Langstudeerboete


Publicatie datum:

Een betoog over de langstudeerboete in het onderwijs, wat de hbo en wo studenten moet overhalen, hun studie op tijd af te ronden.

Gesponsorde koppelingen

In dit betoog wil ik het hebben over de langstudeerboete. Zoals de meeste mensen wel weten is de langstudeerboete in het leven geroepen om studenten, welke meer dan een jaar vertraging oplopen tijdens hun bachelor- of masterstudie, een boete te laten betalen van 3000 euro per jaar.

Ontstaan

Het plan van deze regeling kwam tot stand tijdens het Kabinet-Rutte in het jaar 2011. Staatssecretaris Halbe Zijlstra stelde dit voor en werd vervolgens in het regeerakkoord opgenomen. Later, in april, werd een meerderheid in de tweede kamer gevormd, waardoor het voorstel werd goedgekeurd. In juni van datzelfde jaar zorgde een meerderheid in de eerste kamer ervoor dat het voorstel definitief werd goedgekeurd en ingevoerd kon worden.

Kritieken

Tijdens het bekendmaken van het voorstel, werd er al gedemonstreerd door +- 15.000 studenten. Deze demonstratie verliep alleszins vlekkeloos en de Mobiele Eenheid(ME) moest er aan te pas komen om aantal studenten te verwijderen van het Malieveld. Tot slot is er nog een rechtszaak aangespannen door diverse studentenorganisaties. Deze werd verloren omdat de rechter uitspraak deed, dat de maatregel niet buitenproportioneel is en deze regel al sinds 2010 in aantocht was.

Politiek vandaag

In augustus dit jaar werd bekend dat het CDA afziet van de langstudeerboete. Een maand eerder deed de PVDA al een voorstel om de boete uit te stellen. Maar dit kon geen draagvlak vinden bij andere politieke partijen, waaronder het CDA. Nu is het CDA toch gedraaid en wil men de boete afschaffen. Dit besluit zorgt ervoor dat ook andere partijen zich uitspreken tegen de boete. Er wordt een brief ingediend bij staatssecretaris Zijlstra, maar deze vind dat de boete toch doorgang moet vinden. Er volgen meerdere debatten, maar niets overtuigd Zijlstra ervan om de boete af te schaffen. Vandaag, 23 augustus, wordt bekend dat er nog geen akkoord is omtrent de afstudeerboete, omdat er geen alternatief is gevonden voor een andere financiële dekking.

Conclusie

Er is tot op heden nog geen akkoord over de langstudeerboete, waardoor de eerste studenten er waarschijnlijk komend najaar al mee te maken krijgen. Hoewel ik het eens ben met het feit dat er iets moet gebeuren met een x aantal studenten welke al een langere tijd ‘bezig’ zijn met hun studie, vind ik de langstudeerboete een foute beslissing. Waar gaat dat geld naartoe? Komt dat het onderwijs ten goede, of komt het terecht in het potje van de regering? En waarom heeft de politiek het nu alleen nog maar over een financiële tegenhanger als alternatief voor de boete? Met mooie praatjes volhouden dat deze maatregel de student dient, maar in feite gaat het over dat stomme geld. Gaat het met bekeuringen al niet zo? Onder het motto ‘veiligheid’, exorbitante boetes uitschrijven voor 5 km/h te hard op de snelweg. Nee, dat kennen we…

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 12
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie onderwijs

De school als morele gemeenschap

De school inrichten als een morele gemeenschap door het creeeren van een vormingscontext naar menselijke maat.

Het 7S'en model

Uitleg over het 7S'en model

De rollen van spel en geslacht in ontwikkeling bij kinderen

Dit artikel heeft geen beschrijving.

Van basisschool naar voortgezet onderwijs

Welke school kiezen we? Hoe begeleid ik mijn kind goed?

Hyperfocus, hyper wat?

Wat is Hyperfocus?

meer efficiente PCR methode (polymerase-kettingreactie)

Een meer efficiente manier van het gebruiken van een PCR

Debat en socratisch gesprek

In dit artikel wordt uitgelegd wat een debat en een socratisch gesprek inhoudt. Ook worden de verschillen en overeenkomsten uitgelegd.

Maatschappelijk Werk en Dienstverlening

Een informatief artikel over de HBO opleiding Maatschappelijk werk en Dienstverlening

Basisontwikkeling: specifieke kennis en vaardigheden

Basisontwikkeling: specifieke kennis en vaardigheden

Beginner voor de klas (2)....de kennismaking.

In het tweede artikel van deze serie praat ik over de onzekerheden en twijfels die je aan het begin van het schooljaar kan ervaren. Natuurlijk krijg je ook weer tips hoe je de eerste kennismaking met de klas goed voor kan bereiden.

Het Proces van Neurenberg

De gebeurtenissen tijdens Het Proces van Neurenberg beschreven.

Free Energy een droom, illusie of een vergeten werkelijkheid?

Free Energy een droom, illusie of een vergeten werkelijkheid?

Als je ADHD hebt

In het onderwijs krijg je met veel verschillende kinderen te maken. Maar hoe ga je dan om met kinderen die een stoornis als ADHD, PDD-NOS, ADD, NLD, autisme hebben

De goedkoopste keuken ontwerp je zelf met deze gratis 3D ontwerpsoftware

Op internet vind je allerlei kleurplaten op onderwerp gesorteerd. O.a. Disney, Pokemon, Cars, Dora, K3, Dieren, Bumba, Nijntje en nog veel meer!

Betoog: Er moeten meer dierenrechten en zwaardere straffen tegen dierenmishandeling en verwaarlozing van dieren komen!

Betoog met argumenten voor het tegengaan van dierenmishandeling

Julius Caesar

Informatie over het leven van Julius Caesar

SAT by Dictionary

SAT by Dictionairy

Een verhaal vertellen aan kinderen

Hoe maak je het vertellen van een verhaal aan kinderen tot een onvergetelijke ervaring

De Nederlandse Krijgsmacht

Er wordt de komende tijd 635 miljoen euro bezuinigd op het budget van Defensie. Maar hoe groot is Defensie en uit welke onderdelen bestaat het?

Veranderende sociaal-economische omstandigheden in het Romeinse Rijk - 2e/3e voor Christus ; Opkomst van populisme en Caesar

Rome, Romeinse Rijk, Caesar, Populisme, Republiek, Keizerrijk

English tenses (Engelse werkwoordstijden)

Uitleg van de vervoeging en toepassing van de Engelse werkwoordstijden.

Verbeter je les, gebruik de opdrachtvorm!

Wil jij je les afwisselend houden? Wissel de verschillende werkvormen dan af. In dit artikel geef ik hier meer tips over.

Waterstofbruggen

Uitleg waterstofbruggen.

Marketingplan

Schrijven van een marketingplan

Opleiding tot Technische Specialist Personen Auto's

Wil jij weten wat je allemaal leert tijdens een opleiding tot technische specialist personen auto's kijk dan hier.