THIMUN overleven


Publicatie datum:

Artikel over wat THIMUN is en hoe het er aan toe gaat.

Gesponsorde koppelingen

THIMUN overleven

Met knikkende knieen en bevende handen sta je dan voor een zaal van duizenden bloeddorstige leerlingen, die klaar staan om je helemaal af te maken en de grond in te trappen. Voor de lol zullen ‘chairs’ je naar voren roepen, zodat jouw afslachting kan dienen als amusementsbron. Veel scholieren die voor het eerst meedoen aan THIMUN hebben het idee dat het als het ware een hel op aarde is. Ik dacht dat eerst ook, tot ik meedeed en merkte dat THIMUN eigenlijk helemaal niet zo erg is. In dit artikel wil ik geinteresseerden een beeld geven van hoe het er écht aan toe gaat bij deze conferentie (want het beeld dat de leraren scheppen is vaak onvolledig en niet altijd juist).

Wat is THIMUN?
THIMUN staat voor The Hague International Model United Nations en is een 5-daagse-conferentie die jaarlijks in Den Haag plaats vindt. Tijdens deze conferentie komen studenten van verschillende (vooral internationale) scholen bij elkaar om de handelingsprocessen van de Verenigde Naties na te bootsen. Leuk feitje om te weten is dat THIMUN, met jaarlijks zo’n 4200 deelemende studenten, de grootste MUN (simulatie van de VN) ter wereld is.
Deelnemende scholen kunnen één of meerdere delegaties naar THIMUN sturen, elk van deze delegaties krijgt een land toegewezen dat zij moeten representeren. Veelal bestaat een delegatie uit 12 personen, die meestal per tweetal in verschillende comissies worden gestopt. Net zoals bij de echte VN zijn er bij THIMUN verschillende commies, zoals ‘Human Rights comission’ of ‘Environment commission’. Per commisie worden er logischerwijs over verschillende onderwerpen gedebatteerd. Ruim van te voren krijgt men te weten welke onderwerpen er per commissie aan bod komen. Elke leerling wordt geacht een resolutie voor in ieder geval één van de (meestal) 5 onderwerpen voor te bereiden. De regel bij THIMUN is dat alles in het engels gedaan moet worden.


Wie komen er bij THIMUN?
THIMUN is erg internationaal gericht en voor Nederlandse scholen is het vrij moeilijk om binnen te komen. De meeste Nederlandse scholen die deelnemen aan THIMUN bevinden zich in de buurt van Den Haag  of zijn internationale scholen. Bij THIMUN kom je dus in aanraking met mensen van veel verschillende landen. Vrijwel altijd zijn dit kinderen van rijke ouders, omdat het deelnemen aan THIMUN zeker niet goedkoop is.
Bij THIMUN zijn er ongeveer evenveel fanatiekelingen als ‘party-delegates’ te vinden. Wat mij wel er opviel en verraste was dat zélfs de fanatiekelingen, ofwel nerds, helemaal losgingen tijdens het uitgaan.


Waar vindt THIMUN plaats?
Zoals al eerder gezegd vind THIMUN in Den Haag plaats, om iets specifieker te zijn in het ‘World Forum’. Het World Forum is een gigantisch groot gebouw met allemaal verschillende vergaderzalen. En een vergaderzaal daar is niet zomaar een kamertje met een ronde tafel en een paar stoelen. In elke sub-commissie zitten ongeveer tussen de 150-200 landen, dus net zoveel leerlingen. Eén zo’n sub-comissie zit in één zaal. Dit schept misschien wel een wat beter beeld van de omvang van de zalen...


Wat gebeurt er nou eigenlijk bij THIMUN?
Gedurende de eerste twee dagen ben je vooral bezig met het lobbyen. Lobbyen kan je eigenlijk zien als informeel debatteren, je hoeft je niet aan regeltjes te houden en is eigenlijk als elk ander gesprek. Vaak gebeurt het lobbyen in grote groepen, er wordt dus flink gediscussieerd. Bij het lobbyen is het de bedoeling dat uit een tal van resoluties één grote resolutie gevormd wordt.  Dit omdat er per onderwerp maar twee resoluties geaccepteerd zijn.
Met het lobbyen ben je niet alleen bezig met het discussieren over de onderwerpen, tijdens dit proces leg je eigenlijk de meesten contacten. Het lobbyen is vooral de kans om mensen te leren kennen.
Na twee dagen beginnen de echte debatten. Inmiddels zijn de resoluties waarover gedebatteerd zal worden gekozen en kan het debat eigenlijk beginnen. De ‘main-submitter’ zal als eerst naar voren geroepen worden om de ‘operative clauses’ voor te lezen en op het eind een kleine speech te geven over waarom deze resolutie nou eigenlijk het beste is. Vervolgens heeft deze ‘delegate’ de mogelijkheid om de beurt aan een andere ‘delegate’ te geven, of juist terug te geven aan de chair. In dit laatste geval, zal de chair vragen of er landen zijn die voor of tegen de resolutie willen spreken. Hier begint het echte debatteren eigenlijk. Na elke spreekbeurt is er, tenzij de ‘delegate’ zegt geen vragen te willen beantwoorden, voor de andere ‘delegates’ de mogelijkheid om vragen te stellen. Is een resolutie helemaal besproken, dan begint ‘voting procedure’, oftewel: er kan gestemd worden. Als een resolutie genoeg stemmen heeft gekregen, zal deze besproken worden tijdens de ‘plenary sessions’ op de laatste dag van THIMUN.


THIMUN is niet eng.
Zoals in de inleiding al beschreven is, zijn velen erg bang voor wat hen te wachten staat  bij THIMUN. Ik dacht dat het niveau bij THIMUN abnormaal hoog zou zijn, dit bleek echter niet zo te zijn. Tuurlijk, je had uitschieters en tuurlijk was over het algemeen het niveau vrij goed, maar er was zeker ook ruimtere voor de mindere sterke debaters of mensen van wie het Engels een tweede taal is, om het eens een keer te proberen. Als je een fout maakt wordt je niet op een onbeleefde manier afgemaakt, er wordt niet gescholden en de ‘delegate’ krijgt altijd ‘the respect he or she deserves’. Mocht je een keer een fout maken, misschien op het gebied van Engels of gewoon door de zenuwen iets zeggen wat niet klopt, dan krijg je hoogstens een lastige vraag gesteld. Beledigingen worden absoluut niet getolereerd, ook niet als zij misschien een beetje verkapt zitten.
Ook is het fijn om te weten dat je niet zomaar uitgekozen wordt om opeens voor een zaal van 200 mensen te spreken. Het is niet zo dat ze bijhouden wie wel of niet naar voren is gekomen en je expres naar voren sturen. Alles gebeurt op een vrijwillige basis. Wíl jij spreken? Prima, dan steek je je bordje op en hoop je dat je uitgekozen wordt. Wil je niet spreken? Dan steek je je bordje niet op en kun je dus ook niet gekozen worden. It’s that simple.


Het sociale gebeuren bij THIMUN.
Hoewel je het niet zou verwachten wordt er flink wat afgefeest gedurende deze 5 dagen. Vrijwel elke avond/nacht (velen hebben natuurlijk een bepaald tijdstip voor wanneer zij terug bij hun hotel/gastgezin moeten zijn.. dus hier moet rekening mee worden gehouden) is Den Haag wel gevuld met THIMUN-studenten die opzoek zijn naar een leuk feestje.
Zoals al eerder gezegd zijn zowel de fanatiekelingen als ‘Party-delegates’ (oftewel mensen die eigenlijk niet zoveel uitvoeren bij THIMUN) aanwezig bij deze feestjes. Gedurende die week zal het erg moeilijk zijn om níet tegen THIMUN mensen aan te lopen in Den Haag.

 

Kortom, het hele THIMUN-gebeuren is helemaal niet zo eng als van te voren verwacht wordt. Het is niet allemaal zo serieus en streng, het sociale gedoe speelt ook een zeer grote rol. Ik hoop dat ik hierbij de eerste keer THIMUNers voldoende heb geinformeerd.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie onderwijs

Validiteit in wetenschappelijk onderzoek

In dit artikel wordt uitgelegd wat validiteit is en welke soorten er bestaan

De algemene basisbegrippen van erfelijkheidsleer

Deze lijst van algemene basisbegrippen en de uitleg ervan, kan je makkelijk gebruiken als ondersteunend studiemateriaal.

Collectivisme versus individualisme

De verschillen tussen collectivistische en individualistische culturen worden besproken. De nadruk wordt in dit artikel gelegd op de verschillen in ideeën over onderwijs.

Rationalisme vs Empirisme in de filosofie

verschillende stromingen binnen de filosofie worden in dit artikel besproken.

Voor- en vroegschoolse educatie

Wat is voor-en vroegschoolse educatie en hoe effectief is het?

De empirische cyclus bij wetenschappelijk onderzoek

Dit artikel geeft de stappen weer die men doorloopt wanneer men wetenschappelijk onderzoek doet. Deze stappen zijn weergegeven in een cyclische vorm

Profielkeuze na havo 3: Economie en Maatschappij

Als je in klas 3 van het havo zit kom je voor een keuze te staan. De profielkeuze: Je moet uit 1 van de 4 profielen kiezen. Dit is weer een stapje verder ter voorbereiding op een mogelijke opleiding en later beroep.

Hoe komen wij aan onze achternaam?

Vanaf 1811 moeten Nederlanders een achternaam voeren

Velcro is een merknaam en geen vertaling van klittenband in het engels.

Velcro is een engelse term voor klittenband. Dit is een merknaam en geen echte vertaling. Wat is de engelse vertaling voor klittenband?

Droge voeten in de polder, maar hoe?

Het water vanuit de polder oppompen naar het boezemsysteem zal uiteindelijk zorgen voor droge voeten binnen de polder. Een fenomeen waar meer dan 50% van Nederland niet bij stil staat!

Ben ik geschikt voor het voortgezet onderwijs?

Een goede docent maakt het verschil. Maar wat is nu eigenlijk een goede docent?

Hoe belangrijk is ICT op de basisschool?

Help uw kind met het leren tellen

Op school leren kinderen tellen, maar ook u kunt uw kind thuis helpen.

De Nederlandse Krijgsmacht

Er wordt de komende tijd 635 miljoen euro bezuinigd op het budget van Defensie. Maar hoe groot is Defensie en uit welke onderdelen bestaat het?

Het maken van een profielwerkstuk

Een uitgebreide handleiding voor het schrijven van je profielwerkstuk.

Essay geschiedenis

was de franse revolutie een unieke omwenteling aan het eind van de 18de eeuw.

Digitale schoolborden

In veel klaslokalen duiken digitale schoolborden op. Wat zijn dit nou eigenlijk? Hoe werkt het? Wat zijn de voordelen en de mogelijkheden?

Fotografie opleidingen HBO

Een goede opleiding kiezen is niet makkelijk, ook niet voor fotografie, en zeker niet op HBO-niveau. Hier alle opleidingen duidelijk onder elkaar.

Spelling en Stijl

Wat is de juiste spellingsmanier? Hoe voorkom ik een stijlfout?

De aanval op Pearl Harbor

De meeste mensen weten nog wel dat Japan tijdens de tweede wereldoorlog Amerika op Pearl Harbor heeft aangevallen. Maar weinig mensen weten ook waarom ze dit hebben gedaan.

De opkomst van de sociolecten

Straattaal, kantoortaak, en andere

Wisselbank en de Amsterdamse/Antwerpse haven

Kom alles te weten over de wisselbak en de havenstad van Amsterdam

Bezuinig op de bezuinigingen!

Lage rendement van de Havo

Studiewijzer

Je leert het beste met een Studiewijzer.

Leertheoretische modellen als verklaring voor verslaving

In dit artikel worden leertheoretische modellen als verklaring voor verslaving uitgelegd