meer efficiente PCR methode (polymerase-kettingreactie)


Publicatie datum:

Een meer efficiente manier van het gebruiken van een PCR

Gesponsorde koppelingen

In de microbiologische wereld is het een bekend woord. PCR. Het staat voor polymerase-chain reaction.

Het is een manier om geisoleerd DNA (bijvoorbeeld in het bloed van een verdachte) te vermenigvuldigen. Een kopie maken van dit DNA, zodat er verdere analyses mee gedaan kunnen worden.

In het verleden zijn hier al vele aanpassingen aan gedaan, om deze PCR zo efficient mogelijk te maken. Maar nu lijkt hier weer een nieuwe modificatie aan gedaan te kunnen worden

Om dit verhaal zo simpel mogelijk te maken, zal ik zo min mogelijk microbiologische termen gebruiken. Zo is het verhaal makkelijk te lezen, en is er een voorstelling te maken van  wat er ongeveer plaatsvind.

In het verleden ging een PCR als volgt: DNA (dubbele streng) wordt omgezet naar twee enkele strengen (denaturatie). Dit vind plaats bij een hoge temperatuur. Deze enkele strengen zijn vatbaar voor zogenaamde primers. Dit zijn als het ware de beginpuntjes om een extra streng te maken. Deze primers binden als kauwgom aan deze enkele streng. Dit vind plaats bij een lage temperatuur. Vervolgens wordt via deze primer, een tweede streng gevormd, welke weer kleeft aan de streng. Een nieuwe DNA streng is gevormt. Dit vind plaats bij een gemiddelde temperatuur

Het is duidelijk dat dit efficienter kan. Deze temperatuursverschillen worden bereikt door verhitten, koelen, en opnieuw verhitten. Dit kan efficienter!

Dus is er een nieuwe techniek bedacht. Een enorm simpele oplossing, maar nog nooit uitgewerkt. En dat is wat ze de komende tijden gaan onderzoeken: Want, als de PCR een beetje wordt aangepast, kan je het volgende bereiken: het DNA wordt gesplitst in twee strengen. Hierdoor wordt het DNA nog maar de helft van de oorspronkelijke massa. het "zweeft" naar boven, boven het zwaardere DNA.

Hoger in de PCR is de temperatuur lager (mogelijk met een koeling), waardoor de primer bind aan de streng. Hierdoor wordt de streng zwaarder, en zakt het een stukje. Maar het blijft boven het DNA, omdat dit alsnog zwaarder is. De streng + primer zitten tussen een koude en een warme laag in. Dti maakt dat de tweede streng kan groeien. Totdat een nieuwe DNA streng is gevormt. Dan zakt deze streng weer naar beneden, in de DNA laag.

Dus in plaats van verwarmen/koelen/verwarmen, is hier 1 koeler en 1 verwarmer nodig. vele malen efficienter, vele malen sneller, en vele malen goedkoper. Dus al met al, DE oplossing?

Op dit moment wordt er onderzoek verricht naar de mogelijkheid hiervoor. Hoe het precies in zijn werk steekt kan ik eventueel in een volgend artikel beschrijven. Vergeet niet... Alles kan efficienter, sneller en beter. Soms kan een idee dat volkomen idioot klinkt, de perfecte oplossing zijn. Iedereen kan iets bedenken. De vraag is alleen... Wie wat.en hoe.

Ik wens u nog een fijne dag.

Sparkle

 

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 6
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie onderwijs

Hoe kun je goed scoren bij de Citotoets Eindtoets Basisonderwijs?

Er wordt steeds meer waarde toegekend aan een hoge score bij de eindtoets van het Basisonderwijs. Hoe kun je goed scoren bij de Eindtoets Basisonderwijs?

Het effect van tekstwaardering op imago.

In het onderwijs en bedrijfsleven wordt veel tijd en geld besteed aan foutloos schrijven. Dit omdat wordt verwacht dat taalfouten een negatieve invloed hebben op het oordeel van de tekst en misschien zelfs op het imago van de schrijver.

Hoe een onderzoeksinterview voorbereiden en houden?

Een onderzoeksinterview is een geschikte onderzoeksmethode als u op zoek bent naar genuanceerde, kwalitatieve informatie en verwacht dat respondenten moeite hebben met het invullen van een vragenlijst, bijvoorbeeld omdat ze de Nederlandse taal niet goed beheersen of omdat het een ingewikkeld thema betreft.

Toerental boormachine berekenen

We doen deze proef om erachter te komen of opgegeven toerental van de boormachine inderdaad 2600 toeren per minuut is.

THIMUN overleven

Artikel over wat THIMUN is en hoe het er aan toe gaat.

Verbeter je les, gebruik de gespreksvorm

Wil je ook weten hoe jij je les leuk kan houden, door de lesstof op een afwisselende manier op de leerlingen over te brengen?

Het maken van een profielwerkstuk

Een uitgebreide handleiding voor het schrijven van je profielwerkstuk.

De geschiedenis van de opleiding Bouwkunde door Rob Mankor

Dit is een artikel over de geschiedenis van de opleiding bouwkunde door Rob Mankor.

Hoe komen wij aan onze achternaam?

Vanaf 1811 moeten Nederlanders een achternaam voeren

De goedkoopste keuken ontwerp je zelf met deze gratis 3D ontwerpsoftware

Op internet vind je allerlei kleurplaten op onderwerp gesorteerd. O.a. Disney, Pokemon, Cars, Dora, K3, Dieren, Bumba, Nijntje en nog veel meer!

Een goede samenvatting maken

Leer om een goede samenvatting te maken.

Essay geschiedenis

was de franse revolutie een unieke omwenteling aan het eind van de 18de eeuw.

Kindertekeningen (deel 2)

Ontwikkeling van de beeldende vermogens van het kind

Plagiaatcontrole voor studenten nu ook in Nederland beschikbaar

Het controleren op plagiaat is geen sinecure. Je moet als student wel verstand hebben van wat nu precies plagiaat is en hoe je dit kunt voorkomen.

Profielkeuze na havo 3: Natuur en Gezondheid

Als je in klas 3 van het havo zit kom je voor een keuze te staan. De profielkeuze: Je moet uit 1 van de 4 profielen kiezen. Dit is weer een stapje verder ter voorbereiding op een mogelijke opleiding en later beroep.

Het periodiek systeem der elementen

Het periodiek systeem der elementen zoals opgesteld door Mendelejev.

Bacheloropleiding Personeelwetenschappen

Bacheloropleiding Personeelwetenschappen op de Universiteit van Tilburg

Wiskunde functies en grafieken (HAVO)

Dit artikel geeft een beknopte samenvatting van alle wiskunde examenstof op HAVO niveau wat betreft functies en grafieken

Leertheoretische modellen als verklaring voor verslaving

In dit artikel worden leertheoretische modellen als verklaring voor verslaving uitgelegd

Theateroefeningen. 2: Basisimprovisatie

Theateroefeningen. 2: Basisimprovisatie

Het taalniveau verhogen met de drie taalgroeimiddelen

Het taalniveau verhogen met de drie taalgroeimiddelen

Ondersteuning van uw kind in het onderwijs.

Hoe helpt u uw kind in het onderwijs?

Basisontwikkeling: brede ontwikkeling

Basisontwikkeling: brede ontwikkeling

Invloed van concentratie reactant op de chemische kinetiek

Invloed van concentratie reactant op de chemische kinetiek.

Autisme in de klas

Autisme is een stoornis waarbij er een beschadiging in de hersenen heeft plaatsgevonden.