Shutter Island (2010)


Publicatie datum:

U.S. Marshal Teddy Daniels komt naar Shutter Island om de vermissing van een vrouwelijke patiënte te onderzoeken. Daarbij worden veel psychologische spelletje met hem gespeeld. Weet hij de waarheid toch te achterhalen? Of zit er meer verborgen op het eiland?

Gesponsorde koppelingen

In 1954 komen U.S. Marshal Teddy Daniels en Chuck Aule, zijn nieuwe partner, vanuit Seattle naar Shutter Island om onderzoek te doen naar de verdwijning van een vrouwelijke patiënte, Rachel Solando. Ze was opgenomen in het Boston's Shutter Island Ashecliffe ziekenhuis, omdat zij haar drie kinderen heeft verdronken. Teddy heeft speciaal naar deze opdracht gevraagd vanwege persoonlijke redenen, maar lang voordat hij dit toebedeeld krijgt, blijkt dat doktoren van het eiland ervoor hebben gezorgd dat de U.S. Marshal gekozen werd wat ervoor zorgt dat hij in een groot plot terecht komt. Teddy is een veteraan uit de tweede wereldoorlog en hij is getraumatiseerd door deze ervaring van het bevrijden van Dachau's concentratiekampen. Daar is hij zijn vrouw verloren in een vuurgevecht. Tijdens zijn onderzoek trekt Teddy al zijn kwaliteiten en ervaringen uit de kast om dit op te lossen, hij komt dan ook al snel op het goede spoor. Maar wanneer hij dossiers van het ziekenhuis wilt bekijken, wordt dit verzoek geweigerd en krijgt hij argwaan. Wanneer Teddy hevige hoofdpijn krijgt, komt er een storm opzetten. Deze storm verbreekt de communicatie met het vaste land en Teddy en Chuck zitten vast en kunnen nergens heen. Na veel gesprekken te hebben gevoerd, komt hij uiteindelijk bij de vuurtoren van het eiland, waar het mysterie opgelost wordt. Hierdoor twijfelt Teddy aan alles wat hij gedaan heeft sinds zijn bezoek aan het eiland. Komt het nog goed met de U.S. Marshal? Of wordt hij net als de bewoners van het eiland knetter gek?

Recensie:

De film Shutter Island is niet een avondje lekker film kijken. Deze ingewikkelde en psychologische thriller brengt heel wat te weeg. Alles wat je ziet en waarneemt, is niet per se de waarheid. Om gek van te worden, kom je beetje bij beetje tot een antwoord. Denk je het begrepen te hebben, gooien de filmmakers het hele script weer om. Je wordt continu getest en gekeken of je het nog allemaal begrijpt. Dit is een van de zwaardere films van 2010.

Op Shutter Island zitten alleen maar mensen die gek zijn. Toch zijn ze nog wel onderverdeeld in categorieën. Je hebt drie klassen; gek, heel gek en mensen die niet meer te redden zijn. Er is dus feitelijk ook sprake van discriminatie. Jullie zijn niet goed genoeg om op ‘ons' vaste land te leven, dus stoppen we hen maar op een eiland. Het script is gebaseerd op een waar gebeurd experiment en heeft dus een grote dosis aan realiteit. Je kunt je dit misschien niet voorstellen hoe zoiets er in werkelijkheid uit ziet.

Het acteerwerk van de grote Leonardo ‘Leo' DiCaprio is niet verbazingwekkend. Deze man kan zich als geen ander inleven in een bepaald rol. De levendige manier van acteren zorgt voor veel twijfel bij de kijker, precies wat de regisseur wilt bereiken. De emoties vliegen in de rondte, eerst komt er een dappere strijder naar het eiland toe en op het laatste is er niets meer van hem over en overheerst het gevoel van medelijden en verdriet. Je kan je niet voorstellen dat je je gedachte niet op orde hebt. Zoals mensen met dementie; wij, die nog helder zijn, vinden het zielig terwijl die dementerende er geen erg in hebben. Hetzelfde gevallen met de mensen die gek zijn en opgesloten zitten op Shutter Island. DiCaprio is één van de weinige acteurs die zo'n rol kan overbrengen.

Als laatste wil ik nog even kijken het genre. Er zijn niet veel van dit soort films op de wereld, maar opvallend is wel dat er de laatste tijd steeds meer bij komen. Voor een aantal mensen zal dit alles te lang duren, of de stof die behandeld wordt, wordt te zwaar ervaren. Niet meer dan begrijpelijk. Maar voor de mensen die gek zijn op spannende, onvoorspelbare thrillers is dit echt een aanrader. Niets is wat het lijkt en dat is de kracht van Shutter Island. Someone is missing...!


Foobie gebruiker WWagner

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 35
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie recensies

Het neusje van de zalm

Een recensie over dit populaire kinderboek

Recensie film: Titanic

Recensie van film Titanic

Sky fall.

Een nieuwe en ijzersterke James Bond film.

Thor (2011)

De sterke en machtige maar ook arrogante Thor wordt na het veroorzaken van een enorme oorlog verbannen naar de aarde. Daar moet hij tussen de mensen leven om te bewijzen dat hij terug mag komen. Daar wordt hij de sterke verdediger van het goede en neemt verantwoordelijkheden die voorheen ondenkbaar waren geweest bij Th

Een nieuw gesprek met God

Een recensie van het boek 'Een nieuw gesprek met God' van Neal Donald Walsch. Het boek dat je leven verandert!

Black Swan Recensie

Filmrecensie van de dramatische thriller Black Swan

Shutter Island (2010)

U.S. Marshal Teddy Daniels komt naar Shutter Island om de vermissing van een vrouwelijke patiënte te onderzoeken. Daarbij worden veel psychologische spelletje met hem gespeeld. Weet hij de waarheid toch te achterhalen? Of zit er meer verborgen op het eiland?

Percy Jackson & The Olympians: The Lightning Thief (2010)

Percy Jackson ontdekt dat hij een halfgod is, wanneer zijn moeder wordt ontvoerd door de god van de onderwereld, Hades (broer van Zeus). Percy strijd tussen twee vuren: zijn moeder redden of de lichtflits van Zeus vinden en terug brengen. Of lukt het hem allebei zodat er een wereldondergang kan worden voorkomen?

Top 10 free Android Game Apps

Heb jij een mobiele telefoon met het besturingssysteem Android? Dan moet je deze spellen zeker downloaden.

Alle Tijd (2011)

Het twintig jaar jongere zusje van Maarten gaat samen wonen met haar vriend Teun. Dit alles tot ongenoegen van Maarten want nu moet hij zijn eigen leven gaan herzien en weer oppakken. Dit brengt veel hilarische en emotionele momenten met zich mee. Tot het moment dat Molly ernstig ziek wordt, is het leuk en grappig daar

Boekrecensie: Geheime missie

Boek recensie van het boek: geheime missie, geschreven door Chris Ryan, een voormalig SAS commando.

Criminal Minds

Criminal minds is een Amerikaanse misdaadserie die elke woensdagavond op veronica wordt uitgezonden.

Vergeetboek.

De worsteling van Lance, Tweede boek in een trilogie.

Steve Jobs en vragen over leiderschap

Dit artikel gaat over de biografie van Steve Jobs en de vragen die dit bij mij oproept over de manier van leiderschap zoals dit in onze maatschappij gangbaar is.

Recensie Drive Angry

Een film die ietswat tegenvalt, houdt je van overdreven veel actie, dan moet je dit bekijken

The Twilight Saga: Eclipse (2010)

Nadat Edward James heeft omgebracht, zint zijn oude maatje Victoria op wraak en creëert een nieuw vampierenleger. Zij heeft het voorzien op Bella en wordt in bescherming genomen door Edward en Jacob, beide geliefden van Bella en aartsrivalen. Kunnen ze deze missie volbrengen zonder elkaar in de haren te vliegen? En vo

Recensie film: 13 going on 30

Recentie van de komische film: 13 going on 30

Jack Sparrow is Back!

In Pirates 4 gaan Jack Sparrow en Captain Barbosa op zoek naar de Fountain of Youth....

Lord of the Flies (film)

Recensie over de film Lord of the Flies, waarin de film ook met het boek vergeleken wordt.

Rode Schoenen.

Het vervolg op Chocolate, van Joanne Harris.

50 tinten grijs

Een recensie over 50 tinten grijs, het eerste deel van de populaire trilogie.

Pirates of the caribbean on stranger tides

Een recensie van de vierde pirates of the caribbean film, on stranger tides. Is hij net zo leuk als zijn voorgangers of kun je hier beter voor thuisblijven?

Fenomenale 'Verkeerde Benen'

Een recensieverslag na het meemaken van de geweldige voorleesperforamnce van Ronald Snijders: Verkeerde benen

Thermen Scandic Sanadome in Nijmegen

Een recensie over het 4 sterren hotel en thermen Scandic Sanadome in Nijmegen

DMD panorama app

Een goede panorama app voor android en iphones.