

Halbe Zijlstra (VVD) wil dat de studenten die een masterstudie volgen op de HBO of WO geen studiefinanciering meer krijgen. Zijn motie aan de Tweede Kamer is de basisbeurs vervangen door een sociaal leenstelsel.

Het ontwerp en de uitvoer van experimenten in sociale wetenschappen

In dit artikel wordt uitgelegd welke soorten experimenten men kent en hoe deze worden uitgevoerd

Een onderwijsassistent

Een onderwijsassistent assisteert de docent in een groep.

Universiteitsbibliotheek Binnenstad Utrecht

Een kort artikel over de Universiteitsbibliotheek in de binnenstad van Utrecht.

Leren is leuk!?

Superleren, een methode om in een korte tijd een grote hoeveelheid moeiteloos te leren.

Mens en machine

Mens machine ontwikkeling menszijn

tips bij het leren voor een examen

waarom moeilijk leren als het ook makkelijk kan?

Studeren in deeltijd

Studeren in deeltijd kan op veel manieren

Lassenprocessen

Verschillende soorten lassen en lasprocessen

Hoe een onderzoeksinterview voorbereiden en houden?

Een onderzoeksinterview is een geschikte onderzoeksmethode als u op zoek bent naar genuanceerde, kwalitatieve informatie en verwacht dat respondenten moeite hebben met het invullen van een vragenlijst, bijvoorbeeld omdat ze de Nederlandse taal niet goed beheersen of omdat het een ingewikkeld thema betreft.

Hoekse en Kabeljauwse twisten

De Hoekse en Kabeljauwse twisten rond 1350-1400

Thermiet

Thermiet is een mengsel van een metaalpoeder en een fijn verdeeld metaal oxide. Voorwaarde voor de reactie is dat het metaalpoeder minder edel is dan de metaaloxide

Atoombouw

Uitleg over atoombouw en begrippen daaromheen

Toerental boormachine berekenen

We doen deze proef om erachter te komen of opgegeven toerental van de boormachine inderdaad 2600 toeren per minuut is.

Taalronde

Een taalronde is een taalwerkvorm waarbij spreken, luisteren, lezen en schrijven aan bod komen

Het CITO-LOVS

Wat is het CITO-LOVS en wat kan het U vertellen over Uw kind op de basisschool?

Erasmus Universiteit Rotterdam

De Erasmus Universiteit Rotterdam

Leertheoretische modellen als verklaring voor verslaving

In dit artikel worden leertheoretische modellen als verklaring voor verslaving uitgelegd

De humanistische benadering

In dit artikel worden de kernideeën en theorieën van de humanistische benadering in de psychologie gegeven

De Koninklijke Marechausse

De Koninlijke Marechausse is de politie van het leger. Maar ook veel burgers zijn al in aanraking geweest met de marechaussee....

Digitale schoolborden

In veel klaslokalen duiken digitale schoolborden op. Wat zijn dit nou eigenlijk? Hoe werkt het? Wat zijn de voordelen en de mogelijkheden?

Studeren met de nieuwe wetgeving

studeren en de wetgeving en besluiten van de overheid

Profielkeuze 3 Havo

Altijd al een goeie vraag geweest op de 3 Havo, wat voor profiel moet ik kiezen?!

Hunebedden

Informatie over hunebedden op 4 vwo niveau.