Beginner voor de klas (3)...lesvoorbereiding.


Publicatie datum:

Dit is het derde artikel in de reeks om je te helpen wanneer je nieuw bent in het lesgeven.

Gesponsorde koppelingen

In het eerste artikel hebben we het al gehad over de eerste keer dat je je nieuwe collega's ontmoet. In het tweede artikel kreeg je tips over de voorbereidingen van de kennismaking met de klas. In dit derde artikel gaan we de eerste les aan de leerlingen voorbereiden. Hoe kan je een les goed voorbereiden en structuur bieden aan de doelgroep die dit zo nodig heeft. Deze voorbereiding kan je elke les opnieuw weer gebruiken en zal je uiteindelijk een hoop tijd besparen!

"Het kan voor sommige mensen zo simpel zijn, die gaan op een natuurlijke manier met de leerlingen om. De leerlingen hebben respect voor hem/haar, luisteren en nemen dan ook dingen aan."

Dit is toch iets wat iedereen die lesgeeft graag zou willen? De basis voor dit alles is al gelegd in de eerste kennismaking met de klas. De klas ziet dat je goed voorbereid bent en gestructureerd werkt. Verschillende studies tonen aan dat leerlingen in deze (tieners)levensjaren een grote behoefte hebben aan structuur en duidelijkheid. Ze zitten immers al in een leeftijdsfase waarbij er zoveel veranderd voor ze! Dus breng de discipline op om de lessen goed voor te bereiden, dit zal uiteindelijk zijn vruchten afwerpen.

Hoe bereid ik een les goed voor? 

Dit doe je door te weten dat de eerste keer dat je een les geeft je de lestijd maal 2 nodig hebt om de les voor te bereiden. Begin dus op tijd! Dan begin je met het beantwoorden van de volgende vragen:

1. Wat wil ik deze les bereiken? (Leerdoelen)
2. Wat is de beginsituatie? (Aanvangsniveau)
3. Op welke manier wil ik mijn lesstof ordenen? (Volgorde van leerdoelen)
4. Welke werkvormen wil ik hierbij gebruiken? (Afwisseling)
5. Welke leeractiviteiten moet de leerling/groep toepassen?
6. Welke klassenopstelling wil ik gebruiken? (Kring, traditionele, carré etc.)
7. Welke media wil ik gaan gebruiken?(DVD, PC, Whiteboard, Boeken etc.)
8. Op welke manier wil ik gaan evalueren?(Product- of procesevaluatie)  

Vooral in het begin kan het tijd kosten om deze vragen te beantwoorden. Er kunnen misschien wat begrippen instaan waarbij je geen beeld hebt. Bijvoorbeeld het aanvangsniveau. Hiermee wordt het aanvangsniveau van de klas bedoeld. Wanneer je de eerste les Engels geeft is het handig om erachter te komen d.m.v. een testje of spelletje wat het niveau was dat ze op de vorige school hadden. Dit kan namelijk per school sterk verschillen! Daarnaast is de volgorde van de lesstof erg cruciaal. Je kan beginnen met het werken op de computer, maar dan moeten ze wel eerst weten hoe ze de computer op moeten starten en in moeten loggen. Wanneer wij spreken over didactische werkvormen zijn dat er eigenlijk drie:  de voordrachtvorm, gespreksvorm en opdrachtvorm.
Je wil toch niet alleen maar lesgeven in de voordrachtvorm, zoals die ouderwetse leraar vroeger ook deed? Hoe saai is dat! Je moet dit vooral in deze doelgroep sterk afwisselen. Natuurlijk is de voordrachtvorm het makkelijkste. Dit onder het mom: Jullie luisteren en ik vertel!. Het zal alleen een kwestie van tijd zijn voordat ze gaan klieren en je in moet grijpen. Ze onthouden veel meer wanneer ze zelf doen en mee mogen discussiëren!  

Wanneer je deze vragen beantwoord hebt, heb je in principe je les nu al klaar. Je weet wat je moet geven, hoe, waar en in welke volgorde. Meer hoef je niet meer te weten om les te geven. Maar om een goede les te geven is het wel belangrijk dit overzichtelijk in een lesplan te zetten. Een lesplan is een overzicht van de les die jij wilt geven. De format van een lesplan kan voor elk persoon verschillen. De gouden tip hierbij is om dit lesplan mee te nemen de les in en ook vooral te gebruiken! Het is niks geheims, dus kijk er niet stiekem op. De leerlingen mogen best weten dat jij hun les goed hebt voorbereid. De leerlingen zijn immers belangrijk genoeg om een goede les te krijgen!

In de praktijk.

In de praktijk betekend dit dat je vooral in het begin hiermee meer tijd kwijt zal zijn dan dat de les gaat duren. Maar deze les bewaar je natuurlijk voor volgend jaar. Dan kan je hem zo uit de kast pakken, nakijken en gebruiken. En wanneer je vaker met dit principe werkt kost het minder tijd. Dit omdat je al gelijk een beeld hebt van de les. Je weet al waar je aan moet denken en daardoor gaat het steeds automatischer en sneller. Dus blijf de discipline opbrengen om de lessen met een vaste structuur voor te bereiden en ook zo te geven. Uiteindelijk zullen de leerlingen dit opmerken en waarderen!

In het vierde artikel van de serie "Nieuw in het onderwijs" leg ik uit hoe je al deze informatie in een overzichtelijk lesplan kan zetten. En ondanks dat het lesplan iets persoonlijks is, is het misschien wel prettig om op deze manier een voorbeeld te zien. Heel veel succes!


Foobie gebruiker kaatje19

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 44
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie onderwijs

ASO, TSO, BSO

Belgische onderverdeling in het middelbaar onderwijs, een broedplek voor voordelen?

Wiskundige weetjes over Gulden Snede

Altijd al eens willen weten wat die Gulden Snede is? En waarom wiskundigen zo enthousiast zijn over deze verhouding? Kom daar zelf achter en ontdek zelf de mooie en magische verhoudingen in ons dagelijks leven.

Gelderse Musical Opleidingen

Gelderse Musical Opleidingen, DE musicalschool van Gelderland

De mediaan en de modus

In dit artikel worden de wiskundige mediaan en modus uitgelegd

Voorlezen goed voor de ontwikkeling

voorlezen voor kinderen van alle leeftijden

Help uw kind beter te lezen: Letters flitsen

Geef uw kind een goede leesstart. Naast school kunnen ouders veel betekenen voor snel leren lezen!

Ben ik geschikt voor het voortgezet onderwijs?

Een goede docent maakt het verschil. Maar wat is nu eigenlijk een goede docent?

Profielkeuze na havo 3: Economie en Maatschappij

Als je in klas 3 van het havo zit kom je voor een keuze te staan. De profielkeuze: Je moet uit 1 van de 4 profielen kiezen. Dit is weer een stapje verder ter voorbereiding op een mogelijke opleiding en later beroep.

De empirische cyclus bij wetenschappelijk onderzoek

Dit artikel geeft de stappen weer die men doorloopt wanneer men wetenschappelijk onderzoek doet. Deze stappen zijn weergegeven in een cyclische vorm

Roosevelt Academy in Middelburg

Roosevelt Academy, een Liberal Arts & Sciences college in Middelburg

De Creatie van het mondige kind (Ido Weijers)

Een heldere samenvatting van de ontwikkeling van de pedagogiek.

10 tips om succesvol een schriftelijke studie/ cursus af te ronden

Een schriftelijke studie of cursus hangt af van je motivatie, planning en doorzettingsvermogen. 10 tips om je op weg te helpen.

Principe van Monty Hall

Is het mogelijk de kansen van een spelquiz in jouw voordeel te beslissen met heel simpele wiskundige methoden? Ja, dat is goed mogelijk! Lees hier hoe u de grootste kans maakt op het winnen van de hoofdprijs (Reis, BMW, Keuken, etc.)

De internationale organisaties doen te weinig tegen kinderarbeid

De internationale organisaties doen te weinig tegen kinderarbeid

Een opleiding kiezen na de middelbare school

Van passie naar beroep

Hunebedden

Informatie over hunebedden op 4 vwo niveau.

Wat kan ik verwachten op de middelbare school?

Lees hier wat je moet weten VOOR je naar de middelbare school gaat!

Spelling van werkwoorden tegenwoordige tijd

Uitleg over de spelling van de werkwoorden in de tegenwoordige tijd

Het taalniveau verhogen met de drie taalgroeimiddelen

Het taalniveau verhogen met de drie taalgroeimiddelen

Essay geschiedenis

was de franse revolutie een unieke omwenteling aan het eind van de 18de eeuw.

De mol

Het leven van de mol

Hoe Hitler aan de macht kwam

Hoe Hitler aan de macht kwam en de jodenvervolging.

Het periodiek systeem der elementen

Het periodiek systeem der elementen zoals opgesteld door Mendelejev.

Hoogbegaafdheid - kenmerken

In dit artikel overlopen we de specifieke kenmerken van hoogbegaafdheid. Is alles te vatten in een IQ?

succesvolle voorbereiding van een toets: 6 tips om faalangst te voorkomen

Beter je examens voorbereiden, uitgelegd, 6 tips voor de perfecte voorbereiding!