Hyperfocus, hyper wat?


Publicatie datum:

Wat is Hyperfocus?

Gesponsorde koppelingen

Hyperfocus betekend eigenlijk niets meer en minder van overconcentratie. Je bent ergens zo erg op gefocust dan je eigenlijk niet afgeleid kan worden. Hyperfocus komt voor bij mensen met ADD en met ADHD.

Gesponsorde koppelingen

De aandacht of concentratie wordt volledig gericht op een bepaalde activiteit. Vaak is dit computergerelateerd, het kan zijn dat iemand een spelletje aan het spelen is (kan dus ook op een spelcomputer) of op internet van alles aan het opzoeken is. Ook kan de focus gericht zijn op bijvoorbeeld een wetenschappelijk boek waar eigenlijk geen doorkomen aan is. Maar een leesboek kan ook in één keer uitgelezen worden. Maar naast dit kan de focus ook liggen op het creatieve veld. Het maken van een schilderij, tekening of andere creatieve uitingen. Een persoon met hyperfocus kan zich dan in een kortere tijd meer informatie opnemen dan iemand zonder. De prestaties die behaald zijn worden als zeer bijzonder gezien. Hyperfocus kan dus werken als een groot voordeel, juist door die snel behaalde prestaties. Het nadeel hiervan is dat je hyperfocus niet met een knop kan aanzetten. Het overkomt je meer. Dat is dan weer jammer, anders was het lekker makkelijk op je werk en kon je het werk van de hele dag veel sneller afhebben.

De maatschappij speelt hier helaas niet op in. Je hebt op school nu eenmaal vaste rooster en op je werk heb je ook je vaste tijden. De willekeur dat de hyperfocus optreed is dan erg onhandig. Want wanneer de hyperfocus niet aanwezig is kan het zijn dat je niet veel opvangt van de les.Je kan uiteraard wel proberen je voordeel uit de hyperfocus te halen. Probeer jezelf te trainen enleer de weg naar dehyperfocus en de hyperfocus zelf goed kennen. Vind uit wanneer deze optreed en probeer erachter te komen waarom. Meestal komt hij opbij ietswat nieuw is en interessant. Wanneer je dit tegenkomt maak er dan zo snel mogelijk gebruik van. Ieder onderwerp wat je bovengemiddeldeinteresse wekt kun je gebruiken om de hyperfocus in werking te stellen. Of het nu een kranten artikel is, een documentaire, het maakt niet uit.

Herhaal dit zoveel mogelijk. Zet zo vaak mogelijkje hyperfocus aan en naarmate de tijd en training volgt kun je ook proberen de hyperfocus aan te zetten bij dingen die je minder extreem interesseren. Bouw het interesse niveau af en zo zul je zien je dat je jezelf ook beter kunt concentreren bij dingen die jeeigenlijk helemaal niet zo leuk vindt.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 19
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie onderwijs

Marketingplan

Schrijven van een marketingplan

Hoe belangrijk is ICT op de basisschool?

Criteria voor goede communicatie

Bij het aanleren van communicatieve vaardigheden speelt op de achtergrond altijd de vraag: wat is nu eigenlijk goede communicatie?

dyslexie, geen paniek!

dyslexie en wat we er kunnen aan doen,

Eerst een boete nu geen stufi

Halbe Zijlstra (VVD) wil dat de studenten die een masterstudie volgen op de HBO of WO geen studiefinanciering meer krijgen. Zijn motie aan de Tweede Kamer is de basisbeurs vervangen door een sociaal leenstelsel.