Hyperfocus, hyper wat?


Publicatie datum:

Wat is Hyperfocus?

Gesponsorde koppelingen

Hyperfocus betekend eigenlijk niets meer en minder van overconcentratie. Je bent ergens zo erg op gefocust dan je eigenlijk niet afgeleid kan worden. Hyperfocus komt voor bij mensen met ADD en met ADHD.

De aandacht of concentratie wordt volledig gericht op een bepaalde activiteit. Vaak is dit computergerelateerd, het kan zijn dat iemand een spelletje aan het spelen is (kan dus ook op een spelcomputer) of op internet van alles aan het opzoeken is. Ook kan de focus gericht zijn op bijvoorbeeld een wetenschappelijk boek waar eigenlijk geen doorkomen aan is. Maar een leesboek kan ook in één keer uitgelezen worden. Maar naast dit kan de focus ook liggen op het creatieve veld. Het maken van een schilderij, tekening of andere creatieve uitingen. Een persoon met hyperfocus kan zich dan in een kortere tijd meer informatie opnemen dan iemand zonder. De prestaties die behaald zijn worden als zeer bijzonder gezien. Hyperfocus kan dus werken als een groot voordeel, juist door die snel behaalde prestaties. Het nadeel hiervan is dat je hyperfocus niet met een knop kan aanzetten. Het overkomt je meer. Dat is dan weer jammer, anders was het lekker makkelijk op je werk en kon je het werk van de hele dag veel sneller afhebben.

De maatschappij speelt hier helaas niet op in. Je hebt op school nu eenmaal vaste rooster en op je werk heb je ook je vaste tijden. De willekeur dat de hyperfocus optreed is dan erg onhandig. Want wanneer de hyperfocus niet aanwezig is kan het zijn dat je niet veel opvangt van de les.Je kan uiteraard wel proberen je voordeel uit de hyperfocus te halen. Probeer jezelf te trainen enleer de weg naar dehyperfocus en de hyperfocus zelf goed kennen. Vind uit wanneer deze optreed en probeer erachter te komen waarom. Meestal komt hij opbij ietswat nieuw is en interessant. Wanneer je dit tegenkomt maak er dan zo snel mogelijk gebruik van. Ieder onderwerp wat je bovengemiddeldeinteresse wekt kun je gebruiken om de hyperfocus in werking te stellen. Of het nu een kranten artikel is, een documentaire, het maakt niet uit.

Herhaal dit zoveel mogelijk. Zet zo vaak mogelijkje hyperfocus aan en naarmate de tijd en training volgt kun je ook proberen de hyperfocus aan te zetten bij dingen die je minder extreem interesseren. Bouw het interesse niveau af en zo zul je zien je dat je jezelf ook beter kunt concentreren bij dingen die jeeigenlijk helemaal niet zo leuk vindt.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 19
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie onderwijs

Asperger in de klas

De stoornis van Asperger is een aan soortgelijke autisme contactstoornis, welke oppervlakkig gezien niet direct opvalt.

Klinkers en medeklinkers

Wanneer is het een klinker en wanneer is het een medeklinker

Een onderwijsassistent

Een onderwijsassistent assisteert de docent in een groep.

Thermiet

Thermiet is een mengsel van een metaalpoeder en een fijn verdeeld metaal oxide. Voorwaarde voor de reactie is dat het metaalpoeder minder edel is dan de metaaloxide

Een verhaal vertellen aan kinderen

Hoe maak je het vertellen van een verhaal aan kinderen tot een onvergetelijke ervaring

10 minuten gesprekken

Informatie voor nieuwe ouders met kinderen die naar de basisschool gaan: Wat kun je van een 10 minuten gesprek verwachten?

De Nederlandse Krijgsmacht

Er wordt de komende tijd 635 miljoen euro bezuinigd op het budget van Defensie. Maar hoe groot is Defensie en uit welke onderdelen bestaat het?

Bezuinig op de bezuinigingen!

Lage rendement van de Havo

Studeren in deeltijd

Studeren in deeltijd kan op veel manieren

Hoe herken je de verschillende intelligenties in je klas?

Meervoudige Intelligentie. Dit concept gaat er vanuit dat er meerdere intelligenties bestaan. Elk mens bezit acht intelligenties, maar deze intelligenties zijn niet alle acht even goed zichtbaar.

Collectivisme versus individualisme

De verschillen tussen collectivistische en individualistische culturen worden besproken. De nadruk wordt in dit artikel gelegd op de verschillen in ideeën over onderwijs.

Autisme in de klas

Autisme is een stoornis waarbij er een beschadiging in de hersenen heeft plaatsgevonden.

Lassenprocessen

Verschillende soorten lassen en lasprocessen

Hoe maak ik een boekverslag

Hier een stappenplan voor het schrijven van een boekverslag

Studeren met de nieuwe wetgeving

studeren en de wetgeving en besluiten van de overheid

Beginner voor de klas (3)...lesvoorbereiding.

Dit is het derde artikel in de reeks om je te helpen wanneer je nieuw bent in het lesgeven.

Hoe overleef ik de brugklas als moeder van een brugklasser

Het is voor de brugklasser moeilijk, die eerste weken van de brugklas maar laten we vooral de moeder niet vergeten

Universiteitsbibliotheek Binnenstad Utrecht

Een kort artikel over de Universiteitsbibliotheek in de binnenstad van Utrecht.

Verbeter je les, gebruik de gespreksvorm

Wil je ook weten hoe jij je les leuk kan houden, door de lesstof op een afwisselende manier op de leerlingen over te brengen?

Marketingplan

Schrijven van een marketingplan

Toerental boormachine berekenen

We doen deze proef om erachter te komen of opgegeven toerental van de boormachine inderdaad 2600 toeren per minuut is.

Is de doos met knikkers van Anne Frank echt?

69 jaar na het overlijden van Anne Frank komt opeens de doos met knikkers van Anne Frank boven water, is de doos met knikkers van Anne Frank echt?

Wat kan ik verwachten op de middelbare school?

Lees hier wat je moet weten VOOR je naar de middelbare school gaat!

10 tips voor omgang met Pubers

Pubers kunnen zich impulsief gedragen en lijken weinig respect te hebben voor gezag, maar tegelijkertijd zijn pubers kwetsbaar en onzeker over de toekomst en over zichzelf. Hoe ga jij als leerkracht om met deze puber?

Spelling van werkwoorden tegenwoordige tijd

Uitleg over de spelling van de werkwoorden in de tegenwoordige tijd