Wat kan ik verwachten op de middelbare school?


Publicatie datum:

Lees hier wat je moet weten VOOR je naar de middelbare school gaat!

Gesponsorde koppelingen

Naar de middelbare school is spannend. Hier kun je vast lezen hoe het er op een middelbare school aan toe gaat.

De middelbare school

Een rooster

Wanneer je naar de middelbare school gaat, dan werken de meeste scholen met een rooster. Schrijf dit rooster goed in je agenda, want anders weet je niet waar je wanneer voor welk vak moet zijn.

Wat staat er op een rooster:

  • Het lesuur: de meeste scholen hebben lesuren van bijvoorbeeld 45 of 50 minuten. Je leert al snel welke uren op welke tijden beginnen.
  • Het vak: dit kan zijn Nederlans, Engels of bijvoorbeeld Wiskunde.
  • De docent: wie geeft het vak. Een leraar spreek je niet meer aan met juf of meester, maar met meneer of mevrouw. De namen van de leraren worden vaak afgekort op het rooster gezet.
  • Het lokaal: waar moet je zijn.

Roosterwijzigingen:

Een roorste kan wijzigen, bijvoorbeeld als er een leraar ziek is of een vrije dag heeft. Er komen dan roosterwijzigingen. Veel scholen hebben een inernetsite waarop de roosterwijzigingen voor de komende dag kunt zien. Als er onverwacht een les uitvalt, dan hebben de meest scholen een zogenaamde telefoonketting. Hierbij belt de school 1 persoon dat de les uitvalt, die belt dit vervolgens door naar een klasgenoot, die dat dan weer doorbelt. Meestal worden degenen die het verst weg wonen het eerst gebeld.

Hoe vind ik de weg?

De meeste middelbare scholen zijn veel groter dan je basisschool. Het lijkt dan ook moeilijk om de weg te vinden. Dat geeft helemaal niet. Iedereen in de eerste klas heeft hetzelfde probleem. De leraren weten ook dat het moeilijk is om de weg te vinden en zullen je helpen. Je zult er verbaasd over zijn dat je na een paar weken de weg net zo goed weet als iedereen op de school. Voor de meeste scholen geldt dat lokalen die met een 0 beginnen op de begane grond zijn, lokalen die met een 1 beginnen zitten meestal op de eerste verdieping, met een 2 op de tweede verdieping, enz.

Welke boeken neem ik mee?

Je hoeft niet iedere dag alle boeken mee te nemen naar school. Het beste kun je 's ochtends op je rooster kijken welke vakken je die dag hebt en dan de boeken voor die vakken meenemen. Je bosatlas hoef je op de meeste scholen niet mee te sjouwen (ook niet als je aardrijkskunde hebt).

Als je een lange lesdag hebt, dan moet je ook veel boeken meenemen. Deze boeken kunnen zwaar zijn. Een goed idee is het om de boeken die je voor de pauze nodig hebt mee te nemen en de rest in je kluisje te leggen. Na de pauze wissel je vervolgens de boeken om.

Huiswerk

Op de middelbare school krijg je veel meer huiswerk dan op de basisschool. Je hebt dan ook echt een agenda nodig. In je agenda zet je op het juiste lesuur op de juiste datum (namelijk de dag dat je het huiswerk moet inleveren) het huiswerk voor het juiste vak. Dus als je op dinsdag 2 september het derde uur voor Nederlands opdracht 1 en 2 moet maken, dan zet je in je agenda op 2 september, op regel 3 Ne, maken opdr. 1 en 2.

Pesten

Een heleboel kinderen zijn bang gepest te worden op de middelbare school. Zeker de eerste paar weken zullen andere kinderen je weleens brugsmurf noemen. Meestal zijn dit de tweede klassers, die waren zelf een paar weken eerder ook nog "brugsmurf"! Iedereen is in de eerste klas begonnen, dus dat roepen moet je maar niet serieus nemen.

Wordt je echt gepest, dan kun je dat melden. Vrijwel op iedere school krijg je een mentor toegewezen. Een mentor is één van de docenten die aan jouw klas gekoppeld is en die voor jullie belangen opkomt. Een mentor kan je helpen om het pesten te laten stoppen. Verder kun je er natuurlijk altijd met je ouders over praten. Misschien kunnen zij je helpen.

Wat moet ik doen als ik te laat ben?

Dat wisselt een beetje per school. Bij de meeste scholen is er een systeem met te-laat briefjes. Een keer te laat kan natuurlijk gebeuren en meestal staat daar ook geen straf op. De eerste weken zijn de leraren vaak iets soepeler, ze weten dat het voor jou moeilijk is om de weg te vinden. Het beste kun je natuurlijk voorkomen om te laat te komen, door gewoon op tijd van huis te gaan. 

Andere vragen, opmerkingen of suggesties? Registreer je dan hier. Als je je geregisteerd hebt kun je een reactie plaatsen...

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Nicole2

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 149
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie onderwijs

Tolerantie in de Gouden Eeuw

Tolerantie in de Gouden Eeuw, kunst en wetenschap

Het My Lai bloedbad

In 1968 vond in My Lai een schandelijk bloedbad plaats

Hoofdletters

Wanneer gebruik je een hoofdletter

Hoogbegaafdheid - kenmerken

In dit artikel overlopen we de specifieke kenmerken van hoogbegaafdheid. Is alles te vatten in een IQ?

Collectivisme versus individualisme

De verschillen tussen collectivistische en individualistische culturen worden besproken. De nadruk wordt in dit artikel gelegd op de verschillen in ideeën over onderwijs.

Principe van Monty Hall

Is het mogelijk de kansen van een spelquiz in jouw voordeel te beslissen met heel simpele wiskundige methoden? Ja, dat is goed mogelijk! Lees hier hoe u de grootste kans maakt op het winnen van de hoofdprijs (Reis, BMW, Keuken, etc.)

Basisontwikkeling: specifieke kennis en vaardigheden

Basisontwikkeling: specifieke kennis en vaardigheden

Profielkeuze na havo 3: Natuur en Techniek

Als je in klas 3 van het havo zit kom je voor een keuze te staan. De profielkeuze: Je moet uit 1 van de 4 profielen kiezen. Dit is weer een stapje verder ter voorbereiding op een mogelijke opleiding en later beroep.

Flagellanten en Jodenvervolging tijdens de pestepidemie van 1349-1350 in de Nederlanden

Rond 1349 zien we opeens pest, jodenvervolging en flagellanten

Verbeter je les, gebruik de gespreksvorm

Wil je ook weten hoe jij je les leuk kan houden, door de lesstof op een afwisselende manier op de leerlingen over te brengen?

Het CITO-LOVS

Wat is het CITO-LOVS en wat kan het U vertellen over Uw kind op de basisschool?

Romeinse Cijfers

wat zijn romeinse cijfers

Langstudeerboete

Een betoog over de langstudeerboete in het onderwijs, wat de hbo en wo studenten moet overhalen, hun studie op tijd af te ronden.

Kindertekeningen (deel 4)

Ontwikkeling van de beeldende vermogens van het kind.

Autisme op de middelbare school

Tips voor medeleerlingen, docenten en mentoren

Het trema. Of is het een umlaut...

Ja, wat is het eigenlijk? Een trema of een umlaut? Wat zijn de verschillen, wat de overeenkomsten? Hoe en wanneer worden en werden ze gebruikt? En kunnen we überhaupt wel zonder dit leesteken?

Weegt het te weinig?!

Op een pak koffie staat 500 gram, wegen wijst uit dat het maar 486 gram weegt! Wat nu?

Is de doos met knikkers van Anne Frank echt?

69 jaar na het overlijden van Anne Frank komt opeens de doos met knikkers van Anne Frank boven water, is de doos met knikkers van Anne Frank echt?

Basisbehoeften van kinderen

Kinderen hebben behoefte aan ontdekken, onderzoeken, experimenteren en spelen.

PDD-NOS in de klas

PDD-NOS is de afkorting van Pervasive Developmental Disorder, Not Otherwise Specified. PDD-NOS is een sociale informatieverwerkingsstoornis.

Het Godsbewijs van Alvin Plantinga

Het Godsbewijs van Alvin Plantinga uitgelegd

Alles over de wereldtaal Esperanto

Hoe is Esperanto ontstaan, wat is Esperanto en hoe staat het tegenwoordig met het Esperanto.

Asperger in de klas

De stoornis van Asperger is een aan soortgelijke autisme contactstoornis, welke oppervlakkig gezien niet direct opvalt.

Ontwikkeling van de stoommachine

De ontwikkeling van de stoommachine

De Koninklijke Luchtmacht

De Koninklijke Luchtmacht is een professionele organisatie, maar welk materieel hebben ze ter bechikking? In dit artikel veel leuke informatie en mooie beelden!