The Engelse Newcastle Upon Tyne


Publicatie datum:

Met een cruiseschip naar het Engelse Newcastle en in één dag alle grote bezienswaardigheden bekijken? Prachtige stad met rijke historie en vele activiteiten die je gezien moet hebben.

Gesponsorde koppelingen

Het Engelse Newcastle Upon Tyne, of gewoon kortweg Newcastle, ligt in het noorden van Engeland aan de oostkust. Deze stad staat bij de meeste Nederlanders bekend als cultureel uitstapje met een cruiseschip vanuit de havens van o.a. IJmuiden en Vlissingen. Daarnaast is de architectuur van deze stad erg opvallend, alle genres lopen dwars door elkaar heen: nieuw staat tussen oud en oud staat tussen nieuw. Dit geeft ongelofelijk veel sfeer in de stad. Ben je een groot voetbalfan en heb je altijd al eens het St. James' Park willen zien? Houd je van shoppen in één van de mooiste winkelcentra van Noord-Engeland? Of ben je gek op techniek van de geweldige bruggen en architectuur van theaters? De meeste ideale stad hiervoor is Newcastle.

Newcastle is vanuit Nederland het beste bereikbaar vanuit één van de havens van IJmuiden of Vlissingen. Van daaruit gaat met men een cruiseschip van DFDS Seaways naar Noord-Engeland toe. Je wordt daar naar de haven van Newcastle gevaren en eenmaal door de douane controle (niet erg streng) kan men de bus nemen naar het treinstation in het centrum. Hieronder zal ik de grootste bezienswaardigheden uiteenzetten die achtereenvolgens een mooie looproute volgen, dus geen slingerroute maar zo efficiënt mogelijk dat men alles op één dag kan bewonderen.

1. St. James' Park: Het stadion St. James' Park is de thuishaven van de Engelse voetbal club Newcastle United F.C. (oprichting in 1880). Het stadion staat in het noordwesten van de stad en is ongeveer 15 minuten lopen vanaf centraal station. We weten allemaal dat Engelsen gek zijn op voetbal en daarom is het bij de Georgies, een andere naam voor mensen afkomstig uit Newcastle, niet anders. Dit stadion is de meeste heilige plek in de stad en met een capaciteit van iets meer dan 52.000 zou dit in de top 3 van de Eredivisie thuis horen (Amsterdam Arena heeft namelijk ongeveer dezelfde capaciteit en is de grootste van Nederland). Alle wedstrijden zijn altijd helemaal uitverkocht en de sfeer die men daar proeft is sensationeel. Om binnen te komen, zal men een kaartje moeten kopen voor een rondleiding. Hierbij zal een gids, die in hart en nieren Newcastle supporter is, alles vertellen over het ontstaan van de club, feiten over het stadion en het stadion van onder naar boven tonen. Je komt o.a. in de kleedkamers (uit en thuis), VIP-boxes, dug-out met verwarmde stoelen, eetzalen, persconferentiezaal, etc. Als je een beetje van voetbal houdt, komt er een droom uit. En ook als je niets met de sport hebt, is dit toch immens genieten doordat alles zo ongelofelijk groot en luxe is.

2. Grainger Market: Na een lange rondleiding in het voetbalstadion van Newcastle United komt men langs een klein overdekte markt dat zich in een historisch pand heeft gevestigd. Deze markt is opgericht rond 1800 en als men hier binnen komt, proef je de sfeer nog van toen. Een soort tijdreis. Om echt te shoppen is dit niet wat je zoekt, maar als men eens wilt kijken hoe men vroeger geld uitgaf en aan welke bezigheden is dit heel leuk om te zien.

3. Grey Street: Deze straat is voor sommige mensen niet meer dan een simpele straat, maar voor de Georgies is dit de mooiste straat uit de stad. Dit komt door de geweldige Gregoriaanse architectuur. Neem eens een kijkje bij het Theater Royale en dan begrijpt u misschien een beetje waarom de Engels dit zo mooi vinden. Loop er gewoon over heen en zet die architectuurbril eens op, aanschouw de kunst dat daar eigenlijk staat.

4. Saint Nicholas Cathedral: Deze grote, maar vooral oude kerk is vernoemd naar Sint Nicolaas. Dit is overigens niet de Sint Nicolaas die wij rond 5 december weer naar Spanje sturen met een lege pakjesboot. De kerk is bijna al een eeuw oud (gebouwd in 1091) en is al een aantal keer verwoest en weder opgebouwd. De historie schrijft dat de kerk eens verbrand is, verwoest door het binnen vallen van de Schotten, etc. Pas halverwege de 19e eeuw is de kerk tot kathedraal omgedoopt door toentertijd koningin Victoria.

5. The Castle Keep: In opdracht van Koning Henry II is in het centrum The Castle Keep gebouwd wat op de plek staat van een voormalig kasteel. The Castle Keep ligt dicht langs de rivier Tyne en kreeg de naam ´Newcastle Upon Tyne´. Aangezien dit kasteel topografisch boven de rivier ligt, is de naam logisch bepaald. De hedendaagse stad Newcastle heeft zijn naam hieraan te danken.

6. Tyne Bridge: Persoonlijk is dit een van de mooiste bezienswaardigheden van de stad. De vooral grote, groene, stalen constructie heeft iets magisch. Je kan er niet om heen en levert prachtige plaatjes op. De brug heeft een halve maan vorm (voor technici: de brug volgt de momentenlijn) en overspant een kleine 390 meter over de Tyne. Op deze plaats stonden al sinds de Romeinse tijd bruggen, maar deze Tyne Bridge is door Koning George V geopend in 1928.

7. The Sage Gateshead: In 2004 is het project van een kleine honderd miljoen afgerond en het moderne concertgebouw geopend. Het ligt aan de rivier ter hoogte van de Millennium Bridge. Het muziekcentrum is piekfijn afgewerkt en toont een staaltje van de nieuwe Engelse architectuur. Iedereen ziet een andere vorm in het gebouw, welke compleet is afgewerkt met glazenramen. Ook aan de binnenzijde is het prachtig afgewerkt, strakke vloeren, indrukwekkende trappen en nog mooiere concertzalen. Bent u liefhebber van architectuur, muziek en grote dingen? Dan is dit The Place To Be.

8. The Millennium Bridge: November 2000 werd de Millennium Bridge afgewerkt en pas sinds september 2001 publiekelijk geopend. Zoals u waarschijnlijk wel begrijpt, had de brug voor het millennium (2000) geopend moeten worden (vandaar ook de naam). The Millennium Bridge is een uit het oog springende creatie wat door alleen voetgangers en fietsers gebruikt kan worden. Bij een ‘gewone' brug is het vooral de bedoeling dat er een rivier kan worden overgestoken, maar de Millennium Bridge heeft ook nog eens een horizontale uitwijking. Kortom een prachtige architectonisch kunstwerk.

9. The Baltic: In elke stad staat wel een speciaal museum waar je geweest moet zijn. Zo ook in Newcastle. Hier heeft men sinds 2002 The Baltic, wat voorheen een oude fabriek was. Deze oude korenmolen fabriek is voor zo'n zestig miljoen gerenoveerd en ingericht als kunstmuseum. En met name de moderne kunst wordt daar tentoongesteld. Toegang tot dit museum is gratis en vanuit het restaurant kijkt men prachtig over de stad uit.


Foobie gebruiker WWagner

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 35
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie recensies

Lord of the Flies (film)

Recensie over de film Lord of the Flies, waarin de film ook met het boek vergeleken wordt.

Verboden.

The book of mortals.

Recensie film: Gulliver's Travels

Recensie van de film: Gulliver's Travels.

Dirty Dansing musical - ZEER UITGEBREID -

Een zeer uitgebreide recensie over de musical Dirty Dansing

Scream 4 (2011)

Sidney Prescott, die nu ook auteur is van zelf-hulp boek, keert terug naar huis in Woodsboro als laatste stop van haar boektour. Daar maakt ze opnieuw kennis met Sheriff Dewey en Gale, die nu getrouwd zijn, en ziet haar nichtje Jill en haar tante Kate ook weer eens. Helaas, door de komst van Sidney keert ook de gevrees

Filmrecensie Mighty Aphrodite

Meerdere aspecten uit de film worden besproken in deze recensie.

Reis naar het Middelpunt van de Aarde

Een Klassiek Science Fiction Roman uit 1864 van Jules Verne

Call of Duty; Black ops in 3D op de PS3.

Call of Duty; Black ops in 3D. Speelt dit nu fijn?

Gratis thuiswerk Jobrapido, is www.jobrapido.com betrouwbaar?

Er staat volop thuiswerk op www.jobrapido.com maar is Jobrapido ook betrouwbaar?

Recensie: Heb lief en zie niet om

Recensie film: The Lord of the Rings: The Return of the King

Recensie van de derde film in de reeks van The Lord of the Rings

Habbo

Wat kan je doen in habbo en is het leuk?

Shutter Island (2010)

U.S. Marshal Teddy Daniels komt naar Shutter Island om de vermissing van een vrouwelijke patiënte te onderzoeken. Daarbij worden veel psychologische spelletje met hem gespeeld. Weet hij de waarheid toch te achterhalen? Of zit er meer verborgen op het eiland?

Sherlock Holmes (2009)

Sherlock Holmes pakt met zijn partner Dr. John Watsen de seriemoordenaar en zwarte magier Blackwood op. Na Blackwoods zelfmoord actie staat hij op uit de dood. Lukt het Holmes om dit mysterie te ontrafelen? Of eindigt het definitie voor de meest bekende detective uit Londen?

Percy Jackson & The Olympians: The Lightning Thief (2010)

Percy Jackson ontdekt dat hij een halfgod is, wanneer zijn moeder wordt ontvoerd door de god van de onderwereld, Hades (broer van Zeus). Percy strijd tussen twee vuren: zijn moeder redden of de lichtflits van Zeus vinden en terug brengen. Of lukt het hem allebei zodat er een wereldondergang kan worden voorkomen?

Recensies film 'Alleen maar nette mensen'

Een geweldig film of valt hij tegen? Lees hier de recensies!

Artikel over fitness

De producten die aangeboden worden is onderhandelbaar

Recentie film: Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring

Recensie van de eerste film in de reeks van de Lord of the Rings

Rennen naar een gezondere toekomst

Een recensie van de handige app Runkeeper. Begin met het naar een gezondere toekomst.

Olaf en Jasper met 'Weet je wat jij moet doen?

Een voorstelling van het duo Olaf en Jasper

Nachtschade (Blindsighted), Karin Slaughter (2002)

Dit is de eerste literaire thriller in de Sara Linton-reeks dat zorgt voor bloedstollende spanning en levensechte personages.

Een ongewoon gesprek met God

Een recensie van het boek 'Een ongewoon gesprek met God' van Neal Donald Walsch, het boek dat je leven verandert!

Recensie Schaduw van de wind door Carlos Ruiz Zafon

Recensie Schaduw van de wind door Carlos Ruiz Zafon

Alien (deel 1 van de Quadrilogy)

Het eerste contact van Ridley met de Aliens op planetoïde LV-426 en de besmetting

The Twilight Saga: Eclipse (2010)

Nadat Edward James heeft omgebracht, zint zijn oude maatje Victoria op wraak en creëert een nieuw vampierenleger. Zij heeft het voorzien op Bella en wordt in bescherming genomen door Edward en Jacob, beide geliefden van Bella en aartsrivalen. Kunnen ze deze missie volbrengen zonder elkaar in de haren te vliegen? En vo