Meidenvenijn, de Queen Bee en haar Wannabees


Publicatie datum:

Hoe meidenvenijn in zijn werk gaat en tips over wat je er aan kunt doen

Gesponsorde koppelingen

Het kan iets heel kleins zijn, een blik of een briefje, maar de gevolgen kunnen heel groot zijn. Meidenvenijn. Dit zijn meisjes die strijden met hun tong en niet zozeer met hun vuisten. Deze meiden pesten veel stiekemer. Dit ondergrondse venijn wordt vaak onderschat, terwijl de effecten zeer schadelijk kunnen zijn. In dit artikel lees je hoe meidenvenijn in zijn werk gaat en krijg je tips over wat je er tegen kunt doen.

De Queen Bee en haar Wannabees

Het populaire meisje, aantrekkelijk en intelligent, laat anderen voor haar lopen. Ze weet zelfs volwassen in te pakken. Iedereen wilt in haar gunst komen en zo wordt zij de zogenaamde Queen Bee (bijenkoningin). Ze heeft een hele hofhouding, de Wannabees. Alles draait om macht. De hofhouding heeft er alles voor over om bij de Queen Bee te horen.

De hofhouding

Tussen de hofhouding zit altijd een trouwe adjudant. Zij is niets zonder de Queen Bee en doet alles om haar positie te behouden. Je hebt een bankier, zij beheert de informatie waarmee ze anderen kan manipuleren. Ze blijft buiten schot, en lijkt onschuldig. Er is altijd een slachtoffer. Zij is de zondebok. Ze zwijgt over de intimidaties, omdat ze liever geschopt wordt, dan er wordt uit geschopt. Dan heb je nog de omstanders. Ze schamen zich vaak voor het gedrag van de groep, maar durven er niets van te zeggen omdat ze bang zijn om het volgende slachtoffer te worden. Ten slotte is er de drijver. Ze lijkt zich moeiteloos door alle groepje heen te bewegen. In elke groep heeft ze vriendinnen, maar hoort zelf niet bij een groep.

Relationele gerichtheid

Meiden durven de directe confrontatie vaak niet aan, bang om de relatie te verspelen. Daarom hebben ze deze indirecte agressie ontwikkeld, meidenvenijn. Meiden zijn erg relationeel gericht. Deze kracht, kan ook een zwakte zijn. Het maakt meiden kwetsbaar, afhankelijk van het oordeel van anderen. Hun meest gebruikte wapens zijn samenklitten tegen anderen, manipuleren, geruchten verspreiden, zichtbaar over anderen fluisteren, roddelen, negeren, belachelijk maken, met de ogen rollen, vuile blikken, fluisteren, handelen in geheimen, bijnamen geven, vriendjes afpikken, reputatie schaden, buiten sluiten en digitaal pesten. Aandacht krijgen van jongens is statusverhogend. Meisjes gaan hierdoor, soms terwijl ze er nog helemaal niet aan toe zijn, met zo´n jongen over hun eigen grenzen heen. Liever een fout vriendje dan helemaal geen vriendje.

Tips

Op basisscholen doet het verschijnsel meidenvenijn zich al in groep 5 voor. Hier wordt er vaak direct in gegrepen. In de onderbouw van het voortgezet onderwijs speelt het ook, maar hier wordt er minder aandacht aan besteed.

- Neem meidenvenijn serieus, en doe het niet af als ‘typisch meidengedrag’, want er kunnen slachtoffer worden gemaakt voor het leven.

- Help de meiden om zich anders te gaan gedragen. Plan gezamenlijke activiteiten en geen gezamenlijke opdrachten. Wissel hierbij van groepjes. Ook in de klas, zet kinderen regelmatig in een andere opstelling.

- Afspraken maken binnen het pestprotocol. In de klas afspraken maken waarbij het ook gaat om ongewenst meidengedrag. Als kinderen hun eigen regels opstellen zullen ze zich er ook eerder aan houden.

- Over onderwerpen als ‘meidenintimidatie’ en ‘vriendschappen’ praten.

- Het sociale talent van meiden positief inzetten als bijvoorbeeld brugklasmentor.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie onderwijs

Hoe overleef ik de brugklas als moeder van een brugklasser

Het is voor de brugklasser moeilijk, die eerste weken van de brugklas maar laten we vooral de moeder niet vergeten

Kleuterleidster weer in opleiding?

Zijn afgestudeerde pabo-studenten bevoegd om kleuters op de juiste manier te leiden? Of moeten we weer terugtreden naar de Klossers?

Zelfhypnose en het nut er van

Het bewust in soort trace, hypnotische staat komen

Het CITO-LOVS

Wat is het CITO-LOVS en wat kan het U vertellen over Uw kind op de basisschool?

Samenvatting Hoofdstuk 3 uit Neuropsychologie, over de gevolgen van hersenbeschadiging B. van Cranenburgh

Samenvatting Hoofdstuk 3. Analyse van het probleem.

Scholieren in Nederland minder gemotiveerd

Nederlandse scholieren hebben minder motivatie voor school dan leerlingen in het buitenland.

De Koninklijke Landmacht

De Koninklijke Landmacht is het grootste krijgsmachtdeel van onze Nederlandse Krijgsmacht. In dit artikel alle feiten over de Koninklijke Landmacht.

Hoe schrijf je een goed artikel?

Tips voor het schrijven van een goed artikel

Operationaliseren bij vragenlijst

In dit artikel wordt uitgelegd wat het operationaliseren van vragenlijsten inhoudt

Taalkundige begrippen

Handige taalkundige begrippen uitgelegd

Der Besuch der alten Dame

Samenvatting van Duerrenmatts

ASO, TSO, BSO

Belgische onderverdeling in het middelbaar onderwijs, een broedplek voor voordelen?

De Koninklijke Luchtmacht

De Koninklijke Luchtmacht is een professionele organisatie, maar welk materieel hebben ze ter bechikking? In dit artikel veel leuke informatie en mooie beelden!

Debat en socratisch gesprek

In dit artikel wordt uitgelegd wat een debat en een socratisch gesprek inhoudt. Ook worden de verschillen en overeenkomsten uitgelegd.

Hunebedden

Informatie over hunebedden op 4 vwo niveau.

De Nederlandse taal in het basisonderwijs

Wat zijn de definities van taal en hoe leren kinderen taal.

Eventmarketing

Bij het organiseren van een evenement speelt marketing een grote rol.

Jongeren in het verkeer

Uitleg over de consequenties van gevaarlijk rijden door jongeren.

hoe werkt molrekenen, Mol en mmol

Leer op een makkelijke manier molrekenen, de basis van scheikunde!

Leren

Wat is dé beste manier om te leren? In dit artikel probeer ik daar een antwoord op te geven

Monogamie/polygamie

De neurobiologische basis van monogamie

Poldergemaal Balthasar van der Polweg - Delft

Een overzicht van informatie van het poldergemaal aan de Balthasar van der Polweg te Delft. Dit gemaal representateert een groot deel de Nederlandse gemalen.

Trends en vernieuwingen op gebied van bewegingsonderwijs.

Trends en vernieuwingen op gebied van bewegingsonderwijs.

Geschiedenis, dat moet levendig!

Gelukkig gaat het in geschiedenislessen niet alleen meer over jaartallen. Geschiedenisles moet actief en levendig zijn. Dat is niet alleen leuker, maar je onthoudt het ook veel beter.

Minder lesuitval, maar tegen welke prijs?

De zomervakantie wordt een week ingekort.