Hun hebben


Publicatie datum:

Moet 'hun hebben' voortaan goedgerekend worden? En waardoor ontstaat deze fout eigenlijk?

Gesponsorde koppelingen

De laatste tijd is er veel discussie over het gebruik van ‘’hun’’ als onderwerp in een zin. Dit wordt steeds vaker gebruikt en er gaan stemmen op om de regels zo aan te passen dat ‘’hun’’ als onderwerp voortaan wordt goed gerekend. Je kunt jezelf afvragen wat nu eigenlijk de reden is om dit te doen en is het wel zo slim? Er zijn namelijk ook veel mensen tegen deze wijziging van de regels.

Niemand kan het verschijnsel ontkennen dat ‘’hun’’ steeds vaker fout wordt gebruikt als onderwerp van een zin. Er zijn twee best logische redenen voor dit verschijnsel als je er wat langer over nadenkt. De eerste reden hiervoor is dat ‘’zij’’ in de spreektaal steeds vaker wordt vervangen door het woord ‘’die’’ als je het hebt over levenloze objecten. Daarom zien wij steeds moeizamer ‘’zij’’ als meervoudsvorm en houden wij het liever bij ‘’zij’’ als vrouwelijk enkelvoud. De tweede reden voor dit verschijnsel is dat de spreker vaak wil aangeven dat het niet om de eigen maar om een andere groep gaat. ‘’Hun’’  verwijst dan meer naar de andere groep dan naar de eigen.

 

Er zijn dus redenen voor het gebruik van ‘’hun’’, maar het is nog altijd grammaticaal gezien incorrect. De grammaticaregels kunnen worden aangepast om het correct te maken maar de voorzitter van de Nederlands Taalunie, Ronald Plasterk, is daar tegen. Aldus Plasterk verandert door dit soort taalwijzigingen het gezag in de taal. Het wordt dan alsmaar lastiger om de taal te leren en dan raakt de Nederlandse taalgebruiker in de war. Wat goed is en wat fout is moet duidelijk blijven.

 

Uit onderzoek van de Katholieke Universiteit Nijmegen blijkt dat Nederlanders over het algemeen veel waarde hechten aan grammaticaal correct taalgebruik. Heel veel mensen gebruik dus niet ‘’hun’’ als onderwerp en storen zich er juist aan als mensen deze fout wel maken. Dit is een argument tegen het correct maken van ‘’hun’’ als onderwerp.

 

Bovendien als ‘’hun’’ voortaan wordt goed gerekend, zijn er nog heel veel meer veelvoorkomende fouten zoals “groter als’’. Zouden deze fouten dan ook allemaal goed gerekend moeten worden? Aan de ene kant kan dit positief zijn, aangezien heel veel fouten niet meer gemaakt worden. Aan de andere kant wordt dan op termijn steeds meer goed gerekend en de Nederlandse taal wordt een rommeltje. Dit is iets wat we zouden moeten voorkomen.

 

Wat ik zelf denk is dat ‘’hun’’ als onderwerp niet moet worden goed gerekend. Ik ben het eens met Ronald Plasterk dat de taal zo min mogelijk moet worden veranderd. Ik erger mij er ook aan als mensen ‘’hun’’ gebruiken in plaats van ‘’zij’’, dit is incorrect en dit moet ook zeker incorrect blijven.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 20
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie onderwijs

Validiteit in wetenschappelijk onderzoek

In dit artikel wordt uitgelegd wat validiteit is en welke soorten er bestaan

Hoe herken je de verschillende intelligenties in je klas?

Meervoudige Intelligentie. Dit concept gaat er vanuit dat er meerdere intelligenties bestaan. Elk mens bezit acht intelligenties, maar deze intelligenties zijn niet alle acht even goed zichtbaar.

Debat en socratisch gesprek

In dit artikel wordt uitgelegd wat een debat en een socratisch gesprek inhoudt. Ook worden de verschillen en overeenkomsten uitgelegd.

Profielkeuze na havo 3: Cultuur en Maatschappij

Als je in klas 3 van het havo zit kom je voor een keuze te staan. De profielkeuze: Je moet uit 1 van de 4 profielen kiezen. Dit is weer een stapje verder ter voorbereiding op een mogelijke opleiding en later beroep.

Hoe maak ik een boekverslag

Hier een stappenplan voor het schrijven van een boekverslag

Autisme in de klas

Autisme is een stoornis waarbij er een beschadiging in de hersenen heeft plaatsgevonden.

Hoe kan de taal verloedering worden teruggedraaid?

Steeds meer mensen gebruiken te pas en te onpas scheldwoorden als kut, fuck, shit, klote in hun dagelijkse taalgebruik, hoe kan deze taal verloedering worden teruggedraaid?

8-S Model

De opbouw van het 8-S model, ook wel 7-S model genoemd.

Hoogbegaafdheid - kenmerken

In dit artikel overlopen we de specifieke kenmerken van hoogbegaafdheid. Is alles te vatten in een IQ?

Help, een werkstuk!

Hoe maak je op een zo effectief moeglijke wijze een werkstuk.

Invloed van concentratie reactant op de chemische kinetiek

Invloed van concentratie reactant op de chemische kinetiek.

MBO-HBO Games maken

Hier leest u de kern van de vakopleidingen voor games in Nederland

Sociaal Pedagogische Hulpverlening

Weet jij eigenlijk niet zo goed wat de studie SPH inhoud, maar lijkt het je toch een leuke studie? Lees dan gauw verder voor een samenvatting van de opleiding geschreven door een student.

De stoa / Het Stoïcisme

Het stoïcisme is een filosofische stroming van rond 300 v.Chr. die behoort tot de Hellenistische filosofieën. Het bekendste deel hiervan is de levensfilosofie van de jonge Stoa: Seneca, Epictetus en Marcus Aurelius.

Dualisme vs. Reductionisme in de filosofie

Uitleg van bepaalde filosofische stromingen

De Koninklijke Marine

In dit artikel kom je te weten wat de taak van de marine is en welke eenheden bij de marine horen.

Dromenvanger maken met kinderen

Waar komt de dromenvanger vandaan en wat is de betekenis ervan? Hoe kun je er op een eenvoudige manier eentje maken met kinderen?

De mol

Het leven van de mol

Operationaliseren bij vragenlijst

In dit artikel wordt uitgelegd wat het operationaliseren van vragenlijsten inhoudt

Help uw kind met het leren tellen

Op school leren kinderen tellen, maar ook u kunt uw kind thuis helpen.

Bezuinig op de bezuinigingen!

Lage rendement van de Havo

De algemene basisbegrippen van erfelijkheidsleer

Deze lijst van algemene basisbegrippen en de uitleg ervan, kan je makkelijk gebruiken als ondersteunend studiemateriaal.

Studeren in Zweden

Studeren in Zweden als Nederlandse student heeft zo z’n voordelen, maar is soms ook erg ingewikkeld!

Van basisschool naar voortgezet onderwijs

Welke school kiezen we? Hoe begeleid ik mijn kind goed?

Meidenvenijn, de Queen Bee en haar Wannabees

Hoe meidenvenijn in zijn werk gaat en tips over wat je er aan kunt doen