Monogamie/polygamie


Publicatie datum:

De neurobiologische basis van monogamie

Gesponsorde koppelingen

Aantrekkingskracht, daten, relaties opbouwen, monogamie en polygamie, het is niets meer dan een neurobiologisch proces waarbij een enorm aantal chemische stoffen en mechanismen de partnervoorkeur beïnvloedt. Er zijn echter twee neuropeptiden cruciaal in de partnervoorkeur bij prairieveldmuizen, oxytocine en argininevasopressine oftewel AVP. Naast deze twee stoffen speelt ook dopamine een belangrijke rol. Ik zal het nu vooral gaan hebben over de werking van deze stoffen.

Oxytocine is een stof die onder andere moeder/kind relaties onderhoudt en belangrijk is bij het herkennen van andere individuen. AVP heeft te maken met typisch mannelijk sociaal gedrag, zoals agressie en het afbakenen van een territorium door middel van geursporen. Ook AVP is essentieel voor de herkenning van een ander organisme.

Oxytocine en AVP werken beiden in op de hersenventrikels van de prairieveldmuizen, in deze hersenventrikels zit het hersenvocht, zo versnellen deze peptiden de monogame verbintenis, het pair-bonding. Beide peptiden komen voor in beide geslachten, maar oxytocine is hierbij belangrijker in vrouwelijke veldmuizen, en AVP in mannelijke.

De receptoren van oxytocine en AVP zijn oxytocine receptor (OTR) en AVP receptor 1a (V1aR). Uit onderzoek van onder andere Sue Carter, blijkt dat wanneer we op de juiste plaats antagonisten toedienen, dat zijn stoffen die deze receptoren specifiek blokkeren, het pair-bonding voorkomen wordt. Sue Carter is een expert op het gebied van gedrag en neuroendocrinologie en de eerste persoon die het mechanisme achter monogamie ontdekte.

Hersengebieden die belangrijk zijn voor het vormen van verbintenissen, zoals de nucleus accumbens, zijn ook betrokken bij het dopamine beloningssysteem. Het zou dus mogelijk kunnen zijn dat het pair-bonding een aangeleerd resultaat is van het vrijkomen van dopamine. Het samen zijn met een maatje leidt in vrouwelijke prairieveldmuizen tot een verhoging van 51% van de extracellulaire dopamineconcentratie. In mannelijke muizen stijgt de dopamine turnover.

Uit onderzoeken uit 2000 en 2003 blijkt dat bij toediening van de dopamine receptor antagonist, haloperidol, de partnervoorkeur werd geblokkeerd, en bij toediening van de dopamine receptor agonist, apomorphine, juist gestimuleerd. Ook stijgt het aantal D1 dopamine receptoren in de nucleus accumbens van een mannelijke prairieveldmuis na een aantal weken gedate te hebben en een band te hebben gevormd. Activatie van D1 voorkomt hierbij het vormen van nieuwe verbintenissen, het vreemdgaan als het ware. Door de toename van D1 wordt dus de bestaande band behouden en de monogame sociale organisatie gestabiliseerd.

Ook in niet-monogame knaagdieren zoals de weideveldmuis, komt gedurende het daten dopamine vrij. Er komt echter nooit een monogame verbintenis tot stand. Dit komt omdat in monogame dieren, het dopaminesysteem en het oxytocine/AVP systeem gekoppeld zijn. Bij remming van de oxytocine receptor wordt de partnervoorkeur door D2 geblokkeerd, en andersom. Ook komt bij het toedienen van dopamine, oxytocine vrij, en bij het toedienen van oxytocine, dopamine. Een niet-monogaam dier heeft veel minder oxytocine en AVP receptoren en deze systemen zijn daarom ongekoppeld.

Kortom, de partnervoorkeur wordt onder andere beïnvloed door oxytocine, argininevasopressine en dopamine. Monogamie komt daarbij tot stand door de hechte samenwerking van deze stoffen.

Hoe die samenwerking precies tot stand komt en hoe het pair-bonding systeem nou helemaal werkt, is nog niet bekend. Er spelen nou eenmaal een hoop complexe processen rond het ‘daten en maten.'


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 4
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie onderwijs

Principe van Monty Hall

Is het mogelijk de kansen van een spelquiz in jouw voordeel te beslissen met heel simpele wiskundige methoden? Ja, dat is goed mogelijk! Lees hier hoe u de grootste kans maakt op het winnen van de hoofdprijs (Reis, BMW, Keuken, etc.)

Invloed van concentratie reactant op de chemische kinetiek

Invloed van concentratie reactant op de chemische kinetiek.

Het periodiek systeem der elementen

Het periodiek systeem der elementen zoals opgesteld door Mendelejev.

De oorlog in Vietnam

Een korte beschrijving van de Vietnam oorlog

Realistisch rekenonderwijs

Artikel realistisch rekenonderwijs

De Nederlandse Krijgsmacht

Er wordt de komende tijd 635 miljoen euro bezuinigd op het budget van Defensie. Maar hoe groot is Defensie en uit welke onderdelen bestaat het?

Essay geschiedenis

was de franse revolutie een unieke omwenteling aan het eind van de 18de eeuw.

Liberal Arts & Sciences

Wat in nou precies de opleiding Liberal Arts & Sciences.

Talenknobbel? Of... Toch gewoon hard studeren!

talen leren met taalgevoel, aanleg, talent en meertalig opvoeden

Oorlogsmisdaden van de Vietcong in Hue

In Hue richtte de Vietcong in 1968 een schandelijk bloedbad aa

Profielkeuze na havo 3: Cultuur en Maatschappij

Als je in klas 3 van het havo zit kom je voor een keuze te staan. De profielkeuze: Je moet uit 1 van de 4 profielen kiezen. Dit is weer een stapje verder ter voorbereiding op een mogelijke opleiding en later beroep.

Hoe overleef ik de brugklas als moeder van een brugklasser

Het is voor de brugklasser moeilijk, die eerste weken van de brugklas maar laten we vooral de moeder niet vergeten

Autisme op de middelbare school

Tips voor medeleerlingen, docenten en mentoren

De aanval op Pearl Harbor

De meeste mensen weten nog wel dat Japan tijdens de tweede wereldoorlog Amerika op Pearl Harbor heeft aangevallen. Maar weinig mensen weten ook waarom ze dit hebben gedaan.

Help uw kind beter te lezen: Letters flitsen

Geef uw kind een goede leesstart. Naast school kunnen ouders veel betekenen voor snel leren lezen!

Beginner voor de klas (3)...lesvoorbereiding.

Dit is het derde artikel in de reeks om je te helpen wanneer je nieuw bent in het lesgeven.

Free Energy een droom, illusie of een vergeten werkelijkheid?

Free Energy een droom, illusie of een vergeten werkelijkheid?

Der Besuch der alten Dame

Samenvatting van Duerrenmatts

Veranderende sociaal-economische omstandigheden in het Romeinse Rijk - 2e/3e voor Christus ; Opkomst van populisme en Caesar

Rome, Romeinse Rijk, Caesar, Populisme, Republiek, Keizerrijk

Fotografie opleidingen HBO

Een goede opleiding kiezen is niet makkelijk, ook niet voor fotografie, en zeker niet op HBO-niveau. Hier alle opleidingen duidelijk onder elkaar.

Hoe schrijf je een practicum verslag?

Richtlijnen voor een practicum verslag

Meidenvenijn, de Queen Bee en haar Wannabees

Hoe meidenvenijn in zijn werk gaat en tips over wat je er aan kunt doen

Langstudeerboete

Een betoog over de langstudeerboete in het onderwijs, wat de hbo en wo studenten moet overhalen, hun studie op tijd af te ronden.

Pagadder of sinjoor.

Een inwoner van Antwerpen noemen we een sinjoor. Maar zijn alle inwoners van Antwerpen wel echte sinjoren?

Lassenprocessen

Verschillende soorten lassen en lasprocessen