Het Proces van Neurenberg


Publicatie datum:

De gebeurtenissen tijdens Het Proces van Neurenberg beschreven.

Gesponsorde koppelingen

Het Proces van Neurenberg was een proces in het stadje Neurenberg tegen tweeëntwintig belangrijke nazi’s. Zij stonden terecht omdat ze in de Tweede Wereldoorlog samen met veel andere nazi’s verantwoordelijk zijn voor de dood van onder andere zes miljoen Joden. De Holocaust mag niet vergeten worden om te voorkomen dat het nog een keer gebeurd. Maar wat is er nou precies gebeurd tijdens het Proces van Neurenberg?

Het Proces van Neurenberg werd geleid door vier geallieerden landen: Frankrijk, de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie en het Verenigd Koninkrijk. Alle andere geallieerden landen stuurden waarnemers. Het Proces begon op 20 oktober in 1945 en duurde ruim een jaar. Dit proces werd door de vier geallieerden landen gebaseerd op de Verklaring van Moskou. Die was ondertekend door de ministers van buitenlandse zaken van de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie en het Verenigd Koninkrijk. Hierin stond dat alle oorlogsmisdadigers van Duitsland, Japan en Italië gestraft zouden worden.
 
Onder de tweeëntwintig aangeklaagde nazi’s zaten een aantal grote oorlogsmisdadigers, zoals Hermann Göring, de plaatsvervanger van Hitler. Göring werd gezien als de bedenker van de Rijksdagbrand. Velen dachten dat Göring het Duitse Rijksdaggebouw heeft laten aansteken en daar een communist voor heeft laten oppakken, zodat er een reden was om over heel Duitsland communisten op te pakken. Die werden in door Göring opgerichte tuchtkampen gestopt. Göring pleegde tijdens de processen zelfmoord in zijn cel.

Arthur Seyss-Inquart, ook een van de veroordeelden bij het Proces van Neurenberg, was rijkscommissaris van het door Duitsland bezette Nederland. Eerst probeerde hij Nederland met zachte hand te winnen voor het nationaalsocialisme, maar toen dat niet werkte trad hij steeds harder op tegen het Nederlandse verzet. Hij is verantwoordelijk voor de deportatie van meer dan honderdduizend Joden naar de concentratie- en vernietigingskampen. Hoewel hij wist van de Jodenvervolging, beweerde hij tijdens het Proces van Neurenberg anders. Hij zei dat als hij had geweten van de deportatie van Joden dat hij het absoluut had tegengehouden. Hij werd ter dood veroordeeld.

Albert Speer was ook aangeklaagd door de geallieerden. Speer was een van de machtigste mannen in Nazi-Duitsland. Speer werd door Hitler tot rijksminister voor Bewapening en Munitie. Speer reorganiseerde de productie van wapens en munitie in Duitsland en wist zo in 1944 de productie te verviervoudigen ten opzichte van 1942. Veel historici beweren dat dankzij Speer de oorlog een jaar langer had geduurd dan had gehoeven. Speer werd veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf. Van de tweeëntwintig veroordeelde nazi’s was Speer de enige die schuld bekend had.

Van de tweeëntwintig zijn er twee die zelfmoord hebben gepleegd tijdens de processen van Neurenberg. Vier zijn er vrijgesproken van de aanklachten. De rest is ter dood veroordeeld of heeft een gevangenisstraf gekregen. Ook enkele organisaties zijn aangeklaagd en veroordeeld. Adolf Hitler had al voor de processen zelfmoord gepleegd in Berlijn. Heinrich Himmler en Joseph Goebbels hebben ook zelfmoord gepleegd. Adolf Eichmann, een van de verantwoordelijken voor de Holocaust, was gevlucht naar Argentinië, maar is in 1962 alsnog ter dood veroordeeld.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 20
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie onderwijs

Studeren in Zweden

Studeren in Zweden als Nederlandse student heeft zo z’n voordelen, maar is soms ook erg ingewikkeld!

De Creatie van het mondige kind (Ido Weijers)

Een heldere samenvatting van de ontwikkeling van de pedagogiek.

Een goed persbericht schrijven

Communicatief schrijven is het besef dat je weet voor wie je schrijft, dus wie je doelgroep is! Hoe schrijf je een goed persbericht?

Geschiedenis van opvoeding en onderwijs

een samenvatting van het boek 'vijf eeuwen opvoeden in nederland'.

Een opleiding kiezen na de middelbare school

Van passie naar beroep

Hun hebben

Moet 'hun hebben' voortaan goedgerekend worden? En waardoor ontstaat deze fout eigenlijk?

Leertheoretische modellen als verklaring voor verslaving

In dit artikel worden leertheoretische modellen als verklaring voor verslaving uitgelegd

Verbeter je les, gebruik de gespreksvorm

Wil je ook weten hoe jij je les leuk kan houden, door de lesstof op een afwisselende manier op de leerlingen over te brengen?

Hoofdletters

Wanneer gebruik je een hoofdletter

Activerende Directe Instructiemodel - doeltreffende spellingslessen geven

Doeltreffende spellingslessen geven?

Profielkeuze 3 Havo

Altijd al een goeie vraag geweest op de 3 Havo, wat voor profiel moet ik kiezen?!

Het CITO-LOVS

Wat is het CITO-LOVS en wat kan het U vertellen over Uw kind op de basisschool?

Verbeter je les met een goede evaluatie.

We kennen twee soorten evaluaties die je aan het eind van je les kan gebruiken. Dit doe je wanneer je wilt weten of je les wel bij de leerlingen is overgekomen of wanneer je je les wilt verbeteren!

Profielkeuze na havo 3: Cultuur en Maatschappij

Als je in klas 3 van het havo zit kom je voor een keuze te staan. De profielkeuze: Je moet uit 1 van de 4 profielen kiezen. Dit is weer een stapje verder ter voorbereiding op een mogelijke opleiding en later beroep.

Droge voeten in de polder, maar hoe?

Het water vanuit de polder oppompen naar het boezemsysteem zal uiteindelijk zorgen voor droge voeten binnen de polder. Een fenomeen waar meer dan 50% van Nederland niet bij stil staat!

8-S Model

De opbouw van het 8-S model, ook wel 7-S model genoemd.

Hoe een onderzoeksinterview voorbereiden en houden?

Een onderzoeksinterview is een geschikte onderzoeksmethode als u op zoek bent naar genuanceerde, kwalitatieve informatie en verwacht dat respondenten moeite hebben met het invullen van een vragenlijst, bijvoorbeeld omdat ze de Nederlandse taal niet goed beheersen of omdat het een ingewikkeld thema betreft.

Van basisschool naar voortgezet onderwijs

Welke school kiezen we? Hoe begeleid ik mijn kind goed?

Hoe schrijf je een goed artikel?

Tips voor het schrijven van een goed artikel

Basisbehoeften van kinderen

Kinderen hebben behoefte aan ontdekken, onderzoeken, experimenteren en spelen.

Eerst een boete nu geen stufi

Halbe Zijlstra (VVD) wil dat de studenten die een masterstudie volgen op de HBO of WO geen studiefinanciering meer krijgen. Zijn motie aan de Tweede Kamer is de basisbeurs vervangen door een sociaal leenstelsel.

Velcro is een merknaam en geen vertaling van klittenband in het engels.

Velcro is een engelse term voor klittenband. Dit is een merknaam en geen echte vertaling. Wat is de engelse vertaling voor klittenband?

Hoe kun je goed scoren bij de Citotoets Eindtoets Basisonderwijs?

Er wordt steeds meer waarde toegekend aan een hoge score bij de eindtoets van het Basisonderwijs. Hoe kun je goed scoren bij de Eindtoets Basisonderwijs?

De school als morele gemeenschap

De school inrichten als een morele gemeenschap door het creeeren van een vormingscontext naar menselijke maat.

Romeinse Cijfers

wat zijn romeinse cijfers