The Engelse Newcastle Upon Tyne


Publicatie datum:

Met een cruiseschip naar het Engelse Newcastle en in één dag alle grote bezienswaardigheden bekijken? Prachtige stad met rijke historie en vele activiteiten die je gezien moet hebben.

Gesponsorde koppelingen

Het Engelse Newcastle Upon Tyne, of gewoon kortweg Newcastle, ligt in het noorden van Engeland aan de oostkust. Deze stad staat bij de meeste Nederlanders bekend als cultureel uitstapje met een cruiseschip vanuit de havens van o.a. IJmuiden en Vlissingen. Daarnaast is de architectuur van deze stad erg opvallend, alle genres lopen dwars door elkaar heen: nieuw staat tussen oud en oud staat tussen nieuw. Dit geeft ongelofelijk veel sfeer in de stad. Ben je een groot voetbalfan en heb je altijd al eens het St. James' Park willen zien? Houd je van shoppen in één van de mooiste winkelcentra van Noord-Engeland? Of ben je gek op techniek van de geweldige bruggen en architectuur van theaters? De meeste ideale stad hiervoor is Newcastle.

Newcastle is vanuit Nederland het beste bereikbaar vanuit één van de havens van IJmuiden of Vlissingen. Van daaruit gaat met men een cruiseschip van DFDS Seaways naar Noord-Engeland toe. Je wordt daar naar de haven van Newcastle gevaren en eenmaal door de douane controle (niet erg streng) kan men de bus nemen naar het treinstation in het centrum. Hieronder zal ik de grootste bezienswaardigheden uiteenzetten die achtereenvolgens een mooie looproute volgen, dus geen slingerroute maar zo efficiënt mogelijk dat men alles op één dag kan bewonderen.

1. St. James' Park: Het stadion St. James' Park is de thuishaven van de Engelse voetbal club Newcastle United F.C. (oprichting in 1880). Het stadion staat in het noordwesten van de stad en is ongeveer 15 minuten lopen vanaf centraal station. We weten allemaal dat Engelsen gek zijn op voetbal en daarom is het bij de Georgies, een andere naam voor mensen afkomstig uit Newcastle, niet anders. Dit stadion is de meeste heilige plek in de stad en met een capaciteit van iets meer dan 52.000 zou dit in de top 3 van de Eredivisie thuis horen (Amsterdam Arena heeft namelijk ongeveer dezelfde capaciteit en is de grootste van Nederland). Alle wedstrijden zijn altijd helemaal uitverkocht en de sfeer die men daar proeft is sensationeel. Om binnen te komen, zal men een kaartje moeten kopen voor een rondleiding. Hierbij zal een gids, die in hart en nieren Newcastle supporter is, alles vertellen over het ontstaan van de club, feiten over het stadion en het stadion van onder naar boven tonen. Je komt o.a. in de kleedkamers (uit en thuis), VIP-boxes, dug-out met verwarmde stoelen, eetzalen, persconferentiezaal, etc. Als je een beetje van voetbal houdt, komt er een droom uit. En ook als je niets met de sport hebt, is dit toch immens genieten doordat alles zo ongelofelijk groot en luxe is.

2. Grainger Market: Na een lange rondleiding in het voetbalstadion van Newcastle United komt men langs een klein overdekte markt dat zich in een historisch pand heeft gevestigd. Deze markt is opgericht rond 1800 en als men hier binnen komt, proef je de sfeer nog van toen. Een soort tijdreis. Om echt te shoppen is dit niet wat je zoekt, maar als men eens wilt kijken hoe men vroeger geld uitgaf en aan welke bezigheden is dit heel leuk om te zien.

3. Grey Street: Deze straat is voor sommige mensen niet meer dan een simpele straat, maar voor de Georgies is dit de mooiste straat uit de stad. Dit komt door de geweldige Gregoriaanse architectuur. Neem eens een kijkje bij het Theater Royale en dan begrijpt u misschien een beetje waarom de Engels dit zo mooi vinden. Loop er gewoon over heen en zet die architectuurbril eens op, aanschouw de kunst dat daar eigenlijk staat.

4. Saint Nicholas Cathedral: Deze grote, maar vooral oude kerk is vernoemd naar Sint Nicolaas. Dit is overigens niet de Sint Nicolaas die wij rond 5 december weer naar Spanje sturen met een lege pakjesboot. De kerk is bijna al een eeuw oud (gebouwd in 1091) en is al een aantal keer verwoest en weder opgebouwd. De historie schrijft dat de kerk eens verbrand is, verwoest door het binnen vallen van de Schotten, etc. Pas halverwege de 19e eeuw is de kerk tot kathedraal omgedoopt door toentertijd koningin Victoria.

5. The Castle Keep: In opdracht van Koning Henry II is in het centrum The Castle Keep gebouwd wat op de plek staat van een voormalig kasteel. The Castle Keep ligt dicht langs de rivier Tyne en kreeg de naam ´Newcastle Upon Tyne´. Aangezien dit kasteel topografisch boven de rivier ligt, is de naam logisch bepaald. De hedendaagse stad Newcastle heeft zijn naam hieraan te danken.

6. Tyne Bridge: Persoonlijk is dit een van de mooiste bezienswaardigheden van de stad. De vooral grote, groene, stalen constructie heeft iets magisch. Je kan er niet om heen en levert prachtige plaatjes op. De brug heeft een halve maan vorm (voor technici: de brug volgt de momentenlijn) en overspant een kleine 390 meter over de Tyne. Op deze plaats stonden al sinds de Romeinse tijd bruggen, maar deze Tyne Bridge is door Koning George V geopend in 1928.

7. The Sage Gateshead: In 2004 is het project van een kleine honderd miljoen afgerond en het moderne concertgebouw geopend. Het ligt aan de rivier ter hoogte van de Millennium Bridge. Het muziekcentrum is piekfijn afgewerkt en toont een staaltje van de nieuwe Engelse architectuur. Iedereen ziet een andere vorm in het gebouw, welke compleet is afgewerkt met glazenramen. Ook aan de binnenzijde is het prachtig afgewerkt, strakke vloeren, indrukwekkende trappen en nog mooiere concertzalen. Bent u liefhebber van architectuur, muziek en grote dingen? Dan is dit The Place To Be.

8. The Millennium Bridge: November 2000 werd de Millennium Bridge afgewerkt en pas sinds september 2001 publiekelijk geopend. Zoals u waarschijnlijk wel begrijpt, had de brug voor het millennium (2000) geopend moeten worden (vandaar ook de naam). The Millennium Bridge is een uit het oog springende creatie wat door alleen voetgangers en fietsers gebruikt kan worden. Bij een ‘gewone' brug is het vooral de bedoeling dat er een rivier kan worden overgestoken, maar de Millennium Bridge heeft ook nog eens een horizontale uitwijking. Kortom een prachtige architectonisch kunstwerk.

9. The Baltic: In elke stad staat wel een speciaal museum waar je geweest moet zijn. Zo ook in Newcastle. Hier heeft men sinds 2002 The Baltic, wat voorheen een oude fabriek was. Deze oude korenmolen fabriek is voor zo'n zestig miljoen gerenoveerd en ingericht als kunstmuseum. En met name de moderne kunst wordt daar tentoongesteld. Toegang tot dit museum is gratis en vanuit het restaurant kijkt men prachtig over de stad uit.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker WWagner

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 35
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie recensies

Recensie film: The Lord of the Rings: The Return of the King

Recensie van de derde film in de reeks van The Lord of the Rings

Wrath of the titans

Top of Flop, Wrath of the titans recensie

Filmrecensie en trailer Intouchables

Intouchables

Nachtschade (Blindsighted), Karin Slaughter (2002)

Dit is de eerste literaire thriller in de Sara Linton-reeks dat zorgt voor bloedstollende spanning en levensechte personages.

Sky fall.

Een nieuwe en ijzersterke James Bond film.

Pirates of the caribbean on stranger tides

Een recensie van de vierde pirates of the caribbean film, on stranger tides. Is hij net zo leuk als zijn voorgangers of kun je hier beter voor thuisblijven?

Rode Schoenen.

Het vervolg op Chocolate, van Joanne Harris.

Recensie: Huawei Ascend Y300

Recensie van Huawei Ascend Y300. Huawei een opkomend merk in Nederland.

Google Chrome, een alternatieve internet browser van hoge kwaliteit!

Internet Explorer, Safari, NetScape.. Allemaal verschillende internet browsers. Welke is dan het beste?

Onder de Kelders.

Een Grandcafe in Leeuwarden.

Recencie over de film Thor 2011

Een samenvatting en recensie van de film Thor 2011

Filmrecensie: 300

300 Spartaanse soldaten proberen een overmacht van Persen tegen te houden

Alien (deel 1 van de Quadrilogy)

Het eerste contact van Ridley met de Aliens op planetoïde LV-426 en de besmetting

Recensie op 'Logboek' van Harry Mulisch

Onlangs, twee jaar na zijn dood, verscheen 'Logboek' van Harry Mulisch. Het dagboek beschrijft de periode van 1991 - 1992 .

Top 10 iPhone/iPod touch apps

Deze apps zijn een echte must have voor op je iPhone/iPod touch

The Engelse Newcastle Upon Tyne

Met een cruiseschip naar het Engelse Newcastle en in één dag alle grote bezienswaardigheden bekijken? Prachtige stad met rijke historie en vele activiteiten die je gezien moet hebben.

Call of Duty; Black ops in 3D op de PS3.

Call of Duty; Black ops in 3D. Speelt dit nu fijn?

Een nieuw gesprek met God

Een recensie van het boek 'Een nieuw gesprek met God' van Neal Donald Walsch. Het boek dat je leven verandert!

The Social Network, Facebook

Hoe komt het dat door de opbouw van een social network site, 2 beste vrienden uit elkaar dreef?

goSupermodel.nl veilig?

een website voor meisjes waarbij ze kunnen communiceren, zich bezig kunnen houden met kleding en spelletjes kunnen doen.

Het Huis van de Nacht - Verkozen

Een recensie van het eerst boek van het Huis van de Nacht reeks, Verkozen. Daarnaast geef ik een korte mening over het boek.

Recensie Breaking Bad

Recensie Breaking Bad, een Amerikaanse drama/misdaadserie

Black Swan

Recensie Black Swan

I am number four - dat blijkt!

Leuke film, maar niet speciaal.

Ontmaskerd

Alessi Moore, een bijzonder gevoelig meisje met een bijzondere Mustang.