Lassenprocessen


Publicatie datum:

Verschillende soorten lassen en lasprocessen

Gesponsorde koppelingen

Dit artikel gaat over verschillende soorten lasprocessen, hierin word duidelijk uitgelegd hoe deze processen verlopen.

Lassen

 Lasprocessen zijn in twee hoofdgroepen te verdelen

- Druklassen

- Smeltlassen

 

Druklassen

Bij het druklassen, ook wel weerstandlassen genoemd worden de te verbinden delen ter plaatse van de las in een deegachtige toestand gebracht en tegelijkertijd op of tegen elkaar gedrukt. Daardoor ontstaat een verbinding zonder toevoeging van extra materiaal. Het druklassen komt bij de fabricage van staalconstructies weinig voor. Een vorm van druklassen is bijvoorbeeld het rollassen. Deze techniek wordt toegepast bij het op elkaar bevestigen van dunne platen voor bijvoorbeeld radiatoren. Een andere vorm is het stiftlassen voor het bevestigen van pennen, draadeinden en deuvels op een staalconstructie.

 

Smeltlassen

Bij dit lasproces worden de te verbinden delen, het moedermateriaal, plaatselijk verhit tot een vloeibare toestand. Meestal word er tegelijkertijd (las)materiaal in vloeibare toestand toegevoegd, waarvan de samenstelling zoveel mogelijk gelijk is aan het moedermateriaal. Na het stollen ontstaat een hechte verbinding waarvan de sterkte minimaal overeenkomt met dat van het moedermateriaal.

Tot de smeltprocessen behoren onder meer:

 - autogeenlassen, warmtebron: zuurstof en acetyleengas.

 - Elektrisch lassen, warmtebron: elektrisch opgewekte vlamboog

 - Thermiet lassen, warmtebron: Chemische reactie tussen ijzeroxide en aluminium.

Van deze lasprocessen komt autogeen nog het minste voor. In de staalbouw wordt vooral gebruik gemaakt van elektrisch lassen. Het thermietlassen, ook wel bekistlassen genoemd is met name geschikt voor het lassen van werkstukken met grote doorsneden, zoals kraanrails.

 

Lasprocessen

Tijdens het lassen is het noodzakelijk om zowel het vloeibare lasmateriaal als het moedermateriaal te beschermen tegen atmosferische invloeden, met name de inwerking van zuurstof en stikstof. Je kunt onderscheid maken tussen drie soorten lasprocessen.

 - Booglassen met gas en slakbescherming

 - Booglassen met gasbescherming

 - Booglassen met poederbescherming

 

Booglassen met gas- en slakbescherming

Dit lasproces aangeduid met SMAW (Shielded Metal Arc Welding) dit proces wordt vooral gebruikt bij het handlassen. Met een lastang trekt de lasser een vlamboog tussen de elektrode en het werkstuk. Hierdoor worden zowel het moedermateriaal als de elektrode verhit tot een vloeibare toestand. Gelijktijdig met de elektrode smelt ook de bekleding van de elektrode en ontstaan er gassen een slak, die beide het lasproces beschermen tegen inwerking van de buitenlucht. Daarnaast komen toeslagstoffen vrij die een aantal functies vervullen, zoals:

- Kalmeren van het vloeibare materiaal

- Verwijderen van verontreiniging uit het bad

- Stabiliseren van de vlamboog

- Verhogen van het rendement en de kwaliteit van het neergesmolten materiaal door

  Het toevoegen van legeringselementen

De slak, die uit de bekleding ontstaat, moet in het smeltbad goed boven komen drijven en vormt dan een warmte-isolerende laag. Daardoor koelt de las minder snel af en verbetert de structuur van het staal. De slak moet wel gemakkelijk kunnen worden verwijderd met bijvoorbeeld een staalborstel of een bikhamer. De elektroden zijn in vele typen en soorten te koop. Het belangrijkste onderscheid is echter de samenstelling van de bekleding, die bepalend is voor het toepassingsgebied. Bij de keuze van de elektroden moet er vooral gelet worden op de mechanische eigenschappen van het moedermateriaal, het gewenste uiterlijk van de las en de positie waarin moet worden gelast.

Het handlassen met elektroden is te mechaniseren via het zwaartekrachtlassen. Deze techniek maakt gebruik van sleepelektroden en een eenvoudig statief. De sleepelektrode, met een lengte van 600 tot 800mm, rust in de lasnaad en is ongeveer 300mm langer dan de gebruikelijke handelselektrode. Het blanke eind is in een lastang geklemd, die langs een stang op het statief glijd. Aan de bekleding van de sleepelektrode is meestal een metaalpoeder toegevoegd. Hierdoor is het rendement (de hoeveelheid neergesmolten materiaal) hoog.

 

Booglassen met gasbescherming 

Bij deze vol of halfautomatische lasprocessen aangeduid met GAW (Gas Arc Welding) beschermt een gas het vloeibare las en moedermateriaal tegen atmosferische invloeden. Er ontstaat daarbij dus geen slak, tenzij gebruik wordt gemaakt van een gevulde draad. De meest bekende lasprocessen in deze soort zijn:

 - MIG-lassen

 - CO2-lassen

 - MAG-lassen

 - TIG-lassen

MIG-lassen (Metal Inert Gas). Het MIG-lasssen maakt gebruik van een inert edelgas en een afsmeltende elektrode. Een inert gas is een edelgas dat zich niet verbindt met het lasmetaal. De elektrode is bij dit lasproces een continu toegevoerde lasdraad omgeven door een mondstuk, waar het beschermgas doorheen wordt geleid.

In principe is het MIG-lassen gebaseerd op het gebruik van zuiver argon. Dit edelgas is echter minder geschikt voor het lassen van staal. Beter, en minder kostbaar is een menggas van bijvoorbeeld 80-85% argon met een toevoeging van koolzuurgas (CO2) en/of zuurstof (O2).

CO2-lassen. Dit lasproces vertoont overeenkomst met het MIG-lassen, alleen gebruik men geen edelgas maar koolzuurgas. In het algemeen wordt een gevulde lasdraad toegepast, bestaande uit een zachtstalen mantel met daarin een slakvormende poeder. Het voordeel van een gevulde draad is ondermeer een hoog rendement, dus meer neergesmolten materiaal, en een verbetering van het uiterlijk van de las. Ten opzichte van het MIG-lassen is bij het CO2-lassen de kans op lasfouten, zoals bindings en plakfouten en een onvoldoende doorlassing groter.

MAG-lassen (Metal Active Gas). Bij dit lasproces wordt gebruik gemaakt van een beschermgas, dat bestaat uit een edelgas met enkele procenten CO2 of O2. In dit geval is beschermgas dus niet inert.

TIG-lassen (Tungsten Inert Gas). Het TIG-lassen gebruikt een edelgas als bescherming en een niet-afsmeltende elektrode van wolfraam (tungsten) samen met een toevoegmateriaal. Dit lasproces komt in de staalbouw weinig voor en is vooral geschikt voor moeilijk lasbare metalen en voor roestvast staal.

 

Booglassen met poederbescherming 

Bij dit lasproces aangeduid met SAW (Submerged Arc Welding) wordt een vlamboog getrokken tussen een onbeklede lasdraad en het werkstuk, waarbij een laspoeder de vlamboog geheel afdekt. Het booglassen onder poederdek is een automatisch lasproces. De lasautomaat staat op een wagentje dat met een instelbare snelheid langs de te leggen lasnaad loopt. Het laspoeder komt via een trechter op de naad. De blanke elektrode wordt vervolgens via een stroomgeleider, vanaf een grote haspel in het laspoeder gebracht. Het gehele lasproces speelt zich daarna nagenoeg onzichtbaar af. Een deel van het laspoeder vormt een slak, het overblijvende poeder wordt afgezogen en opnieuw gebruikt. Ten opzichte van het handlassen wordt bij het lassen onder poederdek met een veel grotere stroomsterkte gelast, zodat een veel diepere inbranding ontstaat. Hierdoor kan de voorbewerking van stompe lassen vaak geheel of gedeeltelijk vervallen. Omdat in een korte tijd zeer veel lasmateriaal kan worden neergesmolten, is lassen onder poederdek zeer geschikt voor het leggen van lange, horizontale lasnaden in bijvoorbeeld brugdekken, plaatliggers en scheepsbouwsecties.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie onderwijs

Autisme in de klas

Autisme is een stoornis waarbij er een beschadiging in de hersenen heeft plaatsgevonden.

Kindertekeningen (deel 4)

Ontwikkeling van de beeldende vermogens van het kind.

Zelfhypnose en het nut er van

Het bewust in soort trace, hypnotische staat komen

Klinkers en medeklinkers

Wanneer is het een klinker en wanneer is het een medeklinker

Hoekse en Kabeljauwse twisten

De Hoekse en Kabeljauwse twisten rond 1350-1400

Het 7S'en model

Uitleg over het 7S'en model

Jongeren in het verkeer

Uitleg over de consequenties van gevaarlijk rijden door jongeren.

Gelderse Musical Opleidingen

Gelderse Musical Opleidingen, DE musicalschool van Gelderland

Wat kan ik verwachten op de middelbare school?

Lees hier wat je moet weten VOOR je naar de middelbare school gaat!

Theateroefeningen. 1: Frituurpannetje

Theateroefeningen voor basisonderwijs of thuis.

Bezuinig op de bezuinigingen!

Lage rendement van de Havo

Asperger in de klas

De stoornis van Asperger is een aan soortgelijke autisme contactstoornis, welke oppervlakkig gezien niet direct opvalt.

Handelingsplan schrijven.

Hoe schrijf je een effectief handelingsplan?

Inleiding Staatsrecht Deel 1

Introductie van het Nederlandse Staatsrecht

Studeren in deeltijd

Studeren in deeltijd kan op veel manieren

Leertheoretische modellen als verklaring voor verslaving

In dit artikel worden leertheoretische modellen als verklaring voor verslaving uitgelegd

De Koninklijke Marechausse

De Koninlijke Marechausse is de politie van het leger. Maar ook veel burgers zijn al in aanraking geweest met de marechaussee....

Ontwikkelingsgericht onderwijs met de 4 b's

betrokkenheid, betekenisvol, bedoelingen en bemiddelen in het onderwijs

Geschiedenis van opvoeding en onderwijs

een samenvatting van het boek 'vijf eeuwen opvoeden in nederland'.

Als je ADHD hebt

In het onderwijs krijg je met veel verschillende kinderen te maken. Maar hoe ga je dan om met kinderen die een stoornis als ADHD, PDD-NOS, ADD, NLD, autisme hebben

Het aangeboren taalvermogen

Het taalvermogen blijkt aangeboren te zijn. Het is een instinct en een mentaal orgaan.

Hoe maak ik een werkstuk

Een werkstuk maken, hoe pak je dat aan?

Beginner voor de klas (2)....de kennismaking.

In het tweede artikel van deze serie praat ik over de onzekerheden en twijfels die je aan het begin van het schooljaar kan ervaren. Natuurlijk krijg je ook weer tips hoe je de eerste kennismaking met de klas goed voor kan bereiden.

Hoe maak ik een boekverslag

Hier een stappenplan voor het schrijven van een boekverslag

De encyclopedie.

Wat is een encyclopedie en wat vinden we er in terug?