Meidenvenijn, de Queen Bee en haar Wannabees


Publicatie datum:

Hoe meidenvenijn in zijn werk gaat en tips over wat je er aan kunt doen

Gesponsorde koppelingen

Het kan iets heel kleins zijn, een blik of een briefje, maar de gevolgen kunnen heel groot zijn. Meidenvenijn. Dit zijn meisjes die strijden met hun tong en niet zozeer met hun vuisten. Deze meiden pesten veel stiekemer. Dit ondergrondse venijn wordt vaak onderschat, terwijl de effecten zeer schadelijk kunnen zijn. In dit artikel lees je hoe meidenvenijn in zijn werk gaat en krijg je tips over wat je er tegen kunt doen.

De Queen Bee en haar Wannabees

Het populaire meisje, aantrekkelijk en intelligent, laat anderen voor haar lopen. Ze weet zelfs volwassen in te pakken. Iedereen wilt in haar gunst komen en zo wordt zij de zogenaamde Queen Bee (bijenkoningin). Ze heeft een hele hofhouding, de Wannabees. Alles draait om macht. De hofhouding heeft er alles voor over om bij de Queen Bee te horen.

De hofhouding

Tussen de hofhouding zit altijd een trouwe adjudant. Zij is niets zonder de Queen Bee en doet alles om haar positie te behouden. Je hebt een bankier, zij beheert de informatie waarmee ze anderen kan manipuleren. Ze blijft buiten schot, en lijkt onschuldig. Er is altijd een slachtoffer. Zij is de zondebok. Ze zwijgt over de intimidaties, omdat ze liever geschopt wordt, dan er wordt uit geschopt. Dan heb je nog de omstanders. Ze schamen zich vaak voor het gedrag van de groep, maar durven er niets van te zeggen omdat ze bang zijn om het volgende slachtoffer te worden. Ten slotte is er de drijver. Ze lijkt zich moeiteloos door alle groepje heen te bewegen. In elke groep heeft ze vriendinnen, maar hoort zelf niet bij een groep.

Relationele gerichtheid

Meiden durven de directe confrontatie vaak niet aan, bang om de relatie te verspelen. Daarom hebben ze deze indirecte agressie ontwikkeld, meidenvenijn. Meiden zijn erg relationeel gericht. Deze kracht, kan ook een zwakte zijn. Het maakt meiden kwetsbaar, afhankelijk van het oordeel van anderen. Hun meest gebruikte wapens zijn samenklitten tegen anderen, manipuleren, geruchten verspreiden, zichtbaar over anderen fluisteren, roddelen, negeren, belachelijk maken, met de ogen rollen, vuile blikken, fluisteren, handelen in geheimen, bijnamen geven, vriendjes afpikken, reputatie schaden, buiten sluiten en digitaal pesten. Aandacht krijgen van jongens is statusverhogend. Meisjes gaan hierdoor, soms terwijl ze er nog helemaal niet aan toe zijn, met zo´n jongen over hun eigen grenzen heen. Liever een fout vriendje dan helemaal geen vriendje.

Tips

Op basisscholen doet het verschijnsel meidenvenijn zich al in groep 5 voor. Hier wordt er vaak direct in gegrepen. In de onderbouw van het voortgezet onderwijs speelt het ook, maar hier wordt er minder aandacht aan besteed.

- Neem meidenvenijn serieus, en doe het niet af als ‘typisch meidengedrag’, want er kunnen slachtoffer worden gemaakt voor het leven.

- Help de meiden om zich anders te gaan gedragen. Plan gezamenlijke activiteiten en geen gezamenlijke opdrachten. Wissel hierbij van groepjes. Ook in de klas, zet kinderen regelmatig in een andere opstelling.

- Afspraken maken binnen het pestprotocol. In de klas afspraken maken waarbij het ook gaat om ongewenst meidengedrag. Als kinderen hun eigen regels opstellen zullen ze zich er ook eerder aan houden.

- Over onderwerpen als ‘meidenintimidatie’ en ‘vriendschappen’ praten.

- Het sociale talent van meiden positief inzetten als bijvoorbeeld brugklasmentor.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie onderwijs

Dromenvanger maken met kinderen

Waar komt de dromenvanger vandaan en wat is de betekenis ervan? Hoe kun je er op een eenvoudige manier eentje maken met kinderen?

Wiskundige weetjes over Gulden Snede

Altijd al eens willen weten wat die Gulden Snede is? En waarom wiskundigen zo enthousiast zijn over deze verhouding? Kom daar zelf achter en ontdek zelf de mooie en magische verhoudingen in ons dagelijks leven.

Weegt het te weinig?!

Op een pak koffie staat 500 gram, wegen wijst uit dat het maar 486 gram weegt! Wat nu?

Asperger in de klas

De stoornis van Asperger is een aan soortgelijke autisme contactstoornis, welke oppervlakkig gezien niet direct opvalt.

Leerkracht: Omgaan met kinderen die faalangst hebben.

Hoe herken je en ga je om met kinderen die faalangst hebben.

Pagadder of sinjoor.

Een inwoner van Antwerpen noemen we een sinjoor. Maar zijn alle inwoners van Antwerpen wel echte sinjoren?

10 tips voor omgang met Pubers

Pubers kunnen zich impulsief gedragen en lijken weinig respect te hebben voor gezag, maar tegelijkertijd zijn pubers kwetsbaar en onzeker over de toekomst en over zichzelf. Hoe ga jij als leerkracht om met deze puber?

Gezakt! En nu?

Wat te doen als je gezakt bent gezakt

10 tips om succesvol een schriftelijke studie/ cursus af te ronden

Een schriftelijke studie of cursus hangt af van je motivatie, planning en doorzettingsvermogen. 10 tips om je op weg te helpen.

Tafeltjes Oefenen

Een stukje waarin we laten zien hoe je spelenderwijs de tafels kunt leren.

De humanistische benadering

In dit artikel worden de kernideeën en theorieën van de humanistische benadering in de psychologie gegeven

De mediaan en de modus

In dit artikel worden de wiskundige mediaan en modus uitgelegd

Dualisme vs. Reductionisme in de filosofie

Uitleg van bepaalde filosofische stromingen

Duitse naamvallen

De verschillende naamvallen in de duitse taal.

Het aangeboren taalvermogen

Het taalvermogen blijkt aangeboren te zijn. Het is een instinct en een mentaal orgaan.

De zuurconstante pKa

De zuurconstante pKa

Voor- en vroegschoolse educatie

Wat is voor-en vroegschoolse educatie en hoe effectief is het?

Is de doos met knikkers van Anne Frank echt?

69 jaar na het overlijden van Anne Frank komt opeens de doos met knikkers van Anne Frank boven water, is de doos met knikkers van Anne Frank echt?

Heeft Voorschoolse Educatie voor Peuters zin?

Onderzoek toont aan dat VVE geen effect heeft. Hoe nu verder??

Ben je hoogbegaafd als je iets goed kunt?

Wat moet je kunnen om als hoogbegaafd te worden betiteld?

Samenvatting Hoofdstuk 3 uit Neuropsychologie, over de gevolgen van hersenbeschadiging B. van Cranenburgh

Samenvatting Hoofdstuk 3. Analyse van het probleem.

De goedkoopste keuken ontwerp je zelf met deze gratis 3D ontwerpsoftware

Op internet vind je allerlei kleurplaten op onderwerp gesorteerd. O.a. Disney, Pokemon, Cars, Dora, K3, Dieren, Bumba, Nijntje en nog veel meer!

Liberal Arts & Sciences

Wat in nou precies de opleiding Liberal Arts & Sciences.

Hoe maak ik een spreekbeurt

Handige informatie over het schrijven van een spreekbeurt

Hoe kun je goed scoren bij de Citotoets Eindtoets Basisonderwijs?

Er wordt steeds meer waarde toegekend aan een hoge score bij de eindtoets van het Basisonderwijs. Hoe kun je goed scoren bij de Eindtoets Basisonderwijs?