The Engelse Newcastle Upon Tyne


Publicatie datum:

Met een cruiseschip naar het Engelse Newcastle en in één dag alle grote bezienswaardigheden bekijken? Prachtige stad met rijke historie en vele activiteiten die je gezien moet hebben.

Gesponsorde koppelingen

Het Engelse Newcastle Upon Tyne, of gewoon kortweg Newcastle, ligt in het noorden van Engeland aan de oostkust. Deze stad staat bij de meeste Nederlanders bekend als cultureel uitstapje met een cruiseschip vanuit de havens van o.a. IJmuiden en Vlissingen. Daarnaast is de architectuur van deze stad erg opvallend, alle genres lopen dwars door elkaar heen: nieuw staat tussen oud en oud staat tussen nieuw. Dit geeft ongelofelijk veel sfeer in de stad. Ben je een groot voetbalfan en heb je altijd al eens het St. James' Park willen zien? Houd je van shoppen in één van de mooiste winkelcentra van Noord-Engeland? Of ben je gek op techniek van de geweldige bruggen en architectuur van theaters? De meeste ideale stad hiervoor is Newcastle.

Gesponsorde koppelingen

Newcastle is vanuit Nederland het beste bereikbaar vanuit één van de havens van IJmuiden of Vlissingen. Van daaruit gaat met men een cruiseschip van DFDS Seaways naar Noord-Engeland toe. Je wordt daar naar de haven van Newcastle gevaren en eenmaal door de douane controle (niet erg streng) kan men de bus nemen naar het treinstation in het centrum. Hieronder zal ik de grootste bezienswaardigheden uiteenzetten die achtereenvolgens een mooie looproute volgen, dus geen slingerroute maar zo efficiënt mogelijk dat men alles op één dag kan bewonderen.

1. St. James' Park: Het stadion St. James' Park is de thuishaven van de Engelse voetbal club Newcastle United F.C. (oprichting in 1880). Het stadion staat in het noordwesten van de stad en is ongeveer 15 minuten lopen vanaf centraal station. We weten allemaal dat Engelsen gek zijn op voetbal en daarom is het bij de Georgies, een andere naam voor mensen afkomstig uit Newcastle, niet anders. Dit stadion is de meeste heilige plek in de stad en met een capaciteit van iets meer dan 52.000 zou dit in de top 3 van de Eredivisie thuis horen (Amsterdam Arena heeft namelijk ongeveer dezelfde capaciteit en is de grootste van Nederland). Alle wedstrijden zijn altijd helemaal uitverkocht en de sfeer die men daar proeft is sensationeel. Om binnen te komen, zal men een kaartje moeten kopen voor een rondleiding. Hierbij zal een gids, die in hart en nieren Newcastle supporter is, alles vertellen over het ontstaan van de club, feiten over het stadion en het stadion van onder naar boven tonen. Je komt o.a. in de kleedkamers (uit en thuis), VIP-boxes, dug-out met verwarmde stoelen, eetzalen, persconferentiezaal, etc. Als je een beetje van voetbal houdt, komt er een droom uit. En ook als je niets met de sport hebt, is dit toch immens genieten doordat alles zo ongelofelijk groot en luxe is.

2. Grainger Market: Na een lange rondleiding in het voetbalstadion van Newcastle United komt men langs een klein overdekte markt dat zich in een historisch pand heeft gevestigd. Deze markt is opgericht rond 1800 en als men hier binnen komt, proef je de sfeer nog van toen. Een soort tijdreis. Om echt te shoppen is dit niet wat je zoekt, maar als men eens wilt kijken hoe men vroeger geld uitgaf en aan welke bezigheden is dit heel leuk om te zien.

3. Grey Street: Deze straat is voor sommige mensen niet meer dan een simpele straat, maar voor de Georgies is dit de mooiste straat uit de stad. Dit komt door de geweldige Gregoriaanse architectuur. Neem eens een kijkje bij het Theater Royale en dan begrijpt u misschien een beetje waarom de Engels dit zo mooi vinden. Loop er gewoon over heen en zet die architectuurbril eens op, aanschouw de kunst dat daar eigenlijk staat.

4. Saint Nicholas Cathedral: Deze grote, maar vooral oude kerk is vernoemd naar Sint Nicolaas. Dit is overigens niet de Sint Nicolaas die wij rond 5 december weer naar Spanje sturen met een lege pakjesboot. De kerk is bijna al een eeuw oud (gebouwd in 1091) en is al een aantal keer verwoest en weder opgebouwd. De historie schrijft dat de kerk eens verbrand is, verwoest door het binnen vallen van de Schotten, etc. Pas halverwege de 19e eeuw is de kerk tot kathedraal omgedoopt door toentertijd koningin Victoria.

5. The Castle Keep: In opdracht van Koning Henry II is in het centrum The Castle Keep gebouwd wat op de plek staat van een voormalig kasteel. The Castle Keep ligt dicht langs de rivier Tyne en kreeg de naam ´Newcastle Upon Tyne´. Aangezien dit kasteel topografisch boven de rivier ligt, is de naam logisch bepaald. De hedendaagse stad Newcastle heeft zijn naam hieraan te danken.

6. Tyne Bridge: Persoonlijk is dit een van de mooiste bezienswaardigheden van de stad. De vooral grote, groene, stalen constructie heeft iets magisch. Je kan er niet om heen en levert prachtige plaatjes op. De brug heeft een halve maan vorm (voor technici: de brug volgt de momentenlijn) en overspant een kleine 390 meter over de Tyne. Op deze plaats stonden al sinds de Romeinse tijd bruggen, maar deze Tyne Bridge is door Koning George V geopend in 1928.

7. The Sage Gateshead: In 2004 is het project van een kleine honderd miljoen afgerond en het moderne concertgebouw geopend. Het ligt aan de rivier ter hoogte van de Millennium Bridge. Het muziekcentrum is piekfijn afgewerkt en toont een staaltje van de nieuwe Engelse architectuur. Iedereen ziet een andere vorm in het gebouw, welke compleet is afgewerkt met glazenramen. Ook aan de binnenzijde is het prachtig afgewerkt, strakke vloeren, indrukwekkende trappen en nog mooiere concertzalen. Bent u liefhebber van architectuur, muziek en grote dingen? Dan is dit The Place To Be.

8. The Millennium Bridge: November 2000 werd de Millennium Bridge afgewerkt en pas sinds september 2001 publiekelijk geopend. Zoals u waarschijnlijk wel begrijpt, had de brug voor het millennium (2000) geopend moeten worden (vandaar ook de naam). The Millennium Bridge is een uit het oog springende creatie wat door alleen voetgangers en fietsers gebruikt kan worden. Bij een ‘gewone' brug is het vooral de bedoeling dat er een rivier kan worden overgestoken, maar de Millennium Bridge heeft ook nog eens een horizontale uitwijking. Kortom een prachtige architectonisch kunstwerk.

9. The Baltic: In elke stad staat wel een speciaal museum waar je geweest moet zijn. Zo ook in Newcastle. Hier heeft men sinds 2002 The Baltic, wat voorheen een oude fabriek was. Deze oude korenmolen fabriek is voor zo'n zestig miljoen gerenoveerd en ingericht als kunstmuseum. En met name de moderne kunst wordt daar tentoongesteld. Toegang tot dit museum is gratis en vanuit het restaurant kijkt men prachtig over de stad uit.


Foobie gebruiker WWagner

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 35
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie recensies

Alle over kieskeurig.nl

Product tests, vergelijk Winkels, prijzen en maak de beste keuze op kieskeurig.nl

Achter Gesloten Deuren (The Pelican Brief), John Grisham (1992)

Dit is de tweede bestseller van John Grisham na Advocaat van de Duivel (The Firm). Dit beslaat een geheel nieuw thrillergenre: The Legal thriller – combinatie van misdaadroman met een vleugje recht erin verwerkt.

Boekrecensie: De Windzangers, eerste boek - De Vlucht

De Vlucht is het boeiende eerste deel van de vierdelige fantasy-serie De Windzangers door Megan Lindholm, die onder het pseudoniem Robin Hobb beroemd is geworden.

Knight and Day een film met Cameron Diaz en Tom Cruise

Een recensie van een van de leukste komedies van de afgelopen tijd!

The Big Bang Theory

In dit artikel vindt je mijn recensie en leuke weetjes over deze komische tv serie.