Maatschappelijk Werk en Dienstverlening


Publicatie datum:

Een informatief artikel over de HBO opleiding Maatschappelijk werk en Dienstverlening

Gesponsorde koppelingen

Als je niet zeker weet of de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening iets voor jou is, is het zeker slim om dit even door te lezen! Vind je het leuk om mensen te helpen, sta je stevig in je schoenen, kun je goed luisteren en ben je praktisch ingesteld? dan is het werkveld van een maatschappelijk werker waarschijnlijk wel wat voor jou!

Wat is maatschappelijk werk?

Wanneer je een maatschappelijk werker bent ondersteun je mensen die problemen hebben. Er kunnen verschillende problemen zijn zoals financiële problemen, mishandeling,  gezondheidsproblemen en conflictsituaties. Je probeert je cliënten te helpen door de problemen te verbeteren en op te lossen. Je kijkt hierbij niet alleen naar de persoon zelf maar ook naar de omgeving. Als maatschappelijk Werker werk je vaak samen in een team. Je overlegt regelmatig met collega’s over je cliënten om ze zo de beste hulp te geven. Je krijgt in je vak te maken met verschillende types, en dat maakt het vak ook zo boeiend.

Wat is het vakkenpakket van de opleiding Maatschappelijk Werk?
Tijdens je opleiding Maatschappelijk Werk zijn er een aantal vakken die je gaat volgen. Een aantal voorbeelden hier van zijn:

Psychologische stromingen.
Tijdens dit vak ga je bekijken welke therapie je toe kunt passen op je cliënten. Het gaat hier om 6 benaderingen die psychologen / hulpverleners gebruiken.

Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld de systeemgerichte benadering, waarbij je niet alleen naar de problemen van je cliënt kijkt maar ook naar de omgeving van de cliënt, en de cognitieve benadering, die de denkprocessen van een cliënt bekijkt en probeert uit te zoeken waar het mis gaat bij de denkwijze van de cliënt. 

 Pedagogiek
Wanneer je maatschappelijk werk & dienstverlening gaat volgen krijg je ook opvoedkunde. Dit is natuurlijk belangrijk want je moet in staat zijn te vertellen wat een goede opvoeding is en wat niet. Je leert dingen over de ontwikkelingsfasen, opvoedstijlen en nog tal andere dingen.

Muzisch Agogisch
Muzisch Agogische is eigenlijk creatief werken. Hoe kun je mensen dingen leren door het doen van activiteiten die gaan van een gedicht schrijven tot een levend spel. Muzisch agogische activiteiten zijn bijvoorbeeld zeer leerzaam voor moeilijk lerende kinderen.

Basiscommunicatie
Goed kunnen luisteren en goed kunnen communiceren zijn twee vaardigheden die zeer belangrijk zijn in het vak van een maatschappelijk werker. Je moet een goede actieve luisterhouding hebben. Dit is een open houding waar je bevestigd dat je luistert naar de persoon. Je vraagt vragen na aanleiding van het verhaal van je cliënt en je probeert geen adviezen te geven.  Dit leer je allemaal tijdens de lessen.

Toekomstmogelijkheden
Wanneer je de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening hebt afgerond zijn er meerdere mogelijkheden voor een beroep. Enkele voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld Bureau Jeugdzorg, vluchtelingen werk, werken bij een ziekenhuis of verpleeghuis en in de geestelijke gezondheidszorg.

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om na deze opleiding nog de universiteit te doen. Er is een grote kans dat je na je opleiding meteen een baan hebt. 85% van de afgestudeerden hebben na een jaar een vaste baan.

Tijdens je stage kun je al vast kijken hoe het is in het werkveld. Zo kun je er achter komen wat je wel en wat je niet leuk vind. Tijdens je stage kun je ook vast vaardigheden ontwikkelen die je later nodig zal hebben.

Weet je het nog niet?
Wanneer je er nog steeds niet uit bent of je MWD wilt volgen kun je er natuurlijk ook bij de open dagen van de hogescholen kijken of de opleiding wat voor jou is. Er worden vaak op scholen meeloopdagen georganiseerd waar je ook aan mee kunt doen.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Madel0n89

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie onderwijs

Wat is Kwalitatief marktonderzoek?

Kwalitatief marktonderzoek

Een vakleerkracht gymnastiek, is dat nodig?

Wat zijn de voor- en nadelen van een vakleerkracht bewegingsonderwijs?

Evolutie van marketing

De evolutie van marketing vanaf de jaren 1860 tot heden.

Beginner voor de klas (2)....de kennismaking.

In het tweede artikel van deze serie praat ik over de onzekerheden en twijfels die je aan het begin van het schooljaar kan ervaren. Natuurlijk krijg je ook weer tips hoe je de eerste kennismaking met de klas goed voor kan bereiden.

Cubacrisis

In het begin van de jaren '60 is de wereld op het nippertje ontsnapt aan een derde wereldoorlog. Hoe kon het zo ver komen? En hoe zijn we er aan ontsnapt?

Ontwikkelingsgericht onderwijs met de 4 b's

betrokkenheid, betekenisvol, bedoelingen en bemiddelen in het onderwijs

Jullie luisteren en ik vertel!

Frontaal lesgeven wordt ook wel de voordrachtvorm genoemd. De docent verteld en de leerlingen luisteren. Dit wordt meestal niet gewaardeerd door de leerlingen, maar waarom kan een docent er dan toch voor kiezen om op deze manier les te geven?

De Koninklijke Marine

In dit artikel kom je te weten wat de taak van de marine is en welke eenheden bij de marine horen.

Gelderse Musical Opleidingen

Gelderse Musical Opleidingen, DE musicalschool van Gelderland

Bezuinig op de bezuinigingen!

Lage rendement van de Havo

Realistisch rekenonderwijs

Artikel realistisch rekenonderwijs

Het 7S'en model

Uitleg over het 7S'en model

Fotografie opleidingen HBO

Een goede opleiding kiezen is niet makkelijk, ook niet voor fotografie, en zeker niet op HBO-niveau. Hier alle opleidingen duidelijk onder elkaar.

De empirische cyclus bij wetenschappelijk onderzoek

Dit artikel geeft de stappen weer die men doorloopt wanneer men wetenschappelijk onderzoek doet. Deze stappen zijn weergegeven in een cyclische vorm

Thermiet

Thermiet is een mengsel van een metaalpoeder en een fijn verdeeld metaal oxide. Voorwaarde voor de reactie is dat het metaalpoeder minder edel is dan de metaaloxide

Lassenprocessen

Verschillende soorten lassen en lasprocessen

Ben je hoogbegaafd als je iets goed kunt?

Wat moet je kunnen om als hoogbegaafd te worden betiteld?

Talenknobbel? Of... Toch gewoon hard studeren!

talen leren met taalgevoel, aanleg, talent en meertalig opvoeden

Leerkracht: Omgaan met kinderen die faalangst hebben.

Hoe herken je en ga je om met kinderen die faalangst hebben.

Het effect van tekstwaardering op imago.

In het onderwijs en bedrijfsleven wordt veel tijd en geld besteed aan foutloos schrijven. Dit omdat wordt verwacht dat taalfouten een negatieve invloed hebben op het oordeel van de tekst en misschien zelfs op het imago van de schrijver.

Dualisme vs. Reductionisme in de filosofie

Uitleg van bepaalde filosofische stromingen

Een goede samenvatting maken

Leer om een goede samenvatting te maken.

Sociaal Pedagogische Hulpverlening

Weet jij eigenlijk niet zo goed wat de studie SPH inhoud, maar lijkt het je toch een leuke studie? Lees dan gauw verder voor een samenvatting van de opleiding geschreven door een student.

Ouders en huiswerk

Welke rol kunnen ouders spelen bij het huiswerk van hun kind?

Het periodiek systeem der elementen

Het periodiek systeem der elementen zoals opgesteld door Mendelejev.