Maatschappelijk Werk en Dienstverlening


Publicatie datum:

Een informatief artikel over de HBO opleiding Maatschappelijk werk en Dienstverlening

Gesponsorde koppelingen

Als je niet zeker weet of de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening iets voor jou is, is het zeker slim om dit even door te lezen! Vind je het leuk om mensen te helpen, sta je stevig in je schoenen, kun je goed luisteren en ben je praktisch ingesteld? dan is het werkveld van een maatschappelijk werker waarschijnlijk wel wat voor jou!

Wat is maatschappelijk werk?

Wanneer je een maatschappelijk werker bent ondersteun je mensen die problemen hebben. Er kunnen verschillende problemen zijn zoals financiële problemen, mishandeling,  gezondheidsproblemen en conflictsituaties. Je probeert je cliënten te helpen door de problemen te verbeteren en op te lossen. Je kijkt hierbij niet alleen naar de persoon zelf maar ook naar de omgeving. Als maatschappelijk Werker werk je vaak samen in een team. Je overlegt regelmatig met collega’s over je cliënten om ze zo de beste hulp te geven. Je krijgt in je vak te maken met verschillende types, en dat maakt het vak ook zo boeiend.

Wat is het vakkenpakket van de opleiding Maatschappelijk Werk?
Tijdens je opleiding Maatschappelijk Werk zijn er een aantal vakken die je gaat volgen. Een aantal voorbeelden hier van zijn:

Psychologische stromingen.
Tijdens dit vak ga je bekijken welke therapie je toe kunt passen op je cliënten. Het gaat hier om 6 benaderingen die psychologen / hulpverleners gebruiken.

Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld de systeemgerichte benadering, waarbij je niet alleen naar de problemen van je cliënt kijkt maar ook naar de omgeving van de cliënt, en de cognitieve benadering, die de denkprocessen van een cliënt bekijkt en probeert uit te zoeken waar het mis gaat bij de denkwijze van de cliënt. 

 Pedagogiek
Wanneer je maatschappelijk werk & dienstverlening gaat volgen krijg je ook opvoedkunde. Dit is natuurlijk belangrijk want je moet in staat zijn te vertellen wat een goede opvoeding is en wat niet. Je leert dingen over de ontwikkelingsfasen, opvoedstijlen en nog tal andere dingen.

Muzisch Agogisch
Muzisch Agogische is eigenlijk creatief werken. Hoe kun je mensen dingen leren door het doen van activiteiten die gaan van een gedicht schrijven tot een levend spel. Muzisch agogische activiteiten zijn bijvoorbeeld zeer leerzaam voor moeilijk lerende kinderen.

Basiscommunicatie
Goed kunnen luisteren en goed kunnen communiceren zijn twee vaardigheden die zeer belangrijk zijn in het vak van een maatschappelijk werker. Je moet een goede actieve luisterhouding hebben. Dit is een open houding waar je bevestigd dat je luistert naar de persoon. Je vraagt vragen na aanleiding van het verhaal van je cliënt en je probeert geen adviezen te geven.  Dit leer je allemaal tijdens de lessen.

Toekomstmogelijkheden
Wanneer je de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening hebt afgerond zijn er meerdere mogelijkheden voor een beroep. Enkele voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld Bureau Jeugdzorg, vluchtelingen werk, werken bij een ziekenhuis of verpleeghuis en in de geestelijke gezondheidszorg.

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om na deze opleiding nog de universiteit te doen. Er is een grote kans dat je na je opleiding meteen een baan hebt. 85% van de afgestudeerden hebben na een jaar een vaste baan.

Tijdens je stage kun je al vast kijken hoe het is in het werkveld. Zo kun je er achter komen wat je wel en wat je niet leuk vind. Tijdens je stage kun je ook vast vaardigheden ontwikkelen die je later nodig zal hebben.

Weet je het nog niet?
Wanneer je er nog steeds niet uit bent of je MWD wilt volgen kun je er natuurlijk ook bij de open dagen van de hogescholen kijken of de opleiding wat voor jou is. Er worden vaak op scholen meeloopdagen georganiseerd waar je ook aan mee kunt doen.


Foobie gebruiker Madel0n89

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie onderwijs

Een oudergesprek voeren

Als leerkracht krijg je te maken met oudergesprekken. Hoe houd je een goed en prettig oudergesprek?

Kindertekeningen (deel 4)

Ontwikkeling van de beeldende vermogens van het kind.

Tolerantie in de Gouden Eeuw

Tolerantie in de Gouden Eeuw, kunst en wetenschap

Duitse naamvallen

De verschillende naamvallen in de duitse taal.

8-S Model

De opbouw van het 8-S model, ook wel 7-S model genoemd.

Maatschappelijk Werk en Dienstverlening

Een informatief artikel over de HBO opleiding Maatschappelijk werk en Dienstverlening

Het effect van tekstwaardering op imago.

In het onderwijs en bedrijfsleven wordt veel tijd en geld besteed aan foutloos schrijven. Dit omdat wordt verwacht dat taalfouten een negatieve invloed hebben op het oordeel van de tekst en misschien zelfs op het imago van de schrijver.

Hoe schrijf je een goed artikel?

Tips voor het schrijven van een goed artikel

Theateroefeningen. 1: Frituurpannetje

Theateroefeningen voor basisonderwijs of thuis.

Droge voeten in de polder, maar hoe?

Het water vanuit de polder oppompen naar het boezemsysteem zal uiteindelijk zorgen voor droge voeten binnen de polder. Een fenomeen waar meer dan 50% van Nederland niet bij stil staat!

Asperger in de klas

De stoornis van Asperger is een aan soortgelijke autisme contactstoornis, welke oppervlakkig gezien niet direct opvalt.

Hoe overleef ik de brugklas als moeder van een brugklasser

Het is voor de brugklasser moeilijk, die eerste weken van de brugklas maar laten we vooral de moeder niet vergeten

Digitale schoolborden

In veel klaslokalen duiken digitale schoolborden op. Wat zijn dit nou eigenlijk? Hoe werkt het? Wat zijn de voordelen en de mogelijkheden?

Tips voor docenten

Het wordt steeds moeilijker om goed en zelfverzekerd voor de klas te staan. In dit artikel worden tips gegeven en inzichten geprobeerd over te brengen.

Thermiet

Thermiet is een mengsel van een metaalpoeder en een fijn verdeeld metaal oxide. Voorwaarde voor de reactie is dat het metaalpoeder minder edel is dan de metaaloxide

Het 7S'en model

Uitleg over het 7S'en model

Taalkundige begrippen

Handige taalkundige begrippen uitgelegd

Dromenvanger maken met kinderen

Waar komt de dromenvanger vandaan en wat is de betekenis ervan? Hoe kun je er op een eenvoudige manier eentje maken met kinderen?

Autisme in de klas

Autisme is een stoornis waarbij er een beschadiging in de hersenen heeft plaatsgevonden.

Hoogbegaafdheid - kenmerken

In dit artikel overlopen we de specifieke kenmerken van hoogbegaafdheid. Is alles te vatten in een IQ?

Vind alle examens met alle antwoorden op www.examenblad.nl

Op www.examenblad.nl vindt je alle examens en antwoorden, van de laatste 10 jaar, van het vwo, de havo, het vmbo tl, het vmbo gl, het vmbo kb en het vmbo bb.

Studeren in Zweden

Studeren in Zweden als Nederlandse student heeft zo z’n voordelen, maar is soms ook erg ingewikkeld!

Gelderse Musical Opleidingen

Gelderse Musical Opleidingen, DE musicalschool van Gelderland

Jullie luisteren en ik vertel!

Frontaal lesgeven wordt ook wel de voordrachtvorm genoemd. De docent verteld en de leerlingen luisteren. Dit wordt meestal niet gewaardeerd door de leerlingen, maar waarom kan een docent er dan toch voor kiezen om op deze manier les te geven?

De empirische cyclus bij wetenschappelijk onderzoek

Dit artikel geeft de stappen weer die men doorloopt wanneer men wetenschappelijk onderzoek doet. Deze stappen zijn weergegeven in een cyclische vorm