Percy Jackson & The Olympians: The Lightning Thief (2010)


Publicatie datum:

Percy Jackson ontdekt dat hij een halfgod is, wanneer zijn moeder wordt ontvoerd door de god van de onderwereld, Hades (broer van Zeus). Percy strijd tussen twee vuren: zijn moeder redden of de lichtflits van Zeus vinden en terug brengen. Of lukt het hem allebei zodat er een wereldondergang kan worden voorkomen?

Gesponsorde koppelingen

In de 21ste eeuw wordt de lichtflits van Zeus gestolen en hij verdenkt de zoon van Poseidon ervan, Percy Jackson. Zeus stelt Poseidon een ultimatum dat de lichtflits binnen 14 dagen geretourneerd moet worden, anders zal hij de oorlog verklaren met zijn broer. Tijdens een bezoek aan het Metropolitan kunstmuseum wordt Percy Jackson aangevallen door zijn vliegende leraar genaamd ‘Fury', welke wordt weggejaagd door de reisleider van het museum. Na dit incident onthult zijn beste vriend Grover dat Percy net als hij een halfgod is en dat hij zijn beschermer is. Mr. Bunner, die Percy gered heeft van de ‘Fury', geeft Percy een pen dat een speciaal wapen vormt. Met een bloedgang gaan ze naar Percy's huis om spullen te pakken en rijden samen met zijn moeder Sally naar het kamp van de halfgoden. Nabij de ingang worden ze opgewacht door een Minotaur en deze valt Sally aan. Zijn moeder is door de andere broer van Zeus, Hades, naar de hel gebracht en kan op maar één voorwaarde terug krijgen en dat is het bezorgen van de lichtflits van Zeus zodat hij de aanval op zijn broer kan openen. Voordat Percy überhaupt kan reageren, zijn ze al verdwenen. Na wat te zijn uitgerust in het kamp van de halfgoden leert Jackson een zeer aantrekkelijke krijgster kennen, Annabeth. Percy besluit zijn moeder te gaan zoeken door een lange, gevaarlijke weg af te leggen om zowel de lichtflits te vinden als zijn moeder te redden. Dit zou hij nooit alleen redden, dus hij krijgt hulp van Grover en zijn nieuwe vriendin Annabeth. Zal het Percy lukken om zijn moeder te redden? En kan hij een oorlog voorkomen tussen zijn vader en Zeus?

Recensie:

Deze combinatie van de mensenwereld en de goden pakt erg goed uit. De weergave van de halfgoden waren heel sterk uitgewerkt, er valt nauwelijks iets op aan te merken. Veel van deze figuren worden in veel oude geschriften beschreven en benoemt. De uitwerking hiervan is knap gedaan.

Het mooie aan Percy Jackson and The Olympians is dat een verhaal wordt vertelt dat al eeuwen oud is en stamt uit de Griekse oudheid. Daarin krijgen alle goden een passende plek met Zeus als oppergod. In de film worden Poseidon en Hades beschreven als broers van Zeus, maar dat is in werkelijkheid (voor zover je daarvan kan spreken) niet helemaal waar, zij waren grote goden maar geen ‘familie' van Zeus. Toch geeft dit aan dat er binnen een familie veel haat en nijd is. Dat wordt erg duidelijk aan het begin van de film, Zeus verklaard zijn broer Poseidon de oorlog terwijl niemand er iets mee te maken heeft. Zij sadistische broer Hades wil dat zij ruzie krijgen en de wereld ten onder laten gaan, dat het lekker druk wordt in ‘zijn' hel. Uiteindelijk blijkt Percy alles gered te hebben door de lichtflits van Zeus terug te brengen.

Doordat de toevoeging van een grote dosis geschiedenis en kennis van de Griekse cultuur is dit een leerzaam verhaal, ook al zijn de feiten niet allemaal even correct. Voor mensen, en met name kinderen, wordt er een redelijk beeld geschapen van de sages en godenverhalen. Je leert dat Poseidon de god is van het water, Hades god van de onderwereld en Zeus god is van de onweer.

Als laatste wil ik het nog even hebben over het acteerwerk van de crew. Het is erg lastig om te acteren alsof je een halfgod bent, want je doet iets na zonder enig idee hoe het er uit zou moeten zien. Toch geeft dit ook veel vrijheid waardoor je je eigen idee beter naar voren kan brengen. Ik ben van mening dat ze dit erg goed hebben uitgevoerd en een prima hoeveelheid van het bovennatuurlijke hebben ingebracht. De speeltijd is prima afgesteld op het verhaal, er is geen moment dat je op je horloge kijkt vanwege saaie scènes. Het avontuur van Percy is een spannende, hevige, leerzame en vooraf vermakelijke tocht langs vele mythes en figuren die een extra lading aan de film geven. Oh my God and Goddesses, Ones there was Lightning...!

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker WWagner

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 35
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie recensies

The Karate Kid (2010)

De jonge Dre Parker verhuisd naar China en moet zijn hele leven weer opnieuw opbouwen. Nadat hij verliefd is geworden op de mooie Mei Ying, krijgt hij een pak slaag. Hierdoor leert hij Kung-Fu aan van Mr. Han en doet mee aan het grootste Kung-Fu toernooi van het land. Krijgt hij de techniek onder de knie? Of is het ein

Anders van Anita Terpstra

Heftig verhaal. Het kan mij niet heftig genoeg zijn

Alice in Wonderland (2010) - Tim Burton

Recensie over de film Alice in Wonderland uit 2010 geregiseerd door Tim Burton

Sherlock Holmes (2009)

Sherlock Holmes pakt met zijn partner Dr. John Watsen de seriemoordenaar en zwarte magier Blackwood op. Na Blackwoods zelfmoord actie staat hij op uit de dood. Lukt het Holmes om dit mysterie te ontrafelen? Of eindigt het definitie voor de meest bekende detective uit Londen?

Filmrecensie: 300

300 Spartaanse soldaten proberen een overmacht van Persen tegen te houden

Filmrecensie: Toy Story 3

Toy Story 3... De animatiefilm van het jaar en tot nu toe de succesvolste Pixarfilm ooit. Dit 3de deel stelt beslist niet teleur en is het kijken meer dan waard!

Alien (deel 1 van de Quadrilogy)

Het eerste contact van Ridley met de Aliens op planetoïde LV-426 en de besmetting

The Last Airbender (2010)

De vrede tussen de vier koninkrijken van de elementen wordt verstoord nadat de Avatar verdwenen is. Wanneer hij terugkeert is niets meer wat het geweest was. Zal hij de schade kunnen herstellen? Of is dit het einde van de Avatar en zal het vuur koninkrijk overheersen?

The Book of Eli (2010)

Eli loopt al 30 jaar met zijn boek door Noord Amerika om zijn missie te volbrengen. De gevaarlijke situaties die na de Apocalyps zijn ontstaan zijn een bedreiging voor zijn boek. Kan Eli zijn boek beschermen? En lukt het hem zijn missie te voltooien?

Recensie film: Gulliver's Travels

Recensie van de film: Gulliver's Travels.

Essense nail fashion stickers

Een recensie van de nagelstickers van Essence

Filmrecensie Mighty Aphrodite

Meerdere aspecten uit de film worden besproken in deze recensie.

Dirty Dansing musical - ZEER UITGEBREID -

Een zeer uitgebreide recensie over de musical Dirty Dansing

Boekrecensie: Alleen huilebalken hebben spijt

In dit artikel ik het boek: Alleen huilebalken hebben spijt, geschreven door Peter R. de Vries recenseren. In dit boek zijn een groot aantal reportages en columns opgenomen, geschreven door Peter R. de Vries.

Achter Gesloten Deuren (The Pelican Brief), John Grisham (1992)

Dit is de tweede bestseller van John Grisham na Advocaat van de Duivel (The Firm). Dit beslaat een geheel nieuw thrillergenre: The Legal thriller – combinatie van misdaadroman met een vleugje recht erin verwerkt.

Call of Duty; Black ops in 3D op de PS3.

Call of Duty; Black ops in 3D. Speelt dit nu fijn?

Recensie film: The Lord of the Rings: The Return of the King

Recensie van de derde film in de reeks van The Lord of the Rings

Schoonheidssalon Beutee Renee in Twello (Gld.)

Schoonheids salon beautee renee twello gelderland orang malu massage moluks maleis verlegen mens

Recensie Yogi Bear

Hoe het is om beer te zijn in Yellystone Park

Vergeetboek.

De worsteling van Lance, Tweede boek in een trilogie.

Romeo over Juliet Theater versie

Een recensie over het toneestuk: Romeo over Julia

Olaf en Jasper met 'Weet je wat jij moet doen?

Een voorstelling van het duo Olaf en Jasper

The woman in black

The woman in black. De nieuwste film van James Watkins met als hoofdrolspeler niemand minder dan Daniel Radcliffe.

Meer awards, meer spektakel

Vrijdag 19 Oktober was het dan zover: het gouden televizier-ring gala. Heel bekend Nederland loopt uit voor deze happening. Is het eigenlijk wel een geslaagd gala?

Artikel over fitness

De producten die aangeboden worden is onderhandelbaar