Het Proces van Neurenberg


Publicatie datum:

De gebeurtenissen tijdens Het Proces van Neurenberg beschreven.

Gesponsorde koppelingen

Het Proces van Neurenberg was een proces in het stadje Neurenberg tegen tweeëntwintig belangrijke nazi’s. Zij stonden terecht omdat ze in de Tweede Wereldoorlog samen met veel andere nazi’s verantwoordelijk zijn voor de dood van onder andere zes miljoen Joden. De Holocaust mag niet vergeten worden om te voorkomen dat het nog een keer gebeurd. Maar wat is er nou precies gebeurd tijdens het Proces van Neurenberg?

Het Proces van Neurenberg werd geleid door vier geallieerden landen: Frankrijk, de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie en het Verenigd Koninkrijk. Alle andere geallieerden landen stuurden waarnemers. Het Proces begon op 20 oktober in 1945 en duurde ruim een jaar. Dit proces werd door de vier geallieerden landen gebaseerd op de Verklaring van Moskou. Die was ondertekend door de ministers van buitenlandse zaken van de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie en het Verenigd Koninkrijk. Hierin stond dat alle oorlogsmisdadigers van Duitsland, Japan en Italië gestraft zouden worden.
 
Onder de tweeëntwintig aangeklaagde nazi’s zaten een aantal grote oorlogsmisdadigers, zoals Hermann Göring, de plaatsvervanger van Hitler. Göring werd gezien als de bedenker van de Rijksdagbrand. Velen dachten dat Göring het Duitse Rijksdaggebouw heeft laten aansteken en daar een communist voor heeft laten oppakken, zodat er een reden was om over heel Duitsland communisten op te pakken. Die werden in door Göring opgerichte tuchtkampen gestopt. Göring pleegde tijdens de processen zelfmoord in zijn cel.

Arthur Seyss-Inquart, ook een van de veroordeelden bij het Proces van Neurenberg, was rijkscommissaris van het door Duitsland bezette Nederland. Eerst probeerde hij Nederland met zachte hand te winnen voor het nationaalsocialisme, maar toen dat niet werkte trad hij steeds harder op tegen het Nederlandse verzet. Hij is verantwoordelijk voor de deportatie van meer dan honderdduizend Joden naar de concentratie- en vernietigingskampen. Hoewel hij wist van de Jodenvervolging, beweerde hij tijdens het Proces van Neurenberg anders. Hij zei dat als hij had geweten van de deportatie van Joden dat hij het absoluut had tegengehouden. Hij werd ter dood veroordeeld.

Albert Speer was ook aangeklaagd door de geallieerden. Speer was een van de machtigste mannen in Nazi-Duitsland. Speer werd door Hitler tot rijksminister voor Bewapening en Munitie. Speer reorganiseerde de productie van wapens en munitie in Duitsland en wist zo in 1944 de productie te verviervoudigen ten opzichte van 1942. Veel historici beweren dat dankzij Speer de oorlog een jaar langer had geduurd dan had gehoeven. Speer werd veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf. Van de tweeëntwintig veroordeelde nazi’s was Speer de enige die schuld bekend had.

Van de tweeëntwintig zijn er twee die zelfmoord hebben gepleegd tijdens de processen van Neurenberg. Vier zijn er vrijgesproken van de aanklachten. De rest is ter dood veroordeeld of heeft een gevangenisstraf gekregen. Ook enkele organisaties zijn aangeklaagd en veroordeeld. Adolf Hitler had al voor de processen zelfmoord gepleegd in Berlijn. Heinrich Himmler en Joseph Goebbels hebben ook zelfmoord gepleegd. Adolf Eichmann, een van de verantwoordelijken voor de Holocaust, was gevlucht naar Argentinië, maar is in 1962 alsnog ter dood veroordeeld.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 20
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie onderwijs

tips bij het leren voor een examen

waarom moeilijk leren als het ook makkelijk kan?

Beginner voor de klas(4)….het lesplan.

In dit artikel geef ik een voorbeeld van een overzichtelijk lesplan die je heel goed kan gebruiken wanneer je les geeft.

Het effect van kinderopvang op de ontwikkeling van geslachtsrol en geslachtsstereotypes

Dit artikel heeft geen beschrijving.

8-S Model

De opbouw van het 8-S model, ook wel 7-S model genoemd.

Zelfhypnose en het nut er van

Het bewust in soort trace, hypnotische staat komen

Een vakleerkracht gymnastiek, is dat nodig?

Wat zijn de voor- en nadelen van een vakleerkracht bewegingsonderwijs?

10 minuten gesprekken

Informatie voor nieuwe ouders met kinderen die naar de basisschool gaan: Wat kun je van een 10 minuten gesprek verwachten?

De empirische cyclus bij wetenschappelijk onderzoek

Dit artikel geeft de stappen weer die men doorloopt wanneer men wetenschappelijk onderzoek doet. Deze stappen zijn weergegeven in een cyclische vorm

Morele Ontwikkeling - Kohlberg

Morele Ontwikkeling - Kohlberg

Profielkeuze na havo 3: Cultuur en Maatschappij

Als je in klas 3 van het havo zit kom je voor een keuze te staan. De profielkeuze: Je moet uit 1 van de 4 profielen kiezen. Dit is weer een stapje verder ter voorbereiding op een mogelijke opleiding en later beroep.

Orde houden in de klas - Hoe pak je dit aan?

Kinderen zijn altijd op zoek naar grenzen. Regels zijn daarom belangrijk voor een kind, omdat dit structuur biedt en een veilig gevoel geeft.

Operationaliseren bij vragenlijst

In dit artikel wordt uitgelegd wat het operationaliseren van vragenlijsten inhoudt

Debat en socratisch gesprek

In dit artikel wordt uitgelegd wat een debat en een socratisch gesprek inhoudt. Ook worden de verschillen en overeenkomsten uitgelegd.

Weegt het te weinig?!

Op een pak koffie staat 500 gram, wegen wijst uit dat het maar 486 gram weegt! Wat nu?

Met een -d of met een -t ?

De juiste schrijfwijze van een werkwoord

Hoe kun je goed scoren bij de Citotoets Eindtoets Basisonderwijs?

Er wordt steeds meer waarde toegekend aan een hoge score bij de eindtoets van het Basisonderwijs. Hoe kun je goed scoren bij de Eindtoets Basisonderwijs?

Meetfouten bij experimenten in sociale wetenschappen

In dit artikel wordt duidelijk welke meetfouten er bestaan bij experimenten in de sociale wetenschappen

De Nederlandse Krijgsmacht

Er wordt de komende tijd 635 miljoen euro bezuinigd op het budget van Defensie. Maar hoe groot is Defensie en uit welke onderdelen bestaat het?

Roosevelt Academy in Middelburg

Roosevelt Academy, een Liberal Arts & Sciences college in Middelburg

Meidenvenijn, de Queen Bee en haar Wannabees

Hoe meidenvenijn in zijn werk gaat en tips over wat je er aan kunt doen

Dromenvanger maken met kinderen

Waar komt de dromenvanger vandaan en wat is de betekenis ervan? Hoe kun je er op een eenvoudige manier eentje maken met kinderen?

Leerkracht: Omgaan met lastige ouders

Hoe ga je om met ouders die lastig gedrag vertonen?

De Urbar (grondboek) van het klooster Wietmarschen

het grondboek van het klooster Wietmarschen bevat veel interessante informatie over gewone mensen uit de 15e en 16e eeuw

Een passende studie kiezen

Wat te doen bij het kiezen van jouw studie

Het effect van tekstwaardering op imago.

In het onderwijs en bedrijfsleven wordt veel tijd en geld besteed aan foutloos schrijven. Dit omdat wordt verwacht dat taalfouten een negatieve invloed hebben op het oordeel van de tekst en misschien zelfs op het imago van de schrijver.