Talenknobbel? Of... Toch gewoon hard studeren!


Publicatie datum:

talen leren met taalgevoel, aanleg, talent en meertalig opvoeden

Gesponsorde koppelingen

Velen van ons vragen het zich af..... Waar zit toch mijn talenknobbel.

De vraag is nu echter, bestaat een talenknobbel wel ECHT?

Vroeger dacht men, dat mensen die veel talen spraken letterlijk een knobbel hadden.Deze knobbel zou ontstaan, omdat bij mensen met een goed ontwikkeld taalgevoel een bepaald gebied van de hersenen meer gaat groeien dan bij andere mensen. Door deze groei zou een deel van het brein dan zo groot worden dat het tegen de schedel aandrukt. Zo ontstaat dan de zogenaamde talenknobbel en die zou vooral bij de ogen zichtbaar moeten zijn. Over de wiskundeknobbel werd hetzelfde gedacht. Bij mensen met veel aanleg voor wiskunde, zou lokale groei van de hersenen, voor een zichtbare knobbel op de schedel zorgen. Dit is natuurlijk een fabel.

Bestaat er dan zoiets als aanleg voor taal? Dit is moeilijk te zeggen. Aanleg heeft in dit geval vooral te maken met zaken die niets met taal te maken hebben. Waar het hierbij vooral om gaat is hoe je je het beste kunt focussen op de taal, dan dat er sprake kan zijn van aanleg. Het gaat dus vooral om het scheppen van de juiste randvoorwaarden.

Wat is dan de beste manier om een nieuwe taal te leren? Voor een kind is dit vooral spelenderewijs in zijn natuurlijke woon- en speelomgeving. Voor volwassenen is het vooral een kwestie van oefenen, oefenen, oefenen. Door veel woorden te leren en te horen op een structurele manier, wordt het beste resultaat geboekt.

 

 

Zijn er verschillen tussen man en vrouw op het gebied van taal? Meisjes pikken een taal over het algemmeen sneller op dan jongens. De jongens halen deze achterstand op latere leeftijd echter weer in. Voor de rest is het ook hier weer een kwestie van wie heeft de beste randvoorwaarden en wie kan zich het beste focussen.

Het aantal talen dat iemand kan leren is in principe oneindig. Veel mensen kunnen moeiteloos vijf of zes talen vloeiend leren spreken. De voordelen van meertaligheid zijn enorm. Meertalige mensen kunnen vaak beter inschatten wat een ander denkt. Meertaligheid geeft toegang tot andere culturen en meertaligen worden gemiddeld vier jaar later dement.

Leer en spreek dus uw talen........En blijf uw talen onderhouden, want zoals je een taal kunt leren, kun je de taal ook verliezen.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie onderwijs

Waterstofbruggen

Uitleg waterstofbruggen.

THIMUN overleven

Artikel over wat THIMUN is en hoe het er aan toe gaat.

Trends en vernieuwingen op gebied van bewegingsonderwijs.

Trends en vernieuwingen op gebied van bewegingsonderwijs.

Spelling van werkwoorden tegenwoordige tijd

Uitleg over de spelling van de werkwoorden in de tegenwoordige tijd

Examens zijn makkelijk!

Is de tijd daar gekomen dat er eindelijk examens gedaan moeten worden? Laat je dan goed inlichten hoe je het beste en snelste kan leren, want examens zijn makkelijk!

Werking van zeep

Uitleg werking van zeep

De algemene basisbegrippen van erfelijkheidsleer

Deze lijst van algemene basisbegrippen en de uitleg ervan, kan je makkelijk gebruiken als ondersteunend studiemateriaal.

Hoe schrijf je een goed artikel?

Tips voor het schrijven van een goed artikel

Beginner voor de klas (2)....de kennismaking.

In het tweede artikel van deze serie praat ik over de onzekerheden en twijfels die je aan het begin van het schooljaar kan ervaren. Natuurlijk krijg je ook weer tips hoe je de eerste kennismaking met de klas goed voor kan bereiden.

De kleutergroep

Hoe gaat het eraan toe in een kleutergroep?

Hoe kun je goed scoren bij de Citotoets Eindtoets Basisonderwijs?

Er wordt steeds meer waarde toegekend aan een hoge score bij de eindtoets van het Basisonderwijs. Hoe kun je goed scoren bij de Eindtoets Basisonderwijs?

Ondersteuning van uw kind in het onderwijs.

Hoe helpt u uw kind in het onderwijs?

Opleiding tot Technische Specialist Personen Auto's

Wil jij weten wat je allemaal leert tijdens een opleiding tot technische specialist personen auto's kijk dan hier.

De Koninklijke Marechausse

De Koninlijke Marechausse is de politie van het leger. Maar ook veel burgers zijn al in aanraking geweest met de marechaussee....

Velcro is een merknaam en geen vertaling van klittenband in het engels.

Velcro is een engelse term voor klittenband. Dit is een merknaam en geen echte vertaling. Wat is de engelse vertaling voor klittenband?

Het Proces van Neurenberg

De gebeurtenissen tijdens Het Proces van Neurenberg beschreven.

Beginner voor de klas(4)….het lesplan.

In dit artikel geef ik een voorbeeld van een overzichtelijk lesplan die je heel goed kan gebruiken wanneer je les geeft.

Educatieve rekenspelletjes, zelf maken!

Gemotiveerde kinderen leren beter en effectiever. Rekenspelletjes maken het rekenen leuk en zorgen voor de juiste motivatie!

Criteria voor goede communicatie

Bij het aanleren van communicatieve vaardigheden speelt op de achtergrond altijd de vraag: wat is nu eigenlijk goede communicatie?

Help uw kind met het leren tellen

Op school leren kinderen tellen, maar ook u kunt uw kind thuis helpen.

Atoombouw

Uitleg over atoombouw en begrippen daaromheen

De Nederlandse Krijgsmacht

Er wordt de komende tijd 635 miljoen euro bezuinigd op het budget van Defensie. Maar hoe groot is Defensie en uit welke onderdelen bestaat het?

Help, een werkstuk!

Hoe maak je op een zo effectief moeglijke wijze een werkstuk.

Liberal Arts & Sciences

Wat in nou precies de opleiding Liberal Arts & Sciences.

Studeren met de nieuwe wetgeving

studeren en de wetgeving en besluiten van de overheid