Hoe je het beste kunt leren voor een tentamen of examen!


Publicatie datum:

Dit artikel geeft een aantal tips over hoe je je het beste kunt voorbereiden op een tentamen of examen.

Gesponsorde koppelingen

Ik studeer politicolgie aan de universietit in leiden. Dit is een studie waar een boel stof moet worden gelezen. Soms wel meer dan duizend pagina's per tentamen. Ik vind het persoonlijk erg handig om van te voren een plan te maken, hoe ik al die stof het beste tot me kan nemen. Hieronder zal ik uitleggen hoe ik dit doe. Dit artikel is voor al erg nuttig voor nieuwe studenten. Die hun eerste tentamens moeten gaan maken.

Gewoon achter je bureau gaan zitten en beginnen met lezen werkt niet. Je moet van te voren weten wat je moet weten uit de stof. Het beste is natuurlijk dat je in de les of het college aantekening maakt van de dingen die de docent of professor verteld. Hij of zij maakt immers vaak ook het tentamen en zal de dingen die hij of zij belangrijk vindt dan ook vragen in dat tentamen. Heb je dit niet gedaan, dan is er nog niet direct reden tot paniek. vaak hebben de docenten of professoren materiaal op het internet staan zoals powerpoint slides. Zoals het geval is bij de meeste universiteiten en hogescholen. Docenten en professoren hebben die slides ook vaak zelf gemaakt. En hiervoor geldt ook dat de dingen die in de slides zijn opgenomen waarschijnlijk voor een deel ook in de tentamens worden opgenomen. 

Op basis van de colleges en de slides van internet (bijvoorbeeld blackboard) kun je een outline maken. Dit houdt in dat dat je op papier hebt staan wat de belangrijkste onderwerpen en begrippen zijn. En je een soort kader (outline) hebt waarbinnen je moet gaan studeren. Dus zoek op in de leerstof waar de belangrijkste onderwerperpen en begrippen staan en lees daar omheen.

Bij het beschrijven van een begrip willen ze het volgende weten. Wat, wie, waar, wanneer en waarom, probeer hiervan zoveel mogelijk vragen te beantwoorden. Ieder sub vraagje is weer een punt waard. Dus als je bijvoorbeeld een persoon of een groep personen kan noemen die er mee te maken hebben. De plek kan noemen waar het plaats vindt of heeft gevonden, indien dit van belang is. En als je kan vertellen wanneer dit plaats heeft gevonden en wat de reden was dat het plaats heeft gevonden. Dan heb je 3 of 4 van de 5 punten. De laatse punten kan je binnen halen door te vertellen  wat voor andere bergippen die ook in de stof voorkomen met dit begrip te maken hebben. een voorbeeld is: een stoel staat bij een tafel  en die staan in de keuken en eetkamer. hier is de stoel dus het gevraagde begrip en de tafel, keuken en eetkamer zijn de verwante begrippen.

Een open vraag dient op de zelfde manier gemaakt te worden, een open vraag bestaat vaak uit subvragen. een ook hier geldt dat je moet proberen zoveel mogelijk wie, wat ,waar, wanneer en waarom vragen te beantwoorden. En je moet zoveel mogelijk vertellen wat je maar aan de onderwerpen in de open vraag  kunt ophangen. In het geval van een openvraag is vaak hoe meer hoe beter. Want je mag vaak een heel A4tje vol schrijven en soms zelfs anderhalf.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt gehad. lukt het bij de eerste tentamens niet? Maak je geen zorgen want naar mate je meer tentamens maakt wordt je ook beter in het maken van tentamens. Wat dit proces erg versnelt is om ondanks je resultaat bij het gemaakte tentamen de inzage te bezoeken. Want daar kan je zien waarom iets goed of fout is. En er wordt ook uitgelegd waarom dat dan zo is.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker bartbroeders

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 7
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie onderwijs

Hoe maak ik een spreekbeurt

Handige informatie over het schrijven van een spreekbeurt

Een goede samenvatting maken

Leer om een goede samenvatting te maken.

Erasmus Universiteit Rotterdam

De Erasmus Universiteit Rotterdam

Veranderen van ongewenst gedrag bij kinderen

Hoe verander je het gedrag van een groep kinderen?

Tolerantie in de Gouden Eeuw

Tolerantie in de Gouden Eeuw, kunst en wetenschap

Profielkeuze na havo 3: Natuur en Gezondheid

Als je in klas 3 van het havo zit kom je voor een keuze te staan. De profielkeuze: Je moet uit 1 van de 4 profielen kiezen. Dit is weer een stapje verder ter voorbereiding op een mogelijke opleiding en later beroep.

Atoombouw

Uitleg over atoombouw en begrippen daaromheen

Een oudergesprek voeren

Als leerkracht krijg je te maken met oudergesprekken. Hoe houd je een goed en prettig oudergesprek?

Een verhaal vertellen aan kinderen

Hoe maak je het vertellen van een verhaal aan kinderen tot een onvergetelijke ervaring

MBO-HBO Games maken

Hier leest u de kern van de vakopleidingen voor games in Nederland

Een vakleerkracht gymnastiek, is dat nodig?

Wat zijn de voor- en nadelen van een vakleerkracht bewegingsonderwijs?

Basisontwikkeling: basiskenmerken

Basisontwikkeling: basiskenmerken

Theateroefeningen. 2: Basisimprovisatie

Theateroefeningen. 2: Basisimprovisatie

Engels in het basisonderwijs in Friesland

Hoe gaat men op de basisschool in Friesland om met Engels?

De opkomst van de sociolecten

Straattaal, kantoortaak, en andere

Hoe belangrijk is ICT op de basisschool?

Met een -d of met een -t ?

De juiste schrijfwijze van een werkwoord

Stress voor het eindexamen

Hoe je om moet gaan met stress tijdens het eindexamen.

Duitse naamvallen

De verschillende naamvallen in de duitse taal.

Het Proces van Neurenberg

De gebeurtenissen tijdens Het Proces van Neurenberg beschreven.

De aanval op Pearl Harbor

De meeste mensen weten nog wel dat Japan tijdens de tweede wereldoorlog Amerika op Pearl Harbor heeft aangevallen. Maar weinig mensen weten ook waarom ze dit hebben gedaan.

meer efficiente PCR methode (polymerase-kettingreactie)

Een meer efficiente manier van het gebruiken van een PCR

Lassenprocessen

Verschillende soorten lassen en lasprocessen

De mol

Het leven van de mol

Voorbeeld van een impressionistische tekst

Deze tekst kan gebruikt worden als hulpmiddel voor het schrijven van een impressionistische tekst