Shutter Island (2010)


Publicatie datum:

U.S. Marshal Teddy Daniels komt naar Shutter Island om de vermissing van een vrouwelijke patiënte te onderzoeken. Daarbij worden veel psychologische spelletje met hem gespeeld. Weet hij de waarheid toch te achterhalen? Of zit er meer verborgen op het eiland?

Gesponsorde koppelingen

In 1954 komen U.S. Marshal Teddy Daniels en Chuck Aule, zijn nieuwe partner, vanuit Seattle naar Shutter Island om onderzoek te doen naar de verdwijning van een vrouwelijke patiënte, Rachel Solando. Ze was opgenomen in het Boston's Shutter Island Ashecliffe ziekenhuis, omdat zij haar drie kinderen heeft verdronken. Teddy heeft speciaal naar deze opdracht gevraagd vanwege persoonlijke redenen, maar lang voordat hij dit toebedeeld krijgt, blijkt dat doktoren van het eiland ervoor hebben gezorgd dat de U.S. Marshal gekozen werd wat ervoor zorgt dat hij in een groot plot terecht komt. Teddy is een veteraan uit de tweede wereldoorlog en hij is getraumatiseerd door deze ervaring van het bevrijden van Dachau's concentratiekampen. Daar is hij zijn vrouw verloren in een vuurgevecht. Tijdens zijn onderzoek trekt Teddy al zijn kwaliteiten en ervaringen uit de kast om dit op te lossen, hij komt dan ook al snel op het goede spoor. Maar wanneer hij dossiers van het ziekenhuis wilt bekijken, wordt dit verzoek geweigerd en krijgt hij argwaan. Wanneer Teddy hevige hoofdpijn krijgt, komt er een storm opzetten. Deze storm verbreekt de communicatie met het vaste land en Teddy en Chuck zitten vast en kunnen nergens heen. Na veel gesprekken te hebben gevoerd, komt hij uiteindelijk bij de vuurtoren van het eiland, waar het mysterie opgelost wordt. Hierdoor twijfelt Teddy aan alles wat hij gedaan heeft sinds zijn bezoek aan het eiland. Komt het nog goed met de U.S. Marshal? Of wordt hij net als de bewoners van het eiland knetter gek?

Recensie:

De film Shutter Island is niet een avondje lekker film kijken. Deze ingewikkelde en psychologische thriller brengt heel wat te weeg. Alles wat je ziet en waarneemt, is niet per se de waarheid. Om gek van te worden, kom je beetje bij beetje tot een antwoord. Denk je het begrepen te hebben, gooien de filmmakers het hele script weer om. Je wordt continu getest en gekeken of je het nog allemaal begrijpt. Dit is een van de zwaardere films van 2010.

Op Shutter Island zitten alleen maar mensen die gek zijn. Toch zijn ze nog wel onderverdeeld in categorieën. Je hebt drie klassen; gek, heel gek en mensen die niet meer te redden zijn. Er is dus feitelijk ook sprake van discriminatie. Jullie zijn niet goed genoeg om op ‘ons' vaste land te leven, dus stoppen we hen maar op een eiland. Het script is gebaseerd op een waar gebeurd experiment en heeft dus een grote dosis aan realiteit. Je kunt je dit misschien niet voorstellen hoe zoiets er in werkelijkheid uit ziet.

Het acteerwerk van de grote Leonardo ‘Leo' DiCaprio is niet verbazingwekkend. Deze man kan zich als geen ander inleven in een bepaald rol. De levendige manier van acteren zorgt voor veel twijfel bij de kijker, precies wat de regisseur wilt bereiken. De emoties vliegen in de rondte, eerst komt er een dappere strijder naar het eiland toe en op het laatste is er niets meer van hem over en overheerst het gevoel van medelijden en verdriet. Je kan je niet voorstellen dat je je gedachte niet op orde hebt. Zoals mensen met dementie; wij, die nog helder zijn, vinden het zielig terwijl die dementerende er geen erg in hebben. Hetzelfde gevallen met de mensen die gek zijn en opgesloten zitten op Shutter Island. DiCaprio is één van de weinige acteurs die zo'n rol kan overbrengen.

Als laatste wil ik nog even kijken het genre. Er zijn niet veel van dit soort films op de wereld, maar opvallend is wel dat er de laatste tijd steeds meer bij komen. Voor een aantal mensen zal dit alles te lang duren, of de stof die behandeld wordt, wordt te zwaar ervaren. Niet meer dan begrijpelijk. Maar voor de mensen die gek zijn op spannende, onvoorspelbare thrillers is dit echt een aanrader. Niets is wat het lijkt en dat is de kracht van Shutter Island. Someone is missing...!


Foobie gebruiker WWagner

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 35
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie recensies

Jack Sparrow is Back!

In Pirates 4 gaan Jack Sparrow en Captain Barbosa op zoek naar de Fountain of Youth....

Het voetbalblad Voetbal International

Over het voetbalweekblad de Voetbal International

Sherlock Holmes (2009)

Sherlock Holmes pakt met zijn partner Dr. John Watsen de seriemoordenaar en zwarte magier Blackwood op. Na Blackwoods zelfmoord actie staat hij op uit de dood. Lukt het Holmes om dit mysterie te ontrafelen? Of eindigt het definitie voor de meest bekende detective uit Londen?

Rotihuis Groningen

Surinaams eten bestellen bij Rotihuis Groningen

Alien (deel 1 van de Quadrilogy)

Het eerste contact van Ridley met de Aliens op planetoïde LV-426 en de besmetting

Recensie film/documentaire: Supersize me

Recensie van de film/documentaire Supersize me met Morgan Spurlock

Recensie op 'Logboek' van Harry Mulisch

Onlangs, twee jaar na zijn dood, verscheen 'Logboek' van Harry Mulisch. Het dagboek beschrijft de periode van 1991 - 1992 .

Recensie film: 13 going on 30

Recentie van de komische film: 13 going on 30

Recensie: Heb lief en zie niet om

Recensie film: Disturbia

Recensie van de spannende film: Disturbia

Filmrecensie en trailer Intouchables

Intouchables

Pirates of the caribbean on stranger tides

Een recensie van de vierde pirates of the caribbean film, on stranger tides. Is hij net zo leuk als zijn voorgangers of kun je hier beter voor thuisblijven?

DMD panorama app

Een goede panorama app voor android en iphones.

Knight and Day een film met Cameron Diaz en Tom Cruise

Een recensie van een van de leukste komedies van de afgelopen tijd!

Recensie film: Titanic

Recensie van film Titanic

Meer awards, meer spektakel

Vrijdag 19 Oktober was het dan zover: het gouden televizier-ring gala. Heel bekend Nederland loopt uit voor deze happening. Is het eigenlijk wel een geslaagd gala?

Vijf kwarten van de sinaasappel

Leven op het avontuurlijkst, gevaarlijk, pijnlijk en meeslepend. Die sinaasappelen zitten er zeker in.

Filmrecensie: Rio (2011)

Een recensie van de film

The Pelican Brief (1993)

Een jonge rechtenstudente stelt een dossier op naar aanleiding van de twee vermoordden rechters van het Hooggerechtshof. Doordat zij de waarheid zo dicht nadert, brengt zij zichzelf en anderen in groot gevaar. Zal zij het overleven en de werkelijke dader kunnen onthullen? Of legt ze het loodje tegen deze machtige man?

Alien 3 (deel 3 van de Quadrology)

Derde gevecht van Ripley met de Alien, verstoken van wapens op een gevangenisplaneet.

Het neusje van de zalm

Een recensie over dit populaire kinderboek

Sky fall.

Een nieuwe en ijzersterke James Bond film.

Mario Kart Wii

Wat je moet weten voordat je het koopt

Recensie film: Without a Paddle

Recensie van de film: Without a Paddle

Iron Man 2 (2010)

In Iron Man 2 wordt Tony Stark zwaar onder druk gezet door overheid, pers en publiek, omdat zij willen dat de techniek van Iron Man als militaire toepassing willen gebruiken. Stark weigert zijn ontwikkeling af te staan, wat leidt tot nieuwe en sterkere tegenstanders. Wint Stark ook dit duel?