Beginner voor de klas (1)......nieuw op school.


Publicatie datum:

In dit artikel lees je hoe het kan zijn om als beginneling voor de klas te staan. Je leest wat er fout kan gaan en krijgt tips om te voorkomen dat het fout zal gaan!

Gesponsorde koppelingen

Daar sta je dan. Net klaar met je opleiding of overgestapt vanuit het bedrijfsleven en klaar om in het nieuwe schooljaar les te gaan geven. Maar dit is toch best wel spannend! Niemand wil immers zenuwachtig en onzeker voor de klas staan! Daarnaast is het ook weer wennen aan de nieuwe collega’s waar je mee samen gaat werken. In dit artikel vertel ik over mijn ervaringen in het onderwijs en geef ik tips die mij geholpen hebben tijdens mijn lessen en de eerste weken op school. Alles wat ik vertel gaat over mijn ervaring met jongens en meiden in de leeftijd van 16 tot 19 jaar die een opleiding volgen op een ROC. Voor sommige mensen lijkt deze doelgroep een nachtmerrie, maar met de juiste aanpak kan je een hele leuke tijd met deze tieners beleven! Dit is het eerste artikel van de velen die nog gaan volgen. Zo krijg je in het tweede artikel meer tips over het voorbereiden van de kennismaking, in het derde tips over hoe je je lessen voor kan bereiden. 

Eindelijk is het zover. Na jarenlang studeren of hard werken heb je bewust de beslissing gemaakt om iets te gaan doen met jouw talent. Hier leef je een hele tijd naartoe en je denkt dat je er goed in ben. Je hebt immers al vele malen advies aan vrienden, kennissen en collega’s gegeven over hoe ze het beste kennis over kunnen dragen aan anderen. Nu is het jouw beurt om iets met dat talent van jou te gaan doen. Neemt niet weg dat het nu toch wel spannend is!Iets nieuws doen is altijd spannend. Er gaan hele scenario’s door je hoofd over hoe de klas zal gaan reageren op jou als docent en wat je nieuwe collega’s van je zullen gaan vinden.

Wanneer je al dagen van tevoren zenuwachtig bent over wat anderen van je vinden is het belangrijk om dit proces van denken te stoppen en om te keren. Dit kan heel simpel door even wat tijd voor jezelf in te plannen. Je neemt de tijd om alle “what if” scenario’s te stoppen. Dit is belangrijk, want het kost je heel veel energie om alle mogelijkheden te bedenken van scenario’s die eventueel kunnen gebeuren. Uiteindelijk is er maar één scenario en heb je helemaal niks aan die andere 99 scenario’s waar je al een week over na aan het denken was. Dit is dan allemaal verspilde energie. Energie die je beter had kunnen gebruiken om je lessen goed voor te bereiden! Hier kom ik later nog op terug.
De manier hoe anderen op jou reageren is een reactie op wat jij uitstraalt! Ben jij onzeker zullen mensen sneller over je heen lopen. Kom je nieuw binnen en heb je gelijk veel noten op je zang, zullen je collega’s zich door je geïntimideerd voelen en je misschien wel niet tot de groep toelaten. Dit zal niet het scenario zijn wat jij wilt beleven. Maak dus afspraken met jezelf. Persoonlijk spreek ik altijd het volgende met mijzelf af:

1. Ik trek deze nette, maar niet te saaie kleding aan.
2. Ik loop met mijn rug recht en kijk tijdens een gesprek de mensen recht in de ogen aan.
3. Ik ga zo snel mogelijk de namen van mijn collega’s onthouden. Dit doe ik door de naam te herhalen wanneer ze zich voorstellen.
4. Ik maak notities over wat de taken zijn van verschillende mensen, zodat ik niet constant alles hoef te vragen en weet waar ik zaken kan regelen.
5. Ik denk na voordat ik iets zeg, maar ben wel spontaan door vragen te stellen over de werkzaamheden van mijn collega’s.

Ik ben er van overtuigd dat ook in het onderwijs het belangrijk is om als eerste
een goed contact met de collega’s te krijgen. Zij zijn degene met veel ervaringen op de school en vooral in het begin zal je hun kennis en steun best wel kunnen gebruiken. Daarom wil je graag een goede eerste indruk maken. Een goede eerste indruk maak je immers maar één keer! Je beslist zelf wat de indruk is die jij na de eerste dagen achter wil laten. Ik had besloten om zelfverzekerd, rustig maar wel geïnteresseerden volwassen over te komen. Tijdens mijn eerste werkweken heb ik veel feedback van mijn collega’s gevraagd. Eén van de vragen die ik stelde was wat zij van mij vonden toen ik binnenkwam. De reacties waren toen erg positief! Ze legde mij uit dat ze het prettig vonden dat ik veel naar hun ervaringen luisterde naar en oprecht geïnteresseerd leek in de collega als persoon. Dit zorgde ervoor dat er al snel een vertrouwensband opgebouwd werd. Deze feedback is voor jou als nieuweling erg prettig tijdens deze onzekere eerste weken.

Wanneer je deze eerste kennismaking met je collega’s gehad hebt is het tijd om je op de klas te gaan richten. Op welke momenten ga je aan welke klas lesgeven.Tips over hoe je je lessen voor zou kunnen bereiden en over hoe je het beste met deze doelgroep om kan gaan vind je in de volgende artikelen.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker kaatje19

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 44
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie onderwijs

Het geven van een theaterles voor de onderbouw (basisschool)

Idee over hoe een theaterles in elkaar zit

Hoe houd je een spreekbeurt?

Het houden van een spreekbeurt kan best spannend zijn. Hoe pak je een spreekbeurt aan?

Geschiedenis Tijd van jagers en boeren

Samenvatting van geschiedenis over de tijd van de jagers en boeren.

Als je ADHD hebt

In het onderwijs krijg je met veel verschillende kinderen te maken. Maar hoe ga je dan om met kinderen die een stoornis als ADHD, PDD-NOS, ADD, NLD, autisme hebben

THIMUN overleven

Artikel over wat THIMUN is en hoe het er aan toe gaat.

Geschiedenis van opvoeding en onderwijs

een samenvatting van het boek 'vijf eeuwen opvoeden in nederland'.

Een opleiding kiezen na de middelbare school

Van passie naar beroep

Veranderende sociaal-economische omstandigheden in het Romeinse Rijk - 2e/3e voor Christus ; Opkomst van populisme en Caesar

Rome, Romeinse Rijk, Caesar, Populisme, Republiek, Keizerrijk

Romeinse Cijfers

wat zijn romeinse cijfers

Duitse naamvallen

De verschillende naamvallen in de duitse taal.

Der Besuch der alten Dame

Samenvatting van Duerrenmatts

Jullie luisteren en ik vertel!

Frontaal lesgeven wordt ook wel de voordrachtvorm genoemd. De docent verteld en de leerlingen luisteren. Dit wordt meestal niet gewaardeerd door de leerlingen, maar waarom kan een docent er dan toch voor kiezen om op deze manier les te geven?

Weegt het te weinig?!

Op een pak koffie staat 500 gram, wegen wijst uit dat het maar 486 gram weegt! Wat nu?

Profielkeuze 3 Havo

Altijd al een goeie vraag geweest op de 3 Havo, wat voor profiel moet ik kiezen?!

Basisontwikkeling: specifieke kennis en vaardigheden

Basisontwikkeling: specifieke kennis en vaardigheden

Vind alle examens met alle antwoorden op www.examenblad.nl

Op www.examenblad.nl vindt je alle examens en antwoorden, van de laatste 10 jaar, van het vwo, de havo, het vmbo tl, het vmbo gl, het vmbo kb en het vmbo bb.

Hoe een onderzoeksinterview voorbereiden en houden?

Een onderzoeksinterview is een geschikte onderzoeksmethode als u op zoek bent naar genuanceerde, kwalitatieve informatie en verwacht dat respondenten moeite hebben met het invullen van een vragenlijst, bijvoorbeeld omdat ze de Nederlandse taal niet goed beheersen of omdat het een ingewikkeld thema betreft.

Evolutie van marketing

De evolutie van marketing vanaf de jaren 1860 tot heden.

Teambuilding voor kinderen

Kinderen presteren op alle vlakken beter door duidelijkheid en discipline.

Als Hollander studeren in België

Een kort artikel over de voornaamste verschillen tussen studeren in Nederland en studeren in België

De Urbar (grondboek) van het klooster Wietmarschen

het grondboek van het klooster Wietmarschen bevat veel interessante informatie over gewone mensen uit de 15e en 16e eeuw

Dromenvanger maken met kinderen

Waar komt de dromenvanger vandaan en wat is de betekenis ervan? Hoe kun je er op een eenvoudige manier eentje maken met kinderen?

Bombardementen op concentratiekampen?

Hadden de geallieerden de toegangswegen naar de concentratiekampen moeten bombarderen?

Het maken van een profielwerkstuk

Een uitgebreide handleiding voor het schrijven van je profielwerkstuk.

Heeft Voorschoolse Educatie voor Peuters zin?

Onderzoek toont aan dat VVE geen effect heeft. Hoe nu verder??