Het Proces van Neurenberg


Publicatie datum:

De gebeurtenissen tijdens Het Proces van Neurenberg beschreven.

Gesponsorde koppelingen

Het Proces van Neurenberg was een proces in het stadje Neurenberg tegen tweeëntwintig belangrijke nazi’s. Zij stonden terecht omdat ze in de Tweede Wereldoorlog samen met veel andere nazi’s verantwoordelijk zijn voor de dood van onder andere zes miljoen Joden. De Holocaust mag niet vergeten worden om te voorkomen dat het nog een keer gebeurd. Maar wat is er nou precies gebeurd tijdens het Proces van Neurenberg?

Het Proces van Neurenberg werd geleid door vier geallieerden landen: Frankrijk, de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie en het Verenigd Koninkrijk. Alle andere geallieerden landen stuurden waarnemers. Het Proces begon op 20 oktober in 1945 en duurde ruim een jaar. Dit proces werd door de vier geallieerden landen gebaseerd op de Verklaring van Moskou. Die was ondertekend door de ministers van buitenlandse zaken van de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie en het Verenigd Koninkrijk. Hierin stond dat alle oorlogsmisdadigers van Duitsland, Japan en Italië gestraft zouden worden.
 
Onder de tweeëntwintig aangeklaagde nazi’s zaten een aantal grote oorlogsmisdadigers, zoals Hermann Göring, de plaatsvervanger van Hitler. Göring werd gezien als de bedenker van de Rijksdagbrand. Velen dachten dat Göring het Duitse Rijksdaggebouw heeft laten aansteken en daar een communist voor heeft laten oppakken, zodat er een reden was om over heel Duitsland communisten op te pakken. Die werden in door Göring opgerichte tuchtkampen gestopt. Göring pleegde tijdens de processen zelfmoord in zijn cel.

Arthur Seyss-Inquart, ook een van de veroordeelden bij het Proces van Neurenberg, was rijkscommissaris van het door Duitsland bezette Nederland. Eerst probeerde hij Nederland met zachte hand te winnen voor het nationaalsocialisme, maar toen dat niet werkte trad hij steeds harder op tegen het Nederlandse verzet. Hij is verantwoordelijk voor de deportatie van meer dan honderdduizend Joden naar de concentratie- en vernietigingskampen. Hoewel hij wist van de Jodenvervolging, beweerde hij tijdens het Proces van Neurenberg anders. Hij zei dat als hij had geweten van de deportatie van Joden dat hij het absoluut had tegengehouden. Hij werd ter dood veroordeeld.

Albert Speer was ook aangeklaagd door de geallieerden. Speer was een van de machtigste mannen in Nazi-Duitsland. Speer werd door Hitler tot rijksminister voor Bewapening en Munitie. Speer reorganiseerde de productie van wapens en munitie in Duitsland en wist zo in 1944 de productie te verviervoudigen ten opzichte van 1942. Veel historici beweren dat dankzij Speer de oorlog een jaar langer had geduurd dan had gehoeven. Speer werd veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf. Van de tweeëntwintig veroordeelde nazi’s was Speer de enige die schuld bekend had.

Van de tweeëntwintig zijn er twee die zelfmoord hebben gepleegd tijdens de processen van Neurenberg. Vier zijn er vrijgesproken van de aanklachten. De rest is ter dood veroordeeld of heeft een gevangenisstraf gekregen. Ook enkele organisaties zijn aangeklaagd en veroordeeld. Adolf Hitler had al voor de processen zelfmoord gepleegd in Berlijn. Heinrich Himmler en Joseph Goebbels hebben ook zelfmoord gepleegd. Adolf Eichmann, een van de verantwoordelijken voor de Holocaust, was gevlucht naar Argentinië, maar is in 1962 alsnog ter dood veroordeeld.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 20
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie onderwijs

Der Besuch der alten Dame

Samenvatting van Duerrenmatts

Hoe bereid ik een spreekbeurt voor?

Een stappenplan voor het voorbereiden van een spreekbeurt

De stoa / Het Stoïcisme

Het stoïcisme is een filosofische stroming van rond 300 v.Chr. die behoort tot de Hellenistische filosofieën. Het bekendste deel hiervan is de levensfilosofie van de jonge Stoa: Seneca, Epictetus en Marcus Aurelius.

Verbeter je les met een goede evaluatie.

We kennen twee soorten evaluaties die je aan het eind van je les kan gebruiken. Dit doe je wanneer je wilt weten of je les wel bij de leerlingen is overgekomen of wanneer je je les wilt verbeteren!

Voor- en vroegschoolse educatie

Wat is voor-en vroegschoolse educatie en hoe effectief is het?

Een opleiding kiezen na de middelbare school

Van passie naar beroep

Meetfouten bij experimenten in sociale wetenschappen

In dit artikel wordt duidelijk welke meetfouten er bestaan bij experimenten in de sociale wetenschappen

Orde houden in de klas - Hoe pak je dit aan?

Kinderen zijn altijd op zoek naar grenzen. Regels zijn daarom belangrijk voor een kind, omdat dit structuur biedt en een veilig gevoel geeft.

Engels in het basisonderwijs in Friesland

Hoe gaat men op de basisschool in Friesland om met Engels?

dyslexie, geen paniek!

dyslexie en wat we er kunnen aan doen,

De Nederlandse taal in het basisonderwijs

Wat zijn de definities van taal en hoe leren kinderen taal.

Atoombouw

Uitleg over atoombouw en begrippen daaromheen

Thermiet

Thermiet is een mengsel van een metaalpoeder en een fijn verdeeld metaal oxide. Voorwaarde voor de reactie is dat het metaalpoeder minder edel is dan de metaaloxide

8-S Model

De opbouw van het 8-S model, ook wel 7-S model genoemd.

Veranderende sociaal-economische omstandigheden in het Romeinse Rijk - 2e/3e voor Christus ; Opkomst van populisme en Caesar

Rome, Romeinse Rijk, Caesar, Populisme, Republiek, Keizerrijk

Wat is Kwalitatief marktonderzoek?

Kwalitatief marktonderzoek

Hoe maak ik een spreekbeurt

Handige informatie over het schrijven van een spreekbeurt

Verbeter je les, gebruik de opdrachtvorm!

Wil jij je les afwisselend houden? Wissel de verschillende werkvormen dan af. In dit artikel geef ik hier meer tips over.

Het effect van kinderopvang op de ontwikkeling van geslachtsrol en geslachtsstereotypes

Dit artikel heeft geen beschrijving.

Waarom is voorlezen zo belangrijk voor uw kind?

Geef uw kind een voorsprong. Ontdek zelf de voordelen van lezen.

Kleuterleidster weer in opleiding?

Zijn afgestudeerde pabo-studenten bevoegd om kleuters op de juiste manier te leiden? Of moeten we weer terugtreden naar de Klossers?

Scholieren in Nederland minder gemotiveerd

Nederlandse scholieren hebben minder motivatie voor school dan leerlingen in het buitenland.

Marketingplan

Schrijven van een marketingplan

De Nederlandse Krijgsmacht

Er wordt de komende tijd 635 miljoen euro bezuinigd op het budget van Defensie. Maar hoe groot is Defensie en uit welke onderdelen bestaat het?

Interesses van kinderen

Wat is nou de belevingswereld van kinderen en hoe kun je dat terug laten komen in je les?