127 Hours recensie


Publicatie datum:

Recensie van 127 Hours van Danny Boyle. Let op, spoilers!

Gesponsorde koppelingen

127 Hours is de laatste film van Danny Boyle. Het verhaal is waar gebeurd. Een man, Aron Ralston, ging op een dag ‘canyoning’, door de canyons wandelen en klimmen, iets wat hij al vaak heeft gedaan. Door een ongeluk rolt er een rots op zijn rechterhand en komt hij vast te zitten voor, je raadt het al, 127 uren.

Ralston, gespeeld door James Franco, zit vast op een plek waar zelden of nooit mensen komen met, maar een beetje water en wat eten. Verder heeft hij zijn kampeer en klim spullen bij zich en een bot mesje. Eerst probeert Aron met dat mesje de steen weg te hakken. Maar na een tijdje komt hij erachter dat zijn hand daardoor juist vaster komt te zitten. Aron heeft een camera bij zich, en houdt op die manier een beetje bij wat er gebeurt. Langzaamaan raakt zijn water op en ook zijn geestelijke gesteldheid gaat achteruit. Hij krijgt nauwelijks slaap. In een droom ziet Ralston zichzelf loskomen en bij zijn vriendin aan kloppen, maar die heeft er geen zin in en gooit de deur weer dicht. Dan schrikt hij wakker, beseffend dat hij nog steeds vast zit. Ralston krijgt een visie, van een jongetje. Dat jongetje noemt hem papa. Hij weet direct: dit is mijn zoon. Dan begint Aron aan de langste uren van zijn leven. Hij moet zijn rechterhand amputeren met zijn botte mesje.

Dit is het verhaal van de film. James Franco op zijn absolute best (tot nu toe). De emoties zijn zo prachtig van zijn gezicht af te lezen. Vooral het moment dat hij net vast komt te zitten, het ongeloof is zo sterk. Je voelt heel erg met hem mee. Natuurlijk omdat je weet dat het waar gebeurt is, zit je daar toch mee in je achterhoofd, maar Franco brengt de rol zo overtuigend dat je bijna denkt dat hij al die uren echt heeft vastgezeten daar. Het moment dat hij voor het eerst zijn mesje tegen zijn arm zet, daar schrik je toch van. Het moment dat hij daadwerkelijk zijn arm eraf haalt, is een goed moment voor de mensen met een zwakke maag om eventjes naar de wc te gaan, Boyle heeft niet zuinig gedaan met de ketchup bij wijze van.

Danny Boyle laat met deze film weer goed zien hoe goed hij zijn beroep verstaat. De beelden zijn prachtig opgenomen, tussen de muren van de canyon in, een mix van werkelijkheid, droom en hallucinatie. Het tempo van de film is vrij hoog, de film duurt ook maar anderhalf uur. Het verhaal lijkt moeilijk om te verfilmen, het gaat toch om één man die vast komt te zitten, daar moet je het heel de film mee doen, maar Boyle weet er iets prachtigs van te maken door beelden uit zijn verleden erbij te halen en wat er gebeurt zou zijn als hij niet vast was komen te zitten. De muziek is verzorgd door A.R. Rahman, die ook de muziek verzorgde voor Slumdog Millionaire, en is heel erg passend. Up tempo wisselt langzaam mooi af, net zoals het tempo van de film wisselt.

Een van de films van 2011 die je absoluut niet mag missen, of je nou van Boyle, Franco of gewoon van films houdt.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 4
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie recensies

El Toro

Een spaans Restaurant in Leeuwarden.

Alien 3 (deel 3 van de Quadrology)

Derde gevecht van Ripley met de Alien, verstoken van wapens op een gevangenisplaneet.

Percy Jackson & The Olympians: The Lightning Thief (2010)

Percy Jackson ontdekt dat hij een halfgod is, wanneer zijn moeder wordt ontvoerd door de god van de onderwereld, Hades (broer van Zeus). Percy strijd tussen twee vuren: zijn moeder redden of de lichtflits van Zeus vinden en terug brengen. Of lukt het hem allebei zodat er een wereldondergang kan worden voorkomen?

Humphrey Leeuwarden.

Onverwacht genoegen.

Recensie: Huawei Ascend Y300

Recensie van Huawei Ascend Y300. Huawei een opkomend merk in Nederland.

Red Riding Hood (2011)

Hoe een leuk sprookje voor kinderen

Een ongewoon gesprek met God

Een recensie van het boek 'Een ongewoon gesprek met God' van Neal Donald Walsch, het boek dat je leven verandert!

Colombiana is een diesel

Recensie over de actiefilm Colombiana.

Recensie film/documentaire: Supersize me

Recensie van de film/documentaire Supersize me met Morgan Spurlock

Recensie film: Turtles can fly

Recensie van de film Turtles can fly

Anders van Anita Terpstra

Heftig verhaal. Het kan mij niet heftig genoeg zijn

Dirty Dansing musical - ZEER UITGEBREID -

Een zeer uitgebreide recensie over de musical Dirty Dansing

Gratis thuiswerk Jobrapido, is www.jobrapido.com betrouwbaar?

Er staat volop thuiswerk op www.jobrapido.com maar is Jobrapido ook betrouwbaar?

Alice in Wonderland (2010) - Tim Burton

Recensie over de film Alice in Wonderland uit 2010 geregiseerd door Tim Burton

Zustermoord

Een recensie over het boek 'Zustermoord' van Tess Gerritsen

Never Let Me Go (2011)

Ruth, Kathy en Tommy brengen hun kindertijd door in het idylischlijkende Engelse internaat. Als ze volwassen worden, krijgen ze te maken met sterke gevoelens van liefde en geluk voor elkaar. Dit alles terwijl ze wachten tot het lot hun nadert. Kunnen ze het tij nog keren?

New Kids Turbo

Een recensie over de film New Kids Turbo, een film waar ik normaal gesproken niet naar toe zou gaan en die een geheel nieuwe ervaring teweeg bracht.

Het Standford Prison Experiment

De bewakers kropen zo ver in hun rol dat ze de gevangen zo erg lieten lijden dat het experiment na 6 dagen stopgezet werd.

Filmrecensie van Kuifje 3D, NL Het geheim van de Eenhoorn

Kuifje en kapitein Haddock gaan op zoek naar het geheim van de Eenhoorn, verborgen in modelschepen.

The Social Network, Facebook

Hoe komt het dat door de opbouw van een social network site, 2 beste vrienden uit elkaar dreef?

Schoonheidssalon Beutee Renee in Twello (Gld.)

Schoonheids salon beautee renee twello gelderland orang malu massage moluks maleis verlegen mens

Recensie film: Penelope

Recentie van de geweldige film over een meisje met een varkensneusje, Penelope.

Onder de Kelders.

Een Grandcafe in Leeuwarden.

Big Mommas: Like Father, Like Son (2011)

FBI-agent Malcolm Turner en zijn 17-jarige zoon, Trent, gaan undercover op een kunstschool voor meisjes. Dit alles nadat Trent getuigen was van een moord. Door het leven gaande als Big Momma en Charmaine proberen ze de moordenaar te ontmaskeren, maar bovenal brengt dit zeer hilarische scènes met zich mee!

Jack Sparrow is Back!

In Pirates 4 gaan Jack Sparrow en Captain Barbosa op zoek naar de Fountain of Youth....