Langstudeerboete


Publicatie datum:

Een betoog over de langstudeerboete in het onderwijs, wat de hbo en wo studenten moet overhalen, hun studie op tijd af te ronden.

Gesponsorde koppelingen

In dit betoog wil ik het hebben over de langstudeerboete. Zoals de meeste mensen wel weten is de langstudeerboete in het leven geroepen om studenten, welke meer dan een jaar vertraging oplopen tijdens hun bachelor- of masterstudie, een boete te laten betalen van 3000 euro per jaar.

Ontstaan

Het plan van deze regeling kwam tot stand tijdens het Kabinet-Rutte in het jaar 2011. Staatssecretaris Halbe Zijlstra stelde dit voor en werd vervolgens in het regeerakkoord opgenomen. Later, in april, werd een meerderheid in de tweede kamer gevormd, waardoor het voorstel werd goedgekeurd. In juni van datzelfde jaar zorgde een meerderheid in de eerste kamer ervoor dat het voorstel definitief werd goedgekeurd en ingevoerd kon worden.

Kritieken

Tijdens het bekendmaken van het voorstel, werd er al gedemonstreerd door +- 15.000 studenten. Deze demonstratie verliep alleszins vlekkeloos en de Mobiele Eenheid(ME) moest er aan te pas komen om aantal studenten te verwijderen van het Malieveld. Tot slot is er nog een rechtszaak aangespannen door diverse studentenorganisaties. Deze werd verloren omdat de rechter uitspraak deed, dat de maatregel niet buitenproportioneel is en deze regel al sinds 2010 in aantocht was.

Politiek vandaag

In augustus dit jaar werd bekend dat het CDA afziet van de langstudeerboete. Een maand eerder deed de PVDA al een voorstel om de boete uit te stellen. Maar dit kon geen draagvlak vinden bij andere politieke partijen, waaronder het CDA. Nu is het CDA toch gedraaid en wil men de boete afschaffen. Dit besluit zorgt ervoor dat ook andere partijen zich uitspreken tegen de boete. Er wordt een brief ingediend bij staatssecretaris Zijlstra, maar deze vind dat de boete toch doorgang moet vinden. Er volgen meerdere debatten, maar niets overtuigd Zijlstra ervan om de boete af te schaffen. Vandaag, 23 augustus, wordt bekend dat er nog geen akkoord is omtrent de afstudeerboete, omdat er geen alternatief is gevonden voor een andere financiële dekking.

Conclusie

Er is tot op heden nog geen akkoord over de langstudeerboete, waardoor de eerste studenten er waarschijnlijk komend najaar al mee te maken krijgen. Hoewel ik het eens ben met het feit dat er iets moet gebeuren met een x aantal studenten welke al een langere tijd ‘bezig’ zijn met hun studie, vind ik de langstudeerboete een foute beslissing. Waar gaat dat geld naartoe? Komt dat het onderwijs ten goede, of komt het terecht in het potje van de regering? En waarom heeft de politiek het nu alleen nog maar over een financiële tegenhanger als alternatief voor de boete? Met mooie praatjes volhouden dat deze maatregel de student dient, maar in feite gaat het over dat stomme geld. Gaat het met bekeuringen al niet zo? Onder het motto ‘veiligheid’, exorbitante boetes uitschrijven voor 5 km/h te hard op de snelweg. Nee, dat kennen we…


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 12
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie onderwijs

Cito toets-feiten en voorbereiding.

Uitleg over de achtergrond en feiten van de cito eindtoets en tips om kinderen hierop het beste voor te bereiden.

Het Godsbewijs van Alvin Plantinga

Het Godsbewijs van Alvin Plantinga uitgelegd

Flagellanten en Jodenvervolging tijdens de pestepidemie van 1349-1350 in de Nederlanden

Rond 1349 zien we opeens pest, jodenvervolging en flagellanten

Liberal Arts & Sciences

Wat in nou precies de opleiding Liberal Arts & Sciences.

Studeren in deeltijd

Studeren in deeltijd kan op veel manieren

Universiteitsbibliotheek Binnenstad Utrecht

Een kort artikel over de Universiteitsbibliotheek in de binnenstad van Utrecht.

Validiteit in wetenschappelijk onderzoek

In dit artikel wordt uitgelegd wat validiteit is en welke soorten er bestaan

10 tips om succesvol een schriftelijke studie/ cursus af te ronden

Een schriftelijke studie of cursus hangt af van je motivatie, planning en doorzettingsvermogen. 10 tips om je op weg te helpen.

meer efficiente PCR methode (polymerase-kettingreactie)

Een meer efficiente manier van het gebruiken van een PCR

Het gemiddelde

In dit artikel wordt het rekenkundige gemiddelde uitgelegd

Basisontwikkeling: basiskenmerken

Basisontwikkeling: basiskenmerken

Sociaal Pedagogische Hulpverlening

Weet jij eigenlijk niet zo goed wat de studie SPH inhoud, maar lijkt het je toch een leuke studie? Lees dan gauw verder voor een samenvatting van de opleiding geschreven door een student.

De oorlog in Vietnam

Een korte beschrijving van de Vietnam oorlog

Hoe Hitler aan de macht kwam

Hoe Hitler aan de macht kwam en de jodenvervolging.

Alles over de wereldtaal Esperanto

Hoe is Esperanto ontstaan, wat is Esperanto en hoe staat het tegenwoordig met het Esperanto.

Essay geschiedenis

was de franse revolutie een unieke omwenteling aan het eind van de 18de eeuw.

Een passende studie kiezen

Wat te doen bij het kiezen van jouw studie

Free Energy een droom, illusie of een vergeten werkelijkheid?

Free Energy een droom, illusie of een vergeten werkelijkheid?

Stress voor het eindexamen

Hoe je om moet gaan met stress tijdens het eindexamen.

Interesses van kinderen

Wat is nou de belevingswereld van kinderen en hoe kun je dat terug laten komen in je les?

Kleuterleidster weer in opleiding?

Zijn afgestudeerde pabo-studenten bevoegd om kleuters op de juiste manier te leiden? Of moeten we weer terugtreden naar de Klossers?

Theateroefeningen. 2: Basisimprovisatie

Theateroefeningen. 2: Basisimprovisatie

Dromenvanger maken met kinderen

Waar komt de dromenvanger vandaan en wat is de betekenis ervan? Hoe kun je er op een eenvoudige manier eentje maken met kinderen?

Als je ADHD hebt

In het onderwijs krijg je met veel verschillende kinderen te maken. Maar hoe ga je dan om met kinderen die een stoornis als ADHD, PDD-NOS, ADD, NLD, autisme hebben

10 minuten gesprekken

Informatie voor nieuwe ouders met kinderen die naar de basisschool gaan: Wat kun je van een 10 minuten gesprek verwachten?