Het land van de Samen - Annica Wennström


Publicatie datum:

Het land van de Samen - Annica Wennström

Gesponsorde koppelingen

Nieuwsgierig geworden door de vondst van vier Samische geweven banden op zolder vertrekt een jonge vrouw naar Noord-Zweden om haar familiegeschiedenis uit te pluizen. Een geschiedenis die begint met het meisje Njenna, dat in 1862 haar familie verlaat en in het zuiden een nieuw bestaan probeert op te bouwen. Maar de argwaan jegens de Samen en hun (vermeende) magische krachten is groot en haar leven – en dat van haar dochters en kleindochters – wordt getekend door hun anders-zijn.


Een roman over de kracht en kwetsbaarheid van vier generaties vrouwen. Voor de liefhebbers van Marianne Fredriksson en Herbjørg Wassmo.

Boek details:

Auteur: Annica Wennström

Titel: Het land van de Samen (2e druk)

Oorspronkelijke titel: Lappskatteland

Vertaling: Ceciel Verheij

Jaartal: 2009

Bladzijde: 319 blz

Uitgeverij: De Geus

ISBN: 9789044510485

 

Voorkant boek

Achterkant boek

Ik kwam dit boek tegen op het blog van Anneke. Het leek me een erg mooi boek. Direct gehaald en gelezen. Hieronder de tekst op de achterkant van het boek:

Nieuwsgierig geworden door de vondst van vier Samische geweven banden op zolder vertrekt een jonge vrouw naar Noord-Zweden om haar familiegeschiedenis uit te pluizen. Een geschiedenis die begint met het meisje Njenna, dat in 1862 haar familie verlaat en in het zuiden een nieuw bestaan probeert op te bouwen. Maar de argwaan jegens de Samen en hun (vermeende) magische krachten is groot en haar leven – en dat van haar dochters en kleindochters – wordt getekend door hun anders-zijn.
Een roman over de kracht en kwetsbaarheid van vier generaties vrouwen. Voor de liefhebbers van Marianne Fredriksson en Herbjørg Wassmo. 

Het verhaal gaat inderdaad over 4 generaties en is vergelijkbaar met het boek Anna, Hanna en Johanna van Marianne Fredriksson. Wat erg handig is tijdens het lezen van het boek is de stamboom die aan het begin van het boek is opgenomen. De stamboom heb ik in deze blogpost opgenomen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De schrijfster is Annica Wennström. Ze is geboren op 18 september 1966 in Örnsköldsvik en groeide op in Holmsund. Ze werkte als journalist en schreef samen met twee collega's een aantal misdaadromans en jeugdboeken. De roman Het land van de Samen is haar debuutboek als zelfstandig schrijver. Voordat het boek begint is de onderstaande tekst te lezen:

Stensvedjan is een magische plek waar ik vroeger als kind veel zomers heb doorgebracht. Deze plek vormt het decor van dit verhaal. Verder is alles in dit boek aan mijn eigen fantasie ontsproten en komen de gebeurtenissen niet overeen met de werkelijkheid.

Dat stukje is erg interessant als je dit interview met Annica leest. Volgens het interview was het een moeilijk boek om te schrijven. Tijdens een excursie naar Kautokeino en Karasjokk in het Noorse Finnmark was het de ambitie van Annica om vertrouwd te raken met de Sami en hun Sami identiteit te versterken. Maar ze ontmoette een gemeenschap die gesloten was voor haar. Ze was niet genoeg Sami. Dit komt in het boek vaak naar voren. Ze had een ontmoeting met de Sami literatuurwetenschapper Harald Gąski.

Harald Gaski

Na de ontmoeting met Harald Gaski kreeg het boek vorm. Ze wilde haar eigen familie geschiedenis vertellen, maar geen autobiografie. Annica's familie heeft wortels in, wat vandaag de dag Ran och Gran samebyar wordt genoemd. Over Ran en Gran samebyar kan ik niet echt wat vinden, alleen dat ze leven in het winterland en als "kolonisten" in hun oude vaderland worden gezien. 

Het verhaal begint met een proloog uit februari 1862. De proloog heeft het over Aanta Naahkese, een vrouw en een kind. In de proloog komen Samische woorden voor. De Samische woorden (30 in totaal) worden uitgelegd achterin het boek. Erg leerzaam. De vrouw is Njenna.

Het verhaal wordt verteld vanuit de Ik-figuur in het jaar 2002. Vanuit dat jaar vindt er het hele boek door terugblikken plaats naar het verleden. Het begint met het feit dat de Ik-figuur een doosje met Samische schoenbanden vindt. Via deze schoenbanden wordt eigenlijk het hele verhaal vanaf 1861 gevolgd tot en met 1953. We kunnen dan meeleven met de levens van Njenna, Ristin, Nils, Karin en de Ik-figuur.

Het verhaal geeft een goed inzicht in hoe de Sami's vroeger leefden. Het mooie ervan is dat als je de boeken van Bernard Nordh (In de schaduw van het Marsgebergte en Rendiervolk in leven en dood) gelezen hebt, de situatie van de andere kant (de Samische kant) meemaakt en hoe de Sami tegen de kolonisten aankeken. De boeken over de familie Pålsson geven weer hoe zij zich ontwikkelden en zich aanpasten aan de moderne tijd. Het land van de Samen geeft weer hoe de Samen zich hebben aangepast aan de moderne tijd of eigenlijk hoe de moderne wereld de Samen hebben aangepast. Een zeer goede recensie is te lezen op de 8Weekly website. De recensie is hier te lezen en geeft goed aan waar het boek eigenlijk om draait en dat is de aanpassing, overheersing en ontheemding van de Samen.

Andere recensies over het boek zijn te lezen op:

- Website SvD Kultur

- Blog Kirjanainen

- MTV3 website

- Tinas Läslust

Voor degenen die geïnteresseerd in de Sami cultuur is dit boek een Must Have. Het verhaal is erg goed geschreven en geeft, zoals eerder gezegd, inzicht in het leven van de Sami.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker hansh

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 6
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie recensies

Recensie film: Fast Food Nation

Recensie van de dramafilm Fast Food Nation.

Handleiding Neobux

Neobux uitgebreid uitgelegd en natuurlijk de formule om geld te kunnen verdienen.

Vergeetboek.

De worsteling van Lance, Tweede boek in een trilogie.

Essense nail fashion stickers

Een recensie van de nagelstickers van Essence

Sky fall.

Een nieuwe en ijzersterke James Bond film.

Big Mommas: Like Father, Like Son (2011)

FBI-agent Malcolm Turner en zijn 17-jarige zoon, Trent, gaan undercover op een kunstschool voor meisjes. Dit alles nadat Trent getuigen was van een moord. Door het leven gaande als Big Momma en Charmaine proberen ze de moordenaar te ontmaskeren, maar bovenal brengt dit zeer hilarische scènes met zich mee!

Recensie Season of the witch

Zeer leuke avonturen film waarbij je constant geboeid blijft

The Engelse Newcastle Upon Tyne

Met een cruiseschip naar het Engelse Newcastle en in één dag alle grote bezienswaardigheden bekijken? Prachtige stad met rijke historie en vele activiteiten die je gezien moet hebben.

Recensie: Morgen toen de oorlog begon

Een recensie van het boek: Morgen toen de oorlog begon. Het boek is geschreven door John Marsden

Het land van de Samen - Annica Wennström

Het land van de Samen - Annica Wennström

Filmrecensie: Toy Story 3

Toy Story 3... De animatiefilm van het jaar en tot nu toe de succesvolste Pixarfilm ooit. Dit 3de deel stelt beslist niet teleur en is het kijken meer dan waard!

Schoonheidssalon Beutee Renee in Twello (Gld.)

Schoonheids salon beautee renee twello gelderland orang malu massage moluks maleis verlegen mens

Recensie Samsung Galaxy Ace

Info over Samsung Galaxy Ace met ervaring van gebruiker

Top 10 iPhone/iPod touch apps

Deze apps zijn een echte must have voor op je iPhone/iPod touch

Het Standford Prison Experiment

De bewakers kropen zo ver in hun rol dat ze de gevangen zo erg lieten lijden dat het experiment na 6 dagen stopgezet werd.

Alien (deel 1 van de Quadrilogy)

Het eerste contact van Ridley met de Aliens op planetoïde LV-426 en de besmetting

Lord of the Flies (film)

Recensie over de film Lord of the Flies, waarin de film ook met het boek vergeleken wordt.

The Uninvited 2003

Een erg verwarrende horror die je aan het denken zet.

Thermen Scandic Sanadome in Nijmegen

Een recensie over het 4 sterren hotel en thermen Scandic Sanadome in Nijmegen

Met wie trouw jij, gratis consult en Geld, Liefde en Geluk

Dit klopt zo goed dat je er bang van wordt! Lees hier hoe je met behulp van een online helderziende te weten kunt komen met wie jij trouwt.

Recensie film: Dark Ride

Recensie van de horrorfilm: Dark Ride

Laptop ASUS K50i serie Review/Recensie

Recensie van de ASUS k50i-serie laptop/notebook

Recensie film: 13 going on 30

Recentie van de komische film: 13 going on 30

Sprookjes Keizerin of een depressieve vrouw die opzoek was naar geluk maar het niet vond?

Een recensie over het ware verhaal van Keizerin Elisabeth, ook wel Sisi of Sissi genoemd.

Kroller Muller Museum: Jachthuis Sint Hubertus