Wat kan ik verwachten op de middelbare school?


Publicatie datum:

Lees hier wat je moet weten VOOR je naar de middelbare school gaat!

Gesponsorde koppelingen

Naar de middelbare school is spannend. Hier kun je vast lezen hoe het er op een middelbare school aan toe gaat.

De middelbare school

Een rooster

Wanneer je naar de middelbare school gaat, dan werken de meeste scholen met een rooster. Schrijf dit rooster goed in je agenda, want anders weet je niet waar je wanneer voor welk vak moet zijn.

Wat staat er op een rooster:

  • Het lesuur: de meeste scholen hebben lesuren van bijvoorbeeld 45 of 50 minuten. Je leert al snel welke uren op welke tijden beginnen.
  • Het vak: dit kan zijn Nederlans, Engels of bijvoorbeeld Wiskunde.
  • De docent: wie geeft het vak. Een leraar spreek je niet meer aan met juf of meester, maar met meneer of mevrouw. De namen van de leraren worden vaak afgekort op het rooster gezet.
  • Het lokaal: waar moet je zijn.

Roosterwijzigingen:

Een roorste kan wijzigen, bijvoorbeeld als er een leraar ziek is of een vrije dag heeft. Er komen dan roosterwijzigingen. Veel scholen hebben een inernetsite waarop de roosterwijzigingen voor de komende dag kunt zien. Als er onverwacht een les uitvalt, dan hebben de meest scholen een zogenaamde telefoonketting. Hierbij belt de school 1 persoon dat de les uitvalt, die belt dit vervolgens door naar een klasgenoot, die dat dan weer doorbelt. Meestal worden degenen die het verst weg wonen het eerst gebeld.

Hoe vind ik de weg?

De meeste middelbare scholen zijn veel groter dan je basisschool. Het lijkt dan ook moeilijk om de weg te vinden. Dat geeft helemaal niet. Iedereen in de eerste klas heeft hetzelfde probleem. De leraren weten ook dat het moeilijk is om de weg te vinden en zullen je helpen. Je zult er verbaasd over zijn dat je na een paar weken de weg net zo goed weet als iedereen op de school. Voor de meeste scholen geldt dat lokalen die met een 0 beginnen op de begane grond zijn, lokalen die met een 1 beginnen zitten meestal op de eerste verdieping, met een 2 op de tweede verdieping, enz.

Welke boeken neem ik mee?

Je hoeft niet iedere dag alle boeken mee te nemen naar school. Het beste kun je 's ochtends op je rooster kijken welke vakken je die dag hebt en dan de boeken voor die vakken meenemen. Je bosatlas hoef je op de meeste scholen niet mee te sjouwen (ook niet als je aardrijkskunde hebt).

Als je een lange lesdag hebt, dan moet je ook veel boeken meenemen. Deze boeken kunnen zwaar zijn. Een goed idee is het om de boeken die je voor de pauze nodig hebt mee te nemen en de rest in je kluisje te leggen. Na de pauze wissel je vervolgens de boeken om.

Huiswerk

Op de middelbare school krijg je veel meer huiswerk dan op de basisschool. Je hebt dan ook echt een agenda nodig. In je agenda zet je op het juiste lesuur op de juiste datum (namelijk de dag dat je het huiswerk moet inleveren) het huiswerk voor het juiste vak. Dus als je op dinsdag 2 september het derde uur voor Nederlands opdracht 1 en 2 moet maken, dan zet je in je agenda op 2 september, op regel 3 Ne, maken opdr. 1 en 2.

Pesten

Een heleboel kinderen zijn bang gepest te worden op de middelbare school. Zeker de eerste paar weken zullen andere kinderen je weleens brugsmurf noemen. Meestal zijn dit de tweede klassers, die waren zelf een paar weken eerder ook nog "brugsmurf"! Iedereen is in de eerste klas begonnen, dus dat roepen moet je maar niet serieus nemen.

Wordt je echt gepest, dan kun je dat melden. Vrijwel op iedere school krijg je een mentor toegewezen. Een mentor is één van de docenten die aan jouw klas gekoppeld is en die voor jullie belangen opkomt. Een mentor kan je helpen om het pesten te laten stoppen. Verder kun je er natuurlijk altijd met je ouders over praten. Misschien kunnen zij je helpen.

Wat moet ik doen als ik te laat ben?

Dat wisselt een beetje per school. Bij de meeste scholen is er een systeem met te-laat briefjes. Een keer te laat kan natuurlijk gebeuren en meestal staat daar ook geen straf op. De eerste weken zijn de leraren vaak iets soepeler, ze weten dat het voor jou moeilijk is om de weg te vinden. Het beste kun je natuurlijk voorkomen om te laat te komen, door gewoon op tijd van huis te gaan. 

Andere vragen, opmerkingen of suggesties? Registreer je dan hier. Als je je geregisteerd hebt kun je een reactie plaatsen...


Foobie gebruiker Nicole2

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 149
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie onderwijs

Ondersteuning van uw kind in het onderwijs.

Hoe helpt u uw kind in het onderwijs?

Bezuinig op de bezuinigingen!

Lage rendement van de Havo

Validiteit in wetenschappelijk onderzoek

In dit artikel wordt uitgelegd wat validiteit is en welke soorten er bestaan

Profielkeuze na havo 3: Natuur en Techniek

Als je in klas 3 van het havo zit kom je voor een keuze te staan. De profielkeuze: Je moet uit 1 van de 4 profielen kiezen. Dit is weer een stapje verder ter voorbereiding op een mogelijke opleiding en later beroep.

Talenknobbel? Of... Toch gewoon hard studeren!

talen leren met taalgevoel, aanleg, talent en meertalig opvoeden

Leren

Wat is dé beste manier om te leren? In dit artikel probeer ik daar een antwoord op te geven

Het 7S'en model

Uitleg over het 7S'en model

De Koninklijke Luchtmacht

De Koninklijke Luchtmacht is een professionele organisatie, maar welk materieel hebben ze ter bechikking? In dit artikel veel leuke informatie en mooie beelden!

Atoombouw

Uitleg over atoombouw en begrippen daaromheen

Zelfhypnose en het nut er van

Het bewust in soort trace, hypnotische staat komen

De aanval op Pearl Harbor

De meeste mensen weten nog wel dat Japan tijdens de tweede wereldoorlog Amerika op Pearl Harbor heeft aangevallen. Maar weinig mensen weten ook waarom ze dit hebben gedaan.

Hoe komen wij aan onze achternaam?

Vanaf 1811 moeten Nederlanders een achternaam voeren

Flagellanten en Jodenvervolging tijdens de pestepidemie van 1349-1350 in de Nederlanden

Rond 1349 zien we opeens pest, jodenvervolging en flagellanten

Lassenprocessen

Verschillende soorten lassen en lasprocessen

Mens en machine

Mens machine ontwikkeling menszijn

De Urbar (grondboek) van het klooster Wietmarschen

het grondboek van het klooster Wietmarschen bevat veel interessante informatie over gewone mensen uit de 15e en 16e eeuw

Realistisch rekenonderwijs

Artikel realistisch rekenonderwijs

De werkwoorden in de Nederlandse taal

Uitleg van de werkwoorden in de Nederlandse taal

THIMUN overleven

Artikel over wat THIMUN is en hoe het er aan toe gaat.

Voorbeeld van een impressionistische tekst

Deze tekst kan gebruikt worden als hulpmiddel voor het schrijven van een impressionistische tekst

Studeren in deeltijd

Studeren in deeltijd kan op veel manieren

Het ontwerp en de uitvoer van experimenten in sociale wetenschappen

In dit artikel wordt uitgelegd welke soorten experimenten men kent en hoe deze worden uitgevoerd

Jongeren in het verkeer

Uitleg over de consequenties van gevaarlijk rijden door jongeren.

Het aangeboren taalvermogen

Het taalvermogen blijkt aangeboren te zijn. Het is een instinct en een mentaal orgaan.

Kindertekeningen (deel 2)

Ontwikkeling van de beeldende vermogens van het kind