Monogamie/polygamie


Publicatie datum:

De neurobiologische basis van monogamie

Gesponsorde koppelingen

Aantrekkingskracht, daten, relaties opbouwen, monogamie en polygamie, het is niets meer dan een neurobiologisch proces waarbij een enorm aantal chemische stoffen en mechanismen de partnervoorkeur beïnvloedt. Er zijn echter twee neuropeptiden cruciaal in de partnervoorkeur bij prairieveldmuizen, oxytocine en argininevasopressine oftewel AVP. Naast deze twee stoffen speelt ook dopamine een belangrijke rol. Ik zal het nu vooral gaan hebben over de werking van deze stoffen.

Oxytocine is een stof die onder andere moeder/kind relaties onderhoudt en belangrijk is bij het herkennen van andere individuen. AVP heeft te maken met typisch mannelijk sociaal gedrag, zoals agressie en het afbakenen van een territorium door middel van geursporen. Ook AVP is essentieel voor de herkenning van een ander organisme.

Oxytocine en AVP werken beiden in op de hersenventrikels van de prairieveldmuizen, in deze hersenventrikels zit het hersenvocht, zo versnellen deze peptiden de monogame verbintenis, het pair-bonding. Beide peptiden komen voor in beide geslachten, maar oxytocine is hierbij belangrijker in vrouwelijke veldmuizen, en AVP in mannelijke.

De receptoren van oxytocine en AVP zijn oxytocine receptor (OTR) en AVP receptor 1a (V1aR). Uit onderzoek van onder andere Sue Carter, blijkt dat wanneer we op de juiste plaats antagonisten toedienen, dat zijn stoffen die deze receptoren specifiek blokkeren, het pair-bonding voorkomen wordt. Sue Carter is een expert op het gebied van gedrag en neuroendocrinologie en de eerste persoon die het mechanisme achter monogamie ontdekte.

Hersengebieden die belangrijk zijn voor het vormen van verbintenissen, zoals de nucleus accumbens, zijn ook betrokken bij het dopamine beloningssysteem. Het zou dus mogelijk kunnen zijn dat het pair-bonding een aangeleerd resultaat is van het vrijkomen van dopamine. Het samen zijn met een maatje leidt in vrouwelijke prairieveldmuizen tot een verhoging van 51% van de extracellulaire dopamineconcentratie. In mannelijke muizen stijgt de dopamine turnover.

Uit onderzoeken uit 2000 en 2003 blijkt dat bij toediening van de dopamine receptor antagonist, haloperidol, de partnervoorkeur werd geblokkeerd, en bij toediening van de dopamine receptor agonist, apomorphine, juist gestimuleerd. Ook stijgt het aantal D1 dopamine receptoren in de nucleus accumbens van een mannelijke prairieveldmuis na een aantal weken gedate te hebben en een band te hebben gevormd. Activatie van D1 voorkomt hierbij het vormen van nieuwe verbintenissen, het vreemdgaan als het ware. Door de toename van D1 wordt dus de bestaande band behouden en de monogame sociale organisatie gestabiliseerd.

Ook in niet-monogame knaagdieren zoals de weideveldmuis, komt gedurende het daten dopamine vrij. Er komt echter nooit een monogame verbintenis tot stand. Dit komt omdat in monogame dieren, het dopaminesysteem en het oxytocine/AVP systeem gekoppeld zijn. Bij remming van de oxytocine receptor wordt de partnervoorkeur door D2 geblokkeerd, en andersom. Ook komt bij het toedienen van dopamine, oxytocine vrij, en bij het toedienen van oxytocine, dopamine. Een niet-monogaam dier heeft veel minder oxytocine en AVP receptoren en deze systemen zijn daarom ongekoppeld.

Kortom, de partnervoorkeur wordt onder andere beïnvloed door oxytocine, argininevasopressine en dopamine. Monogamie komt daarbij tot stand door de hechte samenwerking van deze stoffen.

Hoe die samenwerking precies tot stand komt en hoe het pair-bonding systeem nou helemaal werkt, is nog niet bekend. Er spelen nou eenmaal een hoop complexe processen rond het ‘daten en maten.'

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 4
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie onderwijs

Duitse naamvallen

De verschillende naamvallen in de duitse taal.

Invloed van concentratie reactant op de chemische kinetiek

Invloed van concentratie reactant op de chemische kinetiek.

Geschiedenis, dat moet levendig!

Gelukkig gaat het in geschiedenislessen niet alleen meer over jaartallen. Geschiedenisles moet actief en levendig zijn. Dat is niet alleen leuker, maar je onthoudt het ook veel beter.

Veranderen van ongewenst gedrag bij kinderen

Hoe verander je het gedrag van een groep kinderen?

Als Hollander studeren in België

Een kort artikel over de voornaamste verschillen tussen studeren in Nederland en studeren in België

Een goed persbericht schrijven

Communicatief schrijven is het besef dat je weet voor wie je schrijft, dus wie je doelgroep is! Hoe schrijf je een goed persbericht?

Tips voor presenteren in het onderwijs

Problemen met presenteren? Vind hier wat tips over hoe je een goede presentatie neerzet!

Vind alle examens met alle antwoorden op www.examenblad.nl

Op www.examenblad.nl vindt je alle examens en antwoorden, van de laatste 10 jaar, van het vwo, de havo, het vmbo tl, het vmbo gl, het vmbo kb en het vmbo bb.

Liberal Arts & Sciences

Wat in nou precies de opleiding Liberal Arts & Sciences.

Studeren in deeltijd

Studeren in deeltijd kan op veel manieren

Criteria voor goede communicatie

Bij het aanleren van communicatieve vaardigheden speelt op de achtergrond altijd de vraag: wat is nu eigenlijk goede communicatie?

Thermiet

Thermiet is een mengsel van een metaalpoeder en een fijn verdeeld metaal oxide. Voorwaarde voor de reactie is dat het metaalpoeder minder edel is dan de metaaloxide

Hoofdletters

Wanneer gebruik je een hoofdletter

Profielkeuze na havo 3: Natuur en Techniek

Als je in klas 3 van het havo zit kom je voor een keuze te staan. De profielkeuze: Je moet uit 1 van de 4 profielen kiezen. Dit is weer een stapje verder ter voorbereiding op een mogelijke opleiding en later beroep.

Pagadder of sinjoor.

Een inwoner van Antwerpen noemen we een sinjoor. Maar zijn alle inwoners van Antwerpen wel echte sinjoren?

Hoogbegaafdheid - kenmerken

In dit artikel overlopen we de specifieke kenmerken van hoogbegaafdheid. Is alles te vatten in een IQ?

Leren

Wat is dé beste manier om te leren? In dit artikel probeer ik daar een antwoord op te geven

Cubacrisis

In het begin van de jaren '60 is de wereld op het nippertje ontsnapt aan een derde wereldoorlog. Hoe kon het zo ver komen? En hoe zijn we er aan ontsnapt?

Het effect van tekstwaardering op imago.

In het onderwijs en bedrijfsleven wordt veel tijd en geld besteed aan foutloos schrijven. Dit omdat wordt verwacht dat taalfouten een negatieve invloed hebben op het oordeel van de tekst en misschien zelfs op het imago van de schrijver.

Eerst een boete nu geen stufi

Halbe Zijlstra (VVD) wil dat de studenten die een masterstudie volgen op de HBO of WO geen studiefinanciering meer krijgen. Zijn motie aan de Tweede Kamer is de basisbeurs vervangen door een sociaal leenstelsel.

Droge voeten in de polder, maar hoe?

Het water vanuit de polder oppompen naar het boezemsysteem zal uiteindelijk zorgen voor droge voeten binnen de polder. Een fenomeen waar meer dan 50% van Nederland niet bij stil staat!

Het aangeboren taalvermogen

Het taalvermogen blijkt aangeboren te zijn. Het is een instinct en een mentaal orgaan.

De Koninklijke Landmacht

De Koninklijke Landmacht is het grootste krijgsmachtdeel van onze Nederlandse Krijgsmacht. In dit artikel alle feiten over de Koninklijke Landmacht.

Leren is leuk!?

Superleren, een methode om in een korte tijd een grote hoeveelheid moeiteloos te leren.

Theateroefeningen. 2: Basisimprovisatie

Theateroefeningen. 2: Basisimprovisatie