Meidenvenijn, de Queen Bee en haar Wannabees


Publicatie datum:

Hoe meidenvenijn in zijn werk gaat en tips over wat je er aan kunt doen

Gesponsorde koppelingen

Het kan iets heel kleins zijn, een blik of een briefje, maar de gevolgen kunnen heel groot zijn. Meidenvenijn. Dit zijn meisjes die strijden met hun tong en niet zozeer met hun vuisten. Deze meiden pesten veel stiekemer. Dit ondergrondse venijn wordt vaak onderschat, terwijl de effecten zeer schadelijk kunnen zijn. In dit artikel lees je hoe meidenvenijn in zijn werk gaat en krijg je tips over wat je er tegen kunt doen.

De Queen Bee en haar Wannabees

Het populaire meisje, aantrekkelijk en intelligent, laat anderen voor haar lopen. Ze weet zelfs volwassen in te pakken. Iedereen wilt in haar gunst komen en zo wordt zij de zogenaamde Queen Bee (bijenkoningin). Ze heeft een hele hofhouding, de Wannabees. Alles draait om macht. De hofhouding heeft er alles voor over om bij de Queen Bee te horen.

De hofhouding

Tussen de hofhouding zit altijd een trouwe adjudant. Zij is niets zonder de Queen Bee en doet alles om haar positie te behouden. Je hebt een bankier, zij beheert de informatie waarmee ze anderen kan manipuleren. Ze blijft buiten schot, en lijkt onschuldig. Er is altijd een slachtoffer. Zij is de zondebok. Ze zwijgt over de intimidaties, omdat ze liever geschopt wordt, dan er wordt uit geschopt. Dan heb je nog de omstanders. Ze schamen zich vaak voor het gedrag van de groep, maar durven er niets van te zeggen omdat ze bang zijn om het volgende slachtoffer te worden. Ten slotte is er de drijver. Ze lijkt zich moeiteloos door alle groepje heen te bewegen. In elke groep heeft ze vriendinnen, maar hoort zelf niet bij een groep.

Relationele gerichtheid

Meiden durven de directe confrontatie vaak niet aan, bang om de relatie te verspelen. Daarom hebben ze deze indirecte agressie ontwikkeld, meidenvenijn. Meiden zijn erg relationeel gericht. Deze kracht, kan ook een zwakte zijn. Het maakt meiden kwetsbaar, afhankelijk van het oordeel van anderen. Hun meest gebruikte wapens zijn samenklitten tegen anderen, manipuleren, geruchten verspreiden, zichtbaar over anderen fluisteren, roddelen, negeren, belachelijk maken, met de ogen rollen, vuile blikken, fluisteren, handelen in geheimen, bijnamen geven, vriendjes afpikken, reputatie schaden, buiten sluiten en digitaal pesten. Aandacht krijgen van jongens is statusverhogend. Meisjes gaan hierdoor, soms terwijl ze er nog helemaal niet aan toe zijn, met zo´n jongen over hun eigen grenzen heen. Liever een fout vriendje dan helemaal geen vriendje.

Tips

Op basisscholen doet het verschijnsel meidenvenijn zich al in groep 5 voor. Hier wordt er vaak direct in gegrepen. In de onderbouw van het voortgezet onderwijs speelt het ook, maar hier wordt er minder aandacht aan besteed.

- Neem meidenvenijn serieus, en doe het niet af als ‘typisch meidengedrag’, want er kunnen slachtoffer worden gemaakt voor het leven.

- Help de meiden om zich anders te gaan gedragen. Plan gezamenlijke activiteiten en geen gezamenlijke opdrachten. Wissel hierbij van groepjes. Ook in de klas, zet kinderen regelmatig in een andere opstelling.

- Afspraken maken binnen het pestprotocol. In de klas afspraken maken waarbij het ook gaat om ongewenst meidengedrag. Als kinderen hun eigen regels opstellen zullen ze zich er ook eerder aan houden.

- Over onderwerpen als ‘meidenintimidatie’ en ‘vriendschappen’ praten.

- Het sociale talent van meiden positief inzetten als bijvoorbeeld brugklasmentor.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie onderwijs

Langstudeerboete

Een betoog over de langstudeerboete in het onderwijs, wat de hbo en wo studenten moet overhalen, hun studie op tijd af te ronden.

Verbeter je les, gebruik de gespreksvorm

Wil je ook weten hoe jij je les leuk kan houden, door de lesstof op een afwisselende manier op de leerlingen over te brengen?

Educatieve rekenspelletjes, zelf maken!

Gemotiveerde kinderen leren beter en effectiever. Rekenspelletjes maken het rekenen leuk en zorgen voor de juiste motivatie!

Validiteit in wetenschappelijk onderzoek

In dit artikel wordt uitgelegd wat validiteit is en welke soorten er bestaan

Trends en vernieuwingen op gebied van bewegingsonderwijs.

Trends en vernieuwingen op gebied van bewegingsonderwijs.

Profielkeuze na havo 3: Economie en Maatschappij

Als je in klas 3 van het havo zit kom je voor een keuze te staan. De profielkeuze: Je moet uit 1 van de 4 profielen kiezen. Dit is weer een stapje verder ter voorbereiding op een mogelijke opleiding en later beroep.

Het Godsbewijs van Alvin Plantinga

Het Godsbewijs van Alvin Plantinga uitgelegd

De goedkoopste keuken ontwerp je zelf met deze gratis 3D ontwerpsoftware

Op internet vind je allerlei kleurplaten op onderwerp gesorteerd. O.a. Disney, Pokemon, Cars, Dora, K3, Dieren, Bumba, Nijntje en nog veel meer!

dyslexie, geen paniek!

dyslexie en wat we er kunnen aan doen,

De Urbar (grondboek) van het klooster Wietmarschen

het grondboek van het klooster Wietmarschen bevat veel interessante informatie over gewone mensen uit de 15e en 16e eeuw

Theateroefeningen. 1: Frituurpannetje

Theateroefeningen voor basisonderwijs of thuis.

Velcro is een merknaam en geen vertaling van klittenband in het engels.

Velcro is een engelse term voor klittenband. Dit is een merknaam en geen echte vertaling. Wat is de engelse vertaling voor klittenband?

Toerental boormachine berekenen

We doen deze proef om erachter te komen of opgegeven toerental van de boormachine inderdaad 2600 toeren per minuut is.

Help uw kind beter te lezen: Letters flitsen

Geef uw kind een goede leesstart. Naast school kunnen ouders veel betekenen voor snel leren lezen!

Een verhaal vertellen aan kinderen

Hoe maak je het vertellen van een verhaal aan kinderen tot een onvergetelijke ervaring

Weegt het te weinig?!

Op een pak koffie staat 500 gram, wegen wijst uit dat het maar 486 gram weegt! Wat nu?

Wiskundige weetjes over Gulden Snede

Altijd al eens willen weten wat die Gulden Snede is? En waarom wiskundigen zo enthousiast zijn over deze verhouding? Kom daar zelf achter en ontdek zelf de mooie en magische verhoudingen in ons dagelijks leven.

Het aangeboren taalvermogen

Het taalvermogen blijkt aangeboren te zijn. Het is een instinct en een mentaal orgaan.

Het 7S'en model

Uitleg over het 7S'en model

Wat kan ik verwachten op de middelbare school?

Lees hier wat je moet weten VOOR je naar de middelbare school gaat!

Lassenprocessen

Verschillende soorten lassen en lasprocessen

Heeft Voorschoolse Educatie voor Peuters zin?

Onderzoek toont aan dat VVE geen effect heeft. Hoe nu verder??

Het ontwerp en de uitvoer van experimenten in sociale wetenschappen

In dit artikel wordt uitgelegd welke soorten experimenten men kent en hoe deze worden uitgevoerd

Jullie luisteren en ik vertel!

Frontaal lesgeven wordt ook wel de voordrachtvorm genoemd. De docent verteld en de leerlingen luisteren. Dit wordt meestal niet gewaardeerd door de leerlingen, maar waarom kan een docent er dan toch voor kiezen om op deze manier les te geven?

Bezuinig op de bezuinigingen!

Lage rendement van de Havo