Het land van de Samen - Annica Wennström


Publicatie datum:

Het land van de Samen - Annica Wennström

Gesponsorde koppelingen

Nieuwsgierig geworden door de vondst van vier Samische geweven banden op zolder vertrekt een jonge vrouw naar Noord-Zweden om haar familiegeschiedenis uit te pluizen. Een geschiedenis die begint met het meisje Njenna, dat in 1862 haar familie verlaat en in het zuiden een nieuw bestaan probeert op te bouwen. Maar de argwaan jegens de Samen en hun (vermeende) magische krachten is groot en haar leven – en dat van haar dochters en kleindochters – wordt getekend door hun anders-zijn.


Een roman over de kracht en kwetsbaarheid van vier generaties vrouwen. Voor de liefhebbers van Marianne Fredriksson en Herbjørg Wassmo.

Boek details:

Auteur: Annica Wennström

Titel: Het land van de Samen (2e druk)

Oorspronkelijke titel: Lappskatteland

Vertaling: Ceciel Verheij

Jaartal: 2009

Bladzijde: 319 blz

Uitgeverij: De Geus

ISBN: 9789044510485

 

Voorkant boek

Achterkant boek

Ik kwam dit boek tegen op het blog van Anneke. Het leek me een erg mooi boek. Direct gehaald en gelezen. Hieronder de tekst op de achterkant van het boek:

Nieuwsgierig geworden door de vondst van vier Samische geweven banden op zolder vertrekt een jonge vrouw naar Noord-Zweden om haar familiegeschiedenis uit te pluizen. Een geschiedenis die begint met het meisje Njenna, dat in 1862 haar familie verlaat en in het zuiden een nieuw bestaan probeert op te bouwen. Maar de argwaan jegens de Samen en hun (vermeende) magische krachten is groot en haar leven – en dat van haar dochters en kleindochters – wordt getekend door hun anders-zijn.
Een roman over de kracht en kwetsbaarheid van vier generaties vrouwen. Voor de liefhebbers van Marianne Fredriksson en Herbjørg Wassmo. 

Het verhaal gaat inderdaad over 4 generaties en is vergelijkbaar met het boek Anna, Hanna en Johanna van Marianne Fredriksson. Wat erg handig is tijdens het lezen van het boek is de stamboom die aan het begin van het boek is opgenomen. De stamboom heb ik in deze blogpost opgenomen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De schrijfster is Annica Wennström. Ze is geboren op 18 september 1966 in Örnsköldsvik en groeide op in Holmsund. Ze werkte als journalist en schreef samen met twee collega's een aantal misdaadromans en jeugdboeken. De roman Het land van de Samen is haar debuutboek als zelfstandig schrijver. Voordat het boek begint is de onderstaande tekst te lezen:

Stensvedjan is een magische plek waar ik vroeger als kind veel zomers heb doorgebracht. Deze plek vormt het decor van dit verhaal. Verder is alles in dit boek aan mijn eigen fantasie ontsproten en komen de gebeurtenissen niet overeen met de werkelijkheid.

Dat stukje is erg interessant als je dit interview met Annica leest. Volgens het interview was het een moeilijk boek om te schrijven. Tijdens een excursie naar Kautokeino en Karasjokk in het Noorse Finnmark was het de ambitie van Annica om vertrouwd te raken met de Sami en hun Sami identiteit te versterken. Maar ze ontmoette een gemeenschap die gesloten was voor haar. Ze was niet genoeg Sami. Dit komt in het boek vaak naar voren. Ze had een ontmoeting met de Sami literatuurwetenschapper Harald Gąski.

Harald Gaski

Na de ontmoeting met Harald Gaski kreeg het boek vorm. Ze wilde haar eigen familie geschiedenis vertellen, maar geen autobiografie. Annica's familie heeft wortels in, wat vandaag de dag Ran och Gran samebyar wordt genoemd. Over Ran en Gran samebyar kan ik niet echt wat vinden, alleen dat ze leven in het winterland en als "kolonisten" in hun oude vaderland worden gezien. 

Het verhaal begint met een proloog uit februari 1862. De proloog heeft het over Aanta Naahkese, een vrouw en een kind. In de proloog komen Samische woorden voor. De Samische woorden (30 in totaal) worden uitgelegd achterin het boek. Erg leerzaam. De vrouw is Njenna.

Het verhaal wordt verteld vanuit de Ik-figuur in het jaar 2002. Vanuit dat jaar vindt er het hele boek door terugblikken plaats naar het verleden. Het begint met het feit dat de Ik-figuur een doosje met Samische schoenbanden vindt. Via deze schoenbanden wordt eigenlijk het hele verhaal vanaf 1861 gevolgd tot en met 1953. We kunnen dan meeleven met de levens van Njenna, Ristin, Nils, Karin en de Ik-figuur.

Het verhaal geeft een goed inzicht in hoe de Sami's vroeger leefden. Het mooie ervan is dat als je de boeken van Bernard Nordh (In de schaduw van het Marsgebergte en Rendiervolk in leven en dood) gelezen hebt, de situatie van de andere kant (de Samische kant) meemaakt en hoe de Sami tegen de kolonisten aankeken. De boeken over de familie Pålsson geven weer hoe zij zich ontwikkelden en zich aanpasten aan de moderne tijd. Het land van de Samen geeft weer hoe de Samen zich hebben aangepast aan de moderne tijd of eigenlijk hoe de moderne wereld de Samen hebben aangepast. Een zeer goede recensie is te lezen op de 8Weekly website. De recensie is hier te lezen en geeft goed aan waar het boek eigenlijk om draait en dat is de aanpassing, overheersing en ontheemding van de Samen.

Andere recensies over het boek zijn te lezen op:

- Website SvD Kultur

- Blog Kirjanainen

- MTV3 website

- Tinas Läslust

Voor degenen die geïnteresseerd in de Sami cultuur is dit boek een Must Have. Het verhaal is erg goed geschreven en geeft, zoals eerder gezegd, inzicht in het leven van de Sami.


Foobie gebruiker hansh

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 6
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie recensies

Sprookjes Keizerin of een depressieve vrouw die opzoek was naar geluk maar het niet vond?

Een recensie over het ware verhaal van Keizerin Elisabeth, ook wel Sisi of Sissi genoemd.

Het Opinel zakmes

Opinel zakmes, korte beschrijving en recensie

Rio

Deze film maakt de hoge verwachtingen waar! Een echte aanrader om te kijken!

Recensie Breaking Bad

Recensie Breaking Bad, een Amerikaanse drama/misdaadserie

Recensie HTC Sensation XE

Dit is een recensie (review) over de HTC Sensation XE met beats audio.

Colombiana is een diesel

Recensie over de actiefilm Colombiana.

Achter Gesloten Deuren (The Pelican Brief), John Grisham (1992)

Dit is de tweede bestseller van John Grisham na Advocaat van de Duivel (The Firm). Dit beslaat een geheel nieuw thrillergenre: The Legal thriller – combinatie van misdaadroman met een vleugje recht erin verwerkt.

Alien (deel 1 van de Quadrilogy)

Het eerste contact van Ridley met de Aliens op planetoïde LV-426 en de besmetting

The Social Network, Facebook

Hoe komt het dat door de opbouw van een social network site, 2 beste vrienden uit elkaar dreef?

Jack Sparrow is Back!

In Pirates 4 gaan Jack Sparrow en Captain Barbosa op zoek naar de Fountain of Youth....

Recensie film: Fast Food Nation

Recensie van de dramafilm Fast Food Nation.

Boekrecensie: Alleen huilebalken hebben spijt

In dit artikel ik het boek: Alleen huilebalken hebben spijt, geschreven door Peter R. de Vries recenseren. In dit boek zijn een groot aantal reportages en columns opgenomen, geschreven door Peter R. de Vries.

Alien Quadrilogy

Voor mensen die van griezelen houden.

I am number four - dat blijkt!

Leuke film, maar niet speciaal.

Recensie films: Willy Wonka- en Charlie & The Chocolate Factory (1971 & 2005)

Het verschil tussen de beide Chocolate Factory films uit 1971 en 2005.

Joe Speedboot - Tommy Wieringa (2011)

Humoristisch boek genaamd Joe Speedboot van Tommy Wieringa. Over gehandicapte jongen genaamd Fransje in het dorpje Lomark. Briljant geschreven!

Black Swan

Recensie Black Swan

Boekrecensie: Geheime missie

Boek recensie van het boek: geheime missie, geschreven door Chris Ryan, een voormalig SAS commando.

Recensie Drive Angry

Een film die ietswat tegenvalt, houdt je van overdreven veel actie, dan moet je dit bekijken

Alien Resurrection (deel 4 van de Quadrology)

Ripley keert terug van de doden met buitenaards dna in haar lichaam. Hoe gaat dit aflopen?

The Pelican Brief (1993)

Een jonge rechtenstudente stelt een dossier op naar aanleiding van de twee vermoordden rechters van het Hooggerechtshof. Doordat zij de waarheid zo dicht nadert, brengt zij zichzelf en anderen in groot gevaar. Zal zij het overleven en de werkelijke dader kunnen onthullen? Of legt ze het loodje tegen deze machtige man?

Recensie film: Gulliver's Travels

Recensie van de film: Gulliver's Travels.

Lord of the Flies (film)

Recensie over de film Lord of the Flies, waarin de film ook met het boek vergeleken wordt.

Samenvatting Crazy

samenvatting van het boek crazy

Hotel Rwanda

Recensie van de film hotel Rwanda