Percy Jackson & The Olympians: The Lightning Thief (2010)


Publicatie datum:

Percy Jackson ontdekt dat hij een halfgod is, wanneer zijn moeder wordt ontvoerd door de god van de onderwereld, Hades (broer van Zeus). Percy strijd tussen twee vuren: zijn moeder redden of de lichtflits van Zeus vinden en terug brengen. Of lukt het hem allebei zodat er een wereldondergang kan worden voorkomen?

Gesponsorde koppelingen

In de 21ste eeuw wordt de lichtflits van Zeus gestolen en hij verdenkt de zoon van Poseidon ervan, Percy Jackson. Zeus stelt Poseidon een ultimatum dat de lichtflits binnen 14 dagen geretourneerd moet worden, anders zal hij de oorlog verklaren met zijn broer. Tijdens een bezoek aan het Metropolitan kunstmuseum wordt Percy Jackson aangevallen door zijn vliegende leraar genaamd ‘Fury', welke wordt weggejaagd door de reisleider van het museum. Na dit incident onthult zijn beste vriend Grover dat Percy net als hij een halfgod is en dat hij zijn beschermer is. Mr. Bunner, die Percy gered heeft van de ‘Fury', geeft Percy een pen dat een speciaal wapen vormt. Met een bloedgang gaan ze naar Percy's huis om spullen te pakken en rijden samen met zijn moeder Sally naar het kamp van de halfgoden. Nabij de ingang worden ze opgewacht door een Minotaur en deze valt Sally aan. Zijn moeder is door de andere broer van Zeus, Hades, naar de hel gebracht en kan op maar één voorwaarde terug krijgen en dat is het bezorgen van de lichtflits van Zeus zodat hij de aanval op zijn broer kan openen. Voordat Percy überhaupt kan reageren, zijn ze al verdwenen. Na wat te zijn uitgerust in het kamp van de halfgoden leert Jackson een zeer aantrekkelijke krijgster kennen, Annabeth. Percy besluit zijn moeder te gaan zoeken door een lange, gevaarlijke weg af te leggen om zowel de lichtflits te vinden als zijn moeder te redden. Dit zou hij nooit alleen redden, dus hij krijgt hulp van Grover en zijn nieuwe vriendin Annabeth. Zal het Percy lukken om zijn moeder te redden? En kan hij een oorlog voorkomen tussen zijn vader en Zeus?

Recensie:

Deze combinatie van de mensenwereld en de goden pakt erg goed uit. De weergave van de halfgoden waren heel sterk uitgewerkt, er valt nauwelijks iets op aan te merken. Veel van deze figuren worden in veel oude geschriften beschreven en benoemt. De uitwerking hiervan is knap gedaan.

Het mooie aan Percy Jackson and The Olympians is dat een verhaal wordt vertelt dat al eeuwen oud is en stamt uit de Griekse oudheid. Daarin krijgen alle goden een passende plek met Zeus als oppergod. In de film worden Poseidon en Hades beschreven als broers van Zeus, maar dat is in werkelijkheid (voor zover je daarvan kan spreken) niet helemaal waar, zij waren grote goden maar geen ‘familie' van Zeus. Toch geeft dit aan dat er binnen een familie veel haat en nijd is. Dat wordt erg duidelijk aan het begin van de film, Zeus verklaard zijn broer Poseidon de oorlog terwijl niemand er iets mee te maken heeft. Zij sadistische broer Hades wil dat zij ruzie krijgen en de wereld ten onder laten gaan, dat het lekker druk wordt in ‘zijn' hel. Uiteindelijk blijkt Percy alles gered te hebben door de lichtflits van Zeus terug te brengen.

Doordat de toevoeging van een grote dosis geschiedenis en kennis van de Griekse cultuur is dit een leerzaam verhaal, ook al zijn de feiten niet allemaal even correct. Voor mensen, en met name kinderen, wordt er een redelijk beeld geschapen van de sages en godenverhalen. Je leert dat Poseidon de god is van het water, Hades god van de onderwereld en Zeus god is van de onweer.

Als laatste wil ik het nog even hebben over het acteerwerk van de crew. Het is erg lastig om te acteren alsof je een halfgod bent, want je doet iets na zonder enig idee hoe het er uit zou moeten zien. Toch geeft dit ook veel vrijheid waardoor je je eigen idee beter naar voren kan brengen. Ik ben van mening dat ze dit erg goed hebben uitgevoerd en een prima hoeveelheid van het bovennatuurlijke hebben ingebracht. De speeltijd is prima afgesteld op het verhaal, er is geen moment dat je op je horloge kijkt vanwege saaie scènes. Het avontuur van Percy is een spannende, hevige, leerzame en vooraf vermakelijke tocht langs vele mythes en figuren die een extra lading aan de film geven. Oh my God and Goddesses, Ones there was Lightning...!


Foobie gebruiker WWagner

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 35
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie recensies

The Roommate

Psychologische student maakt het leven zuur van een andere student waarin het ontdekken van de mystery voorop staat

Met wie trouw jij, gratis consult en Geld, Liefde en Geluk

Dit klopt zo goed dat je er bang van wordt! Lees hier hoe je met behulp van een online helderziende te weten kunt komen met wie jij trouwt.

Achter Gesloten Deuren (The Pelican Brief), John Grisham (1992)

Dit is de tweede bestseller van John Grisham na Advocaat van de Duivel (The Firm). Dit beslaat een geheel nieuw thrillergenre: The Legal thriller – combinatie van misdaadroman met een vleugje recht erin verwerkt.

Sky fall.

Een nieuwe en ijzersterke James Bond film.

Recensie film: Now Way Up

Recensie van de spannende film No Way Up die zich afspeeld in een ondergrondse parkeergarage.

The Adjustment Bureau (2011)

Hebben wij ons eigen lot in handen, of worden we gemanipuleerd door een onbekende kracht? Matt Damon vangt op welke toekomst Fate voor hem heeft, maar hij wilt iets anders. Om dit te krijgen, moet hij de vrouw waar hij van houdt laten gaan. Tijdens verkiezingen voor de senaat in NYC ontmoet hij de beeldschone ballet da

The Book of Eli (2010)

Eli loopt al 30 jaar met zijn boek door Noord Amerika om zijn missie te volbrengen. De gevaarlijke situaties die na de Apocalyps zijn ontstaan zijn een bedreiging voor zijn boek. Kan Eli zijn boek beschermen? En lukt het hem zijn missie te voltooien?

Laptop ASUS K50i serie Review/Recensie

Recensie van de ASUS k50i-serie laptop/notebook

Filmrecensie: Rio (2011)

Een recensie van de film

Nachtschade (Blindsighted), Karin Slaughter (2002)

Dit is de eerste literaire thriller in de Sara Linton-reeks dat zorgt voor bloedstollende spanning en levensechte personages.

Mario Kart Wii

Wat je moet weten voordat je het koopt

Alle over kieskeurig.nl

Product tests, vergelijk Winkels, prijzen en maak de beste keuze op kieskeurig.nl

Recensie Samsung Galaxy Ace

Info over Samsung Galaxy Ace met ervaring van gebruiker

Iron Man 2 (2010)

In Iron Man 2 wordt Tony Stark zwaar onder druk gezet door overheid, pers en publiek, omdat zij willen dat de techniek van Iron Man als militaire toepassing willen gebruiken. Stark weigert zijn ontwikkeling af te staan, wat leidt tot nieuwe en sterkere tegenstanders. Wint Stark ook dit duel?

El Toro

Een spaans Restaurant in Leeuwarden.

Rode Schoenen.

Het vervolg op Chocolate, van Joanne Harris.

DMD panorama app

Een goede panorama app voor android en iphones.

Recensie 'Alles is liefde'

Humphrey Leeuwarden.

Onverwacht genoegen.

Filmrecensie van Habemus Papam

We hebben een Paus, (of toch niet?) Film waarin een pas gekozen paus een geestelijke crisis krijgt en het Vaticaan ontvlucht.

Boer Zoekt Vrouw

Het nieuwe seizoen van Boer Zoekt Vrouw is een hi

Dirty Dansing musical - ZEER UITGEBREID -

Een zeer uitgebreide recensie over de musical Dirty Dansing

Recensie film: Turtles can fly

Recensie van de film Turtles can fly

Thor (2011)

De sterke en machtige maar ook arrogante Thor wordt na het veroorzaken van een enorme oorlog verbannen naar de aarde. Daar moet hij tussen de mensen leven om te bewijzen dat hij terug mag komen. Daar wordt hij de sterke verdediger van het goede en neemt verantwoordelijkheden die voorheen ondenkbaar waren geweest bij Th

Filmrecensie: 300

300 Spartaanse soldaten proberen een overmacht van Persen tegen te houden